Last news in Fakti

4 Януари, 2024 23:30 4 050 1

Важните новини във ФАКТИ на 04.01.2024 г.

  • корнелия нинова-
  • щерьо ножаров-
  • тошко йорданов-
  • местни данъци и такси-
  • демонтаж-
  • георги ангелов-
  • ел би булгарикум-
  • кънчо стойчев-
  • богдан богданов-
  • софия-
  • мартин димитров-
  • варна-
  • починал-
  • незаконна сеч-
  • стара загора-
  • мъж-
  • нсо-
  • ам хемус-
  • пламен тончев-
  • пеевски-
  • ива митева-
  • финансова измама-
  • цветанка андреева-
  • кирил вътев

България е изпълнила всички условия за пълноценно присъединяване към Шенген, ние сме пълноправен член на ЕС и не бива да се гледа на нас като втора ръка държава, заслужаваме членство по въздух, вода и суша. Това, което направи правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с подкрепата на ДПС оценяваме като отстъпление от тази позиция, предателство на националния интерес и провал. Тези фанфари колко велик успех е това могат да им служат само за пиар, каза още лидерът на левицата

Важните новини във ФАКТИ на 04.01.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Нинова: Официалните документи за Шенген са вече факт. По-интересен е т. нар. протокол за ангажимента ни за бежанците

Официалните документи на Съвета на ЕС за приемането на България по въздух и вода в Шенген вече са факт, но по-интересен е втори документ - т.нар. протокол, в който са записани ангажиментите, които е поела страната ни за бежанците. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред медиите, цитирана от Dariknews.bg

Щерьо Ножаров: Един ТИР губи 200 евро при престоя си на "Дунав мост", бил той български или австрийски

Приемането ни в Шенген е позитивен импулс за вътрешните и международните ни инвеститори. По този начин ще бъдат развити мултимодалните транспортни превози, което е много важно за икономиката. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" макроикономистът Щерьо Ножаров, който е икономически съветник на Българската стопанска камара.

Тошко Йорданов: Правителството излъга целия народ, че няма утежняващи неща с Шенген. Първо е лъжа, че сме в Шенген

Правителството излъга целия народ, че няма утежняващи неща с Шенген. Първо е лъжа, че сме в Шенген. Няма термин "въздушен Шенген" и "воден Шенген". Ние не сме никакъв член. Това, че някой ще си хване самолета и ще мине през гишето 30 секунди по-бързо, не е нищо. Търговията ни е също толкова затруднена, колкото си беше. Това коментира депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

Къде и с колко скачат местните данъци и такси през 2024 г.? Къде намаляват или остават без промяна?

Нова година - нови местни данъци и такси. В някои общини вдигат и данък сгради, и такса смет. В други един от двата, в трети остават без промяна, а има и такива, в които намаляват, информират от bTV.

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия още се валят в калта край село Лозен

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия, които бяха извозени по тъмно на 23 декември, продължават да са на открито в държавен имот край софийското село Лозен, съобщават от БНТ. Все още няма насрочено заседание на Административния съд - София, след като магистратите спряха демонтажа на монумента, а областната управа го обжалва. И днес обаче строителното скеле около паметника остава в готовност.
Две седмици, след като частите от фигурите на Паметника на съветската армия бяха извозени по тъмно от Княжеската градина в държавен имот в местността Джудин Азмак край село Лозен, те все още са в калта и не са прибрани в халетата.

Георги Ангелов: 60% е шансът да имаме решение до края на годината за Шенген и еврозоната. 40% е за отлагане за догодина

Икономиката през 2023 г. надмина и най-оптимистичните очаквания. Това мнение изказа пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", и подчерта, че по предварителни данни икономическият растеж за изминалата година е 2%.

Шефът на "Ел Би Булгарикум": Правим всичко възможно да компенсираме дефицита в търговската мрежа

Годината започва оптимистично. Проблемите бяха идентифицирани и отстранени. Надявам се 2024 г. да бъде много силна за нас. Това заяви изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов в „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg.

Кънчо Стойчев: Убеден съм, че ще има смяна на министри. Ако не се стигне, ротацията ще пропадне и ще се ходи на избори

Предстоят събития, но те са в рамките на нормален и обявен календар. Нито е изненада Конгресът на ДПС, нито ротацията. Почти съм напълно убеден, че ще се стигне до смяна на министри. Ако не се стигне, ротацията ще пропадне и ще се отиде на избори. Тази прогноза направи в интервю за „Лице в лице“ по bTV социологът Кънчо Стойчев, цитиран от novini.bg.

Богдан Богданов: Нашите приоритети са Шенген и еврозоната. Това са двата механизма, които ще променят България изцяло

Съставът на кабинета е политическо решение, в което аз не участвам. В икономическото министерство сме мотивирани да си изпълним задачите така, както са ни зададени. Това каза в "Лице в лице" по bTV министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов попитан ще има ли смени на министри при ротацията в кабинета "Денков - Габриел".

Инцидент в София: Мазилка от изолация на мост падна върху две коли

Два автомобила са с нанесени щети от падаща мазилка от изолацията на моста на столичния булевард "Цариградско шосе" над Площада на авиацията, научи БНР.

Мартин Димитров: БСП и "Възраждане" съчиниха истории и за Шенген, и за еврозоната, които да създават страхове

Светът в последните години е напълно различен и в него Шенген и еврозоната са в пъти по-важни от това, което беше преди това.

Във Варна се планира да бъдат сложени видеокамери в над 2000 точки, обяви кметът Коцев

От бюджета за тази година трябва да бъдат заделени средства за изграждане на система за видеонаблюдение в целия град, каза пред журналисти кметът на Варна Благомир Коцев, цитиран от Dariknews.bg.

По думите му се планира камери да бъдат поставени в повече от 2000 точки, което да помогне за преустановяване на различни вандалски прояви. По думите на Коцев с изграждането на системата, ще бъде създаден и център, който да поеме управлението ѝ.

Засега няма планове за увеличение на данък сгради и такса смет, каза още кметът. Той уточни, че се работи за повишаване на събираемостта от тези местни налози.

Коцев допълни, че в момента работна група обикаля града, за да бъде направен пълен анализ на състоянието на уличното осветление. Докладът ѝ трябва да бъде готов до 17 януари. След това ще бъде направено изчисление колко би струвала пълната рехабилитация на осветлението, като бъде модернизирано и управлението му чрез изграждане на команден център. Като сериозен проблем Коцев посочи кражбите на кабели и различни компоненти от уличното осветление. Според него изграждането на видеонаблюдение би помогнало за прекратяването на тези практики. Междувременно предстои общината да сключи нови договори за поддръжката на осветлението.

Кметът коментира още, че се водят разговори с потенциални концесионери на спирките за градския транспорт в града. Ако не бъде постигнато споразумение, за тях ще отговаря Общината. По думите на кмета, при този вариант, в бюджета за тази година трябва да бъдат заложени средства, защото състоянието на повечето спирки е лошо, освен това и материалите, от които са направени, не са достатъчно качествени.

Българин загина на фронта в Украйна

Българин е загинал на фронта в Украйна, съобщават негови близки в социална мрежа. 31-годишният Светослав Славков е бил зачислен като доброволец през ноември в 40 Отделен стрелкови батальон "КОДАК". Според информацията младият българин е загинал в битката при Купянск.

Незаконна сеч край Разлог: Посегнато е на повече от седемдесет дървета

Незаконна сеч на повече от седемдесет дървета е установена край Разлог, съобщиха от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП), цитирани от БТА.

Министърът на икономиката: 45 млн. лв. вече са възстановени на ДКК за нереализирания правителствен комплекс

45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс.

„С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие (ББР), с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД, и други. „Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души“. Това коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, съобщиха от МИ, цитирани от Dariknews.bg

В периода 2016-2022 година, ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лв. като към момента са платени над 22 млн. лв. лихви по тях.
„С погасяване на задължението, което има към ББР, държавата и данъкоплатците ще спрат да плащат лихви за тези задължения“, посочи министър Богданов.

По думите му бъдещето на държавните предприятия и тяхното ефективно и прозрачно управление е един от основните приоритети на Министерството.

Продължават и всички необходими действия за защита на държавния интерес и за възстановяването на финансовите щети, генерирани в предишни години. В тях, освен нереализирания правителствен комплекс, се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, касаещи неправомерно разходвани средства от страна на “Монтажи” ЕАД, както и рамковият договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК и търговско дружество „Кемира“.

Починалият след гонка с полицията в Стара Загора страдал от параноидна шизофрения, лекували го в болница 11 пъти

Починалият след гонка с полицията в Стара Загора Пламен Пенев е страдал от параноидна шизофрения. Мъжът е бил лекуван в болнично заведение 11 пъти, съобщава "24 часа", цитиран от novini.bg.

Мъж не спря да пие две седмици и умря

49-годишен мъж е открит мъртъв в жилището си в бургаския кв.“Сарафово“, предаде Флагман, цитиран от novini.bg.

НСО обяви мерки за сигурност за празничния водосвет на бойните знамена на Богоявление

Националната служба за охрана (НСО) оповести мерки за сигурност за празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на 6 януари – Богоявление, предаде БТА.

Спират движението на тирове в участъци от АМ "Хемус" в посока Варна

Утре от 12 ч. до 20 ч. и в събота от 8 ч. до 16 ч. се въвежда промяна в организацията на движението и временно се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона в посока Варна по участък от АМ "Хемус“ - между 30-и до 47-и км, съобщават от АПИ.

Пламен Тончев: ДАНС трябва да е устойчива, надеждна и ресурсно осигурена институция

На 4 януари на тържествена церемония в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) бяха отбелязани професионалният празник на Агенцията и 16 години от създаването ѝ, предаде ФОКУС.

Валентин Вацев: Кой - Русия или Турция, ще разпростре своята зона на контрол и влияние над Източна Румелия

Ахмед Доган подпря Делян Пеевски с още една дъга, за да се получи арка. С това обобщение започна коментара си пред БНР анализаторът доц. Валентин Вацев и уточни, че не вярва на това, че "доброто кадрово назначение решава големите проблеми".

Ива Митева съди Народното събрание след уволнението си

Ива Митева съди парламента заради уволнението си от парламента, предаде ФОКУС.

ГДБОП разкри финансова измама през интернет във Велико Търново

Полицията във Велико Търново и главната дирекция "Борба с организираната престъпност" разследват финансова интернет измама, при която от името на директора на социалната дирекция в Община Велико Търново е искано да бъдат превеждани пари към сайтове за залагания. Това съобщи БНР.

Светослав Малинов: Радев се озлоби срещу мнозинството

Решението за влизането на страната в Шенген е съществена стъпка напред, заяви пред NOVA NEWS политологът Цветанка Андреева.

Министър Вътев и украинският му колега обсъдиха опити за заобикаляне на лицензионния режим за експорт

Българските власти са засекли опити за заобикаляне на лицензионния режим при внос на слънчоглед, рапица и царевица за посев от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол