Last news in Fakti

5 Януари, 2024 09:55 2 036 51

Студенти живеят в нечовешки условия в общежития на Пловдивския университет

  • студенти-
  • мизерия-
  • условия-
  • пу

Получаваме сигнали от декември, че студентите не живеят в човешки условия. Ако са малко на брой – те нямат парно в сградите, мръзнат, няма перални и условията не са подходящи за пребиваване, още повече за учене

Студенти живеят в нечовешки условия в общежития на Пловдивския университет - 1
Мизерни условия в общежития, обитавани от студенти на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Снимки, изпратени от обитателите, показват потресаваща картина от стаите – мухъл в банята, течове и липса на отопление, посочва NOVA

Става въпрос за пет сгради, които са собственост на Университета по хранителни технологии. Две от зданията се обитават от техни студенти, а три са предоставени на Пловдивския университет.

„Парното спира през уикенда. Няма отопление по празниците”, сподели един от обитателите и допълни: „В стаите условията са в лошо състояние”.

Студентка, която е от Русе, заяви, че стаята, в която е настанена, станала обитаема след основния ремонт, който направили нейният баща и родителите на съквартирантката ѝ.

„Искаме нормални човешки условия. Не може да се живее така, особено от хора, които не могат да се прибират по родните си места често”, посочи тя.

„Получаваме сигнали от декември, че студентите не живеят в човешки условия. Ако са малко на брой – те нямат парно в сградите, мръзнат, няма перални и условията не са подходящи за пребиваване, още повече за учене. Отговорът за спирането на парното беше, че хората са малко . Но общежитията не се стопанисват от ПУ и няма какво да направим”, заяви Елка Петрова, която е зам.-председател на Студентския съвет на ПУ “П. Хилендарски”.

„Запознати сме с условията в общежитията. наясно сме, че има проблеми – някои са по-лесно решими. Това, което се опитваме да направим е в най-скоро време да предоставим на колегите нормални условия на живот”, обеща проф. д-р Станимир Кабаиванов, зам.-ректор ПУ “П. Хилендарски”.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    27 5 Отговор
    Това не е важно за сглобката, дори им е част от целите за закриване на България!
    Тях престъпниците, спуснати чрез измама във властта ги вълнува колко процента ще докопат от неизгодни за България сделки, свързани с фащ!

    Но така е, докато народа спи, мизерията в общежитията ще му е най-малкия проблем!

    Коментиран от #8, #17, #46

  • 2 Слава на ЕвроАтлантическа България

    28 4 Отговор
    Само няма да се оплаквате! Либерастката демокрация изисква търпение, не 35, а 350 години.
    Студентите да хапнат по един БАНАН, сложат розовите очила и запеят "Кой не скача е червен"...
  • 3 Русофил

    17 5 Отговор
    Парите за студентите отиват за заплата на ректора.
  • 4 Коч Ина

    20 3 Отговор
    да се пишат украинци или от новите българи на Денгов

    Коментиран от #16

  • 5 Дянков

    15 7 Отговор
    Каквито ви общежитията, такъв ви и свинарника ПУ. Мизерия. Социалистически реализъм.

    Коментиран от #12

  • 6 То пък

    5 4 Отговор
    Толкова е и университет!
    Друго е да завършиш в столицата, нали тази?
  • 7 То държава няма

    14 2 Отговор
    Те условия в ахъра търсят.
  • 8 Русофил

    7 21 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Условията в БГ общежитията са луксозни в сравнение с тези в русията.

    Коментиран от #51

  • 9 Българските турци

    21 3 Отговор
    Иначе сте голяма работа - Европа, цивилизация,модерно общество, демокрация и прогрес... "Гола вода" !...
  • 10 Енгелс

    24 4 Отговор
    Социализма свърши, няма го. Студентските общежития в София, Пловдив и други градове, бяха построени по време на ", лошият " социализъм. Имаше отделно звено за текущ и планов ремонт. Студентите, само си събуваха обувките и живуркаха като царчета. Учене, любов до небесата и т.н. Плащаха наем, някакви си левчета. Туй време умря. Днес си на свободен наем и това е! Капитализъм е, всичко е скъпо и се плаща.

    Коментиран от #21, #43

  • 11 Има такъв (пр00ст) народ

    19 2 Отговор
    "Студентка, която е от Русе, заяви, че стаята, в която е настанена, станала обитаема след основния ремонт, който направили нейният баща и родителите на съквартирантката ѝ."

    Абе тия в ред ли са??? Ще плащам от собствения си джоб за ремонти на стая в общежития докато ректори и министри си прибират милионите. Има такъв (прост) "народ"!!!

    Коментиран от #13, #15, #32

  • 12 Енгелс

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "Дянков":

    Не, Дянков, това е безстопанственост, капиталистически реализъм. При социализма тези общежития бяха образец!

    Коментиран от #20

  • 13 Енгелс

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Има такъв (пр00ст) народ":

    Така е, денойката да отиде на свободен наем. Ще работи някъде и ще си плаща наема. Данъкоплатеца не е дръжен да му сч вземат пари за тези ремонти. Всеки университет е платен и да си полаща масрафа.

    Коментиран от #18

  • 14 дядо поп

    14 4 Отговор
    Е да , ама има банани! Сега не достигат детски градини и ясли , платено обучение и медицина , студентски живот в такива условия , живота на много хора е същия , рушим паметници , но ядем банани. Има и свобода да се определиш що за сексуално извращение си , но има банани. Яжте банани , и хващайте гората , всички по дърветата , е това си е днешната действителност. Някой удари по един шамар на синчето или дъщерята , арест. Но утре когато сина му доведе в къщи зет , а дъщерята , снаха какво ще правим и кой ще арестуваме! Кяму грядиш домине?
  • 15 Българските турци

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Има такъв (пр00ст) народ":

    Ами виж намери свястна квартира за поносим месечен наем и след туй обиждай простия народ, който се труди с "европейски" заплати !

    Коментиран от #22

  • 16 Енгелс

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Коч Ина":

    "Българите" на ДенкоФ и Габриел още не са дошли. Тепърва Австрия ще ни изпрати обратно 6000 и повече чаршафа. Така е по договореност. Не е закована бройката. Може да са 10000, 20000 и т .н. Зависи колко са минэли през границата с Турция. Ердоган на порции ни ги пуска.

    Коментиран от #24

  • 17 да да

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Пари ссглобката дава само за оръжие и то за чужда държава - нечленка в ОТАН и СЕ!!!!!!!! Нашите студенти - мишки ги яли (мишка - само прилича на сапунджията)
  • 18 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Енгелс":

    И после разврат и проституция ?!...Демокрация - няма спор !!!
  • 19 Тука е така всеки сам се спасява вече

    12 4 Отговор
    Батко ви Тошо ги направи с труда на вашите баби и дядовци.А сега евро големите 240 депутати не могат да ги боядисат само.Няма проблем банани има на корем.Важно е да завършите баничарници и ресторанти има бол там търсят хора като вас.А за хубава работа си трябват връзки не учение.И фалшиф китап.
  • 20 Образец ли?

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Енгелс":

    Една стаичка с натъпкани 3-4 легла с разтегнати пружини, едно бюро и вградено гардеробче в коридора, балатумче на пода. Само дето беше ново, ама след някоя година всичко беше като в сигански катун.

    Коментиран от #25

  • 21 Русофил

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Енгелс":

    Хората имат пари. На Пампорово всичко е пълно въпреки солените цени.
  • 22 Енгелс

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    При капитализма основен принцип на икономиката е търсене-предлагане. Не ти изнася не плащаш, наемаш гилището , плащаш. Като не ти стигат финансови средства допълнително ще работиш, а не да въртиш задник до посред нощ в дискотеките. Елементарно Уотсън. Бащата на девойката бил ремонтирал стаята. Ами прави го за дъщеря си, ще ремонтира. Кой друг да я отремонтира? Иначе на свободен наем. Таткото пак тънко минал.

    Коментиран от #28

  • 23 Да го закриват този

    6 1 Отговор
    Пловдивския университет. Освен "доктори и доктори на науките" да печатат за пари друго не правят

    Коментиран от #45

  • 24 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Енгелс":

    Не се безпокой ! Те чаршафите ви преминават транзитно гратис , на бегом...Като ги върнат , да не мислиш, че ще стоят в страна в която местните гладуват ?!... Ако не ги затворите в Белене или по изоставените студенски и средношколски общежития и полусрутените казарми на Строителни войски , те пак ще се юрнат на рояци към лукса със"светлините и блясъка " на европейската демокрация !

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Енгелс

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Образец ли?":

    Вече го написах! 1. Общежитията построени при социализма след 89-та бяха преразпределени на частните и държавни университети. Те са платени и са ДЛЪЖНИ да си поддържат материалната база. 2. Всеки наемател е длъжен да стопанисва и пази зачисленото имущество. Данъкоплатеца не е длъжен и не е редно държавата да му взема пари за издръжката на общежитията. При капитализма собственоста е частна и лична. Няма обща.
  • 26 Енгелс

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Споко, този въпрос е отлегуриран. Чаршафа възнал еч отново към ЗАПАДА, кепенците са вече затворени. Хванат, хайде отново обратно в РБ. Така ще бъде. Мърдане няма. Запомнете го.
  • 27 НАБЛЮДАТЕЛ

    7 0 Отговор
    Важно е да се разходим до Индия на държавни разноски.
  • 28 Българските турци

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Енгелс":

    По твоята логика тук в Турция няма капитализъм, щом държавата може да поддържа безплатно хиляди общежития за студенти в университетите и филиалите кои са във всеки окръжен център на сраната !

    Коментиран от #30, #31, #42

  • 29 Енгелс

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Бох ги посъветвал да хнащот пътя към блясъка в ОАЕ. Катар, Кувейт, Саудитска Арабия. Братя са по вяра. Там им е мястото. Няма кой да ги търпи в Европа. Манджата свърши.

    Коментиран от #33

  • 30 Енгелс

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    Там има някаква хватка. Някой печели от това. При капитализма, безплатен обяд няма. Естествената ме Турция градове капитализъм, османски видоизменен.
  • 31 Енгелс

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    Поправка: Там има някаква хватка. Някой печели от това. При капитализма, безплатен обяд няма. Турция също гради капитализъм, османски видоизменен. Там демокрация няма.
  • 32 Добре

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Има такъв (пр00ст) народ":

    Роднините отремонтирали с лички средства, но тогава да НЕ плащат наем!!!

    Коментиран от #41

  • 33 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Енгелс":

    Там голтаци не приемат ! Трябва да си Меси или Роналдо за да те приемат !

    Коментиран от #37

  • 34 Бивш студент

    7 1 Отговор
    ПУ има свои стари общежития срещу новата сграда, в които на един етаж има един санитарен възел. Тези, които ползва, все пак са правени за студенти, а не за войници. Редно е да положат малко повече усилия и да вложат повече стредства, за да имат студентите нормални условия за живот. Дори и да плащат по-скъпо.

    Коментиран от #39

  • 35 Сравнение

    7 3 Отговор
    Учих в частен университет в Германия. За 400 € на месец получаваш самостоятелна стая в апартамент за двама, обща баня с душ кабина и две мивки с колони за всеки. Храна на корем/ закуска, обяд и вечеря/, минерална вода и безалкохолни напитки от автомати денонощно и също БЕЗПЛАТНО. Отопление и топла вода без ограничение. През лятото ни "гонят" за два месеца, за да реновират всичко. И това е в кампус с ограничен достъп. Сега да питам ли защо мнозина предпочитат да учат извън България, а после не искат да се върнат?

    Коментиран от #38

  • 36 Общежития

    4 0 Отговор
    В общежитието в Смолян мъжете от курса се наливаха с алкохол, вдигаха аларма до небето , в 2 ч. след полунощ набиха възрастен охранител , имаше запис от камерата, стигна се до там ,че викахме 112 и полиция , но директорката през цялото си мълчеше и потули всико!

    Коментиран от #40

  • 37 Енгелс

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Те са им братя по вяра, мюсюлмани, длъжни са да ги приемат. Турция също е длъжна, а тя се ослушва. Ердоган само речи държи и до тук. ЕС защо трябва да ги приема тия чаршафи? От какъв зор! ? При това блясъка на богатите арабски държави е изграден от европейски инженери.
  • 38 Енгелс

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Сравнение":

    Ами учи бе? Изборът е винаги личен. Ще се роди и дойде един ден един с мустачки и ще ви разгони фамилията. Ще се чудите от къде ви дошло.
  • 39 Енгелс

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бивш студент":

    Плащате си и ще ви го изградят. Социализма отдавна го няма. Няма кой да ви го направи.
  • 40 Енгелс

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Общежития":

    Ако това беше станало при социализма на тия бандити 30 дена трудов лагер в кърпа им беше вързан. Ред и дисциплина. Това е.
  • 41 Енгелс

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Добре":

    Ще плащат наем защото ползват чужда собственост. Като не искат отиват на свободен наем. Изборът е винаги личен.
  • 42 МОСАД

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    В Турция няма демокрация. Тя е авторитарна държава. Управлявана от режим със султан Реджеб Ердоган. Стотици хиляди мигранти минават през Турция. Но никой от тях не иска да остане. Всичко хукнало към социалните фондове на Европа. Тоя филм е вече
    на приключване. Лошото е, че ше го отнесат бедните на ЕС държави като България, Румъния и т.н. които ще станат бежански центрове.
  • 43 Ко речи?

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Енгелс":

    Наемът им бил левчета, защото си взимал ниска заплата до пенсия.

    Коментиран от #44

  • 44 Енгелс

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ко речи?":

    Нищо подобно. Заемах високи позиции в социалистическата държава. От това си направи извода, каква пенсия вземам.
  • 45 Професор

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Да го закриват този":

    След 89-та година демокрациятъ поси 52 ВУЗ-а. 90% от тях са фалшиви, като библиотекарският на Стоян Денчев. Само 5 /пет/ ВУЗ-а от времето на соц-а все още произвеждат наука. Останалото е боклук.
  • 46 Максимилиан Робеспиер

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Народа не спи. Народа се умори 34 години, кого ли не издигна на власт и на изхода нищо. Все по бедни стават хората и все по зле живеят. Накрая му е все едно, какво ще стане с него. Разбра, че си отива и търпеливо чака съдбата си. Миграционните центрове ще довършат държавата. България си отива от този свят. Писано е други да населяват тази земя.
  • 47 сведетел

    1 3 Отговор
    има и частни квартири.....

    Коментиран от #48

  • 48 Студент

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "сведетел":

    Много добре знаем, че има частни квартири. Имаш ли си на идея, частна квартира, най обикновено таванче 30 км.м, какъв е наемът? Страхотия. Да не ти говоря, за гарсониера, двустаен и т.н. Страшно е. Лакомията човешка е безгранична.
  • 49 Юсуф

    1 2 Отговор
    Всички сме живели в подобни и по-лоши условия като студенти. Стига толкова мрънкане, на тези студенти им трябва една казарма, за да достигнат минимума за оцеляване в този живот!

    Коментиран от #50

  • 50 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Юсуф":

    Това, че си живял (и вероятно продължаваш да живееш) скотски, не би трябвало да е основание други да бъдат принудени да го правят.
  • 51 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Смешник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове