Last news in Fakti

5 Януари, 2024 15:19 2 536 38

Тенчо Тенев стана съветник на премиера Николай Денков

  • тенчо тенев-
  • съветник-
  • николай денков-
  • мвр-
  • кат

Бившият началник на КАТ-София ще съдейства на министър-председателя за дейността на органите, отговарящи за пътната безопасност и борбата с битовата престъпност

Тенчо Тенев стана съветник на премиера Николай Денков - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият началник на КАТ-София Тенчо Тенев е новият съветник на премиера Николай Денков с ресор „Пътна полиция, охранителна полиция и жандармерия” - органите, отговарящи за пътната безопасност и за борбата с битовата престъпност, предаде Narod.bg.

Тенев е назначен като главен сержант през 1990-а в полицейското управление в Димитровград, Минава през различни позиции в реформиращата се пътна полиция. От 1996-а е офицер в група “Регистрация” в КАТ-Хасково, а от 1998-а до 1999-а е икономически разузнавач в сектор “Магистрална полиция” отново там.

От 1999 година, поради съкращаване на щата, е преместен като районен инспектор в група “Териториална полиция” в РПУ-Димитровград. Там последователните му усилия на терен се оказват ключово важни в разрешаването на случай на убийство, в който самият Тенев залавя убиеца.

Така през 2002-а се издига като началник група “Специализирана охрана на обществения ред” в РПУ-Димитровград, когато през 2009-а е забелязан от тогавашния министър на вътрешните работи Михаил Миков и привлечен в СДВР-София като зам.-началник на отдел “Пътна полиция”.

На този пост Тенчо Тенев става неудобен за тогавашната власт заради работата си за прекратяване на порочните практики, с които МВР-София се сдобива с репутацията на гнездо на корупцията. Първият опит той да бъде отстранен е по времето на Цветан Цветанов. Със зле скалъпена докладна-записка на тогавашния шеф на СДВР политическото ръководство на МВР опитва да го пенсионира преждевременно.

След две години съдебни битки опитът да пратят в пенсия 48-годишния тогава Тенев се проваля и през 2013-а съдът го възстановява на поста му. Няколко месеца по-късно служебният министър Йордан Бакалов го повишава за шеф на КАТ-София.

През 2017-а усилията му се отблагодаряват – София се нарежда на първо място с най-малко убити и ранени на пътя сред столиците на всички европейски държави.

Поради липса на законов начин да бъде уволнен през 2020-а със заповед на тогавашния директор на СДВР Георги Хаджиев местоработата на Тенчо Тенев е променена. От сградата на КАТ-София той е преместен в мазето на СДВР - без смяна на позицията, но и без възможност да упражнява контрол върху личния състав, който наброява над 600 човека по това време.

На 15 май 2020-а натискът дава резултат и Тенев е принуден да напише рапорт, че се премества “по собствено желание” от КАТ-София в РПУ-Асеновград. Топ полицаят се аргументира с “поради непреодолими пререкания с ръководството на СДВР” и поема поста началник сектор „Охранителна полиция” и КАТ в Асеновград, където остава до октомври 2021.

Тенчо Тенев стана съветник на премиера Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Въпреки всички положителни резултати, а може би и именно заради тях, професионалното ръководство на МВР му скалъпват разработка. В последния час на последния ден от редовното правителство – на 11 май 2021 година, Тенев е арестуван и задържан в следствието в Пловдив с мотив, че е превишил служебните си правомощия.

След встъпване в длъжност на служебния кабинет Бойко Рашков разпорежда проверка на твърденията на дирекция “Вътрешна сигурност” и обвиненията срещу Тенчо Тенев отпадат.

Той е възстановен на работа с категоричното заключение, че данни за извършване на престъпление липсват. Тенев обжалва и заповедта за арест и съдът определя същата за незаконна. През септември той е възстановен на работа в Асеновград, а в началото на 2023 окръжните прокуратури в Пловдив и Хасково потвърждават позицията на съда и определят повдигнатите обвинения срещу Тенев като несъстоятелни, поради липса на доказателства за престъпления.

През октомври 2021 министърът на вътрешните работи Бойко Рашков го възстановява на поста Началник отдел “Пътна полиция” към СДВР, където Тенев работи до октомври 2022, припомня narod.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саса

    35 4 Отговор
    Странно! Закога бе Тенчо? На човека му остават по- малко от 3 месеца??! Нали идва ротация, ГЕРБ поема щафетата в сглобката! Тази сглобка, която разглобява тотално Родината, сглобка за лични нужди и интереси на ПП, ДБ, ГЕРБ и най-вече на ДПС!!!
  • 2 Така е

    35 1 Отговор
    Намърда се !
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    30 3 Отговор
    какъвто премиера такива и съветниците кръгла и голяма 0
  • 4 ТОВА Е

    30 0 Отговор
    Да си купиш фабрика на 8.09. !
  • 5 мухаха

    19 3 Отговор
    "" Бойко Рашков разпорежда проверка на твърденията на дирекция “Вътрешна сигурност” и обвиненията срещу Тенчо Тенев отпадат"" - Едната пияница подкрепя другата пияница ..... в тая сглобка освен Нарк.мани, алкохолици и гей.таци друго няма

    Коментиран от #8

  • 6 Здрасти

    25 1 Отговор
    Тенчо Тенчев, оле мале!!!
  • 7 абсолютно

    4 9 Отговор
    "Това, което се случва в Гърция, се случва и при нас, но при нас не се говори. Имаме 9 починали за 24 часа, министерството изказва съболезнования. Министерството на здравеопазването трябва да вземе мерки, поне в заведенията за извънболнична помощ да има заповед по региони да се влиза с маска. В коридорите, ако има двама съмнителни с Ковид-19, други са дошли за лекарства, но са заедно, в болниците поне правят тестове - първото, което правят там", коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов в студиото на "България сутрин"
  • 8 Факт

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "мухаха":

    Каква ирония на съдбата! До вчера Бойко Борисов и Рашков се ненавиждаха и обиждаха на престъпник, мафиот и пияница!!! Днес, сега са заедно в едно общо управление на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!!! Най-вече на ДПС!

    Коментиран от #19

  • 9 аноним

    5 1 Отговор
    Както е тръгнало Бгто би се върнало към старото ново време кпсс. Натам вървят нещата с пенсионерите кукуряк. Те от герб хората им отдолу си искат номенклатурата на бкп путин. Истини, но никога няма да си признаят, а ще изкарат луд човека, конто ги е чул с двете уши. Страх ги е да не им изместите отвън децата им, а това няма как да стане, защото остаряха отвън, спокойно да спят и да не правят неща, които не са за правене, набеждаване, че утре, ако решат да се завърнат, на вижте им родителите, луди и всичко лошо, от кого, ит кгб дс бкп милиционера. Бъдете добри хора и бог да ви помага.
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    21 1 Отговор
    На този му е минал срока на годност, понякога говори глупости. Да сложат Йонко Иванов!

    Коментиран от #16

  • 11 мддаа

    25 0 Отговор
    Какво ще му "съветва" този дърт комунист?
  • 12 сбруя

    11 2 Отговор
    Той ще е съветник и на Мерито Габриел,като стане смяната на ръководството на сглобяемата конструкция. Да е жив и здрав човекът!
  • 13 Чудно

    26 1 Отговор
    Какъв съвет може да даде един катаджия на един академик.Катаджиите са най ниското стъпало в държавната администрация и не се славят с умствени качества.
  • 14 дом

    12 0 Отговор
    Напомня ми за онзи мръсник, който поведе млатенето и гравренето на деца под колоните, който беше прибран на работа от Фандъкова...
  • 15 Лика -

    7 0 Отговор
    прилика !
  • 16 оня

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    То и на байдрън му е минал срока за годност, но "интереса клати феса":))
  • 17 човек

    14 0 Отговор
    И колко още администрация ще назначавате бе ?! Ти като нямаш акъл и съветници нямада ти помогнат...
  • 18 Факти

    12 0 Отговор
    Ходят големите горе на лов в хасковското село на Теню старобългарина. Интереса клати феса
  • 19 Име

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    На това му се казва "цирк" за пред паплачта!
  • 20 честито

    8 0 Отговор
    бат Теньо, кумеца бат Бойко Рашков е голема работа пак те върна в играта, ха сега да видим как ще си разиграват коня разни корумпета, и как разни дрогирани маргинали ще натискат педала със 160 по бул. Черни Връх, и ще убиват 20 годишни момичета, че нещо май се появи пръв на местопрестъплението, че като се дава чадър, после се потъва заедно с чадъросания, и най вече комбайна те чака, като се пенсионираш, да си жънеш на воля.
  • 21 Истини

    0 1 Отговор
    Нека да ги назначават, но селяни от казанлъшко българи в поделението до гробищата, 2003 г, кога твоят х го назначат в поделение, мвр, пожарна, ела ми се обади. И до ден днешен ми е тъпо. Позна, но един еродиран никога не би, и сега, купиха от ерген 2003 агроном покойник преди 2003 жилището му, сега, жена му в шивашки цех, съжаляваме, всичко тук стари хора, аааа, и тук обиди, а мъжа й пенсия + заплата и с кола от град Х го водят на работа в поделение Стара Загора, явно ценен кадър, а боклука до входната врата на родителите ни. Селооо си остава в селото. Мълча отивайки, вместо да си ходи на село да оре с баща му, после реват някои, че не искали 40 г да работят, вие изгонихте града, за да се настанят селяните, и един ден отивайки се спрях пред магазин в моят роден край, двете жени от Неделино, аз съм им казах... И едната, вие работихте на държава работа и си купихте жилища, сега ние сме от неделино в малево имаме фирма и ще ви купим жилищата ви. Ще ви ги харижем без пари и на военният и на неделенци, само мир да има
  • 22 ....

    0 0 Отговор
    Добре, че много тракийци от Беломорието са били заможни и са имали 3,6, 9 деца, за да им изкупим от турците къщите в града, а те с парите в Туркие, а др тракийци на село са ги настанили, и не с пари от заплати, а с много работа, събота и неделя на тютюнаа сняг 1 метър, един ден до гарата вълците през 60те биха ни изяли. Цент моите и на моя не са откраднали, а държавата ни окраде и преди и след 1989.да живее европата, че ни истави живи децата ни, в бг биха умряли от глад и тежки думи. Това е България. Всичко си върви по време оно, живковото ДС косс цк на бкп, и гърка и по човечен от бг селянин
  • 23 Гражданин

    1 1 Отговор
    Както казваха децата ни когато бяха по малки, по добре един път някой или много де, да те набие, а не тежки думи до втръсване от кой ли не. Боя се забравя, но думите дежат до кончината на даден човек. Не всеки е тепегьоз.
  • 24 Българин

    8 0 Отговор
    Дърти вмирисани катаджии-милиционери.
  • 25 9689

    3 1 Отговор
    Те престъпниците се привличат........
  • 26 Менчо Менев

    4 1 Отговор
    Краставите магарета през девет баира се надушват.
  • 27 Милициев

    3 0 Отговор
    Руски човек отива при човек с руско звание- академик. Само у нас и в Русия има званието академик. Нормално , че са се намерили един-друг.
  • 28 Сапунов

    9 0 Отговор
    Катаджия-милиционер. Какво може да съветва един "професор"по сапуните и по перилните препарати?
  • 29 Каунов

    9 0 Отговор
    Този е найй-умният в селото, от което е. Затова са го взели, прави също кисело зеле, вари ракия, затваря буркани с хасковски плодове, спец по кауните и дините.
  • 30 Давай, Тенчо!

    1 3 Отговор
    Тенчо Тенев е мъжкар, но тези трябва да бъдат съветвани единствено и само с неокастрена гьостерица. Няма препоръчан срок за съветване, но ако с времето не се получат резултати, от гьостерица се минава на цепеница.
  • 31 Червеното знаме роди ги

    6 0 Отговор
    Този е дърт комуняга от времето на Димитър Стоянов.Червен до мозъка на костите си, подчертавам-на костите си, защото друг мозък няма. Пак увеличават администрацията.Докога?
  • 32 Какъв съветник

    6 0 Отговор
    може да бъде един тотален лайк,нямащ си и грам идея за причините за ПТП в България? Превърнаха КАТ в структура рекетьор и търговец, харчещ безсмислени милиони за камери, за да си осигуряват милиони приход от рекет, без грам полза за намаляване на ПТП.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СМЕШНИК

    0 0 Отговор
    Ти на 10.07.20г. там ли беше като биха ДЕЦАТА под колоните или в къщи под юргана. Аз бях там.........
  • 37 БРАВО

    1 0 Отговор
    Да има такъв рицар толкова години в МВР. Жив Рамбо.
    Добре, че го познавам какъв спец е.........Да взима държавна заплатата. Както е било цял живот. Добре, че ще е само два месеца. Да си бяга на село.
  • 38 Иван Вазов

    0 0 Отговор
    Не му ли стига огромната пенсия?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове