Last news in Fakti

13 Януари, 2024 08:06 3 732 46

Министърът на енергетиката: Изчакваме по-смислена позиция на Украйна

  • румен радев-
  • енергетика-
  • аец белене-
  • украйна

Румен Радев обясни защо се бави продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене”

Министърът на енергетиката: Изчакваме по-смислена позиция на Украйна - 1
Снимка: NOVA

Изчаква се да има по-смислена общоевропейска позиция за Украйна, за да се реализира продажбата на оборудването от проекта АЕЦ „Белене”.

Това каза министърът на енергетиката Румен Радев, предаде БТА

Той уточни, че става дума за финансовия пакет за Украйна. Министър Радев е убеден, че ще има положително развитие по темата.

„Оборудването е в отлично състояние", изтъкна той.

Междувременно този период е използван, за да се отговори на въпроса дали може да се ползват части от парогенераторите за наши цели. „Да, може, но вече твърдо е установено, че нямаме нужда”, коментира министърът.

Радев: Украйна се интересува и от инженеринговия проект за “Белене”

Ако по някаква причина не се стигне до сделка или продажба, ще се търсят други алтернативи за оборудването. Към момента най-големите усилия са насочени към преговорите с Украйна.

На въпрос на БТА защо в началото на годината България е внесла повече ток, отколкото е изнесла, министър Радев отговори, че в страната ни има динамичен обмен. Според него в случая става дума за това, че оперативният баланс се сравнява с 2022 г. и началото на 2023 г., когато цените на електроенергията бяха много високи на пазара, а това позволяваше активното включване на въглищните централи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    122 2 Отговор
    Разпродадохте и съсипахтеБг

    Коментиран от #25

  • 2 Лост

    88 2 Отговор
    А аз чакам внос на тока, който К. Петков обеща от Украйна.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бонев

    115 3 Отговор
    В момента се погребва българската енергетика,а сметката ще платим всички като излезем на свободния пазар.

    Коментиран от #6

  • 5 ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ

    98 5 Отговор
    Пристанищата Варна и Бургас защо още не са дадени на братята Украинци? Ми нефтохим? Денков,много се мотаеш нещо?

    Коментиран от #11

  • 6 Госあ

    79 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    И какво от това ? Голямата част от българите са абсолютно оскотели, друга част се облагодетелства именно от това, а трета част скачат единствено и само за собствените си интереси - като превозвачи и едри земеделци. Свободното падане на България е необратимо.
  • 7 Унищожихте

    101 3 Отговор
    Българската енергетика. За първи път при вас се появи терминът "енергийно беден". Проклети да сте! Внасяте ток от Турция, при готови в миналото и платени площадка лиценз площадка,, 2 реактора, частично оборудване, проекти и изпълнители. В денят, в който Станишев трябваше да подпише 2009, той замина за Вашингтон, ако беше подписал за изпълнител, проектът ставаше необратим. След изборите Борисов и изпълнителят огласиха оттеглянето от проекта. На следващ ден каца на бюрото на Борисов проект Уестинг. 120 милиарда лева за 2 реактора с оборудване Уестинг, без площадки, изпълнители. В Китай се наложи реално да сменят реакторите след 20 г. невъзможност да тръгнат. 2 референдума ЗА Белене един на атака, и един отменен. Искрено се надявам за унищожителите на енергетиката да има СЪД и ЗАТВОР. Хора ще умират от студ в домовете си, от 2024 ЕРП-та борса ток, от 2026 потребители!

    Коментиран от #20, #39

  • 8 Пенчо

    80 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че украйна само взема. Не дава!
  • 9 пешо

    86 3 Отговор
    реакторите са купини с народни пари не може шайка продажници да ги подаряват за кефа на краварите
  • 10 Джон

    79 3 Отговор
    Всичко раздадоха ,нищо не съградиха! Един пирон не забиха! Паметници рушат,народно имушество нажфашистки режими даряват!
    Какво заслужават!
  • 11 Спред

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ":

    защото са запазени, за Yродите от (М)АТО.
  • 12 Баце

    70 3 Отговор
    Значи ние ще "дарим" за утилизация заплатено с лишения за деца и болни оборудване за да внасяме ток от Турция, Гърция и даже Македония, които преди 30 години се редяха на опашка да купуват от нас?????
    Ще се въздържа от коментар за така наречените "управляващи" за да не ми изтрият коментара, но риторичният въпрос е достатъчен за всеки за да се досети какви точно "хора" са на чело на държавата и на къде ни водят!
  • 13 Безпристрастен

    59 4 Отговор
    В цял свят умните държавници- без значение от партия,идеология която е на власт стартират изграждането на нови ,ядрени мощности.Ние унищожихме сами 4 ремонтирани реактора ( с разрешение да функционират до 2040 г) а сега ще подарим на украйнец платени два хилядника.При налична,узаконена площадка и разрешение за строеж от МАГАТЕ.Абе " пишман- българи" Не виждате ли,че изпълняват до запетая, всичко от " Онзи Запис" ..Ние имаме план,който трябва задължително да изпълним за следващите 4 г.След това ,всеки на своя океански остров" .

    Коментиран от #18

  • 14 Сандо

    52 2 Отговор
    Докато чакат смислена позиция за Украйна,България започна да внася ток.За първи път!За сведение на този и подобните на него управляващи:В украинския бюджет за 2024 година половината от приходната част е от чужда помощ!Този и подобните му управляващи могат ли да се сетят откъде окраината ще намери пари за да плати каквото и да е,при положение,че няма пари дори да си поддържа армията,камо ли да строи АЕЦ?И призив специално към софетата:продължавайте да си избирате тези нехранимайковци,скоро и вие ще сте на свещи!
  • 15 Перо

    52 1 Отговор
    “Динамичният обмен” на ПП/ДБ/ ГЕРБ ще ни докара до просешка тояга! От държава с ядрена енергетика, започнахме да внасяме ток от РСМ. 35 г. пропуснати ползи! Срам и позор за джендърията, а нуждите в бъдеще ще нарастват и високите цени ще се поемат от населението. Руски фирми приключват строежа на втора АЕЦ в Турция! Скоро и от тях ще купуваме електроенергия. “Прост народ, слаба държава”!
  • 16 да де

    43 2 Отговор
    Междувременно този период е използван, за да се отговори на въпроса дали може да се ползват части от парогенераторите за наши цели. „Да, може, но вече твърдо е установено, че нямаме нужда”, коментира министърът./ затова внасяме електроенергия ? но пък от американски генератори ще имаме нужда за да не внасяме ел. енергия ? направо сте за бесене
  • 17 Хайл 14 /88

    47 2 Отговор
    Трепането му е малко на тоя урот. Ще имаме обурудване и ще внасяме ток за да го дадем на украинците... На въжето цялото "правителство" СМЪРТ НА ФАШИБОЗУКА-СВОБОДА НА БЪЛГАРИЯ
  • 18 Хайл 14 /88

    38 2 Отговор

    До коментар #13 от "Безпристрастен":

    Няма да ги спасят и най-далечните острови, ще бъдат намерени и наказани подобаващо за ИЗМЯНА И ШПИОНАЖ В ПОЛЗА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ
  • 19 Да се запише и документира

    27 1 Отговор
    Този определено си запази едно дърво до Кики.
  • 20 Копипасте

    37 1 Отговор

    До коментар #7 от "Унищожихте":

    Това отдавна не е енергийна система! Това по закон е сектор за по лесно разпарчетосване и приватизация! Това се започна при Костов, а се довърши при "царя" и тройната коалиция!

    Коментиран от #31, #40

  • 21 С пепел на главата

    20 1 Отговор
    Министърът чака от умрял писмо.
  • 22 Копипасте от

    21 0 Отговор
    коментар под статия по темата от април 2021г. : Атомни реактори, парогенератори, турбини, генератори, трансформатори... и всичко друго за Белене беше комплектна доставка от Чехия на ШКОДАЕКСПОРТ! След 2000 година чехите бяха готови да дойдат и работят с наши специалисти на АЕЦ-Белене, но не би! Пo врeмeтo нa НДCВ и Милкo Кoвaчeв ce продаде чешкото оборудване на руснаците за цената на скрап и сега е в Русия и работи! Сега на Белене имаме платено до стотинка руско оборудване за 2 енергоблока по 1000 МВт и какво?! И това ли ще шитнем за мерси и прилична комисионна за някой наш човек разбира се?! А възмездната помощ oт Министерството на енергетиката над 600 милиона евро отпуснатa на НЕК през 2016 г. за да се разплати с Атомстройекспорт как ще се връща засега не се знае!?
    П.С. На Белене едва ли не е като на Шипка!!!!
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    21 1 Отговор
    АКО АМЕРИКАНЦИТЕ ПЛАТЯТ ДИРЕКТНО НА БЪЛГАРИТЕ ОБОРУДВАНЕТО ГО ПРОДАВАЙТЕ
    .....
    АМА ЕДВА ЛИ - ДАЖЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ХАЗАРИ ИЗБЯГВАТ ВЕЧЕ ДА ДАВАТ ЗАЕМ НА УСРАЙНА
    . ПОНЕЖЕ НЯМА КАК ДА СИ ПОЛУЧАТ ПАРИТЕ :))
    ...
    ПОВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА НА ЙЕМЕНСКИТЕ
    МЮСЮЛМАНИ :)
  • 24 Чекмеджан ефенди

    30 1 Отговор
    Откъде ще вземат пари да платят ве ? Те нямат вече за пенсии.
  • 25 А на Укр. за какво са и

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    след като населенето намаля наполовина? Явно някой друг ще ги "усвои" заради изгодната цена.
  • 26 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    20 1 Отговор
    Тозирдали си вярва на глупостите, които говори?
  • 27 дайте да дадем

    24 0 Отговор
    Сега и за оборудването от Белене ли ще питаме ЕС и америка? Каквото ни кажат - това ще правим!? Подлоги.....в колониална държава
  • 28 Да бе,

    20 0 Отговор
    защо да използваме нашето платено оборудване готово за монтаж,когато можемда помогнем на новите"братя" като им подарим 30 милиарда лева за изграждането на само един блок! Дано всички изгниете в затвора,предатели на Родината си!А за някои от вас затвора ще изглежда като хотел,в сравнение с това което ви чака!Скоро!
  • 29 гост

    20 0 Отговор
    И Д И О Т И ! Да си купил нещо на висока цена и след това да го подариш ! Но каишковците пак ще опъваме каиша, защото и ние сме ИДИОТИ !
  • 30 Хасковски каунь

    12 1 Отговор
    Баламосва! Прави ни на баламурници.
  • 31 Не,не,

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Копипасте":

    енергийната ни система се довършва сега,от козяшките пу дели!
  • 32 Българин 🇧🇬

    13 0 Отговор
    България вече внася електричество от съседите , а американо-турските марионетки в правителството ни се чудят как да продадат обурудването на втория ни АЕЦ ?!
  • 33 Да вземем пример от развитите държави

    11 0 Отговор
    Парно скъпо, дървото изсечено, XXI век. Демокрацията победи! А сега дружно Кой не скача е червен!
  • 34 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 0 Отговор
    Някой пусна муха в главата на 🤡 че с тези реактори ще произвежда Плутоний Това е така но преди това трябва да премине деветдесет и девет баира Сега вече няма интерес
  • 35 Гай Турий

    15 0 Отговор
    Спрете тая продажническа идея за подаряване на АЕЦ Белене на Украйна, защото 1 милиард евро е подарък. Тая страна няма да съществува скоро, или ако остане нещо от нея, то ще са няколко села. Кой и къде ще строи такава АЕЦ там?! Някой помисля ли поне за секунда за този ситуация? И цялото това маломенталие вместо да се построи Белене, което щеше вече да се е изплатило в последните 3 години само от продажбата на мегавати.ГРОБарите и на България и новите Прости Предатели мислят да закопаят това оборудване и да ни натресат огромна скъпа американска далавера с десетократно по-висока цена. Такъв грабеж на българската нация, каквато ни готвят днешните предатели и агенти на фашитсгтон, не е имало в историята на света!
  • 36 Лендлийз

    10 0 Отговор
    След 30 години чакане на смислена българска позиция, сега ще се чака смислена общоевропейска такава...... Мислители.....
  • 37 Летописец

    10 0 Отговор
    Продажни софийски атлантици !
  • 38 Лайн Ари

    8 0 Отговор
    Междувременно този период е използван, за да се отговори на въпроса дали може да се ползват части от парогенераторите за наши цели. „Да, може, но вече твърдо е установено, че нямаме нужда”, коментира министърът. Е тогава защо внасяме ток от Гърция,която навремето беше един от най-крупните вносители но ток от БГ.?
  • 39 Феликс Дж

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Унищожихте":

    Да е само енергетиката - с мед ще ги намажем. НО СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ЗАТОПЛИМ КАТРАНА. Вие търсете перушина.
  • 40 Феликс Дж

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Копипасте":

    Не е ли малко пресилено, дори за яснота, да наричате онзи дърт австрийски потомък, цар. На практика той сам се детронира. Абдикира от отговорностите на баща си и дядо си за дребни печалби. Е, това може ли да е цар. Цар е бил САМУИЛ, Петър Първи - този е обикновен лаладжия и далавераджия.

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 До 41 от Сглобката

    1 0 Отговор
    От Сглобката
  • 43 "БРАТУШКИТЕ"

    2 4 Отговор
    ...трябва да ги осъдим и за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци, от страна на ръководството на "независима" България, с АЕЦ „Белене” вече над 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 44 Айде хаирлия да е!

    4 1 Отговор
    И следващият път идете пак за гъби.
  • 45 Даа!

    5 0 Отговор
    Как ще приемете следната " конспирация"? Ние буквално подаряваме на украйнците два хилядника.В технически характеристики няма да навлизам.Има достатъчно информация.Те ги прибират,но единствено Росатом има право на монтаж и пуск в работен режим.Ако го направи друга фирма/ държава, те не носят отговорност при авария или възникнал ремонт.Но 🤡 спокойно може да ги препродаде на комшията,с когото е на ти. .Който освен АЕЦ Акую, ще строи още една централа.Огромна печалба за комшиите и за самите руснаци.Който няма да са против,защото Те ще изграждат централата, и също са на ти със Ердо..Печалба за клоуна( ще избие някой милиард отгоре,защото ние ги подаряваме) свръх печалба директно и косвено в бъдеще за комшията.Руснака също е в печелившите.Губи Ганъо- Наколенков. Ще купува от онези,на който преди 30 г им продаваше ток за милиарди .
  • 46 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Феликс Дж":

    Затова съм ги и сложил тия " "!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове