Last news in Fakti

18 Декември, 2023 14:51 1 484 10

Полицай от "Сигма" бе оправдан по обвинение в корупция и осъди прокуратурата за 12 000 лева

  • полицай-
  • корупция-
  • иск

Владислав Николов заведе иск срещу държавното обвинение за 28 000 лева, съдът му определи по-ниско обезщетение

Полицай от "Сигма" бе оправдан по обвинение в корупция и осъди прокуратурата за 12 000 лева - 1

Полицаят Владислав Николов, който беше подсъдим и оправдан за корупция, заедно с шестима свои колеги от бившето моторизирано звено „Сигма“ на МВР, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 12 000 лева, съобщи lex.bg, като се позова на решение на Софийския градски съд (СГС), където Николов е завел иск срещу прокуратурата за 28 000 лева.

Николов беше подсъдим заедно с бившия си началник Ивайло Василев и колегите си Йордан Джогански (командир на отделение), Филип Макавейски (старши полицай), Стойко Методиев (командир на отделение) и Любомир Любомиров (старши полицай).

Те бяха обвинени, че са участвали в престъпна група за получаване на подкупи от шофьори. През 2015 г. прокуратурата обяви, че праща полицаите на съд, като обяснението тогава беше, че престъпната група е действала от 2012 г., когато Ивайло Василев споделил с Георги Божилов идеята си за бърза и лесна печалба. Останалите се съгласили да участват и за едно дежурство един екип събирал до 400 лева. Според разследващите групата е действала до 30 юли 2014 г., когато полицаите бяха задържани.

В хода на разследването полицаи от звеното дадоха показания срещу колегите си, но след това се отказаха от тях. В края на 2017 г. спецсъдът оправда полицаите, а присъдата влезе в сила, след като прокуратурата не я протестира.

Сега Владислав Николов описва пред съда, че делото срещу него е било отразявано от медиите, той бил притеснен, затворил се в себе си, станал напрегнат и се разболял. Полицаят припомня, че заради делото е бил уволнен от работа, останал е без доходи, а публичността на процеса е засегнала авторитета и чувството му за лично достойнство.

Съдът приема за доказани неимуществените вреди на Николов от незаконното обвинение, но за да прецени справедливото обезщетение, отбелязва, че делото е продължило три години и половина, като в началото му полицаят е бил на 30 години, че става дума за тежки обвинения, както и това, че той не е бил задържан в хода на делото.

Съдия Евгени Георгиев посочва в решението си още три сходни и приключили вече дела на полицаи срещу прокуратурата, като едното дори е на колегата на Николов – Стойко Методиев, който е бил подсъдим с него. По него и в останалите два случая, Върховният касационен съд е осъдил прокуратурата да плати на полицаите по 10 000 лева.

Съдия Георгиев пише в решението си, че икономическата обстановка в страната се е променила в последните години и затова приема, че справедливото обезщетение за Владислав Николов е 12 000 лева.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Забрави

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛИ":

    В Лом ще си изгниеш ти!

    Коментиран от #5

  • 3 Ветеринарен психолог

    6 2 Отговор
    То само ,който не е съдил прокуратурата,той не я е осъдил. Да следваш право може ама само по другият начин. Няма значение,че не си особено умен, щом вуйчо ти е в системата си добре дошъл. За това ги съдят. И за това няма ефективно осъден за поевче от кражба на стар велосипед.
  • 4 срам голям

    7 1 Отговор
    БГ.съд е като Майка Тереза за престъпниците !!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сила

    2 0 Отговор
    АААААА, ТИЯ ДЕТО РАЗНАСЯХА ДРОГАТА НА БАРЕТАТА....... браво на БГ съда, добри момчета са, пак ще продават наркотици на децата
  • 7 Тома

    2 0 Отговор
    А този куката по закон дрябваше да е в затвора а сега ще му даваме от нашите пари че се е разболял душевно
  • 8 Дейвид

    1 0 Отговор
    От времената, когато полицията беше милиция, въпросното ведомство се оформи и работи като ОПГ. Сега това продължава. И съд и прокуратура имат политически спусната заповед да не издават осъдителни присъди на полицаи, освен в случаите, когато въпросният служител не е слушкал и не е отчитал нагоре по системата, както се полага. Между другото, такава беше историята със Симона Радева, която уж помогнала на Георги Семерджиев да се укрие. Просто беше прекалено своенравна и не слушкаше и затова и намериха цаката. Иначе всички други си "работят: о никой не закача народната милиция..уупс...така де, полиция.
  • 9 123456

    3 0 Отговор
    БГ прокуратурата и съда ( оная кьоравата с кантара) са защитници на престъпната сган ! Пазят се едни-други !
  • 10 Емигрант

    2 0 Отговор
    Спрях да чета статията когато прочетох, че колегите им са се отказали от показанията си ! Какво означава това освен СРАМ за БЪЛГАРСКИТЕ ПРОКУРАТУРА И СЪД ? В България отдавна не се живее, а се съществува под диктата на МАФИЯТА в лицето на Тиквата и Пеевски, на ГЕРБ и ДПС, а тези измислени патриотчета от Възраждане и ИТН наистина се оказват "шуовете" на МАФИЯТА които отвличат вниманието вече толкова нагло точно като за малоумни !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове