Last news in Fakti

17 Декември, 2023 07:44 778 27

Ресорната комисия подновява заседанието си за промените в Конституцията

  • комисия-
  • конституция-
  • парламент

Депутатите се очаква да гласуват текстовете, свързани с служебния кабинет, които вчера бяха отложени

Ресорната комисия подновява заседанието си за промените в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по конституционни въпроси ще продължи своето заседание днес от 10:00 часа в зала 1 на Народното събрание, предаде БТА. Депутатите се очаква да гласуват текстовете, свързани с служебния кабинет, които вчера бяха отложени.

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че предложената редакция за служебния кабинет трябва да бъде защитена в пленарната зала, но председателят на Върховния касационен съд да не е включен в кръга лица, от които президентът може да избира служебен министър-председател. По думите му това би създало риск за независимостта на съдебната власт.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира, че от кръга лица следва да бъдат изключени и председателят и заместник-председателят на Сметната палата заради одитите, които извършва институцията, включително на служебните кабинети.

Депутатите приеха вчера текстовете, свързани с двойното гражданство за народните представители и министрите. Министър Славов коментира, че решението за двойното гражданство е суверенно решение на българския парламент.

Депутатите се отказаха от идеята датата на националния празник на България да бъде променена от 3 март на 24 май и приеха основните разпоредби, свързани с мандатността на главния прокурор, Висшия съдебен съвет и начина, по който се попълват квотите.

Председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, решението на Висшия съдебен съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Това решиха депутатите от Комисията по конституционни въпроси с гласуваните на второ четене изменения в основния закон.

Кандидатури за главен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правосъдието. Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, предложеният кандидат се счита за избран, решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение, гласят разпоредбите.

Според други от приетите разпоредби Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд, които са негови членове по право, осем членове, избирани пряко от съдиите от всички съдилища, и петима членове, избирани от Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нено

    17 0 Отговор
    Конституция не се променя по този начин, както правят сега. Тези промени бяха превърнати през годините в един фетиш, зад който политици и партии криеха собственото си неспособност да решават истинските проблеми на нацията и на държавата.
  • 2 Гост

    2 10 Отговор
    Да,те и Костадинов,Нинова и Йорданов щяли да заседават днес извънредно хахахахах.

    Коментиран от #24

  • 3 ........

    14 0 Отговор
    Цитат:Депутатите приеха вчера текстовете, свързани с двойното гражданство за народните представители и министрите"

    Това е опасно за националната сигурност!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Колониалната Хунта

    16 0 Отговор
    Долу ръцете от Българската Конституция!
    Взимайте си каменарските чукове и флексове и не се занимавайте с Конституцията на РБ. ще премахнат, ей, така между редовете, че в България има малцинства, и с двойно гражданство да стават премиери, президенти, депутати. Това ги боли моЧовците и децата на копейкаджиите с флексовете и чуковете. Подготвят почвата за Габриел и колониалните хунтаджии.
  • 6 Крум

    14 0 Отговор
    Тези правят промени с едва 39% гласували, да не споменаваме,колко от тези пък са пуснали бюлетина не подкрепям никого колко са невалидните бюлетини.
  • 7 Амортисьорна комисия

    7 2 Отговор
    За двойното гражданство, ясно. А със селяндурите от герп/дъпъсъ в парламента, ко прайм?
  • 8 Подмяната

    13 2 Отговор
    тече с пълна сила. Искат да ни накарат да им повярваме, че го правят за хората, а истината е, че прокарват лобистки интереси. Узаконяват разни кирчовци и кокорковци дошли да ни учат на ум.
  • 9 абориген

    9 1 Отговор
    ще заседават в някоя механа в банско , а подписите ще ги събират по стаите
  • 10 киро

    10 2 Отговор
    НАРОДНИ хран-----ци премахнете ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ЗАЩОТО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ НЯМА ДА ВИ ИМА -Шарлатани от подмяната крадци
  • 11 Мнение

    13 1 Отговор
    След като нарязаха ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ сега варварите съсипват Конституцията като я съчиняват за техните интереси от посредствени или неграмотни адвокати.
  • 12 НЕДОРАЗУМЕНИЯ ПРОМЕНЯТ

    7 1 Отговор
    Конституцията!! Режат е като Баница!!
  • 13 Ний ша Ва упрайм

    6 1 Отговор
    Лизачи и антибългари на фотото!
  • 14 Тиквун

    5 1 Отговор
    Боко : Държавата - това съм аз! "
    Това трябва да е член 1 от конституцията.

    Коментиран от #18

  • 15 За България

    6 1 Отговор
    Недопустими са промените в Конституцията свързани с двойното гражданство! Това не трябва да се допуска! В нашите ръце е да кажем, НЕ!
  • 16 Ха ха ха ха

    6 0 Отговор
    На снимката фактуристката на ДАП Пазарджик и тя прави конституция!!!!!!!!!
  • 17 Тиквун

    6 0 Отговор
    Вече и агентите на цру и мосад ще може да стават депутати и министри.
    Така решиха шарлатаните.
  • 18 Шиши

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тиквун":

    Тцтц. Аз съм държавата. Гласувате за гербппдб - гласувате за мен!
  • 19 препис

    3 0 Отговор
    Управляват ни кухи лейки. Вярно е,за съжаление!
  • 20 До Киро

    4 0 Отговор
    Следващите избори ще е късно! Защото ще бъде узаконено СЕГА. Ужасяващо, тези хора не трябва да пипат снимка на Конституцията, камо ли да я променят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Оги

    6 0 Отговор
    Ясно, мафията овладява окончателно и съдебната власт, президентът става обикновен зрител. Това стане ли вече и по Конституция БГ става мафиотска държава во веки веков.
  • 24 Мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Бате на ясно ли си, че тия промени постепенно превръщат държавата в тоталитарна, както правят в момента и швабите- налгат китайския вариант на режим(Комнизм). В Германия останаха само 2 права: правото на труд и правото да си обратен, за всичко останало трябва да питаш институциите, без предварително одобрено разрешение от съответната община нямаш право дори да протестираш(новата западна демокрация).
  • 25 Въпрос ?

    0 1 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри ?
  • 26 Мнение

    4 0 Отговор
    Боже, Боже, какви "умни" прависти се набалбукаха от безбройните правни университети. Някога беше само Софийският и от там излизаха качествени юристи. Образованието в България е пълна скръб. Заплатите на преподавателите огромни, резултатите - никакви.
  • 27 На заден план размазана

    0 0 Отговор
    се вижда Надето! Нужно ли е такива хора безизразно и безмълвно да присъстват във всички комисии?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове