Last news in Fakti

28 Декември, 2023 21:02 1 794 23

Керемедчиев: До 2025 г. няма да пречупим мнението на Австрия

  • милен керемедчиев-
  • шенген

Според него следващата година ще е много тежка в контекста на преговорите за Шенген

Керемедчиев: До 2025 г. няма да пречупим мнението на Австрия - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Трябва да уточним, че не говорим за частично влизане на България и Румъния в Шенген, няма такъв термин. Точният термин е „поетапно” – тоест от страни кандидати за Шенген, вече от март ще са страни членки на Шенген. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник външен министър, в ефира на Нова телевизия.

„Поетапното влизане не е безпрецедентен случай – самата Австрия така е влязла. Словакия последно така е влязла в Шенген. Основният казус тук обаче е, че и при двете страни периодът между двата етапа е бил кратък – 4 месеца. При нас и Румъния обаче нямаме конкретна дата за влизане по суша. Не виждам как до 2025 г. ще пречупим мнението на Австрия”, обясни той.

„Март месец, при смяната на полетните разписания, е по-лесно да се окомплектова и трафикът по шенгенските коридори. Австрия също пожела да изпрати експерти, които да помогнат на България и Румъния за влизане по въздух в Шенген. За сухопътните граници, има три конкретни условия, които съответстват с нашите искания – утрояване на мисията на Frontex по границите с Румъния. Втората – изграждане на непробиваема стена на външните граници на България и Румъния с Турция и Молдова, което при нас би отнело поне година. Най-важното и дискутираното – връщането на мигрантите”, допълни още Керемедчиев.

Според него следващата година ще е много тежка в контекста на преговорите за Шенген.

На въпрос какво значи приемането ни в Шенген по въздух и вода за нормалните граждани, той подчерта: „Нормално е да има по-малък ефект, отколкото би имало приемането ни по сухопътните граници. Ще продължат забавянията по сухопътните граници, но пък ще има улеснение за пътуването по въздух – без проверки до европейските точки. Преговорите трябва да продължат, но имаме да свършим още домашно.”


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От ясно

    23 1 Отговор
    по - ясно , само дето Мара Неделчова се покъса да възхвалява Боковият принос , че Ганьо вече бил в Шенген !
  • 2 Провинциалист от провинция Тракия

    19 3 Отговор
    "самата Австрия така е влязла. Словакия последно така е влязла в Шенген" а на тях внасяха ли им афганистанци и сирийци по случая?
  • 3 ха, ха, ха...

    14 1 Отговор
    А тоя кой го пита, че пак почна да се прави на врачка?
  • 4 Защо Денков и Габриел?

    21 0 Отговор
    Излъгаха днеска.
  • 5 Да, бе

    25 0 Отговор
    Докога ще търпим тая гавра от пишман набедените европейци с великите им ценности! Малко достойнство няма да ни навреди. Много им здраве! Били сме преди тях и ще бъдем дълго след тях.
  • 6 Бесен мравояд

    22 0 Отговор
    Този Керемедчиев манипулира аудиторията. Австрия иска да регистрираме и настаняваме в убежища мигрантите, най вече от Сирия и Афганистан. Да, ама не. Никакъв Шенген. Спиране на газта за Австрия и това е. Орбан какво прави? Ами нека се поучат от него?

    Коментиран от #12

  • 7 ХАЙДЕ, БЕ МАРО

    6 0 Отговор
    ЦЯЛ ДЕН ЧАКАМ ДА МЕ ОСВЕДОМИШ
  • 8 мддаа

    9 3 Отговор
    Керемдчиев... твоите керемиди отвадна са пречупени... няма да се очудя ако държиш "моята борба" в къщата си.
  • 9 Софиянец

    7 0 Отговор
    То е ясно, че няма, ама да видим до 2025 денко плъха или следващата евроатлантическа изтривалка колко пъти ще се похвали, че са ни пуснали след поредната порция просия хахаха
  • 10 Българин

    12 0 Отговор
    Има една приказка - като не си желан не се натискай! За ес сме само няква удобно колония за евтина работна ръка, полигон за бежанци и сметище за отпадаците им!

    А някога бяхме държава с армия, индустрия, образование, медицина! Сега гледаме нагоре и виждаме дъното!

    Коментиран от #17

  • 11 Всичките сте срам за България

    9 0 Отговор
    Такива елитни слуги, безпардонни и нахални.
  • 12 Да, ама не...

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен мравояд":

    Който и каквото да ти говорят знай, че става въпрос за пари!
    Никакви бежанци, мигранти или други сериозни проблеми няма. Най голямото пристанищев Европоа е Ротердам. Австрия има излаз на Боденското езеро, от което изтича река Рейн, която се влива в Атлантическия океан точно при Ротердам. Другата голяма река, която свързва Австрия с останалата част на Европа е Дунав, която минава през Виена. Отвори ли се сухопътен коридор, без опашки за гранични проверки, от гръцките пристанища до Унгария, много кораби няма да обикалят и да пътуват още два дни до Ротердам, а ще разтоварят в Гърция, а така ще им е много по изгодно да пестят време и пари. По новия коридор стоките ще стигат вече бързо до централна Европа, но ще заобикаля Австрия и там ги стяга чепика австрийците.

    Коментиран от #13

  • 13 Бесен мравояд

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да, ама не...":

    Ми като ги стяга чепикът, да бъдат така добри да си го кажат. А, не да ми говорят, как трябвало да регистрираме и правим убежища на афганистанските талибани. Дай на тия брадати козли жени, нищо друго. Шъ стане на върба.

    Коментиран от #16

  • 14 Мдаа

    10 0 Отговор
    Браво на нашите политици, няма що. Ей така някак съм щастлив пред Нова година, щото евентуално през март , разни баровци ще си ходят по-лесно по почивки и шопинг в чужбина. Но аз съм щастлив , направо сияя за тяхното благополучие. Медиите и те също са щастливи . "Топ" журналистите и прочие мисирки ще получат в кесийка пари да се възползват от Новия Шенген по въздух , щото много пот хвърлиха да ни убеждават по СМИ, какво страшно грамотно и оправно правителство имаме . А на нас ни остана да си п.р.дим под завивките и да чакаме евентуално по въздух аромата да прелети Шенгенските граници и да ни направи щастливи. На луди ни направиха. Ужас.!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да, ама не...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен мравояд":

    Хммм... И как искаш да ти го кажат, директно или да ти пратят телеграма? По цял свят всички се противопоставят и се борят с конкуренцията със зъби и нокти, по позволени и непозволени начини, но никога не го казват директно. Никой монополист няма доброволно и с усмивка да допусне друг да се намеси в неговия сектор. Нидерландия беше и още е държавата с най либералните закони за притежание, разпространение и употреба на някои опиати и дрога. Уж съвсем наскоро затегнаха някои мерки, но по вероятно е само на книга и за пред света. Защо? Ами много просто. Легалното притежание и разпространение на опиати, за които в други държави има сериозен пазар, но са строго забранени, позволява и легален внос в тази държава. Щом легално може да внасяш едни, няма да е много трудно нелегално да внасяш и други заради занижения контрол, а да не говорим ако включим и "затварянето на очи". Легалните, а по край тях и нелегални доставки до тази държава естествено се извършват основно през пристанището, а по най оживения търговски път, през Австрия, продължават нелегално в останалите направления. Тази търговия в определени случаи е много по доходна от другата, а опасността някой друг да ти отнеме даже част от нея вече стават трудни за преглъщане.
  • 17 ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    БРАВО....ДАНО ТЕ ЧУЯТ И ОСТАНАЛИТЕ...100пр ИСТИНА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дом

    2 0 Отговор
    Керемидата не става вече за слушане. Говори толкова удобно, че да го канят. Вече го изключвам от тв.
  • 21 Рогшб

    1 0 Отговор
    Австрия не е в нато и затова, ако всички в европейският полуостров станат ЕС, нато, Шенген , тогава вече ще има мобилизация , ама Запада няма парите вече , но глупаци в ЕС , колкото искаш, дано австрийците и новата Хабсбурска удьржат до 2030
  • 22 Бай Стоил

    0 0 Отговор
    Няма как с Д. П. и Б. Б. да влезем в Шенген
  • 23 Валери.

    0 0 Отговор
    На Австрорусия като не и харесва в Шенген ...Ами да го напусне . Да си затвори границите и всичко ще минава около нея . Даже мигрантите . А ние ще спрем газта за Сърбия Унгария и Австрия и да.получават от друго място. Рюте ако даде съгласие за пълно приемане ще стане шеф на НАТО . Иначе ще почака . И те така стоят нещата . А тия нашите ухилени мастии по телевизора дето се хвалят колко работа са свършили за да ни приемат
    ...не знам къде си ....да си обират на...ср...аните гащи и марш от страната .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове