Last news in Fakti

2 Януари, 2024 12:16 1 976 25

София е застрашена от нова криза с боклука

  • боклук-
  • отпадъци-
  • завод

Изводът е на общинарите, анализирали работата на столичния завод за третиране на отпадъци

София е застрашена от нова криза с боклука - 1
Снимка: БГНЕС
Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки.

Това установи новия мениджмънт на СПТО по една от течащите проверките в завода, съобщиха от Столична община, цитирани от dariknews.bg.

Основната цел на СПТО е “получаване и обработване на битови отпадъци, които трябва да бъдат третирани, така че да се получава минимално количество отпадък за обезвреждане чрез депониране”.

За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF спрямо капацитета си. По документи, заводът трябва да произвежда 185 000 тона RDF, а реално произведените количества за 2023 г. са по-малко от 80 000 тона.

За 2020, 2021 и 2022 г. от произведените близо 555 000 тона RDF, едва половината 229 000 тона са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира в депото за необработени отпадъци.

Започнало е запълването на последната клетка за депониране на отпадък по-рано от планираното. По проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да се използва за 6 години.

Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще се запълни много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото за запълването на съществуващата. Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около 4 години и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4.

Една от основните причини за предварителното запълване на депото е недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат ниското му качество.

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че предишното ръководство на СО е подписало в началото на юни 2023 г., а след това прекратило през септември договори за продажба на RDF.

Причината - невъзможност за финансиране. Това оставя СПТО с един единствен договор по оползотворяване на RDF, като дори и той не може да бъде изпълнен в неговата цялост, заради лошото качество на RDF и системните проблеми в работата на предприятието.

През декември новото управление на завода въведе мерки, които повишиха с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември. “Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме.

Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качеството. По този начин ще намалим цената и ще постигнем оползотворяване на всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните 3 години.

През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото”, каза Николай Савов, временно изпълняващият длъжността директор.

Кметът Васил Терзиев назначи временен шеф на завода за преработка на боклук в София

Въпреки месечните доклади алармиращи за множество проблеми на системата за управление на процеса до предишното ръководство на Столичната община, не е обърнато внимание с години и не са предприети мерки за неговото подобряване.

Това обяснява и лошото качество на произвеждания RDF, който оползотворяващите фирми отказват да приемат. Оползотворяването на RDF с ниско качество е много по-скъпо, защото фирмите са принудени да извършват повторно третиране на отпадъка.

Първата проверка, която кметът на столицата Васил Терзиев след встъпването си в длъжност, назначи и която доведе до смяна на ръководството, беше тази на СПТО. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за София завод. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени.

RDF e гориво, което се получава от преработката на твърди битови отпадъци. Най-честата му употреба е за захранване на горивни пещи в циментовите заводи или за производство на топлинна или електрическа енергия.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    31 2 Отговор
    Тя софия винаги е била пълна с Боклуци. Имам прдвид Боклуци не боклици.
  • 2 Гербаджиите в общината

    12 12 Отговор
    Саботират и изнудват кмета.

    Коментиран от #10, #14

  • 3 Тракиец

    13 4 Отговор
    Нема се косите новия кмет шъ оправи работата.
  • 4 Трол

    21 1 Отговор
    След като навремето костовистите направиха такава криза на бойковистите, сега онези ще им го връщат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майора

    23 4 Отговор
    Никой не прави сеченона новия кмет, просто трябва да откриятуж нещо , за да замажат некадърността си още от началото на управлението си!
  • 7 Обяснението

    22 1 Отговор
    💲Това обяснява и лошото качество на произвеждания RDF, който оползотворяващите фирми отказват да приемат.💲 Искат го не просто без пари, а да им се заплати, че го ползват.
    Но пък променливи и зелени искат като във Виена, да го горят в центъра на столицата за по-разнобразно "чист" въздух при тия чистак нови технологии от приближени фирми.

    Коментиран от #13, #16

  • 8 Голата истина

    13 3 Отговор
    Най големите отпадъци са в софия
  • 9 Много

    19 1 Отговор
    Много Селяни... Много Боклук!
  • 10 борбата

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гербаджиите в общината":

    Борбата за Власт е такова нещо! Всеки гледа да Очерни Другия! Но... Си има Обективни Обстоятелства!
  • 11 Мдаааа

    12 2 Отговор
    А бре Баце нали завод за боклук им построио! С Фандъчката май само в кацата смедеца бъркаха! Ама то София без боклук няма да е София! Каквито хората, такъв и боклука, казват хората! Много сливи ще изядат пак!
  • 12 бандит методиев борисов

    8 3 Отговор
    вносител съм на RDF - БОКЛУК като мен
  • 13 хмм

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Обяснението":

    Значи повишаването на качеството на RDF няма да реши проблема с ниския процент оползотворени отпадъци. С риск да се повторя ще кажа, че сортирането на отпадъка трябва да става преди преработването му в завода и трябва да има някакви стимули за хората, които го изхвърлят разделно . Това ще рече повече на вид съдове за разделно събиране или пунктове за предаване на различни отпадъци.
  • 14 АГАТа Кристи

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гербаджиите в общината":

    На калпавия .... и растителността в околовръст му пречи !
  • 15 Дават пастори за храни във всеки

    1 3 Отговор
    Апартамент и къща пасират хранителните отпадъци и се изхвърлят в канализацията
    Метал хартия и стъкло всеки събира на балкона си и периодично вика фирма за разделно събиране да ги вземе от съответния апартамент или къща
  • 16 Горят боклуци в центъра на Виена

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Обяснението":

    Защото цяла Австрия е чиста и няма клетки за депониране на боклуци от столицата каквито селяните и гражданите такива и боклуците в държавите
  • 17 Защото

    4 2 Отговор
    е пълно с боклуци !
  • 18 УдоМача

    4 4 Отговор
    гОри всичко наред и не се обяснявай! Те софиенье са си свикнали...
  • 19 Пламен

    8 2 Отговор
    Нормално. Все пак сметосъбиращите е сметоизвозващите фирми са на мутри от ГЕРБ.
  • 20 ЕВРОНЮЗ

    5 3 Отговор
    😂 😂 😂. За продажните шопи награда ОЩЕ ПОВЕЧЕ ШЕНГЕНСКИ БОКЛУК... С влакове, самолети, тирове и кораби да ви затрупат по високо от Витоша 😂😂😂
  • 21 шири

    2 0 Отговор
    Рядко идват с машина да взимат отпадъците пред нашия блок,със съседите се чудим защо и кога става това.
  • 22 дом

    4 3 Отговор
    Терзиев още не знае какви мини са заложили мафиотите от ГЕРБ. Партизанщината им е в кръвта на тези комунистически отрочета. Тепърва ще им се наложи на ППДБСС да свалят гащите пред мафията.

    Коментиран от #24

  • 23 Кажете направо

    1 0 Отговор
    че тецовете в София горят боклук. С това мазане и локуми младежите без грам мозък дето децата им дишат мръсотиите не могат да се сетят.
  • 24 Тъй тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "дом":

    Още 100 години Путин, комунизмът и Тиквата ще са виновни, много удобно.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове