Last news in Fakti

24 Декември, 2023 19:44 1 535 32

Михаил Околийски: Ние сме хронично недоволни, защото не се сравняваме с имащите по-малко, а с имащите повече

  • здравеопазване

Човек не може и не бива да абдикира от отговорността за собственото си здраве и да я прехвърля към други хора или институции, каза заместник - министърът на здравеопазването

Михаил Околийски: Ние сме хронично недоволни, защото не се сравняваме с имащите по-малко, а с имащите повече - 1

"По време на празниците освен, че всеки им се радва и ги очаква, това е и време за равносметка. И стастиката, и практиката сочат, че точно по по време на празниците при много хора се обострят различни психични заболявания като депресия, тъга, защото те не са доволни от тази равносметка, която си правят, каза за БНР доц. Михаил Околийски, заместник – министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК..

"А би трябвало да усетим християнското смирение, да допуснем любовта в сърцата си и да прекараме хубави дни със семействата си.

А заради лошите ни навици, ние не сме подготвени как да празнуваме здравословно, понякога злоупотрябяваме с алкохола и цигарите, а също и не сме подготвени как да филтрираме фалшивата, от научната информация в медицината или здравеопазването, допълни още доц. Околийски.

По думите му човек не може и не бива да абдикира от отговорността за собственото си здраве и да я прехвърля към други хора или институции.

"В България има едно наивно мислене, че някой друг може да се справи по-добре от теб и някак си би могъл да поеме този товар от теб и по тази причина много силно любим и мразим, много силно се втурваме да вярваме на определен тип хора, било то политици, което се култивираше много добре у нас по време на комунизма, да ни се внушава, че от нас нищо не зависи, а всичко зависи от партията, от някой, който взема решенията, допълни още доц. Околийски.

За социалното благополучие на българина, доц. Околийски даде за пример, че социологически проучвания сочат, че българинът е хронично недоволен и незадоволен, защото не се сравнява с имащите по-малко, а с имащите повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сглобкаджия

    25 4 Отговор
    Все още министър някъкъв.
  • 2 Мъдрият

    18 7 Отговор
    Правдива статия! Така е за всикчо, с изклюение на частта за сравняването!

    Човек трябва винаги да разсъждава позитивно и не трябва да се сравнява с никого! - защото иначе става като фарисеят от притчата за "Митарят и фарисеят".

    И винаги трябва да вижда, че чашата е наполовина пълна, а не наполовина празна!

    Пожелавам на всички православни християни с духовна радост, трепет и благоговение да посрещнем великия светъл християнски празник Рождество Христово!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само питам

    39 7 Отговор
    Трябва ли да се сравнявам с тези, които са в по-голяма нищета от нас, уродЖалък!?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Много съгласен с теб

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    И все пак автора е много грешен
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнение

    7 34 Отговор
    Изключително смислено и човешко изказване. Браво на Околийски.
  • 8 Мнение

    6 33 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Изключително смислено и човешко изказване. Браво на Околийски.
  • 9 Тик ток

    10 26 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Ако се сравняваме с путинова русия трябва да сме на седмото небе от щастие.
  • 10 милкан

    33 5 Отговор
    Посредствена мисъл.Дай да се сравняваме с бушмените!
  • 11 Отговор

    6 25 Отговор
    Путиновите тролчета веднага наскачаха. За тях няма Коледа, няма смирение, добродетел. Забравих те празнуват руската Коледа, на 6-ти януари.

    Коментиран от #18

  • 12 Отговор

    3 23 Отговор
    Путиновите тролчета веднага наскачаха. За тях няма Коледа, няма смирение, добродетел. Забравих те празнуват руската Коледа, на 6-ти януари.
  • 13 Господинчо,

    21 6 Отговор
    я пиши кои са тези,които имат по- малко от българите? Няма такива.Така,че се скрий някъде
  • 14 Скорости

    21 1 Отговор
    Уж сме в клуба на развития капитализъм, а още има места у нас където работниците са почти роби, средство за производство.Работиш докато си здрав и после...
  • 15 Жандар-мерист

    24 7 Отговор
    Този пропагандираше за ваксините и мястото му е в затвора.

    Коментиран от #24

  • 16 ХАХАХА

    26 1 Отговор
    ХАХАХА, че с кого да се сравняваме, с Бангладеш ли ? Защо не питат богатите те дали нее се сравняват с другите по богати ! Дървени философи и графомани да щеш в България!
  • 17 Задунаец

    21 2 Отговор
    Има ли нещо по-ретроградно от това да се сравняваш с "тия които са по-зле"? Браво гусин замминистър! Ти сигурно се изпълваш с щастие като видиш чистачката, че търка с парцала коридора на министерството за 500 лв. месечно! Ашколсун!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 д-р

    17 0 Отговор
    Заместник министър тъ--к интересуваш се кой с кого се сравнява за това са ти сцепили джуката шарлатанин прост гледай здравеопазването тъ--ко,а не създавай интриги иди-т защото един си плаща след като има и осигуровки и не получава и ТЕЛК а мошениците и там лъжат защото такива бок---и са зам. министри кра--и
  • 20 Бай Митко

    19 1 Отговор
    доц. Михаил Околийски, заместник – министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК

    Ох, Господи - Боже, тоя сглобкаджия бърка нещо много съществено. Защо да се сравнявам с африканците бе, защото ни докарахте до тяхното ниво! Искам да се сравнявам с развитите европейски общества и да се стремя да живея като средностатистически европеец! Малоумщина, безочие, нахалство ще ни връща в средновековието. Тоя съвет си го запази за себе си и ходи да се надбягваш с магаретата.

    Коментиран от #30

  • 21 Без име

    5 18 Отговор
    Ами нормално е това сравнение.Лошото е,че само се сравняваме,а не ни се работи,за да сме като имащите!Българинът стана много мързелив и меркантилен, мрънка и иска,ама без да дава от себе си.Казвам го общо изключения винаги има.
  • 22 киро

    10 0 Отговор
    №21 който си ( без име ) ако си тъ--к и мързелив не всички са като теб шарлатанска отре--о
  • 23 Цуца

    13 0 Отговор
    Лелеееее, какво открихме....., май топлата вода?! Празнодумие култивирано в псевдо психологията!
  • 24 Пуф паф

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Жандар-мерист":

    Едно време простите са се плашили от влака. Схващаш ли приликата.
  • 25 Пиои

    6 0 Отговор
    А зашо трябва да сме хронично доволни? Знсчи всяко нещо коеъо не е във еъзхвсла нс властта р за охулване.
  • 26 Какво велико

    13 0 Отговор
    прозрение е осенило Околийския... сега ли се е присетил, че човек е лично отговорен за здравето си. Когато ни уверяваше, че е загрижен за нашето здраве и ни агитираше да се бустерираме беше на друго мнение...
  • 27 Порно

    7 0 Отговор
    Демек да се радваме , че не умираме от глад, и че не мрем в окопите на 404. И най вече да не забелязваме как ни крадат, нали
  • 28 ха ха

    6 0 Отговор
    явно в любимия им сащ всички се стремят да станат клошари , Смирение Пред Бог Винаги , но тея искат смирение пред клептократските им приумици нарекли ги "закони"
  • 29 Майора

    4 0 Отговор
    Не съм съгласен доц. Околийски че българина не взема мерки заздравето си и не знае какво е положението в другите страни! Лошото е че заради неладърното управление е реекспорта лечението не е на необходимото ниво и страната е с най високо заплащане в ЕС! Не случайно се казва че на днешножвреме най добре е да си доктор , адвокат и банкер! И щом говориш за милосърдие нека богатите дадат на бедните , нсли това е казал Христос!
  • 30 варварин канибал от ППДБ/ЛГБТ+

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Митко":

    Искаш да се сравняваш с развитите европейски общества?
    Още ли не си разбрал, че израза развито европейско общество е оксиморон?

    Коментиран от #31

  • 31 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "варварин канибал от ППДБ/ЛГБТ+":

    Знам ли? Може и да си прав!
    РАЗВИТ - ЗАПАРТЪК
  • 32 Михайл Околийски!?

    1 0 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И! По бедни от нас няма в ЕС!! С кои да се Сравняваме?? С Африканци или с Бангла деш???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове