Last news in Fakti

13 Януари, 2024 11:00 1 346 21

Пеканов: Няма да получим пълната сума от втория транш по ПВУ

  • атанас пеканов-
  • евросредства-
  • траншове

Някои от законите не отговарят на изискванията, заяви бившият вицепремиер по управление на европейските средства

Пеканов: Няма да получим пълната сума от втория транш по ПВУ - 1
Снимка: БГНЕС

България получава най-много средства спрямо икономиката си от ПВУ, преди нея е само Хърватска. През 2022 г. България получи първото плащане. Имаше много изказвания и от Асен Василев, и от премиера Денков, че след това работата се е забавила по време на служебния кабинет и щом дойде редовният кабинет, много бързо ще получим парите, но те така и не дойдоха.

Това заяви Атанас Пеканов за "Фокус", бивш вицепремиер по управление на европейските средства в три служебни кабинети, по повод второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Припомняме, че премиерът Николай Денков заяви в петък в парламента пред депутатите, че очаква въпросното плащане да се случи до пролетта. Вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е в размер на 700 млн. евро.

По думите на бившият вицепремиер Атанас Пеканов от редовния кабинет са критикували служебния, че работата се бави и припомни заявката на сегашните управляващи, че за "два-три месеца ще направят всичко".

"Минаха 6 месеца от тогава. Множество пъти имаше обещания "Парите ще дойдат съвсем скоро, през 2023 г.“ Не дойдоха през 2023 г. Освен това моето мнение е, че няма да получим пълната сума от втория транш, защото познавам добре целите, които трябваше да бъдат постигнати, и някои от тях просто не са постигнати. Законите бяха пренаписани по начин, по който аз смятам, че не всички отговарят на изискванията. Ръководил срещите с Европейската комисия, в които законите, които Зарков беше подготвил, бяха удостоверени, че отговарят напълно на това, което се очаква. Смятам, че някои от законите няма да отговарят на това, което се очаква. Както и т.нар. Пътна карта за декарбонизация. Денков хем пое много ангажименти към протестиращите миньори, хем в същото време изпрати първоначално една версия, после беше променена Пътната карта. Тя в момента не отговаря напълно на това, което трябва, и смятам, че ще получим по-малко пари, отколкото трябва. Трябва да получим 1,3 милиарда, най-вероятно ще получим около 200 или 300 милиона по-малко от тези, които трябва. Най-вероятно ще разберем в следващите седмици или месеци", посочи Пеканов.

Той изрази надежда да получим сумата през първото тримесечие на тази година, но смята, че това може да се случи и да е през второто.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей ви

    20 1 Отговор
    го на , и партизанският внук .
  • 2 Пич

    24 0 Отговор
    Простено ви е ! Защото вие паветниците , не сте получили и пълният мозък , който ви се полага , по рождение !!!
  • 3 Казвайте им биографиите

    25 1 Отговор
    Атанас Пеканов е роден 1991 г. и е внук на главния партиен секретар на БКП Пловдив Атанас Пеканов. Баща му дипломат бивш консул в Гърция, завършил МГИМО в Москва.
  • 4 Реалист

    23 1 Отговор
    Унгария получи 10.2 милиарда, а България няма да получи и 1.3 хахаха хахаха
  • 5 Йоан откровение

    20 0 Отговор
    От този джендар съюз се гаврят с България и българския народ, а петоколоници продължават от незаконноия кабинет на козяк продължават да се кланят на Брюксел
  • 6 00001

    15 0 Отговор
    За колкото и колкото качестерна им е работата за толкова ще получат пари, или няма да получат.България е май 2 години назад и ще изгуби много пари, или по точна Българските крадци от НС и антуража им няма да станат още по богати
  • 7 запознат

    11 0 Отговор
    Бе , мангизи че няма да получиме - няма да получиме , ама джагали , че ще получиме /благодарим ви сглобкаджии/ - това е сигурно . С две думи - да започваме да строим джамии , че новите ни /многобройни , изключително многобройни/ "гости трябва да се молят по пет пъти на ден /преди да се самовзривят я в някой мол , я на някой претъпкан площад/ .
  • 8 Вай вай вай

    8 0 Отговор
    На к..та не ѝ платили и рев, рев...
  • 9 ламя

    11 0 Отговор
    Няма пари! Украйна чака 50 милиарда евро! А и да дойдат някави средства, знаем при кого отиват! Затова сме най-бедната страна в Европа и с най-големи неравенства! Политическата мафия ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ и десетките партийки в тях, които никой не знае, са гладни и чакат!
  • 10 А сега,

    8 0 Отговор
    Моля някой да каже и покаже,какво се строи на регион Ст.Загора,Раднево и Гълъбово/най-засегнатият енергиен регион/,същото важи и за другите региони със засегната енергетика.Първият транш е пристигнал през 2022г,и на всички е известно,че тези пари се дават за регионите,добиващи и ползващи въглища.
  • 11 Пеканов,

    2 0 Отговор
    Навярно знае и каква сума е получила България,по време на първият транш,през 2022 г.
  • 12 Пешо

    3 0 Отговор
    "Пеканов: Няма да получим пълната сума от втория транш по ПВУ"
    Тоя да не е мислил че ще получи лично сумата по ПВУ .
  • 13 Фен

    2 0 Отговор
    Е, и? Ама пък вече и с двойно гражданство могат да ни управляват! Е това е реформата, за която пихте бира по площадите!
  • 14 Въпрос.

    7 0 Отговор
    Къде са парите?От първият транш по ПВУ?Как и къде са вложени?
  • 15 името на розата

    4 0 Отговор
    Ние първото плащане го усетихме . То евра, то чудо.
  • 16 Адрес 4000

    3 0 Отговор
    Кога ли пък нещо което е казало комсомолчето на радевшенко се е сбъдвало
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 9689

    3 0 Отговор
    Махай,махай постове престъпнико-има видов ден.
  • 19 Майора

    1 0 Отговор
    Пеканов , спри да говориш срещу България и си гледай препидавателската дейност в Австрия! Това мче заедно с Крумчо и сие ще участвате в партията на Радев , не ти дава право да злословиш!
  • 20 Имах се Хас!

    0 0 Отговор
    Имах се Хас! При толкова Умни Политици!
  • 21 црррр

    0 0 Отговор
    ИзПеканов,Нищо Няма да получим ,а не само пълната сума от втория транш по ПВУ. ПРАЗНА СУМА,Г-НЕ,ПРАЗНА! От Бръйксел само ни смахкват,за да ги слушкаме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове