Last news in Fakti

21 Декември, 2023 10:02 1 441 34

Димитър Стоянов за конституционните промени: Всяка гениална идея, попаднала в неподходящи ръце, става гениална глупост

  • димитър стоянов-
  • промени-
  • конституция-
  • идея-
  • неподходящи ръце

„Опасявам се, че с отварянето на Конституцията по тема двойно гражданство освен депутати, следващия път трябва да си изберем и преводачи заедно с тях”, коментира секретарят на президента по сигурност и отбрана

Димитър Стоянов за конституционните промени: Всяка гениална идея, попаднала в неподходящи ръце, става гениална глупост - 1
Снимка: Нова телевизия

Всяка една гениална идея, попаднала в неподходящи ръце, може да бъде превърната в гениална глупост. Общо взето, натам сме се насочили с промените в Конституцията”. Това коментира в „Здравей, България” Димитър Стоянов, секретар на президента по сигурност и отбрана.

Стоянов засегна и критиките на опонентите на Радев, че в миналото се е обявявал пред българи в чужбина за признаване на двойното гражданство за висши постове в държавата.

„От казаното от президента през 2019 г. има няколко съществени момента. Първото, което казва президентът – да отворим дебата за двойното гражданство и възможността за такива българи, родени в България, и получили в последствие вторично гражданство, да станат съответно депутати, премиер, та даже и президент на Република България”.

По думите на Стоянов казаното от президента е съществено различно от новите промени в Конституцията. „Опасявам се, че с отварянето на Конституцията по тема двойно гражданство освен депутати, следващия път трябва да си изберем и преводачи заедно с тях”. Стоянов каза още, че единственото ограничение сега ще бъде даден човек с двойно гражданство да има уседналост 18 месеца.

Другото, което Стоянов изтъкна като аргумент е, че през 2019 г. средата за сигурност е била коренно различна от тази в момента. Той цитира и позиции на конституционалисти, които в публичното пространство са се обявили против промените в основния закон.

„Президентът през 2019 г. издигна точно тази теза – двойното гражданство да бъде в държави, които са с утвърдени демокрации – САЩ, Канада, ЕС, Швейцария, но така записано в Конституцията – няма абсолютно никакво ограничение”, заяви Стоянов.

Той критикува и промените, свързани със служебните правителства. „С ограничението за избор конкретни лица от един списък. Защо е допуснат председателят на НС, а не са допуснати заместник-председателите? Отговорът е много ясен и прост – за да не може в един момент част от опозицията да влезе в управлението на страната през служебно правителство. Целта на управляващите е да се капсулират и да управляват дълго-дълго време”, заяви Стоянов.

За критиките, че договора с турската компания БОТАШ е неизгоден, Стоянов отговори: „Договорът с Боташ върна България на енергийната карта като съществен играч. Договорът с „Боташ” е много важен и беше сключен в труден за България момент”. Клаузата „Take or Pay” (Вземи или плати) е задължителна във всички газови договори”, заяви Стоянов.

Той оцени като положителна промяната с намаляването на мандата на главния прокурор и ограничаването на правомощията му. Стоянов определи премахването на Паметника на Съветската армия като акт, който е в противоречие на всеки един закон. „Има две разпореждания на съда, които казват, че няма административен акт за тези действия”, заяви Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    18 4 Отговор
    Ние реформи от мутри и шарлатани не искаме !
    Още повече пък от хора известни с "ремонт на ремонта" и "обръчи от фирми" !
  • 2 Армейска мъдрост

    16 8 Отговор
    Фуражката деформира главата и Митко Есемеса с напъните си го доказва за пореден път.

    Коментиран от #11, #24

  • 3 Зрител

    16 10 Отговор
    Доста нервен беше Стоянов в студиото, като човек който приказва неистини и изпитва неудобство от това.
  • 4 Кинолог

    14 10 Отговор
    Повечето кучета се държат по-достойно от този Радев помияр!
  • 5 Е, ай стига

    8 1 Отговор
    вече всички публично взехте да обиждате посолствоТО

    Коментиран от #12

  • 6 Българин

    11 13 Отговор
    Корпоративни рейдъри, корупционери, клетвопрестъпници, обвиняеми за педофилия, крадци, рекетьори, леки жени, наркомани и алкохолици пипат с мръсните си ръчички българската Конституция в услуга на спонсорите си и на едно чуждо посолство!

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Айдеее

    10 9 Отговор
    путинисти-радевисти тръгват по студията.
  • 8 "ВРАГ НА НАРОДА"

    6 3 Отговор
    БРАВО мит€, ти $и,ти $и мит€ И$ТИН$КАТА "първа дама" на РБ( Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА),
    А НЕ онази Д€$ъ-ПУ€Т€$ъ!
  • 9 Трол

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Доста добре ги описахте.
  • 10 Хмммм

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Описваш хората на президента и Възраждане много точно. Браво! Ама те не са подхванали Конституцията, нещо се бъркаш. Залягат да пазят старата комунистическата.
  • 11 ИЗМИСЛИЦИ ПРЕМИСЛИЦИ😀

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Армейска мъдрост":

    И ТОЗИ НА ФИГ.1
    НАЛИ РАЗПРАВЯШЕ...НЕМА НЕМА ОРУЖИЕ
    НИЩО НЕМА ЗА УКРАЙНА....
    ...ПА 100 СТО ...БЕТЕЕРИ ...ТАКА СИ РЪЖДЯСВАТ И ЗЕНИТНИ РАКЕРИ
    С КРИВ МЕРНИК.......,А
  • 12 Ъъъъ Щото

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Е, ай стига":

    така им наредиха от Пасолья.
  • 13 Швепс

    7 3 Отговор
    Ама много ровете, бе другари? Ама нека Ви е вътре! Кефя се!
  • 14 Трандафор

    8 7 Отговор
    Митко Есемеса споделя, че служебното правителство е коректив на управляващите!!?? Споделя също, че е нормално при съставяне на служебен кабинет част от опозицията да влезе в него!!?? Дали г-н Стоянов е чел Конституцията, преди промените? Очевидно не е, понеже ако я беше чел щеше да знае, че и двете му "идеи" са противоконституционни! Служебните правителства имат оперативен дневен ред, определен срок на действие и главното - подготвят и провеждат избори.
  • 15 сара

    8 5 Отговор
    Този човек е определен за ръжен и не му беше лека задачата...
  • 16 ИНЖ

    9 6 Отговор
    Абе тоя е много кух. Просто вече няма безконтролно служебно правителство. Това е. Било каквото било.

    Коментиран от #17

  • 17 ЧеЗе

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "ИНЖ":

    Ще е интересно Радев и омбудсманката да управляват може поверието на Ванга да се случи хаха
  • 18 тоа устава не си знае

    9 4 Отговор
    за конституция говори
  • 19 Абсурдистан

    7 2 Отговор
    По традиция всики плъх нрябва да бъде издирен и попитан за нещо, което не разбира.
  • 20 Този човек

    7 6 Отговор
    Какъв е че се изказва така надменно като последна инстанция от какво разбира юрист ли е или обикновен лаладжия.

    Коментиран от #25

  • 21 хихи®

    3 1 Отговор
    гениална глупост
    да се чете Генитална глупост...
  • 22 БСП на Бунището

    8 4 Отговор
    Ами отрязаха им възможноста да управляват Назначени,а не Избрани и сега реват...Заема поста министър на отбраната в двете служебни правителства на президента Румен Радев, встъпили в длъжност съответно от 2 август 2022 г. и от 3 февруари 2023 г.
    С указ № 80 е назначен за секретар по сигурност и отбрана на президента, считано от 6 юни 2023
  • 23 Мъдър

    6 2 Отговор
    като на агнето дядо му !
  • 24 Редник

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Армейска мъдрост":

    Напротив, фуражката изправя дефектите по главата. Умът обаче не се влияе от шапки и забрадки.
  • 25 Какъв ли ?

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Този човек":

    Военен !

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Всяка гениална идея

    7 4 Отговор
    Попаднала в нечистите ръце на фатмака, става гениална глупост и насочва България към евразия.
  • 29 !!!?

    8 4 Отговор
    Абсолютно недъгави аргументи на пудела на Радев за конституционнте промени за избор на българи с двойно гражданство на ръководни длъжности в държавния апарат и депутати ! Сега се опитвт да замажат Лъжата на Фигуранта-президент !!!?
  • 30 българка

    7 4 Отговор
    Просто си кажете, че подкрепяте Путин и ще отричате и блокирате всичко от Парламента и правителството и няма нужда от аргументация. И да използваме по аналогия думите на един наш президент "Кажи си, Димитре!"
  • 31 Гатьо Гатев

    7 3 Отговор
    Гениален тъпунгер,инфантил,още носи зелените чорапи ....завалията...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол