Last news in Fakti

22 Декември, 2023 10:14 1 867 28

Васил Велев: С Бюджет 2024 се върви към катастрофа

  • васил велев-
  • аикб-
  • бюджет

Не е сигурно, че новите такси за хазарта ще увеличат приходите, смята председателят на АИКБ

Васил Велев: С Бюджет 2024 се върви към катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът залага приходи, които няма да се съберат, даже и те не стигат, залага дефицит от 3%, защото повече не може заради амбициите за Еврозоната и Маастрихтските критерии. Над 6 млрд. увеличаване на дълга - той ще порасне и повече, тези свръхразходи няма да отидат за инвестиции, а за харчене - раздаване на пари на калпак, в една нереформирана администрация, нереформирана система за отбрана и сигурност, нереформирана система на здравеопазване. Ние взимаме пари от бъдещето и ги пилеем, не ги инвестираме".

Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR

Той изрази позиция, че с Бюджет 2024 се върви към катастрофа.

"Не всички чуждестранни инвестиции добавят стойност. Основният проблем е липсата на реформа и политика, образованието е приоритет и увеличаваме заплатите - какво имаме накрая - 54% функционално неграмотни, реформи там не виждаме. Пенсионната система последните 3 г. се развали, увеличихме несимволично пенсиите, а над възможностите си, увеличаваме административните тежести, бумащината расте. Увеличават се санкциите с 500%. Нямаме облекчаване на административната тежест, имаме трайна политика за изземване на печалбата на държавните предприятия, имаме надценяване на ръста на събираемост, нереалистичен ръст на БВП на 3,2%. Индустрията е надолу, не просто имаме забавяне, на минус е. Това няма да приключи на 1 януари", прогнозира Велев.

Ако и когато влезем в Еврозоната, надяваме се 1 януари 2025 г., тогава 3-те процента няма да са толкова важни. Гръцкият сценарий е много показателен. в началото на века Гърция имаше 70% от средноевропейското ниво на покупателна способност, сега е на 67%", добави Велев.

Във връзка с увеличаването на таксите за хазарт Велев заяви, че не е сигурно, че това ще увеличи приходите в хазната, защото някои фирми ще затворят, други ще избягат в друга юрисдикция.

Той посочи и мотивите си да не е съгласен с вдигането на минималната работна заплата на 933 лв.

"Безработицата расте, има намаляване на заетостта, имаме масови съкращения в индустрията, от няколко месеца преработващата промишленост е надолу, Еврозоната е в рецесия, имаме спад на експорта. В такава ситуация, в сектори, в които производството е по-ниско, прекомерното увеличение на работната заплата може да има пагубни последици, може да е 933 лева в някои сектори, не да се определя административно", заяви Велев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уви !

    17 21 Отговор
    Не само с бюджета - с ВСИЧКО дето "сглобката" прави - СЕ ВЪРВИ (към неминуема) КАТАСТРОФА !!! Уви .
  • 2 АЬргардасас

    19 6 Отговор
    Ех другарю Велев??????
  • 3 ха ааа

    26 3 Отговор
    Безсмислен кумунис. Цял живот търтей.
  • 4 Ганьо е велик !

    11 9 Отговор
    Какъв "бюджет" ,бе?! Чиста фантастика! Ама ,га трЕбваше да се гласува - ходихме за гъби ,сега що рИвем?!
  • 5 Пич

    27 3 Отговор
    Този е типичен пример за малоумник , който никога не се научава на нещо !!! От 30 години ги чертае тези апокалипсиси за бизнеса , и същевременно тъпее , защо все по малко хора му се връзват на глупостите , и защо не щат да работят за без пари !!! Сигурно и на тези ДС им ръководи бизнеса !!!
  • 6 Съвременно крепостничество

    22 0 Отговор
    Да заменим минималната заплата с купичка ориз и четвъртинка хляб за деня докато икономиката се стабилизира за да вземат седемстотин лв чисто Нищо че Кипър правят минималната заплата хиляда евро
  • 7 браво

    10 1 Отговор
    брейй ти откри топлата вода бе !!! тази катастофална политика се води от 1992-ра насам като се позасили последните 15 години …
  • 8 Този се поболя

    21 1 Отговор
    Че вдигнаха минималната заплата и пенсиите.
  • 9 Тц тц тц

    6 0 Отговор
    Звучи ми като по-малко материал за шкафчето на мене
  • 10 Умря Марко

    13 0 Отговор
    Този какво се прави на луд Пчелата не бяга от меда
  • 11 Шопо

    6 2 Отговор
    Революцията е исторически период на насилствена смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред.
    С референдуми не става, затова в България те са забранени.

    Коментиран от #13

  • 12 Голям зор

    17 2 Отговор
    Производство 8 часа със западна машина,заплата българска близка до минималната,в Европа с тая машина заплата европейска.Нещо не е както трябва май се пълнят само някой джобове.
  • 13 Нещо такова

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Шопо":

    Революцията барт ми е преразпределение богатството..тия дето преди са били бедни пак си остават бедни
  • 14 Велев е старо комунистическо яре,

    17 0 Отговор
    с чиято помощ бяха откраднати 40 млн. лева от фонд ТНТМ на Комсомола!
    Щом за него не е добре бюджета, значи за всички ни е добре!
  • 15 Мън мън

    19 0 Отговор
    този е толкова противен, нали са частен бизнес, какво реве за бюджета. И докога ще го търпим тоя да мучи.
  • 16 С 2 думи

    12 0 Отговор
    Нещо много станаха специалистите дето се изказват за бюджета.Айде по полека.
  • 17 Точно

    13 0 Отговор
    обратното е , другарю , но щом си решил да се изтропаш ?
  • 18 УРА,,УРА

    10 3 Отговор
    Велев е човек на чорапа. Няма как да каже нещо положително.

    Коментиран от #20

  • 19 Не му слушайте глупостите

    15 0 Отговор
    Според този празнодумец и нищоправец, не трябва да има минимална заплата, а пазарлък между работодател и работник. Нашите частници ги знаеме, че искат веднага да забогатяват и не им се дават заплати. Братовчеда в Австралия ядеше хляб и сол първите години, когато откри шивашко ателие, за да има пари за заплати, а в България частника при увеличение на оборота ,това е негов успех и не дава нищо, при намаляване на печалбата от скъпи енерго източници или намалял оборот , следва намаление на заплати , а частника не приема да има по-ниски печалби. Минималните заплати са по-високи на Балканите, ние сме на дъното, Македония Сърбия и Черна гора 1050 лева и нагоре. Само минимална заплата притиска нашите алчняри и за това милиони българи са в чужбина.

    Коментиран от #21

  • 20 Каквото

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "УРА,,УРА":

    и да каже , няма никаква стойност !
  • 21 Търновец

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Не му слушайте глупостите":

    Намаляването на доходите на държавата дойде след преждевременното затваряне на блоковете в Козлодуй и след натрапеното от Хилари Клинтън спиране на Белене, но за това имаше и друга причина - преговарящите от наша страна подписаха празен чек на Росатом, друга причина за намаляването на доходите е грабителската политика на Руската мафия - примерно рафинерията в Бургас и спирането на рафинерията в Плевен. А подземните ни богатства ги крадат, доходи осните товарни превози по железниците бяха приватизирани от Станишев. Японски външен министър не е идвал 20 години в България, Японците инвестират милиарди в Сърбия
  • 22 корабътВерила

    11 0 Отговор
    Видяхме, Горанов и Домусчиеви видяхме тия дни. Велев е същият. Какво го показвате по медиите? КРИБ с Домусчиеви се прославиха по света с кораба Верила и най- вече СЪДЪРЖАНИЕТО на кораба. Обаче в Бг никой с пръст не закача най- големите престъпници, мафиот до мафиота.
    В ръцете на тези престъпници са заплатите, пенсиите, социалните плащания, европарите, бюджета...
    Позор!
  • 23 корабътВерила

    9 0 Отговор
    Велев и КРИБ заедно с Домусчиеви са поквареното лице на Бг бизнеса.
    Къде е прокуратурата, а?
    Или пак е заета да лови кокошкари за 5 лв.?
  • 24 Загрижен

    7 0 Отговор
    Точно този пигмей приглася на радевите глашатаи!
    Щяхме да умираме, а бизнеса да затвори без газа на газпром още май месец!
    Всиките му прогнози са са провалили на 95% - това е само поръчкова пропаганда!
    Да са живи и здрави другарите които му плащат заплатата
  • 25 Киро Шприца

    0 2 Отговор
    Продължаваме ликвидацията!
  • 26 мозъчния донор

    0 0 Отговор
    Ако ви е малка минималната заплата, ще работите за 2-3 минимални. Само дето не разбрахме как да стане това в 24-часовото денонощие!
  • 27 13675

    0 0 Отговор
    Велев, пак АПОКАЛИПСИС, аре стига ще плаща бизнеса даже, е малко
  • 28 Икономист

    1 0 Отговор
    Другаря Велев, който капка мозъкато няма пак говори глупости. Като на откриването на едно машиностроително изложение - където само той видя цифри, каквото няма никъде в статистиката и всички колеги от сектора му се смята искрено :-)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове