Last news in Fakti

18 Декември, 2023 22:30 3 009 33

Важните новини във ФАКТИ на 18.12.2023 г.

  • елеонора митрофанова-
  • васил терзиев-
  • делян добрев-
  • евгений кънев-
  • лидия шулева-
  • иво христов-
  • столична община-
  • моча-
  • съд-
  • бюджет-
  • жертва-
  • полицай-
  • пътни полицаи

Даниела Късовска заяви, че в БНР трябва стриктно да се спазват стандартите и да се следи за това

Важните новини във ФАКТИ на 18.12.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Програмния съвет на БНР: Елеонора Митрофанова отправи директни заплахи срещу България в сваленото интервю

"В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България", заяви в предаването "Нещо повече" председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

Делян Добрев призна, че гласувал "против" Бюджет 2024

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев гласува "против" Бюджет 2024 г. Това обяви самият той в личния си фейсбук профил.

"Гласувах ПРОТИВ бюджета на дефицитите, дълговете и инфлацията", написа Добрев към снимката.

Припомняме, че парламентът прие на второ четене първата част от проектобюджета за 2024 година, предаде репортер на "Фокус“.

След като депутатите решиха да разглеждат и Бюджет 2024 на второ четене днес, стартираха с разискванията по макрорамката. Народното представителство дебатира над 4 часа по наименованието на законопроекта и член първи, където имаше множество редакционно поправки.

По предложение на Йордан Цонев се взе решение парламентът да работи до 20:00 часа, като остатъка от план-сметката ще бъде разгледана в останалите дни от седмицата, преди коледната ваканция.

Общите приходи за 2024 година са предвидени на 43 280 417 000 лева, като малко над 38 млрд. от тях са от данъци. Разходите към вноската на Европейския съюз са предвидени да бъдат 23 659 736 000 млрд. лева. За общините са предвидени 7 872 497 000 лева.

Евгений Кънев: В сглобката има различни политически философии и става една амалгама, без много ясен бюджет

"В сглобката има доста различни политически философии и става една амалгама, без много ясна физиономия на тази бюджетна политика". За това предупреди пред БНР финансистът и икономически анализатор Евгений Кънев.

Лидия Шулева: Не трябва да се закриват частните пенсионни компании

Увеличението на минималната работна заплата крие рискове по отношение на това какви са възнагражденията в отделните държавни сектори. Това заяви бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на Nova News.

Евродепутатът Иво Христов: На България е нужна президентска република

На България е нужна президентска република. „Разпад на българския парламентаризъм. Напразно пледирах за президентска република, няма кой да подеме инициативата. Българската парламентарна република не функционира“, коментира в предаването „Лице в лице“ евродепутатът Иво Христов.

Пламен Данаилов: Борис Бонев заплаши ПП-ДБ, че ако се коалират с ГЕРБ, ще мине в опозиция с 8-те си съветници

„Егото пречи. Издигат се кандидатури, които са неприемливи и не събират подкрепа“, коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV общинският съветник от „Има такъв народ“ в София Пламен Данаилов.

Иво Инджев: МОЧА е най-големият паметник на лъжата в България

Още един добър ден откакто на 12 декември запозна най-накрая демонтирането на МОЧА, паметникът, който аз нарекох по този начин Монумент на окупационната Червена армия преди 12 години. Та на 12.12.2023 г. започна да се случва. Това каза пред Агенция "Фокус" писателят и публицист Иво Инджев.

"Сега имам няколко реплики. Първо, въобще не е вярно, че това е движимо културно наследство. Ние като инициатива за демонтиране на този монумент, неправителствена организация, отдавна сме попитали Министерство на културата и аз се чудя, защо никой не се сети досега за това. И имахме персонален отговор от заместник-министър Тодор Чобанов, че това не е културна ценност, не влиза в тази дефиниция. Така че този въпрос, сам по себе си е изкуствено измислен, не съществува. Второ, не съм съгласен, че се демонтира трудно, много лесно се демонтира. По-трудно са се демонтирали паметниците по времето на комунистическия режим, когато са ги млатили с чукове. И са опитвали по всякакъв начин да финтират обществеността. Например, ние така и не видяхме как демонтираха Паметника на Леонид Брежнев, генералния секретар на Политбюро на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз, който беше открит лично от Тодор Живков и Станко Тодоров, двамата първи мъже в комунистическа България, с почетна стража пред него. Но след няколко години, когато Брежнев изпадна посмъртно в немилост и започнаха да се сменят негови наследници, паметникът беше демонтиран. Как точно са го демонтирали, дали е било с флекс или с чук, вие смятате ли, че това има някакво значение? Тези приказки, дето се бил рязал парче по парче, както се изрази президента. Много се извинявам, как да се демонтира, целият ли трябваше да бъде вдигнат?", каза още Инджев.

Според него е трябвало да попитат съветските специалисти, защото когато строяха Асуанския язовир в Египет, там съветските специалисти се хвалели как са вдигнали много от древноегипетските скулптори с големи кранове.

"Те имат голям опит, спомням си в черно-бялото кино, това ни се рекламираше в кинопрегледите като голямо постижение на съветската инженерна мисъл. Трябваше да питат как се прави това нещо с една близо 8-метрова конструкция, която със сигурност тежи страшно много тонове. Когато този монумент е бил въздигнат, той също е бил качван парче по парче. Това трябва също така да се каже. Всички тези разпарчетосани аргументи имат и друг контрааргумент. Аз днес, даже написах, предложих на депутатите от мнозинството, които биват тормозени от малцинството в качеството на някакъв милиционерски кордон в парламента, който пречи на работата в парламента, да зададат следния въпрос по аналогия: нас десетилетия ни неглижираха и маргинализираха с приказките сега ли му е времето, това ли е най-важното. Ами те искат сега да се възстанови, да се реанимира покойният вече монумент. Това няма как да стане. И да кажат, да допълнят не трябва ли да се погрижим за хората, за болниците, за детските градини, за социалната справедливост и другите, вместо тук да се блокира работата на парламента. Само че не им идва на ум и затова подсказвам", добави Инджев.

Според него, крадецът вика дръжте крадеца, варваринът нарича варвари онези, които рушаха системно монументи.

"Знаете ли колко църкви в Съветския съюз или в Русия са били разрушени от болшевиките. И аз не си спомням по памет, но са стотици. Също така има и в България. Аз публикувах списък на разрушени паметници, включително паметникът на Ботев, по времето на комунизма в центъра на Враца. Сума ти манастири бяха превърнати подигравателно в механи от “Балкантурист" на времето, какво ли още не. Те самите си сваляха собствените паметници. Колко паметника на Сталин са демонтирани, на Тодор Живков, на Ленин, всичко това те го правеха в огромни мащаби. И сега са се захванали с един, който точно този бил варварство. Много се извинявам, обаче това заслужава един истински, така да се каже информиран отпор. Нека онези от политиците, които подкрепят това правилно действие с демонтажа на МОЧА малко така да се вслушат в хората, които са следили тази тема толкова много години. И да видят с какви аргументи може да им се противостои, за да не ги оставят да говорят монологично по тази тема. Нищо варварско няма в това да се освободиш от лъжата за окупацията, която претендира да е била освобождение", посочи писателят.

Според Иво Инджев МОЧА е най-големият паметник на лъжата в България. Защото да се каже, че това е паметник на Съветската армия, само по себе си фактологически не е вярно.

Той информира, че в книгите си е написал спомените на сина на един военен български пилот, който е бил свидетел на това как български десант е бил пуснат посред бял ден на германски позиции в Скопие по съветска заповед, с цел да бъдат избити тези елитни части на български командоси тогава, по същество, защото са били обучавани от германци преди това. И практически са ги избили най-безмилостно германците във въздуха. Въпросният пилот разказва на сина си как са се групирали, скачащите са искали да скачат по двама, за да може отпред да се нареди някой, който няма деца и да поеме с гърдите си оловото, за да има някакъв шанс да оцелее този зад него. Тези неща обаче, масово не са известни в България. Масово се прикриват и масово се премълчават. И това е причината, поради която толкова много години оцелява МОЧА.

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992 Иван Иванов излиза от ареста, синът му остава

Софийският градски съд пусна от ареста олимпийския шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992 Иван Иванов срещу парична гаранция от 5000 лева. Синът му - също Иван Иванов, остава в ареста. Това съобщи bnr.bg.

Йордан Цонев: Готови сме дори да се сбием за българските пенсионери, трябва да защитим хората с приемане на бюджета

След като приеха за рекордно кратко време бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, депутатите започнаха да гласуват на второ четене държавния бюджет за 2024 година, съобщи bnt.bg.

Жертва на студа и в София: Мъж без подслон на 55 години

Поредна жертва на студа- този път в столицата. Мъж на 55 години е намерен починал тази сутрин в района на Петте кьошета в центъра на София. Сигналът за това е получен в в 9.45 ч., потвърдиха за NOVA от столичната Спешна помощ.

Полицай от "Сигма" бе оправдан по обвинение в корупция и осъди прокуратурата за 12 000 лева

Полицаят Владислав Николов, който беше подсъдим и оправдан за корупция, заедно с шестима свои колеги от бившето моторизирано звено „Сигма“ на МВР, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 12 000 лева, съобщи lex.bg, като се позова на решение на Софийския градски съд (СГС), където Николов е завел иск срещу прокуратурата за 28 000 лева.

Криминално проявен мъж опита да подкупи пътни полицаи със 100 лева, арестуваха го

Екип от служители на сектор “Пътна полиция” спря микробус с румънска регистрация, който пътувал към Бургас по автомагистрала “Тракия”. След проверка на полицейските регистри е установено, че табелите на превозното средство са от друг автомобил. Полицаите са започнали да оформят документите за извършеното нарушение от 22-годишния младеж зад волана.

Васил Терзиев изпълни предизборно обещание: Дари първата си заплата на дете

Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Това обяви Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    33 8 Отговор
    Цитат: "В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България". Такова интервю не е излъчвано и никой не може да прави оценки. Това интервю е спряно от излъчване от пеевски.

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Русофил

    12 21 Отговор
    Кой плашиш ти ма Мутрофанова. Знаеш ли кои сме ние в БГ. Много бързо
    ще спихнем руските слуги с едно данъче или такса.
  • 3 Сандо

    22 2 Отговор
    Прочетете интервюто което посланичката е дала на ПИК.Надали Госпожата е казала нещо по-различно на Волгин.
  • 4 Петър Мочквичин

    15 23 Отговор
    В момента Волгата реве при Карбовски за генерал Митрофанова.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тьотя

    7 18 Отговор
    Ще слушате ей раби ,да не ви асвабадим пак
  • 7 ПАДНА МОЧА ....................

    9 6 Отговор
    Край! Германия окончателно спря субсидиите за електромобили !
  • 8 ФАКТИ -ТЕ

    12 6 Отговор
    Махнете таякукомявка бе
  • 9 Слушайте Волгин

    20 7 Отговор
    пп дб са изродииии

    Коментиран от #12

  • 10 Мафия

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    защото в Бг на Власт е Задкулисието олигархия сглобка мафия
  • 11 РЕАЛИСТ

    19 3 Отговор
    Да припомня една известна фраза "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.” (Волтер ) Няма демокрация, когато изключваш микрофона на някого. Това е диктатура, но не диктатура на мнозинството, а диктатура на малцинството, на малцината подлизурковци, зяпнали за 30-те сребърника, които едно посолство с известна служителка-Галя ще им подхвърли.
  • 12 София

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Слушайте Волгин":

    Вярно
  • 13 да питам

    6 10 Отговор
    Таа скумрия на снимката , що се е скумросала толко ?! 🤭😁

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Петър Мочквичин":

    Скоро ще реват на кладбището заровени и тримата, после и останалите копейки‼️
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ама

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Много противна личност ,таз другарка
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Митро... фановааа

    5 9 Отговор
    Стягай си багажа !!!
  • 24 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен- _Язовец":

    Като си толкова бесен, нали знаеш откъде трябва да скочиш, че да се успокоиш?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ирини

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Точно така! Късовска лъже нагло и на дълго и на широко! Чух Волгин при МК, а също и интервюто на Митрофанова при Недялко!
  • 27 Мнение

    4 4 Отговор
    Кой има нужда от война - богатите, да станат още по-богати! А обикновените хора са обикновен материал за тези нечовеци! Да живеем на Земята е Божи дар! Не за война Бог ни е дар този рай! Войната се създава от НЕчовеци като путин..
  • 28 Ссс

    2 2 Отговор
    Тая кобра какво прави на заглавната снимка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Миле

    0 0 Отговор
    Да го пуснат това интервю , да ги чуем тези заплахи .
    А иво м1нджатъ да си затваря ан1лн0тл отверстие 5едаляг1та нечи...ст0плъ....тен.
  • 32 Видела

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "да питам":

    Е мака ти
  • 33 1234

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Изгледах цялото интервю с Митрофанова в ПИК. Нямаше никакви заплахи! Даже в предишното при Карбовски беше по-хард!
    Правите зорлем Волгин герой, Израждане Първа политическа сила, а Митрофанова източник на истина!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол