Last news in Fakti

30 Декември, 2023 06:27 1 413 52

Министър Динкова: Приемането ни в Шенген ще повиши интереса към почивка у нас

  • зарица динкова-
  • туризъм-
  • министър

Не можем да очакваме, че ще увеличим броя на туристите, ако не покажем, че държавата ни е сигурна, заяви министърът на туризма

Министър Динкова: Приемането ни в Шенген ще повиши интереса към почивка у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Зарица Динкова представи резултатите на ресорното ведомство, което управлява, за последните шест месеца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма, цитирани от ФОКУС.

"През последните години непрекъснато се говори, че стратегическа цел в сектора на туризма е устойчивото му развитие, а България трябва да се наложи като дестинация за четири сезона.

Когато поех работата като министър, установих, че България е загубила доверието на важни за входящия ни туризъм партньори като Германия, която е основен наш пазар, заради редица направени, но неизпълнени обещания от предходни правителства. Доверие се печели трудно, но се губи бързо, затова през тези месеци моят фокус в международен план беше поставен именно върху това да възстановя доверието в ключовите ни партньори, както и да създам нови стратегически за България партньорства", заявява министърът.

Тя обясни, че в последната половин година е посетила множество събития и е била свършена много работа, за да може по думите ѝ през следващата година да стартират нови проекти и да бъде привлечени повече туристи.

"Последните шест месеца бяха наситени с важни международни събития, заседания на органите на международни организации, в които България членува, както и на серия мои срещи с ресорните министри на ключови за страната ни пазари, сред които Великобритания, Испания, Италия, Гърция, Турция, Австрия, Полша, Чехия, Белгия, Швеция. Аз и екипът ми се срещнахме с представители на бизнеса на Скандинавския пазар, Австрия, Турция, Гърция и Испания, за да им представим лично възможностите, които дава реформата ни за подпомагане на Черноморските общини.

Изключително динамични и натоварени месеци, но усилията си заслужаваха. Вече имаме 21 одобрени проекта, които ще привлекат не само повече туристи през летен сезон 2024, но и гарантират умножаването на държавната инвестиция в маркетинг и реклама на България. Така за първи път държавата обединява ресурсите си с тези на местните власти и бизнеса", заявява Динкова.

Министърът определи туризма като "важен инструмент за мека дипломация". Тя призова държавната политика да индикира, че България е сигурна дестинация и надежден партньор на бизнеса.

"Крайно време е да се разбере, че туризмът е и международна политика, че е и важен инструмент за мека дипломация. Не можем да очакваме, че ще увеличим броя на чуждестранните туристи у нас, ако не покажем, че държавата ни е сигурна като дестинация и че е надежден партньор на бизнеса. Когато туроператорите правят избора между конкурентни дестинации и избират да инвестират в това да вкарват туристи в България, те поемат риска на този избор. Привличането на туристи не е лесно при растящата конкурентност на пазара, и особено при продължаващата с години политическа нестабилност. Ето защо беше изключително важно държавата да намери начин ясно да покаже подкрепата си и аз като министър на туризма да помогна на бизнеса. Такава крачка беше желана и чакана от тях. Работата с нашите политически и бизнес партньори е ключова, защото е необходимо да се работи паралелно и на двете нива", посочва тя.

Туризмът не е услуга, която се представя и предоставя сезонно и кампанийно. Развитието на устойчив туристически продукт не е въпрос само на национална или местна политика, но и на активно международно партньорство, казва още Динкова.

Тя коментира и приемането на България в Шенген: "Приемането на България в Шенген допълнително ще повиши интереса към възможностите, които предлага страната ни целогодишно за почивка. През идните месеци ще работя целенасочено с местните власти за разширяване обхвата на реформата. Ще се фокусирам ключово както с големите и утвърдени вериги, така и с малките семейни хотели и къщи за гости, които влагат изключително много, за да предложат на туристите не просто почивка, но и истинско усещане за домашен уют и топлина".

Тя благодари на екипа, с който работи, на бизнеса, който подкрепя идеите на министерството и изрази надежда страната ни да бъде все по-предпочитана дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпо, тъпо

    71 2 Отговор
    нахално тъпо.

    Коментиран от #47

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Западняците

    69 1 Отговор
    ще почиват в БГ, а емигранти от Афганистан и Сирия ще ги обслужват.
  • 4 хаберих

    45 2 Отговор
    Външният дълг на България е над 30 млрд. лева.

    Коментиран от #10, #12, #22

  • 5 Анонимен

    47 2 Отговор
    Впрегнаха от сутринта платените глашатай.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пост по шуробаджанащина

    50 2 Отговор
    Нито Малдивите са в Шенген, нито Турция........
  • 8 Артилерист

    34 1 Отговор
    Г-жата и екипа й не са се е срещали с американците? Е, как тогава иска да дръпне туризма ни, ако американците и индианците не залеят нашите курорти, както го правеха навремето гражданите на Съветския съюз...
  • 9 кекемен

    38 1 Отговор
    Никой не иска в мутроландия на бетономорието
  • 10 оня с коня

    3 31 Отговор

    До коментар #4 от "хаберих":

    На кой му пука за съмнителната ти Информация,след като се отчете ОФИЦИАЛНО от Междунар. финансови Институции че смеи с НАЙ-НИСЪК външен дълг в ЕС?

    Коментиран от #15, #17, #46

  • 11 Тото

    43 1 Отговор
    Няма да повиши абсолютно нищо,освен разходите на данъкоплатците да издържат един милион мигранти и бежанци следващата година!!!!
  • 12 объркал си е

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "хаберих":

    40 милиарда евро в страницата на БНБ има всичко и продължава да разте
  • 13 Това

    35 0 Отговор
    са пълни , ама пълни глупости ! Как ги роди главата ти ?
  • 14 абе тази

    34 0 Отговор
    не пусна ли сухоземна костенурка в морето и е министър няма да пима от коя партия хахахахахаха
  • 15 Коня се обади

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    С най нисък дълг ами с най ниска заплата и пенсия верно ти нали зобаш сено кво те е еня джендър
  • 16 Миризлив пор

    30 2 Отговор
    Моля някой да и обясни на тази руса кака, че туризма у нас е в ръцете на случайни хора, които не могат да предоставят качествен продукт и за това никой не иска да почива тук. Изкуствено поддържат ниски заплати в сектора и няма кадри, а кой понаучи нещо ходи да работи навън. Първо да притисне "бизнесмените" да наемат качествени кадри, после да се откажат от тарикатлъци те за дране на туристите и тогава да говорим.

    Коментиран от #31

  • 17 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Той дълга се измерва със проценти спрямо БВП…., това е критерия, другото са прости числа!
  • 18 Проста лъжкиня

    30 1 Отговор
    Стига лъжи, кражба и манипулации! Кога обикновения българин ще може да отиде на почивка? Извън София доходите са колкото за храна и сметки от години хората работят през отпуските си, а тази простата с поредните розови приказки!

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    27 1 Отговор
    И как аджеба досега, 15 минути на опашката за контрол спъваха туризма? Кат почнат всички до блеят една песен, сато стано са! И кво сато си в Шенген, сръбската граница или хърватската ще ги прескочиш? Ще си чакаш редом с гастарбайтерите с часове, ще си горд че си в Шенген? Смех, Баце!
  • 20 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #18 от "Проста лъжкиня":

    Те и в София не са цъфнали, повярвай ми! Половината са на субсидийка от село, та от там спестяват за Слънчака… Най ги обичам софиянците сато почнат да ми викат и да си правят на велики събале по плажа….
  • 21 Глупаци

    29 0 Отговор
    Нямаме капка достойнство. Да ни бяха приели само през интернет.
  • 22 Е и . На Гърция е 600

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "хаберих":

    На Сащ се измерва в стотици трилиони
  • 23 Перо

    31 1 Отговор
    Какъв Шенген ще спаси измисления туризъм, който е 2-3 пъти по-скъп от околните страни и 2-3 пъти с по-лошо обслужване! За неграмотния персонал не ми се говори! И цените са надути не само заради ток, вода и горива, а от алчност и простотия! Принципа е “Ден година храни”!
  • 24 абг

    19 0 Отговор
    Тази ли беше дето хвърли костенурката в морето да се удави след наводнението в Царево ?
  • 25 ежко

    28 1 Отговор
    Откъде ги изравят такива примитивни дропли,че и министри ги правят?!?Много пари пръскате, а тезултатите са плачевни с услугите които предлагате.Ако не хванете руснаците, спукана ви е работата.Германците са ми ясни -пенсионери, които си правят сандвичи на шведската маса сутрин,да има какво да обядват.....
  • 26 Студопор

    13 0 Отговор
    Мхм... От страна на сирийци, афганци, че и укри.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РЕАЛИСТ

    17 1 Отговор
    Влезе ли България в Шенген/истинския, а не някакъв въздушен/ ще загубите и малкото български туристи на Черноморието. Всичко ще бяга към Гърция. Ще има да чакате чужди туристи. Всеки който веднъж се излъже да дойде на почивка у нас, не повтаря.
  • 29 Така Така

    17 0 Отговор
    Да почиваш в БГ :))))) хахаха Благодаря няма нужда. Примерно откриваме ски сезона ма Витоша, ама лифта не работи. Те това е България в момента. Кой луд ще я рекламира, а и цените вече са нвконкурентни. Ски и море има навдякъде минерални води също
  • 30 Моля за пояснения

    8 0 Отговор
    Министър или министърка?
  • 31 Така Така

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    А бе хората са подбрани нсши ора не са случайни
  • 32 Гогата

    9 0 Отговор
    До кокошките от хватката.бг. Не цензурирайте!
  • 33 Истината

    16 1 Отговор
    Никой не може да ни заставя да вкарваме в страната си авганистанци и сирийци.Австрийците щом са толкова загрижени за тях,да си ги приемат. Не искаме шенген при такива условия.Ако правителството направи това,ще е отговорно за поколения българи.
  • 34 Гогата

    4 1 Отговор
    Всичко се записва.Е, американски и руски спътници, добре. Но има и други - Китайската народна република. Умната. Да не говорим за Корейските другари. Те здраво бият. Още веднъж,- всичко се записва!
  • 35 Министър Динкова!

    16 1 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И заедно със Шанген!!
  • 36 Пешо

    9 0 Отговор
    Много руса бе.
  • 37 Костенурката

    10 0 Отговор
    как е , някой знае ли
  • 38 Българин

    14 0 Отговор
    Аууу, верно ли? Най-много, ако ни приемат сухоземно в Шенген, да избягат всички сухоземни костенурки, които ще избиеш хвърляйки ги в морето!
  • 39 Коя

    12 0 Отговор
    е тая никаквица?!
  • 40 недейте гласува , фашагите ще ви оправят

    11 0 Отговор
    Бисер след бисер от Сглобката !
  • 41 Аз предлагам

    13 0 Отговор
    Сирийците и афганците които ни върне Австрия да ги разделим по курортите...като украинците. Така ще запълним базата а туризма ще цъфне

    Коментиран от #42

  • 42 Министърката

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Аз предлагам":

    това имам предвид
  • 43 Васил

    9 0 Отговор
    Не думай нашите курорти са една голяма кочина.
  • 44 Яяяяяя

    11 0 Отговор
    Тази госпожа явно не е чувала за причино - следствени връзки. Аз лично винаги препоръчвах на колегите България , но сега ако някой се интересува да посети страната ни , го разубеждавам. Става лесно като им дам няколко факта от ситуацията в страната
  • 45 Мутробарок

    10 0 Отговор
    Сега давайте евтини самолетни билети до Гърция, Хърватия , Словения и Италия и ще видите как нашето мутроморие ще остане само за чалгарите, нормалните няма да тъпим на кафявото
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Луд

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тъпо, тъпо":

    И от мен ,ТЪПО ТЪПО .
    Какви министри само.
  • 48 така ли

    2 0 Отговор
    Добре !Ще Вие го наместим с голям мерак !....
  • 49 Блажени са вярващите

    3 2 Отговор
    че туристопотока ще се увеличи към БГ ? Когато плажа стане безплатен и курортите имат много безплатни паркинги и хотелите спрат да предлагат помия и държавата разкара крадливите обменители на валута . След като обменителите изпразнят картата на туриста полицейските следователи се гаврят с туристите и никакво съдействие . Докато не се сменят про-руските собственици на хотелите , туризмът ще е затихващ .
  • 50 Булба67

    4 0 Отговор
    Особено при пристствието на ,,бежанци" от Авганистан и Сирия!
  • 51 АнгелКОНва

    3 0 Отговор
    Таа е по про ста и от мен , мяза на настапена кустенурка
  • 52 ЩО ЗА ИДИОТКА Е ТАЯ ?

    2 0 Отговор
    ЩО ЗА ГЛУПОСТИ РЪСЯТ ЦЕЛИЯ КАБИНЕТ ? СГЛОБКА ОТ ИДИОТИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове