Last news in Fakti

30 Декември, 2023 06:01 1 032 18

Ива Лазарова: Никаква технология на гласуване не връща избирателите

  • ива лазарова-
  • избори-
  • гласуване

Без изчистване на избирателните списъци не можем да преценим с колко точно е спаднала избирателната активност, заяви представителят на Института за развитие на публичната среда

Ива Лазарова: Никаква технология на гласуване не връща избирателите - 1
Снимка: Личен архив

Освен липсата на интерес към изборите, станаха ясни две основни неща – липсваха послания в предизборните кампании, и още - каквато и да е технологията на гласуване, избирателите не се върнаха в секциите.

Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Без изчистване на избирателните списъци не можем да преценим с колко точно е спаднала избирателната активност, посочи тя.

Въпреки че през последните месеци виждаме партии от проевропейско мнозинство, които говорят, че са не-коалиция, в кампаниите те така изостриха реториката си, че им стана трудно след това да правят политика, отбеляза Лазарова. По думите ѝ от друга страна в парламента се наблюдават "отявлено проруски групи, които са доста по-монолитни", а между тези противоположни сили има "чисти кавги и крясъци", които отблъскват.

Според нея "до избирателите въобще не достигат посланията на партиите" и няма класическа програма, с която те да се запознаят, за да бъдат привлечени.

Очевидно задължителното гласуване не проработи по отношение на избирателната активност, смята Ива Лазарова.

Поражда се въпросът каква ще е легитимността на взетите решения. На местните избори 15% бе делът на недействителните бюлетини за общински съветници, което е нов рекорд, допълни тя.

Повтаряща се препоръка в докладите на ОССЕ е ЦИК да разгледа въпроса за недействителните бюлетини, припомни Лазарова, но отбеляза, че "има постоянна резистентност от страна на комисията".

Има хронични проблеми, по които не се работи, коментира Ива Лазарова в предаването "Преди всички".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 14 Отговор
    Досега избирателите най са страдали от "патриотични" партии с гръмки имена.....атака,нфсб,вмро, възраждане.....

    Коментиран от #14

  • 2 ИСТИНА Е

    13 0 Отговор
    Ами само крадци и мушингери са кандидатите. И един за свяст не става. Народа изпитва отвръщение към политиците.
  • 3 Избирател

    12 0 Отговор
    Никаква технология няма да ни върне към гласуването,при тези търгаши от мазната сглобка знам,че на тях това им върши работа,но скоро ще разберат,че е само временно.
  • 4 Без спиране на лъжите хората не им вярва

    15 0 Отговор
    Вярват! ПП ДБ бореха ГЕРБ и ДПС а сега са заедно в леглото! Никой не иска да го лъжат и крадат, а сегашните точно това правят! Питаха ли ни за фашистите от Украйна какво мислим, за ЕС и НАТО! Галя от Козяк да си гласува за тези предатели!
  • 5 Как да се върнат избирателите

    17 0 Отговор
    Онзи ден по телевизията, усмихнато и дружески, един до друг застанали Пеевски, Борисов и Кирчо.Хората разбират, че всичко е ,,Пунта Мара". Отвращение. В същото време, тези другари, знаят само да рушат, продават, прибират и унищожават, като си правят удобни за тях закони. Продадоха и предадоха народа.
  • 6 София

    11 0 Отговор
    Нормалните хора вече свръзват гласуването с наивност и глупост,след толкова много излъгани надежди от продажните властващи..
  • 7 хаберих

    9 0 Отговор
    Учителката:
    - Деца, човек се учи докато е жив.
    Иванчо:
    - Знаех си, че няма да излезем живи от тук!
  • 8 00001

    6 0 Отговор
    Когато продължаваш да правиш по един и същи начин нещо всеки път със същите или все по-лоши резултати. Показва че правещите тези убийственни резлултати не са научили нищо от грешките си направени при последните избори. Има огромна дупка между партийните изборни обещания , и реално не/правните неща след избирането на партиите, Същотот е положението при избирателната система, в България тя избира партия с долнокачественни, неспособни, непрофесионални, но много добре свързани и още по кресливи хора.Българския народ им плаща за глупоста, корупцията и непотизма им, но те са огледален образ на мнозинството от Българския народ, така че който ги избира си ги заслужава да го кардът.
  • 9 Перо

    7 0 Отговор
    Овцете не разбраха ли, че хората не искат да гласуват не заради партиите, които са в изобилие, а заради сбъркания политически модел на див феодализъм, анти-демокрация, произвеждаща държавни милионери и криминална и неграмотна система на държавно управление. За 34 г. се смениха какви ли не управляващи и партии, но резултата винаги е един и същ! Това е като движение на кола в дълбок коловоз! Очакваме следващите случайници, да се упражняват на високо ниво в държавното управление!
  • 10 00001

    5 0 Отговор
    Има огромна липса на доверие в Българските управляващи и политици, думите им пред телевизията не са подкрепяни от техни реални действия с позитивни резултати, обикновено има големи думи,с никакви ли негативни резултати.И тази липса на доверие не е само на Българския народ, а както се вижда и на Австрийския народ и държава.
  • 11 РЕАЛИСТ

    0 5 Отговор
    Българинът не гласува щото е прост и мързелив. Има поне 50 партии, ама на него нищо не му харесва. Като казаха, че е задължително и ще глобяват, как бързо се разтича към урните. При социализма как гладуваше рано рано. Веднъж не отидох да гласувам за Бай Тошо. Издирваха ме и като не ме намерили пратили друг човек да гласува вместо мен, че да отчетат че секцията рано сутринта е приключила със 100 процента.
  • 12 Перо

    6 0 Отговор
    Най-големият земевладелец в света се намира в БГ, с 1 млн. декара! Няколко човека обират 80% от субсидиите на ЕС! Най-високата смъртност в света е в БГ! Това е “демократичния” модел и система в БГ! Абсолютен феодализъм! Какви избори, какви 5 лв. Има си и БГ приказка: “Прост народ, слаба държава”!
  • 13 гост

    6 0 Отговор
    Аа,има,има.Само че на някои не им стиска.Я вижте американските им ,,приятели" как го правят. Няма да подсказвам,много добре знаете,това с технологията
    на гласуването е дъвка с балончета. Направете го както е в САЩ ще имате над 90% гласували.
  • 14 Минувач

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Би ли обяснил, как точно избирателите са пострадали от Възраждане, след като Възраждане никога не са имали властта, не са участвали във властта по никакъв начин, защото никога не са влизали в коалиции. А дори напротив, не едно и две техни добри предложения са били преетикирани от управляващите, като техни и после приемани. Отделно, Възраждане подеха няколко процеса, като те първи поставиха въпроса за нашите моряци в Украйна, за събиране на помощи за българите в Украйна (дори на техни разноски събраха и пратиха 30 тона помощи там). Та, кажи, с какво точно са навередили Възраждане на избирателите - или че се борят са пряката демокрация и въвеждането на референдумите, от които сглобкаджийте, уж демократите бягат по всички начини?!?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГОЧО БУЛГУРА

    0 0 Отговор
    ДО. 14 МИНУВАЧ, А. ЗАЩО
    ВЪЗРАЖДАНЕ НЕ. ВЪРНЕ
    ПАРИТЕ. ОТ. СУБСИДИИТЕ, ДЕТО
    ТЕХНИЯ. ВОЖД КОПЕЙКАТА.
    ХАРЧЕШЕ. НЕЗНАЙНО. КЪДЕ
    И. КУПУВАШЕ. НОВИ. КЪЩИ. И
    КОЛИ, В. ПАРЛАМЕНТА. СА. НА
    АМБРАЗУРАТА. ДА. ЗАЩИТАВАТ
    РЪШИСТКИТЕ. УБИЙЦИ. НА
    ДЕЦА.
  • 18 така ли

    0 0 Отговор
    Тези с двойното гражданство -Не!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове