Last news in Fakti

13 Януари, 2024 05:09 1 699 27

Хиновски: Внасяме ток, но не можем да говорим за недостиг

  • иван хиновски-
  • електроенергия-
  • цени

Вносът не би трябвало да се отрази на цените на електроенергията за битовите потребители, заяви експертът

Хиновски: Внасяме ток, но не можем да говорим за недостиг - 1
Снимка: БГНЕС

Вносът на ток не би трябвало да се отрази на цените на електроенергията за битовите потребители, които след 1 юли ще излязат на свободния пазар.

Такова мнение изрази пред NOVA енергийният експерт Иван Хиновски.

Повече енергия от вятърни турбини, отколкото от въглища в Европа

„Не би трябвало да се повлияе от това, че внасяме енергия. За битовия потребител от 1 юли – пазарната цена ще е защитена най-ниска цена. Потребителите имаме интерес пазарът да ни доставя най-ниската възможна цена. Но възниква въпросът за въглищните ни централи, които остават извън борда. Тези производствени мощности стават излишни и най-вероятно ще бъдат затворени по пазарни, а не поради други принципи”, категоричен е Хиновски.

И допълни: „Да, внасяме енергия. Но в никакъв случай не бива да използваме думата „недостиг”. Защото ние имаме възможност за производство на два пъти обема енергия, която потребяваме. Вносът произтича от борсови натиск за закупуване на най-евтината електроенергия. Тя в случая е зелена енергия от Гърция или газови електроцентрали. Защото със спада на цената на природния газ, редица производители на енергия се оказват по-конкурентоспособни от нашите въглищни централи. И борсата избира тях. Търговците сключват договори с такива производители и това е причината за големия внос”, подчерта експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деций

    50 3 Отговор
    Тъй,тъй,то така се започва,бавно,стъпка по стъпка,синдрома на жабата!Утре ако стане някакъв по голям конфликт,който зрее,тогава ще разберете какво е собствено производство!

    Коментиран от #4

  • 2 Изверги

    53 3 Отговор
    Ето това е експерт може да поднесе лошата новина така че да изглежда като хубава направо сме ударили джакпота оставаме без ток заради сглобените бкци пак заради тях излизаме на свободния пазар но всичко е наред
  • 3 Последния Софиянец

    46 3 Отговор
    Сглобката ни превърна от износител на ток във вносител.
  • 4 един

    6 25 Отговор

    До коментар #1 от "Деций":

    В известна степен си прав,ама сега ще платиш ли по-скъп ток без да роптаеш/ако няма внос разбира се/,или и в двата случая ще роптаеш?Човека ти казва, че имаме производствени мощности/въглищните ц-ли/,но произведеният ток ще бъде по-скъп отколкото да внасяме част от електроенергията!

    Коментиран от #5, #12

  • 5 еко

    30 2 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Ами да поразсъждаваме по следния сценарий-затваряме "мариците" и другите въгл .централи , а след това по една или друга причина вноса намаля или напълно секва- каква е алтернативата?

    Коментиран от #8, #25

  • 6 Павел пенев

    40 1 Отговор
    Този простак е един от платените ликвидатори на българската енергетика. Достатъчно е да направите справка,колко гигачаса сме произвеждали през 1989 год. и колко произвеждаме сега. Честито предатели демократи.
  • 7 Пишман експерт

    34 2 Отговор
    Защо ме коментира цената на добиваната електроенергия от АЕЦа? Не му изнася!
  • 8 един

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "еко":

    Аз те попитах,готов ли си да плащаш по-скъпият ток от въглищните ц-ли/заради въглеродните емисии/,без да роптаеш?Опасенията ти ги разбирам,но по-скъпият ток няма да засегне само бита,а и бизнеса който ще стане неконкурентно способен на външните пазари,и допълнително ще оскъпи и стоките за вътрешно потребление, които ти и всички ние купуваме!И заедно с отоплението ще плащаш и по-скъпи стоки!Затова плащаме на управленци да го решат този не лесен проблем,и се надявам,че ще се намерят умни глави които да го решат!

    Коментиран от #9

  • 9 еко

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Грешно си ме разбрал-изобщо не съм за Въглищарките-напротив-но при сценария, за който писах вноса не е алтернатива. Трябват ни наши енергийни източници.За съжаление си подарихме реакторите на ... и в един момент всички ще изпитаме ЛУКСА да ползваш електричество!
  • 10 Как няма да е скъп тока

    34 2 Отговор
    Като го оскъпихте с данък въздух - квоти със 70%. Как няма да е скъп като евтиният ток от Козлодуй като го изнасяте, а ни продавате скъпият от фото и перки, когенерации. Как ни дерат от ЕС? Всички европейци плащаме веднъж субсидии, втори път всяка връзване на тези паразити към мрежана 50% сметка е високо и ниско, и субсидираме когенерацията. И трети път държавни субсидии. Четвърти път борса, процент на лихварите. Излизане от ЕС, спиране на плащане на квоти, фото и перки да си плащат изграждането на мрежи сами, да излизат на свободен пазар. Ще умрат от глад. Два чисто нови реактора подарихте, с оборудване, площадки, лицензи, проекти Белене, като довършването беше между десет и 16 милиарда лева. Профукахте милиарди, а само за Уестинг ще профукате 120 милиарда лева, като първоначалната вноска е половин милиард. 70% от депутатите имат интереси в бизнес фото и перки, които са неекологични, неефективни и скъпи.

    Коментиран от #11

  • 11 един

    1 26 Отговор

    До коментар #10 от "Как няма да е скъп тока":

    Tия опорки дето кръжат около-около Русия ходи ги разправяй на някой непросветен,България е част от ЕС и като такава е длъжна да се съобразява с директивите и правилата на Съюза!Иначе ревете с последна сила как сме били изпуснали парите по-не знам си какви програми от Брюксел/примерно по ПВУ/,но като дойде ред за спазване на директиви и правила,и започва плюенето и плашенето на гарги,че щели сме били да излизаме от ЕС!Тези заплахи идват от среди/на бившите комуняги и русофили/които най-яко се облажиха от европейските средства!Да напомням ли къде е на работа комунистическата унучка Лиляна Павлова,комуниста Ивайло Калфин и много други комунета които иначе са за Русия,но това не им пречи да лапат от парите на ЕС!

    Коментиран от #17, #21

  • 12 Шопо

    2 13 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    На мене АЕЦ не ми трябва, я че си купувам тик от свободния пазар на Европата.
  • 13 Тц тц тц

    24 1 Отговор
    От износител на ток ни направиха вносител.Браво на сглобката!Евалата!Шапка им свалям!
    Сега остава и водата от Египет да внасят,за да се оправдаят защо се качва цената й.
  • 14 Госあ

    20 0 Отговор
    Хахахаха и тая препила чичка го направиха експерт ! Мишоци

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лост

    26 0 Отговор
    Хайде сега да излезе онзи Мартин Димитров и да обясни по комсомолски как не ни е нужна АЕЦ.
  • 17 А питал ли се,

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Защо хората реагират така?Защото тези пари по ПВУ няма да се разпределят правилно и справедливо,прокрадва се и страха,че голяма част от тях ще бъдат окрадени.Хайде кажи какво да си мислят,и как да реагират хората,като няма нищо създадено с тези пари/незнам дали са и пристигнали/,а безработицата и съкращенията започват.До кога с тези подли игри?
  • 18 Сандо

    10 0 Отговор
    Докъде ни докара тия експерти?Бяхме най-силната енергийна държава на Балканите,а сега само името ни е /все още/ е държава.Афршкански скакалци дабяха минали през територията все нещичко щеше да остане,но след тия евроатлантически демократи дори и трева няма да никне!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайл 14 88

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Ти мислиш че от ес ще ти дадат пари???? Ти за идеоти ли мислиш хората? Кой ЛИКВИДИРА РЕАКТОРИТЕ НА КОЗЛОДУЙ-КРИВАТА УСТА КУНЕВА ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ, КОИТО НИКОГА НЕ са споменавали за аец. Заради тази мър ша и днешните предатели ВНАСЯМЕ ток
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Геша

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Този псевдо експертен пияница го взема Слави за консултант .
  • 25 Деций

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "еко":

    Добре,да поразсъждаваме!От 1971 до промяната , България без да е член на ЕС и да получава "помощи и финансиране"Успя да построи и въведе в еволюцията 6 реактора!С помощта на Кръгове от ЕС загубихме 4 от тях чрез преговарящият лобист на Париба Гюнтер Ферхойген и Миглена Кунева (Пръмова)- национален предстел.Имаше няколко опита за реанимиране на проекта Белене,преднамерено стопирани отново от чужди интереси в ущърб на Националните!Изобщо за тези тридесет и няколко години от традиционен износител на ел.енергия и стоки,ни превърнаха във вносители,даже и на плодове и зеленчуци! Мисълта ми е ,че никой не ни мисли доброто,и никой не иска да сме му конкуренция!Само за сведение 53% от енергетиката на САЩ не е чиста!Те си внасят Ядрено гориво и петрол от Русия,но за другите не може!Същото стана и с южен поток,и ред други проекти,като Бургас- Александруполис! Всичко това е жалко и е против мен,теб и целокупния народ на България!
  • 26 Запознат

    5 0 Отговор
    Хинков , защо не кажеш че загубихме пазарите си за ел.енергия. Турция ще продава ток на нас само след две години, Румъния също . От алчност и пари взети под масата унищожихме енергетиката ни, която беше изграждана 45години. За 33години унищожихте нещо което ако тепърва да градим са ни нужни 40години. Говорете истината как с действие и бездействия разсипахте нещо което никога няма да възстановим. Защо не обясните какво значи да имаш 6 реактора и една дузина ТЕЦ овце. Това е почти безплатна енергетика и безплатна лека и отчасти тежка промишленост. Народа трябва да е бесен ,а не да се гърчи. Европа като се разпадне тогава пак ще се окажем излъгани. Само не забравяйте че по времето на така омразния комунизъм Руснаците който ушкем ни бяха окупирали живееха по зле от нас Българите. Това означава че Германци, Французи и целия така наречен Евро съюз трябва да са по зле от нас ,което не е така. Извода е че сме РОБИ без право на глас . Станахме такива каквито и по комунизма не сме били.
  • 27 бл.134 в Zап. парк

    2 0 Отговор
    Да , внасяме то! Внасяме хора !Внасяме храна!
    Велик народ .Славна държавА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове