Last news in Fakti

21 Декември, 2023 19:20 1 127 36

Светослав Малинов: Промените в Конституцията създават предпоставки за по-високо доверие в институциите

  • промени в конституцията-
  • служебно правителство-
  • съдебна система

Рисковете са в няколко посоки, но преди всичко са свързани с прилагането им, защото голяма част от тях изискват допълнително законодателство, каза политологът

Светослав Малинов: Промените в Конституцията създават предпоставки за по-високо доверие в институциите - 1

Приетите промени в Конституцията създават предпоставки за по-високо доверие в институциите, най-вече от страна на гражданите. Напълно съм съгласен с всички, които смятат, че така направените промени съдържат рискове, че нямат гаранции за тяхното действие, такова, каквото си го представят вносителите. Но това съгласие, според мен, почива на едно друго съгласие, което е по-широко от това на експертите и политиците, взети заедно. Това каза за "Фокус" проф. Светослав Малинов, ръководител на катедрата по “Политология" на Софийския университет “Свети Климент Охридски".

"То е общото съгласие на почти всички български граждани, че българската съдебна система не работи добре, затова те нямат доверие на тази съдебна система и искаха промяна. В този смисъл промяната беше задължителна. Дали тази промяна ще успее, в много голяма степен зависи от това, как ще проработят новите решения, което уви, не само нашата Конституция, но и всички други не могат да установят преди да се видят реализациите на практика. Така че ние направихме нещо задължително и неизбежно, а именно промяна в Конституцията в глава “Съдебна власт", и разбира се, другата голяма промяна, свързана със служебното правителство. Има консенсус в обществото, че промени бяха необходими. Има дебат в обществото кои промени са най-добрите. Но аз ви уверявам, че каквито и промени да бяха приети, в каквато и посока, най-общо казано, критиките щяха да са същите, че и по-големи. Важното е, че събрахме смелост като общество, и най-вече политиците, да направят тази промяна. И нека сега да следим внимателно всички реализации. Иначе, що се отнася до сезирането на Конституционния съд, аз мисля, че то е очаквано и наистина съм съгласен, че до голяма степен е и задължително, при такава ситуация, в каквато се намираме в момента", каза още той.

Рисковете във връзка с приетите промени са в няколко посоки, смята проф. Малинов, но преди всичко са свързани с прилагането им, защото голяма част от тях изискват допълнително законодателство.

"Веднага се насочвам към служебния кабинет, който като че ли е най-лесен за разбиране като промяна. Най-общо казано, намалени са възможностите на президента. Българската парламентарна република на практика ще бъде парламентарна република и когато има служебен кабинет. Мога да кажа тук, изцяло вече в рамките на науката Политология, че българската Конституция позволяваше нашата парламентарна република да бъде временно суспендирана и да се премине към упражняване на властта през форма на президентска република, макар и наречена служебен кабинет. И тук, ние зависехме като граждани, като парламентарна република от волята на президента, от неговия характер, от неговата геополитическа ориентация. Това беше невероятна аномалия, на която се слага край. Как обаче ще се уреди функционирането на служебния кабинет, какви ограничения ще има върху него, ще се уреди с допълнителен закон. И тук, трябва да се знае, че всъщност конституционната реформа ще продължи. И другата голяма промяна, свързана с разделянето на Висшия съдебен съвет, този висш орган, свързан със съдебната власт, разделен на прокурорска и съдийска колегия, с различни мнозинства вътре, да не навлизаме в подробности. Ще го направим с удоволствие, ако разбира се, се налага. Но тук също, ние не знаем дали от едната крайност на безконтролност, и в най-лошия смисъл на думата, пълна независимост на главния прокурор с много правомощия, да се меси, да дава интервюта, да дава публични изявления, свързани, разбира се, и с личните особености на главния прокурор. Дали от тази крайност няма да се премине към една доста по-слаба и неефективна прокуратура, но това е опасение. Аз не съм сигурен, че това ще стане, но съм длъжен да го кажа", коментира още проф. Светослав Малинов.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    23 0 Отговор
    само предпоставки !
  • 2 Да бе

    46 0 Отговор
    Промените в Конституцията създават предпоставки за по-високо доверие в институциите? Точно обратното. Това са обслужваши герб/дпс промени...
  • 3 Сатана Z

    36 1 Отговор
    Само пияндето Васко Кръпката все още не се е изказал за поправките ,но като изтрезнее след Иванов ден и това ще стане.
  • 4 Ха Ха

    35 0 Отговор
    Доверие?В тези майчиноебци?Ха Ха!!!
  • 5 От Врат

    40 0 Отговор
    Точно обратното е, но пусти грантове - объркват езика на човек

    Коментиран от #17, #27

  • 6 В кой институции бе?

    32 0 Отговор
    Тиква , Трактор , в тия ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Боруна Лом

    28 0 Отговор
    КОЙ ОТ КОЙ ПО ГОЛЯМ ИЗПОЛЗВАН КОНДОМ
  • 9 ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

    27 0 Отговор
    промените които се направиха да вържат ръцете на всеки президент ,който бил независима институция уж, и Да избира за министър председател от хората назначени сега на постовете посочени от ПП, ДЕМЕК да се назначават винаги за служебен примиер само и единствено съпъртиец от ПП! МНОГО тарикатско ! същото с двойното гражданство въобще решиха си всичките проблемчета каквото и да се случва за напред готвят се ПП за сваляненето им от власт и за нови избори но се подсигуриха отвсякъде УРА за канадските измикяри да си удължават властването ! не може да се правят такива съществени промени без В Н С!Това е порнография....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този си мислеше

    18 0 Отговор
    че има акълмаепоредниятЪпанар
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пацо

    15 0 Отговор
    Тъпите политолози и социолози които от плагиатстване ги профисват разбират и от Конституция
  • 14 гост

    18 0 Отговор
    Дори да приемем, че съда е независим, то прокуратурата е тази, която вкарва делата в съда или ги СПИРА. А Прокуратурата е ЗАВИСИМА ОТ СГЛОБКАТА В ПАРЛАМЕНТА. Да жУвей българската правосъдна система, най- правосъдната правосъдна система в света!
  • 15 хък

    10 0 Отговор
    според тоя умник, доверието в институциите, колкото повече го няма, толкова по-високо стои.
  • 16 Тъмен субект

    10 0 Отговор
    "Доверие в институциите"? Ауууууу, това е некъв виц, малко плосък.
  • 17 Ъхъ

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "От Врат":

    И този е от партията на канибалите! На тях всичко им е сбъркано!
  • 18 Някой

    8 0 Отговор
    Дали? Надали може да се повиши доверието в нещо, при положение че доверието сега е под нулата.
    Приказки за наивници.
  • 19 Боримечков

    5 0 Отговор
    кратка предистория, ето как е започнало преди : ....Вътрешната политика на правителството на Богдан Филов е с ясно изразена антидемократична насоченост. Тя се обуславя от съюза с фашистка Германия, усилията на кабинета за укрепване на авторитарния режим и военновременните условия. Така през април 1940 г. парламента гласува Закон за гражданската мобилизация. Той силно ограничава гражданските права и свободи. Ограничава се правото на сдружения, регламентира се цензура на печата, забраняват се социалните искания на работниците и т.н. По-късно се приемат и нови репресивни поправки в Закона за защита на държавата, според които за почти всяко провинение се предвижда смърт.
    Народното събрание гласува и два подчертано фашистки закона. На 24 декември 1940 г., още преди България да подпише Тристранния пакт, е приет Законът за защита на нацията. По същество той е копиран от германските антисемитиски закони и поставя българските евреи в неравноправно и унизително положение. Създава се комисарство по еврейските въпроси.
    През декември 1940 г. е гласуван и Закон за организиране на българската младеж. Създадената според него организация “Бранник”, издържана от държавата има много сходни черти с фашистката “Хитлерова младеж”. До народното събрание пристигат протестни писма от ученици и студенти....и т.н....като види човек кой пише новата фашистка конституция на Бг всичко става ясно - изцяло овладяване на държавата и превръщането й във втора Украйна, и заличаване на гражд
  • 20 #идиоти вън

    7 1 Отговор
    Светослав Малинов: Промените в Конституцията създават предпоставки за по-високо доверие в институциите и по-малко доверие в политиците, които са ги гласували!!! СМЕШНИК!!!!
  • 21 Абе,

    7 0 Отговор
    този добре ли е? Да хвали пеевско-башибузу.ката констикуция

    Коментиран от #26

  • 22 Гост

    5 0 Отговор
    Точно обратното.
  • 23 провинциалист

    8 1 Отговор
    Заглавието виц ли е или подигравка?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тошко

    5 0 Отговор
    Сериозно?
  • 26 така е

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Абе,":

    По Шопарски чалъм...
  • 27 “Политология" ?!

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "От Врат":

    Грантовете замъгляват мозъка. Елементарното хрантутене води до пълен отказ от нормално човешко мислене. Неясни изказвания, точно обратни на истината. Този от снимката дори е ръководител на катедрата по “Политология" на СУ “Св. Климент Охридски"?! За какво говорим? Една от основните цели на тези промени в конституцията бе да бъде зарязана напълно борбата с корупцията. Борисов, Пеевски и Сие да бъдат максимално и в разрез с интересите на народа ИЗПРАНИ. Лъжци-грантаджии като Христо Иванов да бъдат превърнати във фактори и в условията на заговор с Йорданцоневци максимално да се капсулират. Да продължават да крадат и да бъдат вечни господари на нашия живот.
  • 28 Явно и този е на кристали

    10 1 Отговор
    По тъпо и нелепо нещо не бях чул
  • 29 Марда

    8 1 Отговор
    Спомням си този фасул как се класира за европарламента за сметка на патерицата, тогава Да, България. И тоя го виждам скоро в КОД по минижуп и бюстие!
  • 30 милинков

    6 1 Отговор
    Покани Шопаров,а идва и навреме Касапинов за два лафа...
  • 31 милинка омазана

    8 0 Отговор
    Идваш за гювеча?! Гъди,гъди.....
  • 32 Кокоркиро

    6 0 Отговор
    Просто един Т.Ш.К.Ама демократски ....на търкалета.
  • 33 макс

    6 0 Отговор
    Mалинов,промените ви в конституцията са незаконни!Падне ли правителството сглобката ще бъде разглобена в единични килии в Белене!!!
  • 34 Студопор

    4 0 Отговор
    Промените в Конституцията създават предпоставки за това чуждите агенти да си ширят коня както си искат, а ние да не можем да кажем нищо.
  • 35 Светослав Малинов?? Някога изглеждаше

    2 0 Отговор
    че си Нормален, но явно си се преструвал на такъв!! С Промените в Конституцията ще има едно"по голямо доверие в Институциите"?? Малинов ти вярваш ли си?? Свине ровиха с зурлите си в Конституцията!!
  • 36 Дълго_Име

    0 0 Отговор
    Пишман-политологът Светльо с алабализми, които нищо конкретно не казват на гражданите особено покрай промените, каксаещи компетенциита на Президента за служебно правителство. Кажи си го направо, цялата твоя бла-бла еквилибристика е празно говорене, щом казаш, че " ние зависехме като граждани, като парламентарна република от волята на президента, от неговия характер, от неговата геополитическа ориентация". Ами, аланкоолу Светльо, Президентът си го избираме ние, гражданите, а не парламентът! Ние на избираме парламент, а "народни" дупедавци взависимост от"вятъра" над БГ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове