Last news in Fakti

14 Януари, 2024 15:25 1 362 28

Юлиан Попов: Ние няма да затваряме административно въглищните централи. Пазарът ще ги затвори

  • въглищни централи-
  • отпадъци-
  • язовири

В момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници, казва министърът на околната среда и водите

Юлиан Попов: Ние няма да затваряме административно въглищните централи. Пазарът ще ги затвори - 1

Фокусирани сме изцяло върху това, което правим. Имаме много натегната програма. Въпроса за ротацията аз го държа настрана". Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той декларира, че работи много добре с Мария Габриел. По думите му целият Министерски съвет работи много добре:

"Всички се разбираме много добре. Повечето от нас са експерти. Нямаме вътре политически напрежения. Но имаме и много ясна програма и сме фокусирани върху динамична програма и цели, които сме си поставили. Това може би ни помага да се разбираме добре".

Зелено движение обяви, че оттегля доверието си от министър Попов. Той обаче заяви, че работи много добре с повечето представители на Зелено движение: "Няма човек от Зелено движение, с който да съм се срещнал лично, да сме говорили и да нямаме пълно разбирателство".

Язовирите

От гледна точка на водите язовирите са в здравословно състояние, няма особени проблеми, заяви екоминистърът. По думите му МОСВ управлява 52 големи язовира. Той уточни обаче, че те не са отговорни за тяхното ремонтиране. В страната има хиляди други водоеми, които не са към нас, добави той.

"Самото управление на системата от язовири има нужда от реформа и внимание, но в момента няма основание за притеснение". Язовирната система е много важна от гледна точка на адаптацията към климатичните промени, изтъкна Юлиян Попов.

"Ние трябва да разглеждаме цялата язовирна система и от тази гледна точка. Не го правим достатъчно. Това е едно от нещата, на които аз искам да наблегна политически в следващите месеци".

Според него темата с климатичните промени е пренебрегвана в България.

"Трябва да намерим формула, по която страни, които са засегнати от екстремни явления, да бъдат по някакъв начин подпомогнати и компенсирани. Справедливостта в случая не е някаква много обща категория, а е много конкретна. Свързана е с огромни фондове, със стотици милиарди. Много е важно как се управляват тези фондове и е много важно с тях да не бъде злоупотребявано - това е моята позиция и позицията на България", коментира Попов във връзка с конференцията за климата в Дубай.

Според него за България справедлива трансформация означава да не бъдат засегнати значително работни места и енергийно бедни от самата трансформация, т.е. преминаване от въглища/газ или петрол към възобновяема енергия. Освен това ние трябва да се възползваме от всички технологии, които обслужват този преход, добави той.

Въглищни централи

"Лично мое мнение е, че аз не виждам шанс след 2030 г. въглищата да функционират, защото пазарът ще ги затвори. Ние няма да затваряме административно нищо. Пазарът ще ги затвори, той ги затваря в момента", коментира министърът. По думите му в момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници. При положение, че вятърната енергия въобще не сме я развили - това предстои, изтъкна той.

"Повечето от частните централи в България много сериозно обсъждат излизане от въглищата в следващите 1-2-3 години максимум", каза екоминистърът и посочи какви са опциите пред тях. По думите му новата енергетика е комплексна и не разчита на един - два или три източника на електроенергия, а разчита на десетки и дори стотици технологии. Според него голямото решение е инвестиционната среда, която ние трябва да подобрим:

"Регионът "Марица-изток" има потенциала в рамките на 10 години да привлече към 20 до 30 млрд. евро инвестиции. Ние трябва да създадем тази среда - регулаторна среда, яснота, предвидимост".

Отпадъците

Юлиян Попов заяви още, че отпадъците в България са един от големите проблеми. Според него София ще има проблем с отпадъците. По думите му София е голям и богат град и ако се управлява икономически добре, той ще може да намери средствата, за да реши въпроса.

"Ние ще помогнем с каквото можем, но не сме ние институцията, която ще може да реши проблемите с отпадъците на София", категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    32 2 Отговор
    Това "не сме ние" друг ги затваря не върви...
  • 2 Краватар

    29 3 Отговор
    Откога посолството стана пазар?????????
  • 3 факуса

    31 2 Отговор
    що не пуснете тока от евтините волтаици на борсата без държавните субсидии,кат е толкоз рентабилен
  • 4 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Този месец от износител на ток България стана вносител.Срам и позор за Сглобката!Захранвахме с ток целия Балкански полуостров.

    Коментиран от #11

  • 5 Фъш КИА

    26 3 Отговор
    Той пазарът може да иска и да ни умори от глад, но ние да не сме му роби
  • 6 Лост

    31 2 Отговор
    А кой затвори блоковете в Козлодуй?
  • 7 Аман от промити и платени

    23 2 Отговор
    У германистан ги отварят и ако не са те дойчовците сега щеха да се чувстват като пред Сталинград зимъска, а на "олци да са му откъснали главето.
  • 8 Баце

    25 4 Отговор
    Аз предпочитам пак да има ДЪРЖАВА, а не "пазар", че само проблеми с него и на Изток и още повече на Запад!
  • 9 Мда

    13 2 Отговор
    Глупости пазар, пазара е порциите от шефа на ТЕЦ Варна, брикел.... Той казва, вие се въртите като пумпали.
  • 10 да де

    10 2 Отговор
    понеже дерете населението затова хвърляте пари на вятъра с безмислени проекти и огромна плячка за личните ви сметки
  • 11 777

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    То е същото както работодателя ти захранване с шкембе-чорба всички около Централна гара, но казана се проби и за теб като мияч на чинии вече няма работа.
    Анадъмо ?
  • 12 Ген. Гурко

    14 1 Отговор
    Какъв пазар те е патил в ЕС бре лицемерино.Ако и аз начисля една огромна сума във вид на измислени нарочно квоти, и водорода ще стане непосилно за плащане гориво. Това не е пазар, това е умишлено съсипване на ЕС и ще завърши много зле. И за народите и за унищожителите им стоящи засега начело. В един момент не знам къде ще се скрият и как ще се оправдават.
  • 13 надарена кака

    0 4 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 14 соросняк

    5 0 Отговор
    Да те затворят в Бобов дол
  • 15 Дедо ви...

    8 1 Отговор
    Българските тецове в марица изток в най студените дни на януари работят едва с 30% от капацитета си. За да покрие нарастналото потребление на ток се внасят 25% от необходимиая ток от всичките ни съседни държави: Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Не пазара безотговорните крадливи управници ще ги затворя!!!
  • 16 Русенец

    2 0 Отговор
    Като знам как Германия си харесва въглищните централи, направо го чакайте пазарът, да затвори мариците.
  • 17 Гост

    10 1 Отговор
    Интересно защо внасяме ток от .......Македония в момента.Която не е член на ЕС ,не подлежи на европейски регулации,зелени сделки,квоти за незнам какво си и др.От Македония....

    Коментиран от #19, #22

  • 18 Русенец

    8 0 Отговор
    Пазарът така ни вкара птичия грип и ни съсипа птицефермите. Пак същият пазар ни пусна свинската чума и изтреби десетки хиляди прасета. После, някак си съвсем случайно и точно навреме, пак същият пазар удобно си уреди вносът на пилешко и свинско отвън. Същата схема се потретва с тока и ще се почетвърти с всичко останало, което се произвежда на тази територия. Пр0дажните антибългари във властта са проклятието над народа ни.
  • 19 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Защото, някой си има изгода.
  • 20 Ааааа,внимавай какво говориш.

    2 0 Отговор
    От ЕС точно за това ви дават парите по ПВУ.Първият транш вече ви го приведоха.Сакън да не те чуят,че с парите до тук.
  • 21 Ранбо

    3 0 Отговор
    Интересно, с какво ще се заменят? Все пак електроенергията трябва някъде да се прозивежда.
  • 22 Интересно

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    В момента България внася 25% ел.енергия от други страни.Дали тези страни са членове на ЕС?Защото да внасяш ток от страна,която е с ниска цена на ел.енергията,и на всичкото отгоре,тази ел.енергия да е от въглища,и да не плащаш СО2,и да не е член на ЕС,и закона да позволява тази циркулация на свободният пазар,си е живо кощунство!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Интересно":

    Могат да го препродадат на трети страни и да го внесем от тях с надценка, на тройна цена. Така, мръсният неевропейски ток ще е вече пречистен и демократично помазан, и ще ухае на алпийски въздух.

    Коментиран от #25

  • 25 В такъв случай,

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    Свободният пазар на ел.енергия позволя това да се случва.
  • 26 Зеленото движение/лоби/

    2 1 Отговор
    Да се молят през юни месец,пак да изберат Урсула за председател на ЕП,/тя ги подкрепя/.Изберат ли другият кандидат не се знае...../там също има лоби,само че друго/.
  • 27 Митака

    4 0 Отговор
    Въглеродните квоти, които другаря Тимерманс определяше на око колко да поскъпнат имат толкова общо с пазарната икономика колкото и това недоразумение горе с енергетиката (завършил е българска филология за тия дето не знаят).
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове