Last news in Fakti

30 Декември, 2023 05:25 25 186 44

Проф. Иван Илчев: За 30 години промиха голяма част от съзнанието на българина

  • иван илчев-
  • съзнание-
  • народ-
  • водачи-
  • политика

Има хора, които не отговарят на определенията да бъдат водачи на своя народ, смята бившият ректор на СУ

Проф. Иван Илчев: За 30 години промиха голяма част от съзнанието на българина - 1
Снимка: БГНЕС

"За съжаление, има хора, които не отговарят на определенията да бъдат водачи на своя народ нито в образователно отношение, нито в интелектуално, нито като опит, нито като умения да сравняват собствените си стремежи и желания с това, което вече е направено другаде и да вземеш от там само доброто, а не маймунски да повтаряш движенията на другия".

Това заяви пред БНР проф. Иван Илчев – преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и два пъти негов ректор.

Много малко професионално настроени политици съм виждал у нас през последните години, подчерта той и добави, че всеки политик си приписва успехи и преувеличава опасностите.

Явлението "пропаганда" съвсем не е ново, дефинирането му е ново, отбеляза още проф. Илчев в интервю за предаването "РадиоТочка". По думите му разпознаването ѝ е изключително трудно.

"Благодарение на това, че трудно се разпознава, много хора си вадят хляба от това – да замаскират пропагандата, да я открият. Неусетно се поддаваш на пропагандата".

По думите му в последните 30 години е била промита голяма част от съзнанието на българина. Разликата в съзнанието е огромна, смята той.

Българското общество е разделено, но не по-малко са разделени американското общество, английското, напомни проф. Иван Илчев. По думите му монолитни общества сравнително рядко съществуват.

"Ако хората са интелигентни, ще бъдат на различно мнение. Въпросът е да не се подавя чуждото мнение. Ако може, да се опровергае това, което смятате за неправилно, да е с доводи, а не с тропане по масата и забраняване", препоръча той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 206 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджо

    54 147 Отговор
    На другарите няма какво да се промива, те са безмозъчни същества. Техните виждания са най велики, но те не си разбират в какво виждат.
  • 2 Студент

    78 44 Отговор
    А ти какво прави 30 години. Вечен критикар но участваше в промиването.
  • 3 Никой

    49 96 Отговор
    никому НЕ МОЖЕ да промие съзнанието , ако човек има такава , другарИНО !!!
  • 4 Така е

    186 8 Отговор
    Промиването на мозъци, създаване на съмнителни ценности, ограничени интелектуални способности, купуване на дипломи, раздаване на академични титли без реални заслуги, невъзможност за анализ на живота и куп още неща ни превръщат в стадо, което лесно се бута с остен. Тъжно!
  • 5 Българин

    46 146 Отговор
    Преди 30 години баща му промиваше мозъците на българите, след него и синът му прави това успешно. И винаги против Запада е заедно с Русия.
  • 6 Име

    16 33 Отговор
    Невежите са блажени. Посочи ми невежите.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кано

    116 9 Отговор
    Промиват ги парите и служебното положение.Българина не е прост,но всеки иска да е нещо повече от другия и се подава на корупцията за по добър живот.това е.

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Артилерист

    170 35 Отговор
    Факти са ме изтрили, защото посочих, че след 90-та година сме подложени общо, а учениците специално чрез образователната система, на тотално промиване на мозъците в съзвучие с новите ни американски господари, което нарекох нацизиране. Знам, че това е неразрешена тема за платените медии, но истината трябва да се казва, въпреки всичко...
  • 11 илчев кажи и б

    146 32 Отговор
    Истината е,че срещу България се води зловеща информационно психологическа от запада още от обвинението ни за атентата срещу гнусния поляк!Илчев това което казваш е истина,но истина е че в СУ върлуват слуги на чужди антибългарски интереси,като почнем от люпилната в "Яйцето" от края на 88г. та до сборището дето лъсна антибългарщината ви от пасквила срещу проф.Григорова!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 От изток

    28 92 Отговор

    До коментар #11 от "илчев кажи и б":

    се воде тазе българоубийска кампания, не от запад.
  • 14 не всички сме лабилни

    124 33 Отговор
    промиха съзнанието само на слабите душици меките китки и крадците пстаналите хора все още знаем кое какво е и каква е реалността за 34 тодор живков ни изстреля в космоса и за същия период американско робство ни смъкнаха на земята и сега копаят на долу са ни натикат под земята..!

    Коментиран от #15, #24

  • 15 Стиига бе

    46 135 Отговор

    До коментар #14 от "не всички сме лабилни":

    Ти в коя реалност си живял? България беше затвор, несвободна, бедна и нещастна държава, тъпкана от престъпен, съветски режим.

    Коментиран от #43

  • 16 Анджо

    43 113 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Невежите са тези които продължават да вярват на руснаците, на тези които връщат отново мракобесната диктатура в русия. Ние демократите не мразиме Руският народ, мразиме путинофилсвото и неговите проклети производни.
  • 17 Анджо

    22 71 Отговор

    До коментар #8 от "Кано":

    В русия няма корупци и там не вкарват невини хора по затворите, защото не се съгласен с техният мироглед.
    Щом децата започнаха да вкарват в затвора, че не искат война. Ако преди 89 год.живеехме свободни, никога нямаше да имаме отрисателен прираст, отвориха границите и Българите отдоха в добър свят.

    Коментиран от #35, #44

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Историк

    73 7 Отговор
    Никога в училище не са ми хвалили американците или руснаци.
    Даже един път питах даскала за това какви са му политическите убеждения.
    Човекът си каза, нямам право и е забранено да се използва в учебна институция агитация или мнение.

    Разликите нормалния човек ги вижда, какво има и какво няма на Изток и Запад
  • 20 Историк

    29 22 Отговор
    И до ден днешен за български историк руските са затворени и се пречи достъп до исторически документи
  • 21 А къде бяхте 30 години, УЖ интелигенти?

    94 8 Отговор
    Защо оставихте селски тарикати да узурпират България и да я продадат? И интелигенцията ни е гола вода, пишман тарикати!?
  • 22 Ар Коло

    15 23 Отговор
    За 500 години не успяха да го променят, че сега за 30 ли?
  • 23 Територията на бивша бг

    68 21 Отговор
    Всичко просто е една долнопробна лъжа създадена от САЩ за завладяване на нови колонии...
  • 24 Никола Ташев

    24 72 Отговор

    До коментар #14 от "не всички сме лабилни":

    Ама ти сериозно ли, изстрелял ни бил в космоса! Ако просто си направи човек труда да сравни реално живота тогава и сега, просто ще разбере, че в момента живеем в пъти по-добре! Колкото и недъгава да е демокрацията ни, все пак е демокрация и има свобода, а един свободен народ винаги живее по-добре от народ мачкан от диктатура, а "великото" Живково време е точно това - мракобесначеска и човеконенавистническа ДИКТАТУРА!

    Коментиран от #25

  • 25 Ташаков, и тогава имаше лизачи като тебе

    89 13 Отговор

    До коментар #24 от "Никола Ташев":

    тогава лижеха СССР и живееха прекрасно, днес лижете Запада за пари(каквото правиш ти), затова хвалиш днешните чорбаджии, а народа живее по мизерно и от турско!? Преди СССР изискваше, но и даваше, сега Запада не само искат, но си го и вземат насила, но нищо не са ни дали-само лъжи и празни надежди.
  • 26 Зоопарк на изиграни

    84 13 Отговор
    Не само промиха мозъка но ги направиха и неграмотни. Превърнаха образованието спорта медицината в бакалия за пари. Духовното чувство за взаимна помощ умря в името на парите Историята паметниците се унищожат умишлено.Не съм видял нито една страна да унищожават толкова успешно своето наследство както се прави в България в името на ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И РАЗГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Жалко ,това говори за голяма простотия.
  • 27 До БГ огромен 25 езиков

    37 8 Отговор
    Преди и след 89- та имаше пияв ици! А тия, неизлизали НИКОГА навън, да не ми говорят за" демо крация"! Познавам и двете стра ни на медала! Разни Луджевци и Господиновци! Аре, ЦИБА, ПОМИЯРИ!
  • 28 ДО 24-ти

    13 5 Отговор
    1976-та, когато РАЗЖАЛВАХА ЛЕ КАР от МАЙОР НА РЕДНИК,А 78- ПОЛКОВНИК НА РЕДНИК, ТЕБЕ ТЕ НЯМАШЕ В СТРОЯ!
  • 29 Канас о Биги

    25 3 Отговор
    "Ке се обърне земята и ке се види кои са истинските българи"-това каза Баба Ванга
  • 30 Зара

    72 12 Отговор
    Промиването на мозъци в България е почнало преди 30 години но по-бавно ще ви дам един пример бързото промиване на мозъци се случи в Украйна вие знаете ли как е променена историята на Украйна всъщност тя е измислена държава младите хора дори не знаят че са били част от руската империя от съветски съюз промениха дори езика им като добавиха по някоя друга думичка А иначе украинският език беше разбираем за руските хора сега не могат в България се случва също промяната на българската история дори ако погледнете за руско-турската война ще видите че едва ли не българите които са били против турската власт са терористи както и фалшифицирането на втората световна война
    Да направиш паметник пилоти които са убивали българи
    Ето това се казва промиване на мозъка

    Коментиран от #32

  • 31 А за 45 години

    19 31 Отговор
    да не говорим, какво промиване беше и унищожаване на историята ни от комплексирани окупатори и слугите им .
  • 32 Куца ти историята,

    16 15 Отговор

    До коментар #30 от "Зара":

    прочети за 1941г. първата световна война, срещу кого се бием и кой изпраща войски срещу България помагайки на врага ни , който и днес продължава да си присвоява от историята ни !

    Коментиран от #34

  • 33 Скорпион

    38 7 Отговор
    Кога ще се демонтира паметника на краварите бомбандирали София?

    Коментиран от #36

  • 34 Бай Ху (By Who)

    15 1 Отговор

    До коментар #32 от "Куца ти историята,":

    На ваз ви куца господине, 1941 не е първата а е втората сфетовна война и по нататък поста ви става много объркан вече.
  • 35 Анастас

    24 5 Отговор

    До коментар #17 от "Анджо":

    Българите отидоха да слугуват на запад голямо постижение
  • 36 Анастас

    13 2 Отговор

    До коментар #33 от "Скорпион":

    Той е в американското посолство
  • 37 Косача

    16 3 Отговор
    Чакай бе, Илчев! Нали точно хора като тебе трябваше да се противопоставите на този процес? Оценка не Ви давам! Само отбелязвам.
  • 38 Рене

    3 8 Отговор
    Бащичко!
  • 39 Антикомунист

    7 6 Отговор
    Огромната беда е в това , че нямаше лустрация след 89, и бивши ченгета от дс и бивши комунистически идеолози останаха преподаватели точно в СУ както и в други университети, създадоха медии и тези две места промиване съзнанието на младите хора , които не бяха живели през комунизма или нямаха спомени и така се пръкнаха тези неокомунистчета и русофили. Най ярки примери на преподаватели янаки стоилов, жан виденов и още стотици като тях.......
  • 40 Свет

    4 3 Отговор
    Истината е, че след, като Гурбачов разпусна Комунистическите държави , всеки прави "каквото си иска,в своя полза " и това върна България назад (много назад)
  • 41 Свет

    2 1 Отговор
    Истината е, че след, като Гурбачов разпусна Комунистическите държави , всеки прави "каквото си иска,в своя полза " и това върна България назад (много назад)
  • 42 Запознат

    3 1 Отговор
    Човека ви напомня че с англосаксонската пропаганда заприличвате на овце , драскачи. На въх Нова година полицията уби 58годишен гражданин от побоя който му нанесоха,на улицата пред погледа на стотици граждани. Цялото покорно стадо само наблюдаваше убийството и цъкаше с уста,уста която се съпротивлява само от диването във вкъщи. Стадо. Достойните нации помитат всичко след подобно убийство защото са наясно че следващите са те. Свободата не е на дивана или в хладилника или на касата в банката за кредит. Свободата не е само дума .....ама малко от вас знаят значението й. Бъдете здрави през 2024г и бъдете готови да си свалите гащите защото 100 пръчки на голо ще са ви малко.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове