Last news in Fakti

5 Януари, 2024 07:37 3 221 36

ПП сключили договор с американски лобист на “банката на Путин” за 100 000 долара

  • m&m-
  • договор-
  • лобисти-
  • пп

Подобна практика е нещо обичайно и особено в американската столица има стотици фирми, които се занимават с това "да отворят подходящите врати" в администрацията, да убедят конгресмени, сенатори и ключови служители да приемат и изслушат гости или да се запознаят с доклад или справка

ПП сключили договор с американски лобист на “банката на Путин” за 100 000 долара - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Договор с американската лобистка компания M&M на стойност 100 000 долара е сключила "Продължаваме промяната". През 2017 г. M&M е лобирала за "банката на Путин" VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция".

Това съобщи в своя Фейсбук профил сайтът BIRD, който публикува споразумението между партията и компанията, както и записа в регистъра на чуждестранните агенти на Държавния департамент..

Договорът е сключен на 22 декември 2023 година. От страна на "Продължаваме промяната" е подписан от съпредседателя на партията - Асен Василев, а компанията се представлява от президента ѝ Майк Манатос, пояснява "24 часа".

Според договора лобистите трябва да работят за добрите отношения между България и САЩ. Някои от аспектите, които включва работата на M&M, са:

- популяризиране на редица аспекти от двустранните отношения между САЩ и България пред високопоставени US лица - политици, влиятелни при формулирането на политиката на САЩ;
- съдействие за осигуряване на срещи с високопоставени американски политици в администрацията и в Конгреса;
анализ и насоки на политиката на САЩ по въпроси от значение за България;
- Плащането е на две вноски от по 50 000 долара, като първото вече е направено още с подписването на споразумението. Второто трябва да се случи на 1 февруари. Договорът е със срок 29 февруари, но страните могат да го продължат при желание.

До момента не е известно друга политическа сила да е плащала за американски лобисти. Според ЗПП "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". Договорите, в т.ч. за реклама, трябва обаче да се публикуват.

"Лобистката фирма М&М не е коя да е. През 2017 г. е лобирала за "банката на Путин" VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция", съобщава още BIRD.

Подобна практика е нещо обичайно и особено в американската столица има стотици фирми, които се занимават с това "да отворят подходящите врати" в администрацията, да убедят конгресмени, сенатори и ключови служители да приемат и изслушат гости или да се запознаят с доклад или справка. Тези компании подготвят такива документи, знаейки как точно трябва да се направи това за САЩ.

От публичната информация за фирмата, публикувана на сайта ѝ, се вижда, че "Манатос и Манатос" е основана през 1983 г. от Андрю Манатос и баща му Майк. Преди основаването на компанията бащата работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът - за Джонсън и Джими Картър.

През 2017 г. фирмата е лобирала между другото и за руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ). Тя беше една от санкционираните от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, след като се разбра, че банката е финансирала частната военноохранителна организация "Конвой", базирана в нелегално анексирания полуостров Крим. Собствениците на банката пък са финансирали кампанията на сенатора Боб Менендес, който беше обвинен в корупция.

Официална позиция от страна на "Продължаваме промяната" за причините за сключването на договора към този момент все още няма.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДТ

    38 13 Отговор
    споко баце скоро ще ги избуши като шИрани - от вътре навън - с кеф ще наблюдавам ггърчовете на тези глисти

    Коментиран от #15

  • 2 Гошо

    31 2 Отговор
    И за какво трябва да "лобират"

    Коментиран от #24

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    41 7 Отговор
    продължаваме подмяната
  • 4 Кеца?

    51 4 Отговор
    На това му казват "законен подкуп". За кого ли е?
  • 5 да де

    59 3 Отговор
    Лобизъм другото име на корупцията.
  • 6 Нищо

    38 5 Отговор
    важното е, че са евроатлантици !

    Коментиран от #18

  • 7 КОМПРОМАТ

    36 1 Отговор
    От тази "статия" разбирам, че е започнала борбата за министерски постове при ротацията. Явно всичко няма да е толкова мирно, колкото го изкарват по телевизията.
  • 8 Гошо

    33 1 Отговор
    А как ще ги осчетоводят тия 100 000 ?
  • 9 ?????

    33 2 Отговор
    Тези шмекери чии пари харчат за капризите си?

    Коментиран от #21

  • 10 Артилерист

    37 2 Отговор
    Просто Киро и Асан доказаха,че са лъжци и мошеници-те даже изглеждат чужденци, изкуствено присадени в нашата среда-затова не се учудвам че са наели професионални агитатори и пропагандисти на делата им. Ако е вярно, че "банката на Путин" е наемала тази фирма, то вероятно се е случило, защото няма как руснаци да обясняват на американци и те да възприемат. Иначе, след наемането на тази фирма, трябва да очакваме, че Подмяната ще продължат да ни лъжат и баламосват, но вече по-професионално...
  • 11 Хитрото

    3 22 Отговор
    Защо обиждате министър Василев на
    сексуална основа , той е истински
    мъжкар и защитава по - мъжки интересите на Бългапия.Каква е тая омраза на сексуална основа?

    Коментиран от #16, #27

  • 12 Лудия

    6 9 Отговор
    Плащат си за индулгенция руските шпиони от пп! Но онези ги знаят много добре какви ги вършат. Ще им приберат и на тях рублите от комисионните от руския газ и петрола от дерогацията. Само гледайте как ще им паднат евроатлантическите маски зад които се крият
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 две утаайки, небългари

    19 2 Отговор
    да се върнат спешно там където им е адресната регистрация
  • 15 ха ха

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "ДДТ":

    Избушили са ти кухата глава. Постоянно губите почва, а абракадабрите ви не се получават.
  • 16 прав си

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хитрото":

    Както казава един ватман - "Мъжът не е орган, а поведение".
  • 17 Мъжа на урсула

    16 2 Отговор
    Е как без Путин бе???
    То или ще е Путин, или банката на Путин или к@р@ на Путин.
    Съвсем изплискахте легена. ,,Редултата,, от 35 години говедарска ,,образователна,, система - 1% образовани и 99% стадо с ,,дипломи,, от ,,университети,,
  • 18 очевидно

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо":

    Евроатлантици са. А лобистите лобират за който им плати.
  • 19 Кокорчо

    14 1 Отговор
    Еее какво толкова, пари за семки, по добре пачки че ми писна от наколенки пред посолството
  • 20 Опааа

    14 3 Отговор
    Пак гласувайте за ППееееее ааастите! Мърши!

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ццц

    12 0 Отговор
    Лобистите са хора, които си имат начини да убедят конгресмен да ти свърши работата. Но конгресмен с кюлчета се съди за корупция. 🤣🤣. Е това ми е мечтата. Това ми е идеала за борба с корупцията и за това съм убеден евроатлантик! Горд съм с американските корпорации! Същите в Русия им викат олигарси. Пфууу
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Киро Флашката

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Ще лобират за правилното движение на ,,комисионата " от покупката на чертежите , в посока на Панама.
  • 25 Демократ

    4 0 Отговор
    Сключване на лобистки договор в САЩ е законна практика, но по-важно е кой е избрания лобист и случайно ли е свързан с банката на Путин, която пък има дълги следи в България и в грабежа на КТБ, а и в САЩ този демократ Менендез в момента е подсъдим за голяма корупция? По делото РИКО на Пеевски в САЩ също беше ангажиран американски мошеник лобист,не помня името в момента, но беше скандално. Кога най-после честните хора ще станат на почит в България, или все ще се работи по поговорката " Краставите магарета се надушват през 9 планини?"
  • 26 Тома

    11 2 Отговор
    Това значи че са настъпали котарака и са откраднали много пари от народа
  • 27 Голям Виц

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хитрото":

    Вярвам само на саркастичния тон,с който го пишеш.
  • 28 със сигурност

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Опааа":

    За герберастите няма да гласуваме.
  • 29 Мдаааа

    12 2 Отговор
    Пералнята работи на пълни обороти. Кирчо май плаче за пандиза.
  • 30 Българин

    6 0 Отговор
    Отвратителни продажни,сатанисти,които обаче няма как да избегнат възмездието.
  • 31 Парите не миришат

    1 1 Отговор
    Промяната е готова да се промени откъдето духа вятъра във всеки момент както и всеки ганьовски политик. Който плаща той поръчва музиката. В българия политиците са без никакъв морал, принципи или съвест. Затова са презирани и се гледа на тях като на едно ниво на престъпността, много от тях са свързани с криминалния контингент, работят за негови интереси и т.н. Докато не се постави всичко на законова основа, закони в които лобизма да се декларира. Нямам думи, тия са такива безочливи наглеци, прибират милиони под тезгяха а искат да се въведе фискален контрол на движението на краставици и магданоз, страшно безочие.
    Както и предизборните обещания, те трябва да се гледат като договор с избирателя и да има съдебни действия като се прави на обратното което си обещавал, лъжата да се наказва.
  • 32 Позор!

    2 0 Отговор
    Платили са на американците, за да ги държат на власт. С нашите пари. Никой по света не гледа сериозно на платен ПиАр, така че, едва ли са искали "да подобрят имиджа на България", както казват. Имидж на една държава се постига с правилна и ефективна външна и вътрешна политика, а не с ПиАр агенция. Това е държава галфони от ПП, а не фирма.
  • 33 ПП са фейк, вън, от властта!

    3 1 Отговор
    Борисов, с ДПС, махай тези идиоти ПП от властта! България да покаже, че не приема аматьори и шарлатани от "Козяк" и откъдето и да било, във властта.
  • 34 Мдааа

    0 0 Отговор
    Някой да застреля тези престъпници.
  • 35 Тодю

    0 0 Отговор
    От здраве кики асен да не се отървете. Време е за тия Дваматаумни, красиви и живяли вряли по света, а не като тукашните задrasтеняци.
  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    КИКИ, Асен Василев, дайте на докторите по големи заплати, че са учили с Асен в езиковата и виж са побегнали от България и на лекарите идвайки от София в операционната. Не им е леко. От тях има много честни хора, а пенционери нямат. Учителите, то едни учители, не всички де, изключват Езиковите, но някои по селата си живеят като бейове. Борисов батето ви може да потвърди, че е редно да им се увеличат заплатите на лекарите всички.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове