Last news in Fakti

20 Декември, 2023 19:27, обновена 20 Декември, 2023 20:18 3 418 25

Калин Стоянов за Шенген: Въпрос на време е да се договорим с Австрия

  • калин стоянов-
  • бнт-
  • австрия-
  • шенген-
  • българия

В мисията в края на ноември имаше и представители на австрийската страна, и на Нидерланди

Калин Стоянов за Шенген: Въпрос на време е да се договорим с Австрия - 1
Снимка: БНТ

България е изпълнила условията за пълноправно членство в Шенген. МВР свърши своята работа, успя да постигне високи резултати по линия на нелегалната миграция. Оттук-нататък става въпрос за вътрешнополитически боричкания в държави, извън България. Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна в последните месеци.

Това каза в интервю за "Още от деня" по БНТ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"В мисията в края на ноември имаше и представители на австрийската страна, и на Нидерландия - убедиха се, че имаме изключителен напредък.

Австрия счита, че Шенгенското пространство не функционира като цяло, но не виждам как това ще се промени с членството на България и Румъния.

Имаме подкрепата на абсолютно всички държави-членки на Шенгенското пространство, подкрепата на Европейската комисия. Въпрос на време е да договорим това, което стои на масата, с Австрия", добави той и подчерта, че няма аргумент да не станем пълноправен член на Шенген.

„В резултат на бързите действия от наша страна, предприети по образуваните четири дисциплинарни производства, приключени в рамките на 20 дни, четирима служители са уволнени за употребена неправомерна физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо“, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в студиото на БНТ. Той уточни, че успоредно, със заповед на директора на СДВР, към момента текат дисциплинарни проверки спрямо деветима служители за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. „Ще бъда безкомпромисен към служители, които превишават правата си“, категорично заяви още веднъж вътрешният министър и отправи благодарност към всички свои колеги, които съвестно изпълняват задълженията си.

Министър Стоянов коментира изключително интензивните разговори, водени на държавно и експертно ниво, за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство: България изпълни условията да бъде пълноправен член, това бе потвърдено от доклада на мисията, проведена в страната ни през месец ноември и която включваше експерти от Австрия и Нидерландия. Вътрешният министър подчерта, че в последните месеци МВР успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция. „Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна в резултат на уплътняването на първата линия с 30 % повече гранични полицаи, на изградения активен диалог с Турция и на съвместната работа с Фронтекс, която се оценява високо от партньорите. Анализът на ГД „Гранична полиция“ показва, че към момента предотвратените опити за незаконно преминаване на българо-турската граница са 60-70 на ден при около 300 през миналата година“ – посочи още той.

Приоритет, изведен на преден план в работата на министерството, остава намаляването на пътнотранспортния травматизъм. Общите усилия, включително чрез законодателни промени и ефективен контрол, вече оказват своето превантивно въздействие. От месец август МВР обезпечава мярката, свързана с отнемане на автомобили, чиито водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Изградена е и вече функционира система за електронното връчване на фишове, като по този начин се повишава събираемостта на наложените финансови санкции. Елемент от тази система предвижда българските граждани, които са допуснали нарушение на пътя и имат издаден фиш за това, да го получат при преминаване през ГКПП, а ако имат наложена глоба – да бъдат уведомени за нея. В този смисъл министър Стоянов уточни, че МВР не обвързва преминаването на границата с незабавно заплащане на глобата.

Домашното насилие също е основна линия в работата на МВР. Има създаден сектор в Главната дирекция „Национална полиция“, който се занимава с този проблем. Целта е всеки получен сигнал да получава бърза и адекватна реакция.

Средствата, предвидени в държавния бюджет, за капиталови разходи са увеличени с 20 милиона лева. С 2,8 млн. лева е повишено и перото, предназначено за стипендии на курсантите от АМВР. Благодарение на разбирането на депутати за важността на охраната на държавната граница, са отпуснати допълнителни 58 млн. лева, с които ще бъде подобрено техническото обезпечаване на ГД „Гранична полиция“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Квито сте тъпи

    28 0 Отговор
    ще договорите Шенген само с подземен достъп.
  • 2 ХАХАХА

    19 0 Отговор
    И изведнъж летище София започва да приема паразити на конвеир. Имайки предвид колко са червиви, споразумението ще е в унисон с продажническата същност
  • 3 Ветеринарен психолог

    17 0 Отговор
    Тия австрийци си нямат на идея с какви навлеци си имат работа. На четна дата ще ги посещава Денков. На нечетна Габриел ,докато на австриците не им писне след някоя година и не ревне целият им парламент- Аман от тия бееееее!
  • 4 Коч Ина

    14 0 Отговор
    И после кво, Ганио ще хукне с царвулете по Европа. Областни градове остават без болници тук
  • 5 еййй

    13 0 Отговор
    Мушмурок кога ще си подадеш оставката бе???

    Коментиран от #7, #22

  • 6 Хахахо

    9 0 Отговор
    Да, въпрос на време е, има няма няколко години, хахаха.
  • 7 Адрес 4000

    0 9 Отговор

    До коментар #5 от "еййй":

    Лесен отговор ,когато сглобката се разпадне и си свърши предназначението Тоест когато, Рундьо резидента вече не е окупирал президентството
    Февруари-Март 2027
  • 8 Васил

    12 0 Отговор
    Шенген ама през крив макарон кой ще иска такава корумпирана и бедна държава за съюзник?

    Коментиран от #15

  • 9 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Шенген е вече история.
  • 10 Гост

    11 2 Отговор
    Кво ни топли нас, че върхушката щяла да краде повече, като влезем в Шенген?
  • 11 Айде бе

    4 1 Отговор
    Договаряй те шенген та мигрантите да си пътуват свободно до Европа
  • 12 кире

    7 0 Отговор
    КОЙ ИДИОТ ИЗМИСЛИ ТАЗИ ФРАЗА "ВЪПРОС НА ВРЕМЕ",АМИ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е НАШИЯТ ЖИВОТ,ЖИВОТА ДОРИ НА СЛЪНЦЕТО, ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ НАШИЯТ ПОСЛАНИК В САЩ ЗАЯВИ ,ЧЕ Е САМОЛЕТИТЕ СА ПОЧТИ ГОТОВИ И ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА ГИ ПОЛУЧИМ , НО ДОСЕГА ГИ НЯМА ТЕЗИ Ф 16
  • 13 Ееххх

    11 0 Отговор
    Разбира се, че ще ни приемат! Ще клекнем за всичко и винаги! Каквото ни кажат, това ще направим. И мигранти ще приемем, пари ще връщаме и високообразовани работници ще пращаме, а тук ще заселваме афганистанци, иракчани, африканци. Изключително покорен народ, как няма да постигнем всички цели.
  • 14 директор

    1 1 Отговор
    преди 10години при подобна ситуация уволних трима полицаи за по малко от 48часаУволненята им бяха потвърдени на всички инстанции ,а после ги осъдиха. Това с производствата го измислиха чиновниците а истината е проста.
  • 15 Шопо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Не ви щем еврото.
    Референдум за ЕС и НАТО

    Коментиран от #25

  • 16 Чоко боко

    3 0 Отговор
    Емигранти, и други да си ги държат, където ги посрещнаха с отворени обятия.
    А, сега да се чудят на къде да хванат.
    Ама тия, дето им дават нормално съществуване сега се чудят как да се спасят от тая напаст.
    Само Руснаците ще подредят нещата.
  • 17 Пияната тояга

    1 0 Отговор
    След време, предвид глобалното затопляне, тия които не ни приемат за нормални хора, утре ще дойдат като бежанци в България от Европата и тогава, кво ша им дадем, на смотаняците, дето моретата и океаните ще са ги погълна ли.
    Следва земетресение в тюркиш, цунами на Филипините, потъване на Венеция, и свързването на Балтийско море с Черно море.
  • 18 Александър

    3 1 Отговор
    Споко, напролет ТУМБИТЕ пак ша тръгнат! А от ПОСОЛСТВОТО ша кажат, че КОВИДА е намалял, но има МАГНИТНИ БУРИ и черте жите ша додат по късно!
  • 19 СТИГА

    2 0 Отговор
    С ТИЯ ДОГОВОРКИ ! Или става, или не става !
    Така се договпрохме и за ЕС, пък сега олеле ?
  • 20 Болярин

    2 1 Отговор
    Тия австрийски комплексари са по-зле и от северномакедонските !!!
  • 21 Да,Въпрос на време е ...

    8 0 Отговор
    Време от порядъка. на 10-15 години !
  • 22 От кого

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "еййй":

    Ще ни пазят тия с автоматите с кучета по гарите.Това не е било и при соца.Тука не е Украйна няма война.Пратете ги там има нужда.Тука сл. богу е мирно.

    Коментиран от #24

  • 23 БАКЛАВА

    1 0 Отговор
    Защо трябва да се договаря каквото и да е с тази Австрия ,ЕС не е ли създаден с ясни закони ,изисквания и правила .Изпълнени ли са всички изисквания ,ДА или НЕ ,ако ДА ,да се работи по въпроса защо Австрия не изпълнява законите на ЕС и какви санкции трябва да и бъдат наложени ,а не да се създават порочни пракрики с договорки със сулю и пулю .От тук на сетне Австрия да внесе своя дял по охраняване на външните граници на ЕС ,ще прави номера на България или не Австтрия ще бъде оълна с джигатайци ,не може 6 мил.България да охранява 500 мил.Европа .
  • 24 БАКЛАВА

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "От кого":

    От такива като теб ,провокатори и подстрекатели
  • 25 Халваджан

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шопо":

    Млък бе мърсолко ☝️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове