Last news in Fakti

13 Януари, 2024 17:58 2 220 13

Шивачки на пореден протест за неизплатени заплати от фирма в Кърджали с гръцки собственици

  • шивачки-
  • кърджали-
  • протест

Брутната заплата в предприятието е била около 1600 лв. за ръководител производство и малко над 1000 лв. за работник

Шивачки на пореден протест за неизплатени заплати от фирма в Кърджали с гръцки собственици - 1

Вече бивши служители на шивашката фирма "Артекс" с цех в Кърджали се събраха пред сградата на фирмата, за да протестират срещу неизплащането на дължимите им заплати, съобщи БТА.

Към днешната дата шивашкото предприятие в родопския град не работи. Близо 180 -те му служители или напуснали или са освободени, а през миналата година е поискано от Окръжен съд – Кърджали да бъде обявено в несъстоятелност. Съдът е разпоредил отказ за обявяване в несъстоятелност, което решение е обжалвано пред по-горна инстанция.

Отделно служителите са завели дела за получаване на възнагражденията си пред Районен съд Кърджали и са ги спечелили, коментират хората. Те разказват, че за близо 24 години, от съществуването на фирмата в региона – първо в Момчилград, а от 12 години - в Кърджали, не са имали проблем с получаването на възнагражденията. В края на 2022 г. обаче от фирмата, последно с гръцки собственици според бившите служители, започват да им бавят заплатите, като им изплащат само част от тях. Забавянията продължават във времето, но не получават адекватен отговор от управителката на фирмата в Кърджали. През юни миналата година в рамките на пет дни голяма част от служителите напускат.

„От самото начало управителката ни казваше – аз не съм виновна. Кой е виновен сега, шест месеца по-късно? Тя прави всичко възможно, за да бави процедурите. Ние чуваме слухове, че стоката се изнася“, казва Анелия Салим.

Хората се притесняват, че стоката и машините могат да бъдат изнесени и да не остане какво да се разпродава, за да си получат дължимото. Част от тях вече са намерили работа, други са заминали за чужбина, а има и такива, които са на трудовата борса.

Вече бившите служители обясниха, че им се дължат средно задълженията за два – три месеца плюс отпуски или по пет – шест заплати. Брутната заплата в предприятието е била около 1600 лв. за ръководител производство и малко над 1000 лв. за работник. „Не мога да разбера защо досега никой от собствениците не дойде тук на място, за да ни обърнат внимание, да разберат за какво става въпрос. Тези хора как се препитават“, коментира Левент Мюмюн, 23 години организатор склад във фирмата.

Освен към работниците и служителите си, фирмата дължала пари и на транспортната фирма, която е возела работниците до фабриката. Бившите служители на шивашката фирма настояват да получат дължимите им се възнаграждения, както и яснота за сроковете, кога това ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНТИ КАПИТАЛ

    32 1 Отговор
    За 34г. постигнахме новото робство.
  • 2 Свободен

    22 1 Отговор
    Няма смисъл да търсят съдействие от медии!
    Веднага бързи запори на всичкото имущество и завеждане на дело за обявяване в несъстоятелност!
    В момента всяка една от шивачките е кредитор и може сама да поиска обявяване в несъстоятелност на фирмата!
    Ако фирмата вече няма активи, а собствениците не са подали искане за обявяване в несъстоятелност в рамките на 30 дни, случаят е за прокуратурата.
    Да потърсят съдействие по линия на европейската интеграция на полицейските служби и от нашата полиция могат да ги привикат на разпит през гръцката.
    Може и да ги осъдят.
    Какви управителки, какви обяснения, какви медии!?
    Дотук само са си губели времето!

    Коментиран от #10

  • 3 Робини

    18 0 Отговор
    на непочтени "бизнесмени" !

    Коментиран от #4

  • 4 Свободен

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "Робини":

    Не са робини, просто не са търсили съдействие на юристи!
    Хората за това учат толкова години - за да са нужни на тези, които не са учили!
  • 5 Да поумнеят

    19 0 Отговор
    Мъжете им да вземат цялата фабрика заедно с оборудването и камионите, и по 4 човека да дават наряд. Като дойде гурка да го оправят по турски и да го пратят да си ходи. Винаги съм се ядосваш че няма закон. При такива обстоятелства работодателя да отнася 5 години затвор, а работника по 1 година за това че е търпял повече от месец
  • 6 Червената шапчица

    11 1 Отговор
    Ние, шивачките от Поликраище и Полски Тръмбеш проведохме профсъюзно събрание и взехме важно решение. Настояваме да се приеме закон за легализиране на проституцията. Така Бойка Методиева Борисова и асковската Месалина ще плащат данъци.
  • 7 Ахаха

    15 0 Отговор
    Те тва са чуждите инвестиции, за които клякате ,) Много са им дали даже на тея раби
  • 8 ти да видиш

    20 1 Отговор
    сега вече ясно ли ви е, защо вече сме по-малко от 6мил.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да ама не

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    минавал съм по тоя път в друга фирма в кърджалийско и какво ни се казваше от прокоратурата-"Да знаем, че е така но няма престъпление, защото собствениците не отказват да направят плащанията, но в момента са временно затруднени и когато имат средствата ще се разплатят" и още дрънканици.
  • 11 факт

    8 0 Отговор
    на роби не се плаща
  • 12 От Луковит

    13 0 Отговор
    Същият сценарий се разигра в бившето шивашко предприятие” Панака”. В продължение на 5-6 години препродавано няколкократно, докато следите се загубят . Съкратиха работници, без да получат забавените заплати, камо ли обезщетения. Тихомълком нощно време извлякоха готова продукция, складови материали, в последствие и машините. А машините бяха в поточна линия за костюми, последна технология от бившето ГФР, купени по време на соца с народни пари. Остана разкостена сграда. В последствие в града възникнаха частни цехове, разбира се собственост на бивши ръководни кадри в ликвидираната фабрика. Но и те замряха, защото дето казват, трябва и акъл да ръководиш производство. И така… след 15 години всичко е забравено, кой откраднал, откраднал. Сега някои известни пенсионери в града ходят по круизи! Харчат си спокойно и без угризение придобитото имане….Никой не ги търси….
  • 13 да де

    5 0 Отговор
    ами взимат си готовата продукция на 1/5 от продажната цена , и си продават изделията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове