Last news in Fakti

9 Януари, 2024 18:31 1 148 42

Йордан Божилов: Много години за превъоръжаване на българската армията бяха пропилени в търсене и лутане

  • българска армия-
  • военен министър

Посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ показва нивото на развитие на двустранните отношения, смята експертът по сигурност

Йордан Божилов: Много години за превъоръжаване на българската армията бяха пропилени в търсене и лутане  - 1

Посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ показва нивото на развитие на двустранните отношения, коментира пред БНР Йордан Божилов от "Софийски форум за сигурност".

Българският военен министър е на 5-дневна работна визита в САЩ и ще посети и заводите на изтребители, където са и закупените от България F-16 за въоръжаването на армията.

"Със САЩ имаме десетки години партньорство. Регионът на Черно море е натоварен с рискове и имаме интерес американското правителство да бъде ангажирано с решаването на тези въпроси. По какъв начин САЩ ще бъде ангажирана с Черноморския регион?", попита Божилов.

В американската политика президентът има изключително влияние, но има и други органи – конгресът на САЩ, които играят важна роля за помощта за Украйна, "но всичко ще зависи от решението на американския народ", добави Божилов.

Той коментира и важността Украйна да получи военна помощ от САЩ, защото войната Русия - Украйна има локално измерение, но тя е и атака срещу установените принципи на мир и мирно съществуване, изграждани с десетилетия след Втората световна война.

"Голям е рискът за страните от Европа и трябва да се покаже, че с военна агресия не може да се постигат цели", категоричен е Божилов.

Важно е възстановяването на мира в Украйна – по какъв начин ще се възстанови, защото от това ще зависят много процеси в света. Може да има крайно негативни процеси в световен мащаб, прогнозира военният експерт.

"Много години за превъоръжаване на българската армията бяха пропилени в търсене и лутане и сега трябва да наваксваме. Това е изпитание не само за армията ни, но и за бюджета. Бързо трябва да преформатираме системите и способностите и те да са в синхрон с тези на съюзниците ни. Отбраната ни е не е само национално дело, а като общи усилия на всички страни членки на НАТО и ЕС. Трябват ни нови стандарти във всички сфери и вече се полагат усилия във ВВС и във ВМС. Промени се оценката на риска, че войната може да дойде до нашите граници", каза Божилов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНТИ КАПИТАЛ

    20 3 Отговор
    Тоя плешо ще воюва ли с някой?
  • 2 Русофил

    8 7 Отговор
    Вместо да се плащат "инвалидни" пенсии и такива на чорапите, да се отдели 15% от БВП
    за свестни оръжия и да се уволни цялото МНО.
  • 3 Арена Армеец

    14 3 Отговор
    Вече е твърде късно, а САЩ и НАТО нямат работа в черно море.
  • 4 ха ха

    5 12 Отговор
    Нищо не е пропиляно в търсене и лутане! Всичко е саботаж на петата колона да ни държи в орбитата на Блатната империя на Злото!
  • 5 Да ти

    9 2 Отговор
    има човек акъла и армията !
  • 6 Една моя позната

    9 2 Отговор
    на която активните години са преминали в служба на българската армия и там се пенсионирала с чин и грамота и вписана в книгата на българската армия заяви....
    България в момента няма армия.
  • 7 ха ха

    11 1 Отговор
    дано са по голяма група в сащ , да пребоядисат поне 5-6 страйкъра
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хххх

    3 2 Отговор
    По времето на БСП (около 2003-4-5) заплатата в спец. сили беше по 900лв. на месец. Редовите войници получаваха по 600.

    Коментиран от #11

  • 10 виктория

    7 1 Отговор
    имаше много за крадене,затова!!!
  • 11 хххх

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "хххх":

    Искам да кажа по-скоро 2005-6, времето на тройната коалиция и БСП.
  • 12 сноу

    7 1 Отговор
    Аз данчовци експерти знам ,само данчо ментата ,данчо подметката ,тоя на снимката, даката от сигнал дето трудно хваща сигнала,данчо с лявата резба дето играеше калъфка на цър уанку и още един двама дето си смениха имената...
  • 13 Сатана Z

    15 2 Отговор
    Абе,Божилов, България имаше бол оръжие,но Тагаренко го хариза на Украинските нацисти.
  • 14 Тапа Нар

    11 2 Отговор
    нивото на двустранните отношения е видимо за всички - колонията плаща данък на метрополията
  • 15 Търновец

    12 1 Отговор
    Този човек като му видя биографията - жална България. Ще опитам да опиша - всеки боен самолет има един важен технически показатели - колко часа технически обслужване са нужни на самолета след един час полет? За F 16 Viper са нужни 17 часа за F 16 Block 70 със сигурност повече, за много по добрия Eurofighter Typhoon обаче са нужни само 10 часа, за МИГ 29 9 часа. Ако не се обслужи след полет след това самолетът пада - примерно нашите джобни смартфони няма да издържат ускоренията при виражи и пикиране на скоростен боен самолет. За американските бомбардировачи обслужването е около 130 часа след полетен час, а за F 18 Super Hornet само 10 часа. Искам тук да добавя че бившият президент Обама - глобалист - издаде заповед Американските университети получатели на федерална помощ да приемат ускорено студенти от малцинствата, а има закон след това те ускорено да получат работа. Та очакваният усреднен оперативен часови разход на F 16 Block 70 e повече от 12000 долара а на Юрофайтъра е само около 5000 долара въпреки че е с два двигателя и много по класен самолет. За Страйкерите съм писал - в Австралия на конкурсите за БМП те въобще не бяха поканени

    Коментиран от #18

  • 16 #идиоти вън

    8 1 Отговор
    Този преди да приказва каквото и да е, да си спомни как няколко студенти го направиха за смях за това, че приказва глупости и лъжи!!!
  • 17 Сатана Z

    11 1 Отговор
    Големият Индийски политик Джавахарлал Неру е казал следното:
    "Няма по -големи врагове на собствения си народ от възпитаната от колонизаторите интелигенция"

    Коментиран от #37

  • 18 Пръц

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Търновец":

    Нас държа,че тия самолети Ф16 никога няма да дойдат в България.Ще ги подарим на Украйна барабар с шофьорите им,които вече с пред пенсия

    Коментиран от #21

  • 19 Баце

    12 1 Отговор
    Още един лизач, а това, че народа мизерства, че сме първи по смъртност, че сме с най-голям демографски срив, че възрастните нямат пари за лекрства и лечение, че си слагат въжето, ще събираме капачки за кувьози, че няма пари за лечение на деца, че дори македонците са с по-високи заплати, това никой не го интересува нито вън, нито предателите вътре и за тези проблеми пари НЯ-МА, а за оръжие има, ееее???
    Трябва една тояга нечегарена за този и такива като него от последните 33 години.
  • 20 факт

    8 1 Отговор
    за какво ви е оръжие като няма да има кой да се бие за крадливи и лъжливи политици и чорбаджии
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Артилерист

    13 0 Отговор
    Къде в мрънкането на общи приказки и изтъркани клишета личи какво точно ново иска да каже тоз "експерт". САЩ трябвало да защитават Черно море. Много години били пропилени в лутане!? Ама кой ги е пропилял, какво точно е пропуснал, той защо не е поставил проблема досега и прочие, няма и дума. Например да каже колко пъти Тагарев, Шаламанов, Аню Ангелов-все баш атлантически привърженици-са били министри на отбраната и защо нищо не са направили, ами са се ЛУТАЛИ? Причината Българската армия да е на този хол са именно лишени от мъжество псевдо експерти като този и министри от Атлантическия клуб, които смятат, че евроатлантическите партньори, разбирай американците, трябва да решават проблемите на нашата армия. Това е много удобна слагаческа постановка: американците, които по същество обезоръжиха армията ни, сега да се заемат с въоръжаването й, смучейки милиардите на бедна България. Аман от подлизурковци, слагачи, мазеници и национални предатели...

    Коментиран от #40

  • 23 ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА

    12 0 Отговор
    Е сега тагаренко напълно разоръжи българската армия. Подари всичко на зеления и купи чертежи от уса.
  • 24 Ало, Прокопи

    3 0 Отговор
    Пикая на лобка ( Вачков)... Такива клишета, айде няма нужда...
  • 25 ЙОРДАН Божилов от незнамси какво!?

    6 0 Отговор
    В БА при покупките на въоръжение е Тотална Корупция?? Последните 15 години плащаме Космически цени за да има достатъчно пари за Комисията по Отбрана. Министри всякакви и Политици! Корупция, Корипция!! Грабеж и Заробване на Народ и Държава!! Тагарев, ше Сътвори поредните Идиотщини при това си посещение в САЩ!? Грабеж!!

    Коментиран от #36

  • 26 Така е!

    3 0 Отговор
    Ако се бяхме въоръжавали с по 8 самолета, за последните тридесетина години. Вече щяхме да имаме 240 F16- block 70, най+ малко. А след години, всеки българин може да е със самолет.

    Коментиран от #35

  • 27 А бе,смешници,

    5 1 Отговор
    армията,която имахме при социализма,никога повече няма да я имаме!За какво въоръжение говорят тези подлоги!Нали точно те поканиха американците да направят бази в България (да ни пазят)!От кого???? От Турция-НЕ!От Гърция -НЕ!От Румъния -НЕ!Тогава от кого?От Русия? Българина няма нужда никой да го защитава от братята руси,те винаги ще са добре дошли в България! Така че,няма нужда най бедната държава в ес да издържа най "богатата"сащ
  • 28 Някой

    0 2 Отговор
    Роден е на 27 ноември 1969г. в София.
    Завършил е философския факултет на Московския държавен
    университет „М. Ломоносов” и има магистърска степен по философия и
    политология и Университета за национално и световно стопанство като
    магистър по право.
    Специализирал е международни отношения и политика сигурност в
    Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал” в
    Германия и в Женевския център за изследване на сигурността, Швейцария.
    В Министерството на отбраната работи от 1992 година, като
    последователно е заемал различни експертни и ръководни длъжности, сред
    които началник на отдел „Канцелария” /1999-2003/, началник на отдел
    „Международни организации и контрол на въоръженията” /2003-2005/,
    директор на дирекция „Международно сътрудничество” /2005-2008/,
    заместник-директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана” /2008-
    2010/.
    Притежава богат международен опит. Бил е ръководител на
    преговорни екипи за сключване на редица международни споразумения.
    Бил е председател на ръководния борд на Центъра за сътрудничество в
    областта на сигурността RACVIAC в Загреб, Хърватия.
    За Началник на политическия кабинет на министъра на отбраната е
    назначен през м. февруари 2010 година.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Василий Иванович Чапаев

    1 0 Отговор
    .....наближава рокадата.....ще иска господарите си посолството той да е министър на войната и ще обещае всичкото оръжие да подари.
  • 30 Нещастен

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    к ре.Тен,ако беше поне малко се постарал да учиш,щеше да знаеш че нямаше да имаш държава,ако не беше Русия!Но кириякстефчовци като теб какво ви бърка това,дали ще се казва България или Турция или фащ,няма значение,важно е да има центове!Безродници пр@клети!
  • 31 Новия.министър

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    на отбраната?! Още не е започнал,и иска пари! Не става!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мутата

    2 0 Отговор
    Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал” - и аз съм бил там, бившата разузнавателна школа на ЦРУ. 4 месеца е курса, четат лекции, от които почти никой не се интересува, разни пенсиониран генерали и дипломати. Работни езици - англ.,френски, немски, руски и т. н. т - общо 7. Няма изпити. Накрая ти дават една помпозна хартия и златна значка, ако си я купиш. По мое време 1997 г беше 100 марки. Шверцайския е същата пунта мара и по-зле. Този лично го познавам, за никакъв..... не става.
  • 34 Така е.

    2 0 Отговор
    Много е квалифициран.
    А да отиде в казармата, време имал ли е? Или е само експерт.
  • 35 да де

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Така е!":

    да го изплаща ?
  • 36 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЙОРДАН Божилов от незнамси какво!?":

    Имало и някакъв "Институт по Отбрана" - жална България, имаме твърде много генерали адмирали полковници, през 1978 командирът на елитното Елховско поделение беше Майор Тотомиров, а ние още имаме много министри и твърде много народни неизбранници
  • 37 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сатана Z":

    Божилов е завършил Марксистко Ленинска Философия в МГУ Ломоносов, а в Търново и след един жълт депутат яростен царист антикомунист който беше завършил Суворовско военно училище
  • 38 ха ха ха

    1 1 Отговор
    За сведение на г-н божилов: при социализма България имаше 300 бойни самолета, от които 220 изстребители???
  • 39 А50

    1 1 Отговор
    Армия ни е нужна най-вече евентуално да помогне срещу някакви болни амбиции на СМакедония. За нищо друго нестава като се погледне какви са армиите на другите съседи
  • 40 А50

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Абсолютно точно казано
  • 41 Точно така е,

    4 0 Отговор
    "Много години за превъоръжаване на българската армията бяха пропилени в търсене и лутане и сега трябва да наваксваме."

    Помним, помним кой бръщолевеше за "искам да виждам в Черно море лодки и платноходки, а не военни кораби", докато крадеше... Сега този тулуп е на един подпис разстояние от Магнитски, затова стана европеец и атлантик и с гласуването в Парламента, а не само на думи, както преди.
  • 42 Джо Сатриани

    0 0 Отговор
    Кой управляваше ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ през това загубено за армията ни време ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове