Last news in Fakti

11 Януари, 2024 12:37 1 065 13

Яйджиев: Двойното обозначаване на цените в магазините е ефективна мярка

  • ивайло яйджиев-
  • евро-
  • зам-министър-
  • финанси

Зам.-министърът на финансите разясни ситуацията с въвеждането на еврото

Яйджиев: Двойното обозначаване на цените в магазините е ефективна мярка - 1
Снимка: news.bg

Информационната кампания за влизане на страната ни в еврозоната вече започна. Целта ѝ е да даде практичните отговори и да развенчае митовете. Тя е базирана на комуникационна стратегия, съгласувана с ЕК. Много скоро ще бъдат показани нейните лого и слоган.

Това каза пред NOVA NEWS заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

„1 януари 2025 година е датата за въвеждане на еврото. В средата на годината се очаква решение на Европейската комисия и на ЕЦБ. Конвергентният доклад ще излезе през юни, а решение се очаква през юли”, добави той.

Яйджиев уточни, че акцентите в комуникационната кампания са базирани на опита на други държави. „Еврото трябва да е естествена еволюция на това, което правим, с най-малко затруднение за бизнеса и за хората в процеса на смяна. Има осем държави, които са минали през него и ние сме взели най-добрите практики. Една от тях е двойното обозначаване на цените в магазините. Опитът показва, че това е ефективна мярка и искаме тя да работи възможно най-дълго. Ще внимаваме разписването на цените да бъде максимално прозрачно. Да бъдат сложени на едно място, с еднакъв шрифт и всичко да се вижда. Не само по щандовете на магазините, но и на касовите бележки. Има необходимост и от законови гаранции и контрол”, добави Яйджиев.

По думите му цялата идея е закон за еврото да даде не само правна база, но и механизъм за превалутиране. В разпоредбите ще бъдат заложени и инструменти за ограничаване на спекулата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 1 Отговор
    Скоро ще ви турят и етикетите на втория майчин.
  • 2 Зевс

    16 1 Отговор
    Те в селото не ни пускат, ние за попската къща питаме :)
  • 3 ЕвроГаньо

    14 1 Отговор
    И аз снощи гледах зле нарисуваната реклама на еврото, лапнала неизвестен брой европарици. Стана ми смешно като се каза, че в началото можело да има измамени в цените, но всичко било в рамките на нормалността.
  • 4 Копейка гадна

    13 1 Отговор
    Напрово въведете етекети с цени в лева, евро, долари, биткойни, юани и рубли, за всеки случай.
  • 5 оня с коня

    1 12 Отговор
    Ама нали Русофилите казаха че ще гледаме Шенген през Крив макарон?Ама нали Русофилите казаха че в БГ никога нямало да се въведе Еврото щото те не го искали?Извод :НА РУСОФИЛ ВЯРА ДА НЯМАШ:)

    Коментиран от #9

  • 6 Мъдрият

    15 2 Отговор
    Ако тия наистина искат да въведат еврото без референдум - трябва всички да се вдигнем и да излезем на масови протести!

    И в никакъв случай да не го допуснем!

    Коментиран от #12

  • 7 ФЕЙК

    15 0 Отговор
    Двойното обозначаване на цените ще е : Хляб типов 650 грама 1,50 лева/1,50 евро!
  • 8 провинциалист

    7 0 Отговор
    "Информационната кампания за влизане на страната ни в еврозоната вече започна. Целта ѝ е да даде практичните отговори и да развенчае митовете" - за кампанията се говори от много време, сега разбирам, че даже била започнала. Сигурно така и ще завърши - без да я е виждал никой. Като един доклад на БНБ за оценка на рисковете от еврозоната, който май така и не се появи. Явно е мит, че някой ще даде практични отговори. Няма как да последва нещо хубаво от това.
  • 9 честен ционист

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Шенгенът по въздух е само да може жълтопаветникът да заеме полагащото му се място по колесника на Херкулеса на изпроводяк. Иначе Еврото го чака хиперинфлация.

    Коментиран от #10

  • 10 оня с коня

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Шенгенът отдето и да го погледнеш си е Шенген,а за момента най-важното е че ВЕЧЕ с Румънците можем да участваме Равноправно с останалите Шенгенки във ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ,т.е. ИМАМЕ ПРАВО НА ГЛАСза разлика от досега.Което Право пък ще използваме при гласуване на ПО-ГОЛЕМИ СУБСИДИИ за страните ни,а не както досега да ни орязват!Пък дали Еврото ще изпадне в Хиперинфлация,това няма откъде да го знайш.

    Коментиран от #11

  • 11 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    "Шенгенът отдето и да го погледнеш си е Шенген" - ходи го гледай с колата от опашката пред ГКПП-то и равноправно взимай решения оттам.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван Вазов

    0 0 Отговор
    Тя е базирана на комуникационна стратегия, съгласувана с ЕК. Без да питате ЕК не може да пръднете. ЕК да ви плаща заплати тогава. Не ние.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове