Last news in Fakti

7 Януари, 2024 10:58 10 796 58

Пеканов за Шенген: Не е страхотен успех, защото не взехме най-важното нещо. Взехме допълнителни условия

  • атанас пеканов-
  • шенген-
  • успех-
  • липса-
  • допълнителни условия

" Може да останем още безкрайно много време, без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано кога ще влезем", уточни бившият служебен вицепремиер

Пеканов за Шенген: Не е страхотен успех, защото не взехме най-важното нещо. Взехме допълнителни условия - 1
Снимка: БГНЕС

Влизането в Шенген по въздух и море е частичен напредък. Символично сме станали пълноправен член, но не приемам да казваме, че сме пълноправен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници.

Това каза пред БНР Атанас Пеканов, вицепремиер в служебните правителства в периода 2021 - 2023 г. "България настояваше да има яснота при кои условия веднага влизаме, няма пак да ги питаме. Сега ще трябва пак да ги питаме. ... Няма как да кажем, че това е страхотен успех, защото най-важното нещо не го взехме. Срещу това взехме допълнителни условия и всичко остава за някакъв бъдещ момент. А тенденциите в Европа не са в наша полза. ... Може да останем още безкрайно много време, без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано кога ще влезем", уточни той и допълни, че тези решения са политически и "там, където не се е случила достатъчно работата през годините, е най-вече в семейството на ЕНП - там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират".
По думите му кабинетът "Денков - Габриел" е постъпило нечестно, като е казало, че за месеците, в които то управлява България, е направило всичко, за да се случи този напредък:

"Това не е вярно, защото и служебните правителства направихме много. Само аз, докато бях вицепремиер, съм се срещал с австрийския канцлер Нехамер повече пъти, отколкото настоящият министър-председател Николай Денков".

Според Пеканов президентът Румен Радев и канцлерът Карл Нехамер са "измислили идеята и са настоявали пред Европейската комисия България да получи повече средства за охрана на границата":

"Знаете, че дълги години ЕК не искаше да дава пари за такива неща, защото имаше съображения да не превърнем Европа в крепост. Обаче накрая се оказва, че страните в центъра се опитват ние да служим като такава стена. Най-накрая ЕК се съгласи да даде пари за това. Това са неща, които се случиха по време на служебния кабинет. Ангажиментът от Марк Рюте да падне ветото на Нидерландия, когато падне Механизмът за наблюдение на България, също дойде по време на служебните кабинети".
В предаването "Неделя 150" Атанас Пеканов коментира и изпълнението на Плана за възстановяване, както и шансовете на България да влезе в еврозоната през 2025 г.

"По отношение на европейското финансиране сегашното правителство се проваля", заяви той и подчерта, че второто плащане по ПВУ няма да бъде пълно, защото голяма част от законите са били приети по начин, по "който не отговаря на изискванията на ЕК".
"Над това, което смятаме за оптимално, са бюджетните дефицити за следващите 3 години. Дефицитите помпат инфлацията. Иначе като критерии няма да имаме проблем за влизане в еврозоната. Инфлацията и без това е много над допустимото в момента. Разликата между инфлацията в еврозоната и при нас продължава да бъде много голяма и това означава, че не отговаряме на един от важните критерии, за да влезем в еврозоната. Това е проблем", обясни Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тежко ни с тези политици

    32 10 Отговор
    Всичките" един дол дренки" ти трябваше да преговаряш пред Европа за плана по зелената зделка ,но май нищо не направи ?

    Коментиран от #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    19 42 Отговор
    чудно защо нашите ,,русофили,,са се загрижили за ШЕНГЕН .а не за облекчаване на визовия режим с РФ/ те само там ходят и твърдят че са милиони

    Коментиран от #11, #25

  • 4 един

    24 19 Отговор
    Вие и толкова не свършихте,получавахте си заплатите за тоя дето духа,и сега с претенции че било частичен успех!

    Коментиран от #28, #34, #55

  • 5 великата китайска стена

    20 2 Отговор
    Сега ще имате време да направите нова ограда.
  • 6 Тредстоун

    12 34 Отговор
    Малко много успех , крачка в правилната посока ... , а пък вие временки на прецидента ... само разкаляхте терена в полза просия , неадекватни подлоги , и вече ставате смешни с тая мантра за бежанците и върлите комуняги вече разбраха че това е пунта мара за олигофрени
  • 7 Пенчо

    19 2 Отговор
    Като пълноправен член, дали ще можем да издаваме шенгенски визи примерно ?
  • 8 Майора

    16 23 Отговор
    Пеканов , най добре си стой в Сестрия , гледай си живота и не коментирай! Видяхме че който напусне страната и стане нещо , забравя откъде е тръгнал! Така че и вие имате вина за Шенген заради Радев и защитата на Русия!

    Коментиран от #26, #52

  • 9 От онова служебно правителство

    34 7 Отговор
    Инсталирано от кръга капитал и ДБ, с жалките лъжци киро, асен, денков, това момче единствено запази достойнството си и остана стойностен човек!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Имаше един филм навремето

    13 15 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    "От флупав по-флупав".
    Ти щеше да си идеален за филма.
    И за двете роли.
    Едновременно.

    Коментиран от #21

  • 12 Учуден

    13 32 Отговор
    Тоя нещо много често почна да се изявява. Дали руската подлога Радев не го готви за нещо?

    Коментиран от #33

  • 13 мдаааа

    33 5 Отговор
    ЕС ми купи торта, но ще ми даде да ям когато каже
  • 14 българка

    14 18 Отговор
    Една от ПЕВАЧКИТЕ на президента! Стига ЧАЛГА!
  • 15 Булба67

    21 6 Отговор
    ШЕНГЕН при услвията на Австрия (циганите на Централна Европа, между другото) е нищо повече от АНШУЛСТ!!!
  • 16 !!!?

    10 19 Отговор
    Абе, Гълъбарника на Радев защо не коментира магистралите на Радев свързващи "три морета", а сега мрънкат, че сме приети в Шенген, но не било пълно...!!!?
  • 17 гост

    16 7 Отговор
    Да припомним на всички мрънкачи , че Гърция от 20 години е член на Шенген БЕЗ ДА ИМА СУХОПЪТНИ граници с ЕС !!!!! Тоест в момента България е АБСОЛЮТНО равнопоставена на Гърция , както и на МАЛТА и КИПЪР , които никога няма да имат сухопътни граници с ЕС , въпреки че са членове много преди България !! Всъщност Гърция ще има пълен достъп до Шенген СЛЕД България и Румъния , защото единствения и сухопътен достъп е САМО през България и Румъния !! Някой да е чул гърците да се оплакват от това ??

    Коментиран от #19

  • 18 Разбирач

    11 12 Отговор
    Пеканка, ми що Румбата като беше с австрийския капцлер не се разбра за "пълен" шенген. Много злоба ей.
  • 19 гост

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    НАД 95% от туристите идващи в България и българите пътуващи за ЕС идват и си отиват ПО ВЪЗДУХ !!!! Дори братята роми отиващи да просят и крадат в Европа отиват СЪС САМОЛЕТ !!! Защото е ПО-ЕВТИНО и по-бързо естествено !! И това ще е така дори когато влезем и със сухопътните граници !! Нещо повече , единствените масови пътувания през сухопътна граница са летните преселения на ТУРСКИТЕ гасарбайтери !! Които идват от Сърбия и ПАК ще подлежат на гранична проверка , защото Сърбия не е в ЕС !! Същото се отнася за пътуващите българи за ЕС , щото никой няма да тръгне през Румъния само защото няма да го проверяват на границата !! Единствените които ще усетят разлика са тираджииите , които и сега просто могат да се качат на влак и точно това е бъдещето !
  • 20 оставка на чуждопоклониците

    24 7 Отговор
    Какъв успех? Пълен провал на антидемократичното управление на сглобката! Един от най-важните им ПРИОРИТЕТИ остана неизпълнен! Изпълняват само заложеното в "онези записи"! Бутат паметници, сменят ръководствата на държавната администрация с верни (пак некадърни) калинки, закриват отрасли от стопанството ( енергетиката, селското стопанство), продават или подаряват държавни активи за милиарди! (оборудването за Белене, техника и въоръжение).

    Коментиран от #23

  • 21 Ццц

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Имаше един филм навремето":

    "По" не е подходящата степен, когато говориш за глупостта на този екземпляр
  • 22 Шопо

    27 5 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгено.
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #32

  • 23 Ццц

    22 4 Отговор

    До коментар #20 от "оставка на чуждопоклониците":

    Вчера четох заглавие тука, че календара тази година изцяло съвпада с този от 1996 година. И тези ще свършат като Жан Виденов. С тази разлика, че неговата трагедия започна с един отказ да служи на едно посолство, а тези ще ги ритаме именно заради това.
  • 24 Всеки

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сапунен балон":

    прави това, за което има квалификация. Един - сапунени балони, други - сметки без кръчмаря
  • 25 Ти пък

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    какво се натягаш за облекчаване на визовия режим с Русия. Я виж, колко време чакаш да паднат визите за САЩ.
  • 26 Ефрейтора

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    Забравил си да цитираш още Кирчо и Асен...
  • 27 Един от всички

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тежко ни с тези политици":

    Не е зелена сделка а план по възтановяване и устойчивост!
  • 28 Един от всички

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Когато герб-сдс пп-дб и дпс са против теб ще емигрираш
  • 29 Шайка

    7 2 Отговор
    Комунисти комсомолци пионериии лалала...бг загива младите напускат...2500 евро в Европа...тук 700 лв алооо вие луди ли сте....
  • 30 Шайка

    7 2 Отговор
    Комунисти комсомолци пионериии лалала...бг загива младите напускат...2500 евро в Европа...тук 700 лв алооо вие луди ли сте....
  • 31 Макс

    5 6 Отговор
    Пеканов загуби своя шанс , когато след сл. правителство , начело с Кирил Петков, остана с радев . Не трябваше да залага на политиката , в някоя друга сфера е попрището му , няма нужда да злобее толкова.
  • 32 Удриии

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Шопо":

    Какво искаш тогава юани рубли или най добре голяма сопа по червената картуна
  • 33 убедена

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "Учуден":

    Радев е единственият политик на високо ниво у нас, който е стабилен и реалист. И понеже на кировци-толуповци-магнитски и т.н. им трябва врът, го избраха него, забраваяки, че ако не беше той нито киро двугражданине-лъжец, нито денков алхимика (провъзгласил се сам за академик докато беше министър в служебно правителство, назначено от Радев) щяха да бъдат НИКОИ.
    И нещо друго - НИКОЙ от тях не споменава двете школи на генерала от ВВС в НАТО, нито че не е бил член на БКП, както боко от 1977 г. до днес с пхартиен билет, че работи са проекта Трите морета и т.н. КАКВОТО ИМ ИЗНАСЯ, това лъжат за президента. НО ПАСАРАН! Чакаме Радев да създаде партия.
  • 34 една

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    И това ли не знаеш? Че по време на служебно правителство няма НС, което да приеме законодателни инициативи???? Ама почети МАЛКО преди да пишеш!!! И нещо друго - каквото и да беше служебното правителство, вършеше по-ясни и по-малки скандални неща от сегашната разглобка. При това в тези служебни правителства ги сложи Президентът - про100 лъжливия киро парапет, кокорчо със слабостта си към Спецов, денков-плъха и т.н. Сега щяха да бъдат НИКОИ. Трябва да му целуват ръка отгоре и отдолу, а не да говорят простотии срещу него.
  • 35 Запознат

    4 1 Отговор
    Всички каньони каращи стоки за Австрия да им се правят стриктни проверки от по 10часа. А що се отнася за недоволните превозвачи... Просто да не взимат превози с релация Австрия. В крайна сметка 10чада са нормалното време за проверка на нелегални мигранти. Алчните европейци няма да ни пуснат скоро ,защото ще стане така че ще станем по богати, все пак ставаме митницата на Европа.
  • 36 Сигурно

    7 1 Отговор
    Не е страхотен успех, защото не взехме най-важното нещо. А ние българските индианци що зехми?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Запознат

    8 1 Отговор
    ФАКТИ трият коментари който събуждат самосъзнанието на гражданите , цензурата не може да прикрие неадекватните решения взети със свалени панталони.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Стоян

    12 1 Отговор
    Въздушен Шенген ще им е необходим,за да избяга сглобката по бързо от предстоящ вътрешен конфликт!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Таварищи

    5 1 Отговор
    Защо никой не говори че това е облекчение не само за екскурзиантите Има търговски флот от кораби и самолети
  • 46 Болярин

    6 1 Отговор
    Допълнителни условия взеха некадърници от правителството ни с метални увреждания ! И народа пак да гласува за родните еничари !!!
  • 47 Справедлив

    10 1 Отговор
    Може да получим допълнителни условия за изпълнение, но не и Шенген. Нас ни третират като покрайнина,която трябва да ги пази от бежанците а ползите са за хитрите европейци. Нашите управници не проумяват че Европейците не ни искат, а продължават да се натискат за Шенген.
  • 48 Баш

    3 1 Отговор
    Голем си Пеканка! Право куме н очи👍
  • 49 Иванчо

    3 3 Отговор
    Пеканчето, пРезидентско творение и пРезидентски близач на продължението на гърба на радешетничето пак го извадиха от нафталина да изквичи дежурната оплювка.
    Те не направиха нищо за Шенген, натресоха ни за 13 години турската боташ, ама сега критикари.
    Аланколу, огледай се какво направихте всички радевски мекеренца и тогава ръси серсемлъци.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Пеканов плюе от завист

    1 4 Отговор
    Служебното правителство на Радев постигна инфлация 6% , с която нямаше да ни пуснат в Шенген, ени уей.
  • 52 Россия 🇷🇺 ZV

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    А стига де ,за всичко ви виновна Русия.
    Обесете се бе !!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    То пък олигофрени толкова свършиха, че се ос....ха от празни приказки
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Будител

    0 0 Отговор
    Бау .....бау....
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол