Last news in Fakti

29 Декември, 2023 20:14 1 789 32

Ген. Атанас Запрянов призна: Част от оборудването на контингента ни в Кербала се оказа негодно

  • атанас запрянов-
  • ирак-
  • кербала-
  • военни-
  • ислямизъм

Това беше и наша война, призна заместник-министърът на отбраната

Ген. Атанас Запрянов призна: Част от оборудването на контингента ни в Кербала се оказа негодно - 1
Снимка: Нова телевизия

„Това беше и наша война, защото целта беше стабилизиране и възстановяване на Ирак, ликвидиране на тероризма като форма, която после се разви още по-активно. Не приемам тезата за атентат, това си беше въоръжено нападение върху база „Индия”. Думите са на ген. о.р. Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за твърденията му е 20-ата годишнина от нападението над нашата база в Ирак по време на първия български контингент там.

Той твърди, че цялото оборудване на нашите войници е било ново, защото преди това не сме имали униформа в пясъчен десен. „Българската държава определи особен ресурс на подготвяне личното оборудване на войниците”, каза Запрянов.

„Да, не всичко е било перфектно. Част от оборудването се оказа негодно, бяхме изпратили техника като УАЗ 469, която не беше бронирана”, призна Запрянов. Припомняме, тогава нашите бойци показваха, че фенерчетата, които са им дадени, не са с необходимото качество, а са закупени сякаш от магазините по левче, че кубинките им се разпадат.
„Научихме, че трябва да съобразяваме и най-малките детайли, дори ножчето на войника трябва да бъде специално”, каза Запрянов и изтъкна, че бойците ни доброволно са отишли там.

Относно евентуално изпращане на български военни моряци в коалицията, която опазва сигурността в Червено море, той обясни, че става въпрос за операция, която не е насочена към каквато и да е държава.

„Става въпрос за операция на коалиция на желаещи, която ще се базира изключително на международното морско право – военните кораби трябва да ескортират, да се борят с пирати и с терористични действия – изстрелват се и дронове, и ракети срещу търговски кораби. Затварянето на Червено море ще оскъпи с 30% всички превози от Европа към Азия и обратно. Дневните загуби са до милиарди”, каза Запрянов и допълни, че на този етап няма взето подобно решение и то е в отговорността на парламента. Той уточни, че България може да изпрати само офицер за връзка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо поп

    26 0 Отговор
    Късно е да се каеш. Много е късно.
  • 2 Сила

    3 4 Отговор
    Параграф 22......"което е добро за Майлоу(Мунчо) е добро за армията"
  • 3 А50

    46 2 Отговор
    Изпратиха наши военни под предлог, че ще ни допуснат да участваме с наши фирми във въстановяването на Ирак. След 20г. нито наши фирми в Ирак, нито някой мисли да възстановява Ирак, само точене на нефт от сащниците. Или наще управници са наивници или нас ни вземат за такива
  • 4 ДА ПОПИТАМ

    26 0 Отговор
    В Камбоджа как беше оборудването или отново се направихте на капацитети? Да си чул за операция "кърлеж" в Афганистан?

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Спецназ

    11 2 Отговор
    ТОЯ Генерал си мисли, че има бронирана "УаЗ- ка". ?!!

    В РАсия му викат "Буханка"- минава гада 4Х4 през калните пътища и те прибира,

    колкото и да си вътре "Бухан" т.е пиян.
  • 6 Град Симитли

    39 2 Отговор
    Това никога не е било наша война!
    Дърт мискинин!!!
  • 7 Ех, Камбоджа

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ПОПИТАМ":

    Глисти, като пепелянки.
  • 8 Сатана Z

    25 4 Отговор
    Айде,Айде,фенерчетата не светели и УАЗките виновни.Кубинките ,тоже.Съюзниците ни дадоха момчетата курбан.Това е.
  • 9 ТОВА

    35 1 Отговор
    Било НАША война . КАЖИ ни БЕ генерале , колко от ВАШИЯ род прати там на май.ата си , да умират и за КАКВО? Неблагодарен прода.ник .
  • 10 жоро

    26 1 Отговор
    Ти си единия от винивниците за жертвите тсм.
    Дано има Народен съд и да те окачат на въжето, таласъм продажен. Като беше твоя война, що не отиде да пукнеш там?
  • 11 Сила

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ПОПИТАМ":

    За Кърлеж не знам, обаче генерал - шивача Шивачев (шивиков) проведе операция Чаршаф(и одеяла) перфектно
  • 12 жоро

    8 0 Отговор
    ЖАЛЪК АЛКАШ!
  • 13 Хайли лайкли

    28 0 Отговор
    Иракчаните посрещнаха българския контингент искрено като приятели и през цялото време го обгрижваха, но ние се оказахме техни предатели и им забихме нож в гърба. Дори приятелски са ни предупреждавали за заплахите от атентати, но нашите високомерни атлантически военни не са им обръщали внимание. Българите в Ирак винаги са били най-уважаваните чужденци, защото им построихме половината държава. Благодарение на евреина предател Соломон Паси, отписахме дългът на Ирак към България от близо 3 милиарда долара, а той сладко ни обясняваше по телевизията как сме щели да възстановяваме Ирак и от това сме щели да спечелим много повече. Познайте резултата!
    Никой все още не е обяснил на близките на загиналите български войници, какво правеха те в Ирак и чия кауза защитаваха там и заради кого точно трябваше да бъдат убити на чужда земя
  • 14 Бате Венци от Славия - сикаджията

    15 1 Отговор
    Кaкъв Генерал е този Мики Маус?
  • 15 Вражалец

    16 0 Отговор
    Този титан на мисълта,заедно със Събев, съветника,онзи с трабанта и още малко ,могат да сформират едно отделение и да помогнат на артиста -евреин!
  • 16 Боруна Лом

    0 0 Отговор
    ДАНО....
  • 17 Артилерист

    19 1 Отговор
    Обърнете внимание колко нелепо звучи един генерал, когато си криви-по-точно е да се каже, че си е продал- душата. Отишли сме били да възстановяваме и стабилизираме Ирак и да ликвидираме тероризма там!?!? Какъв тероризъм бе, Запрянов? Тероризъм бяха действията на американците, които избиха сума ти народ там и разрушиха една добре развита светска страна ПОД ИЗМИСЛЕНИЯ ПРЕДЛОГ, ЧЕ ТЯ РАЗПОЛАГА С ОМП. Това беше направено с размахването на шишенце с прах за пране в ООН, тоест пред целия свят. Американците чрез нас и други "желаещи" всъщност искаха да прикрият своето варварство, единствената причина за което беше, че Саддам Хюсеин взе да се прави на много самостоятелен и независим и отвори приказката, че ще се отказва от американския долар...

    Коментиран от #18

  • 18 дженерале

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Артилерист":

    стига плямпа бе гал...фон

    Коментиран от #20, #21

  • 19 ганев

    8 1 Отговор
    ХОРААА...ЗАПОМНЕТЕ ГО.....САЩ НИ ИЗПРАТИХА ТАМ
  • 20 ганев

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "дженерале":

    ЕФРЕЙТОРЕ ОТ СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ..........АДЕ ЗАПРИ СЕ....ХОРАТА ТИ СЕ СМЕЯТ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нищо не беше наред

    8 0 Отговор
    То нищо от оборудването не беше наред- и униформи,и , обувки,и най-вече бронежилетките. Фенерчетата и УАЗ-ките също. Най-трагична беше подготовката - готвиха ги по пособие за войски на ООН. Дни преди нападението ген.Златан Стойков ходИ на инспекция в базата и въобще не забеляза,че базата не е укрепена - нито противотанков ров,нито ежове,нито надълби,нито сигнални мини и ракети. Вместо РПГ и СПГ се охраняваха с леко стрелково оръжие.Жега било и затова не си изкопали ров,а чакали да им докарат готови заграждения.
  • 24 хххх

    5 1 Отговор
    Кога ще те махат и тебе, стърчок???
  • 25 Как

    0 0 Отговор
    Годното го обра онзи генерал Шебеков.
  • 26 ГавроС

    4 0 Отговор
    Тази война не е и не беше наша ! Какво стана сега , 20 години по-късно ? Има ли свобода , ред , демокрация , мир в Ирак ? Точно обратното - САЩ наложиха там смърт и разрушения ! И 5 наши момчета умряха за чужди интереси !
  • 27 фАНТОМасс

    7 0 Отговор
    Поне нефт от Ирак да ни даваха на преференциални условия и цени ! А то.....пак американетата си взеха своето , а ние......жертвен агнец ли ?
  • 28 баба ЯГА

    3 0 Отговор
    Защо генералите и офицерите у нас са повече от войниците ! ? И защо нашите генерали на казват СЛЕД МЕН , а се крият зад гърба на войника ?
  • 29 Перо

    4 0 Отговор
    Това не е наша война и има конкретни виновници за смъртта на българските военни, заради необосновано слугинажно поведение, в интерес на чужди страни. Това е държавно престъпление!
  • 30 Ганчо зубидренката

    2 0 Отговор
    Виждал съм записи от мисията.
    Уазките бяха наредени до стената.
    Обездвижени и разглобени.
    Няма как допотопният чугунен двигател с карбуратор,да издържи в жегата.
    Дадоха сащисаните ...хамъри ли бяха или шевролети пикапи,не помня точно.
    Войската спеше с РПГ и калашника до възглавницата,в същото време на покрива,дежурната охрана, се бе излегнала на шезлонг и "охраняваше"
    А какво бяха написали с празни гилзи,очевидци има ли?
    Пародия на мисия,пародия на армия
  • 31 Защо?

    3 0 Отговор
    Армията ни се готвеше за друг тип война, а се сблъска с тази. Естествено е, за съжаление, да се даде кръвен данък за изненадата. Сега някои искат да оправдаят обективни обстоятелства с чужди грешки. Това е търсене на индулгенция, а не анализ на проблем, значи втора грешка.
  • 32 дядото

    2 0 Отговор
    колко ли още незнайни за публиката неща криете.и ще има един честен в тази територия да обясни в името на какви и на кого интереси бяха там българските млади мъже.за какво бяха избите тези момчета.сега отново се натискате за същото,но в червено море.нито сте командири,нито сте лидери,продажници сте вие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове