Last news in Fakti

29 Декември, 2023 16:27 1 583 40

Даниел Смилов: България върви в правилна посока

  • даниел смилов-
  • политика-
  • избори-
  • местна власт

Политическият шум е голям

Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните термини като „сглобка“ и „некоалиция“ описват необичайната ситуация в политическия живот.

Това коментира пред БНР-Радио София Даниел Смилов, политолог и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Беше поставен краят на трайната невъзможност да бъде съставено редовно парламентарно управление, на сформиране на мнозинство за прокарване на реформи. Със съставянето и функционирането на правителството намаля политическата тежест на президента, а от гледна точка на Конституцията ни, това е позитив.

- Проведоха се реформи.

„Фискалната реформа беше критикуване, но сега се вижда, че основните политически сили са щастливи от така приетия бюджет. Въпреки скърцанията в сглобката, беше направена и конституционна реформа.
Има основание за оптимизъм. Задават се истинските граници на бюджетите и това не води до изкуствени излишъци, които в края на годината да се дават скоростно на клиентелни фирми. И това е добро нещо“, изтъкна Смилов.

По думите му, страната икономически стои много добре, икономическият ни ръст е дори по-висок от този в еврозоната. БВП нараства до около 100 млрд. евро. Бюджетът позволява социални плащания, пенсиите достигат до прилични стойности.

„Като цяло фискалната политика е достатъчно устойчива, за да имаме претенции за еврозоната. Остава единствено да приведем инфлацията към изискванията“, допълни Даниел Смилов.

Беше направен и голям дипломатически пробив по отношение на Шенген.
Влизаме по въздух и вода.

Досега говорехме за липса на политическо доверие. Сега възраженията и резервите на Австрия са от друг характер. Преговорите продължават. До броени месеци проблемът със сухопътните граници ще бъде решен, смята още анализаторът.

Той е на мнение, че хоризонтът на това управление е поне до европейските избори, така че в ротационната схема има потенциал. Въпреки изискването министерските промени да бъдат одобрявани и от двете водещи фигури – Николай Денков и Мария Габриел, след извършване на ротацията неминуемо ще се стигне до смяна на фигури в някои от ведомствата.

В местните избори нямаше голям победител, посочи още Смилов.

ГЕРБ и ДПС се надяваха, подкрепата за ПП-ДБ да се стопи, но резултатите развенчаха подобни нагласи.

Споровете за председател на Столичния общински съвет (СОС) са вредни за града, и няма друга политическа логика освен градският парламент да бъде оглавен от спечелилата политическа коалиция. Колкото и целите на общинските съветници да са единни или близки, мнозинството в СОС е добре да спазва някаква дистанция от ГЕРБ, защото предстои ревизия на наследството от предишното управление.

Смилов очаква демонтажът на Паметника на съветската армия да доведе до сходна вълна с подобни монументи в други градове, макар и по друг начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо ново

    47 1 Отговор
    Плати на една циганка двойно и няма да спре да хвали дарованието ти цяла седмица.
  • 2 Еди

    36 1 Отговор
    Според Закона на Мърфи между две, на теория равновероятни събития, в крайна сметка по-вероятно се оказва онова, което довежда до неблагоприятни резултати.
  • 3 КОТарАК

    2 31 Отговор
    давам на ,,русофилите,, 60 долара заплата+безплатно образование и медицина , даже и закуска...тия 2 бона за учителите са нереално малко , предвид отстъпките , които АЗ-неокомуниста ПРАВЯ
  • 4 Сатана Z

    30 2 Отговор
    Боли ме У-Я.Спряха БГ от сухоземен Шенген,за да бягат от мобилизацията,която предстои.
  • 5 мдааа

    42 1 Отговор
    Има си хас Бг да не върви по Смиловата права...
    А колко ли е права Смиловата права.... или си е най обикновена крива!!!
  • 6 бай Иван

    48 2 Отговор
    "Даниел Смилов: България върви в правилна посока"

    Аз пък мисля ,че пак сме в грешната ! А сега де . А мисля ,че имам доста повече експертиза от това лице за правилната посока. Що неговата да е вярна, а моята не?
  • 7 Абе

    38 1 Отговор
    хора известни с "ремонт на ремонта" и "магнитски" да определят "правилна" посока ли?
  • 8 Гал

    31 0 Отговор
    А ти бодро крачиш към трудовопоправително общежитие. 10 часа труд и 3 часа родолюбие. Честито Дани!!!
  • 9 Фашкия от СДС

    24 0 Отговор
    Тоя и мутрите ще ви оправят.
  • 10 Обективно

    35 0 Отговор
    Едни и същи опорки писани от някой грантаджия
  • 11 Майора

    35 0 Отговор
    Все едно чувам отчетите за еазвитието на страната от поредниятконгрес на БКП! Всичко върви по мед и масло , народът е доволен , заплатите са европейски, ценитенародни , приетипромени в Конституцията , но дали ще минат пред ВКС , теглени високи заеми , отворена дупка вбюджета на НОИ от 10млд , въобще "идеални" сме!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Галя от ПосолствоТО

    32 0 Отговор
    Слабо , Смилов, слабо. За ти пари трябва повече да се стараеш.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Красатвичаров

    30 0 Отговор
    Смилоооооов, не е ли по-добре д-р Гълъбова да те прибере в Курилооооооо.
  • 16 Смилов е:

    24 0 Отговор
    Плуж@к, Пл@змодий, Внук на Активни Комунисти, Борци против Капитализма,
    А сега ревностно Заклеймява Комунистите и хвали Капитализма.
    О времена, О нрави !
  • 17 Провинциалист от провинция Тракия

    17 0 Отговор
    Смилов се атлантути прилежно. Като да са го либерирали стратегически.
  • 18 Верно ли

    23 0 Отговор
    Да си национален предател, е правилна посока! Да лъжеш и крадеш, е правилна посока! Да купуваш медии и сееш пропаганда, е правилна посока! Да налагаш цензура и гонитба на журналисти, е правилна посока! Да ми налагате фашизъм, е правилна посока. Да се разкараш, че не мга да ви понасям жалки боклуци продажни!
  • 19 Гост

    21 0 Отговор
    Защо разваляте празника с показването на гнусотии ...
  • 20 Котис

    18 0 Отговор
    Предател е този!
  • 21 гост

    13 0 Отговор
    При социализма заклинанието беше "АПРИЛСКАТА ЛИНИЯ" . Сега Денков и папагалите издигнаха "ПРАВИЛНАТА ПОСОКА"! На къде е "правилната посока" могат да кажат само тези които могат да посочат поне една "евроатлантическа ценност" Аман от кухи фрази ! Тази "правилна посока" много прилича на тезата на Едуард Берщайн от преди 120 години" ДВИЖЕНИЕТО Е ВСИЧКО - ЦЕЛТА Е НИЩО"!
  • 22 ха ха

    12 0 Отговор
    кажете на братята роми че могат да ходят в сащ без виза
  • 23 BG гражданин и данъкоплатец

    12 0 Отговор
    Посока?! Писнало ми е всякакви нищоправещи и нищоможещи боклуци, да ми определят посоката- имам "дежа вю" от конгресите на БКП и ДКМС! Посоката за вас е извън пределите на България и да не се връщате повече! И не ни обяснявайте крещящи видими неща - народът ни може, да е търпелив, но не е глупав! Всичките, които сте "горе" сте се замаяли и грам понятие нямате от реалностите, грам! Играете си на политически инженеринг, смятате се за незаобиколим фактор в глобален и национален мащаб, но много скоро ще бъдете изритани и канселерани точно с вашите методи - ще бъде смешно!
  • 24 Бай Митко

    16 0 Отговор
    "Даниел Смилов, политолог и програмен директор на Центъра за либерални стратегии."
    "По думите му, страната икономически стои много добре, икономическият ни ръст е дори по-висок от този в еврозоната."
    На тоя му плащат да разтяга локума. Явно ни мислят за канарчета тия. Толкова сме "добре", че чак сме за завиждане. Да го питам тоя, като с всичко сме по добре от еврозоната що така се получава, че заплати, пенсии и цени не са като тези в еврозоната?
    MИШOK си ти ДOЛEН.
  • 25 Еееех бедний ми смилюф

    14 0 Отговор
    И ти ли се залакоми за 30-те сребърника....
    България е малка страна, но е населена с много kpе..ни Изключително тъпи с иновативни идеи.... На всяка крача, анализатор, експерт, политолог генерал, професор /дори и алкохолици/ и всякакви kpе..ни, че и цели партии даже... добре обезпечени финансово от вездесъщата Америка за България. Не могат да различат сено от слама, но иначе всичко им е ясно и знаят как да оправят работите.
    И не се назобаха и в джобовете и им дрънкат центовете... за това иде реч, за 30 сребърника!!!

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
    Колапсът на българската народност е неизбежен и необратим. Който може да се евакуира от чалгария, това е. Тъпотата и простотията са сила която убива.
  • 26 Елитите

    13 0 Отговор
    обезумяха в лъжите си.
  • 27 Карлсон от покрива

    12 0 Отговор
    "няма друга политическа логика освен градският парламент да бъде оглавен от спечелилата политическа коалиция"!?? Я пак, Смильов!
  • 28 инфо

    11 0 Отговор
    А-а, ей го на! Искараха пак платената парцалена кукла да позабъдшат миризливите петна на "сглобката".
    Направени биле реформи - смешник. Пуснали го в Шенген - като цаца и като гарга...
  • 29 Не просто велик,

    5 0 Отговор
    а много просто неук, има едно предаване, в което се описва полша преди 1.09.1039 г., намерете го, гледайте го, едно към едно сме с тях, тогава и ние сега, дълго е за гледане, напоително, досадно,вярно и евентуално поучително...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 сноу

    7 0 Отговор
    От центъра за празноглави плямпания какво да очакваш-бозави локуми и кухи идиотии..
  • 32 Софиянец

    7 0 Отговор
    Ахахха, на п e д е p a с т и вера да нямате!
  • 33 Доктор

    8 0 Отговор
    Невероятен боклук.
  • 34 #идиоти вън

    11 0 Отговор
    Даниел Смилов: България върви в правилна посока към пропаста! Даниеле, Даниеле, когато си прост то е за цял живот!
  • 35 Абориген

    7 0 Отговор
    България върви на м...... си!
  • 36 Яяяяяя

    3 0 Отговор
    Според него е правилна посока да приемаме мигранти от Афганистан и Сирия, защото Австрия само така ще напусне в Шенген
  • 37 А ханенето ни с червеи и бобулечки?

    2 0 Отговор
    Насоката е правилана от гледна точка на предтелите - Дава се права на сглобката да се елиминират важна част от правата на прокуратурата и на президента, подчиняване на Националната банка единствено на ЕЦБ. Целта е доразграбване на страната и унищожаване на народа, подлизуркаване пред ПосолствоТО/ТА.

    Но най-важното и противно е, че се позволява на хора с двойно гржданство да заемат най-високите постове в държавата ни, за да действат в полза на чужди страни срещу България. И още нещо антинародно е:
    Въвеждане на еврото, отказване от на дерогацията (превилегиите), тровене на народа с украиски ГМО и радиоактивни храни, разрушаване на енергетиката със зелената сделка, разпродажба на земаята, подараяване на оръжие, пропагандиране на джендаризма, износа ни по номенклатура на третия свят, заеми за потребление - заплати и пенсии, липса на високите технологии, заплащане на остаряло оръжие и самолети, които няма да бъдат доставени, подаряването бългатски самолети, ракети и БТР-и, ханенето ни с червеи и бобулечки, незачитане на волята на харода чрез референдуми и и тн. и тп.

    Лозята ни са намалели 7 пъти по сравненеие с 89г
    Животновъдството също. Хранят ни с 20-100 годишно месо от военните запаси ма Запада. Затова то е по-евтино от краставиците. Ами млякото ни, което е приготвено от сухо, радиоактивно и с ГМО?
    На 8 декември 2023 Министерският съвет продуктите, съдързащи ФМО, в храните да не бъдат отбелязвани като такива.
    На 13 декември 2023 Парламента глас
  • 38 ЧНГ

    1 0 Отговор
    Всичко върви по мед и масло на тази територия със затихващи функции.Важни са "евроатлантическите ценности".Наркозавесимите и зависимите от хазарта се увеличават.Както и популацията на ромите.Според PISA тестовете блгарските ученици са най-големите тъпунгери от 81 държави. Чалгата е нацинален феномен.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове