Last news in Fakti

11 Януари, 2024 12:31 2 609 13

Емил Радев: Румъния оказва натиск върху Австрия заради Шенген

  • емил радев-
  • евродепутат-
  • шенген-
  • австрия-
  • румъния

Северната ни съседка е блокирала двама офицери за ротацията в НАТО

Емил Радев: Румъния оказва натиск върху Австрия заради Шенген - 1
Снимка: news.bg

Румъния вече използва всички политически лостове за оказване на натиск за пълното приемане на страната в Шенген. Тя блокира двама офицери на Австрия при ротацията в НАТО.

Това каза евродепутатът от ЕНП Емил Радев пред NOVA NEWS.

Той е на мнение, че трябва да се окаже натиск върху Виена и от България. „Това трябва да се случва, но не чрез бизнеса, защото австрийският бизнес храни българските работници, а и той подкрепи пълноправното ни членство. Необходимо е да се ползват инструменти на държавно ниво“, посочи той.

„През другия месец ще се гласува за това къде ще е седалището на Агенцията за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. Девет държави членки кандидатстват то да е в столицата им, една от тях е Виена. Тук също може да се използва натиск“, обясни Радев.

Той каза, че в понеделник той и колегата му Андрей Новаков са внесли въпрос до ЕК за отпадане на контрола на пристанищата на Дунав. Радев посочи, че очакват отговор в началото на следващия месец.

„Настояваме за включване на вътрешните превози между България и Румъния в свободното преминаване през граница. Има отделна точка в Шенгенския кодекс, която урежда редовния, вътрешен, фериботен превоз. Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш отговарят на условията за регулярен превоз между пристанища, разположени в държавите членки, без да се спира в трето пристанище“, обясни евродепутатът.

Търговците споделят, че все още има много неясноти дали плавателният път ще бъде част от споразумението. Те казват, че ако разчитат само на водния Шенген, дори и реката да е част от договорката, отново би имало проблем, тъй като фериботите между България и Румъния често не пътуват поради лоши метеорологични условия.

Емил Радев коментира още, че не съществува понятието „частично членство“, а Австрия и Словакия са влезли поетапно, защото е трябвало да подготвят сухопътните си граници. „Но крайното решение беше, че влизат едновременно по въздух, вода и суша. Ние сме изключение от правилото. Затова трябва да отстояваме правото, дадено ни от законодателството“, заяви Радев. И допълни, че испанското председателство е помогнало много на България за Шенген.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    17 3 Отговор
    Австрия не е в НАТО бе аланкольо.

    Коментиран от #4

  • 2 Госあ

    10 1 Отговор
    А вие, освен да ви натискат простата, а друго не ставате. Продажни подлоги
  • 3 Тираджия

    17 1 Отговор
    Неприятни са австрийците.Все ще се намерят полицаи ,които са ме спирали и са се заяждали за дребни ,,нередности", които например в Германия не обръщат внимание. Например -защо не съм държал доматите в хладилна чанта , а са сложени в кутия от обувки.. и бааам глоба.Идиоти.
  • 4 Мдаа

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    Австрия не е член на НАТО, но има право да участва в срещите на Алианса.
  • 5 Абориген

    29 0 Отговор
    Достойно поведение на Румъния. Те натискат, ние ръкопляскаме и се хвалим, не е ли унизително?!
  • 6 Пепи

    13 3 Отговор
    Този май са му звъняли от Била и ОМВ.
  • 7 ако гледаме към

    7 0 Отговор
    шенген с надежда и очаквания , какво ще стане като румънците влязат а ние само по вода и въздух сме . Не са виновни политиците, а мигранти, инфлация и бедност - най бедната полуграмотна нация, 80 000 камьона пренасящи на ликойл, на оливия за износ, на веригите, на мебелджийските, на строителите стоки . на мене не ми пречат , но на австрия Да .
  • 8 Краси Марков

    4 3 Отговор
    Само на мен ли изказването на Емил Радев ми прилича на бълнуване?
  • 9 Гост

    9 1 Отговор
    Едни натискат,други се дупят...кръговрата на живота.
  • 10 Деций

    9 0 Отговор
    Да, трябва единодействие с Румъния,а Австрийският бизнес се храни от българските работници,а не обратното!
  • 11 Денков

    10 5 Отговор
    Прав е господина. Но моето мнение на академик е, че трябва да се снижим и да си траем. Това ме спаси в гимназията, вярвам че и сега ще помогне
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алооо Факти

    2 1 Отговор
    Вие да сте чували случайно, че Австрия не е член на НАТО? Какви ротации на австрийски офицери, какви 5 лева?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове