Last news in Fakti

18 Декември, 2023 20:51 1 177 15

Над 5 часа дебат и Народното събрание прие само рамката на държавния бюджет за 2024 г.

  • парламент-
  • бюджет-
  • рамка-
  • българия

Предвидените разходи са в размер на 23 659 736 900 лева

Над 5 часа дебат и Народното събрание прие само рамката на държавния бюджет за 2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене рамката на държавния бюджет за 2024 г. Заложените приходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 г. са общо 43 406 519 700. От тях данъчните приходи се предвиждат да са общо 38 116 002 000 лв., от тях от корпоративен данък - близо 6 млрд. лв. Предвидените приходи от данък добавена стойност са 18 626 102 000 лева.

Предвидените разходи са в размер на 23 659 736 900 като текущите разходи са за 20 092 397 200 лв., в това число за персонал - 9 773 008 900 лева. Предвидените капиталови трансфери са в размер на 15 880 000 лв.

Бюджетни взаимоотношения, трансфери (нето) в размер 25 508 142 500. В това число бюджетни трансфери към общините близо 8 млрд. лева. Вноската в общия бюджет на ЕС е 2 271 071 700 лева. Бюджетното салдо е отрицателно и е в размер на 8 032 431 400 лева.

За дейности по Стратегията за развитие на научните изследвания и Национална пътна карта са предвидени 100 962 700 лв. В област "образование" за повишаване на интереса и увеличаване на извънкласните дейности, гарантирани за всеки ученик, за допълнителна подкрепа за спорт, отдих и култура са предвидени 25 302 600 лева.

За повишаване на стандарта за яслена и целодневна група в детската градина и училище, за увеличаване на заплатите на помощник възпитателите са предвидени 16 700 000 лева. За компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети поради липсата на места в държавни и общински детски градини и училища, са предвидени 10 000 000 лева.

За допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища са предвидени 39 000 000 лв., в Българска академия на науките – 10 млн. лв., и Селскостопанска академия – 3 млн. лева.

За създаване на Национална програма Фонд „Стефан Стамболов“ с цел подобряване на икономическото развитие на страната чрез осигуряване на достъп на български граждани с доказан потенциал до образование във водещи чуждестранни институции за висше образование, както и последващото прилагане на опита им в България са предвидени пет милиона лева.

Допълнително 68 млн. лв. се отпускат за култура, от които 30 млн. лв. за сценични изкуства, 2,5 млн. лв. за програма на Министерство на културата – „Читалища“. За български културни институти в чужбина и международна дейност са предвидени 4 млн. лв., в това число 1 млн. лв. - в Република Северна Македония.

В средствата, определени за БТА, беше прието редакционно предложение на народния представител Илина Мутафчиева от ПП-ДБ и в текста, вместо „за укрепване капацитета и дейността на БТА, в т.ч. и кореспондентските бюра“ бе записано, че средствата са „за допълнително функциониране, в т.ч възнаграждения за укрепване капацитета и дейността на БТА и кореспондентските бюра".

За дейности, свързани с държавната граница, в това число за ремонт и надграждане и за радио-локационна система са предвидени 7 млн. лв. В областта на отбраната за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка са предвидени 40 млн. лв.

В сферата на социалната политика са предвидени 500 хил. лв. за дейността на възстановителен център на деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, община Костинброд – чрез трансфер към бюджета на общината. За преодоляване на диспропорции във възнагражденията на персонала в бюджетните организации, включително и за увеличаване на възнагражденията на персонала са предвидени 352 850 000 лв., от които за общинската администрация – 32 000 000 лв.

Със 158 гласа "за", 49 - "против" и трима въздържали се, депутатите приеха предложение на Павела Митова от "Има такъв народ" и група народни представители за създаването на пилотна програма за въвеждане на репродуктивен генетичен скрининг за носителство, предава БТА. Министърът на финансите Асен Василев заяви, че ако Министерството на здравеопазването поддържа това предложение, ще намерят средства за финансирането му. За финансирането ѝ са предвидени 2,420 млн. лв. става въпрос за генетичен скрининг на заболявания като спинална мускулна атрофия, муковисцидоза, таласемия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    4 1 Отговор
    Бая народ ще измре догодина след орязване на парите за лечение и социални дейности.Геноцидът върху българите е в пълен ход

    Коментиран от #6

  • 2 Майна

    4 0 Отговор
    Вставайте, хора!
    В Германия фермерите на протест!
    Тракторите блокират пътищата..
    Да видим кои още ще ги подкрепят..
    Тези глобални подлоги и нещастници трябва да бъдат изхвърлени
    Стига сте спали!
    Национално обединение и стачка!
  • 3 Сатана Z

    3 2 Отговор
    за увеличаване на възнагражденията на персонала на бюджетните организации са предвидени 352 850 000 лв.
    Заплатите на тия търтеи трябва да се замрази от 1 януари .Тези пари са за т.нр."корпоративен вот" при избори.
  • 4 Сатана Z

    2 1 Отговор
    5.5 милиарда лева дефицит,заради неумението на НАП да си събира вземанията от приближените до власта фирми и олигарси.Но в НАП вече са раздадени Коледни бонуси за десетки милиони левове,от какъв зор?

    Коментиран от #7

  • 5 мдаааа

    2 1 Отговор
    Малко ли е ... Да се смееш ли или да ревеш , че Костя се изхвърли , щото днес в парламента само те били " единствената българска партия" ...
  • 6 ха ха хааа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Сериозно ?! И от бюджет разбираш.. 🤭

    Коментиран от #11

  • 7 БОЦ - ко

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Синът ти праща евро от Париж,
    А внукът във Чикаго - уърк туризъм,
    Ти тук ОХОЛНО си стоиш,
    И възхваляваш комунизъм !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Име

    1 0 Отговор
    Набързо мушват нещо, така е всяка година, а - не трябва да е така.
  • 9 Да е

    0 0 Отговор
    Една модернизация на инфраструктурата и сме на плюс.. Ама тогава няма кой да гласува за да остане работа.. Демокрация
  • 10 Баце ЕООД

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЦ - ко":

    Ти дори не знаеш кое какво е, а говориш.. Комунизъм ти е малко на теб!

    Коментиран от #13

  • 11 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха хааа":

    Човека е прав, ама без акъл (за теб говоря) не става...
  • 12 Най-голямото разочарование

    0 0 Отговор
    Днес дойде от БСП. Вече и те участват в сглобката. Ако не направят обединение и не спрат промените в конституцията, значи синът на Нинова има американски гражданство. Елементарно.
  • 13 БОЦ-ко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Баце ЕООД":

    Благословен бъди в своите възприятия,
    въпреки че нямаш никакви понятия.
  • 14 Пенсионер

    3 0 Отговор
    Както се и очакваше, пенсионерите пак ни са изпуснати. Една дума няма за актуализацията на пенсиите месец юли 2024г. Така стана и с Коледните премии и добавки. Цялата държавна администрация получи Коледна премия, с изразходвана от бюджета сума над 250 000 000 леваа, за пенсионерите и един лев нямаше. Срам и позор.
  • 15 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Бюджет на мизерията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове