Last news in Fakti

15 Януари, 2024 10:39 2 061 43

Хиновски: Няколко компонента определят скока на тарифите на тока. Има повишение на регулираната цена

  • иван хиновски-
  • скок-
  • тарифи-
  • ток-
  • регулирана цена

Режим на тока в България никога няма да има, коментира енергийният експерт 

Хиновски: Няколко компонента определят скока на тарифите на тока. Има повишение на регулираната цена - 1
Снимка: NovaNews

Няколко компонента определят скока на тарифите на тока. Има повишение на регулираната цена. Абонатите, които са получили по-високи сметки, използват многотарифни електроуреди. През зимата на България ѝ се налага да внася голямо количество скъпа електроенергия отвън заради по-ниската продуктивност на фотоволтаиците. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NovaNews Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.
По думите му, ако домакинствата имат възможност да отложат потреблението от 18.00 до 22.00 часа, ще имат по-ниски разходи.

Според Хиновски в енергийната политика трябва да залегне управление на потреблението. „Така, чрез електронни автоматизирани системи, ще може да се забранява автоматичното включване на електроуреди, които не е важно да бъдат работят в този момент. Това важи и за предприятия, които може да отложат потреблението”, добави той.

Хиновски уточни, че режим на тока в България никога няма да има. Той добави, че разумна алтернатива за ТЕЦ-овете е да се измислят технологии, които улавят въглеродния диоксид или използват природен газ. „Абсурдно е цялата мощност в „Марица Изток" да бъде преоборудвана в газови централи, защото няма такъв пазар. Но 2-3 блока биха могли”, каза още Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    56 1 Отговор
    "Режим на тока няма да има" само дето хората които няма да могат да плащат сами ще си наложат режим на тока.
  • 2 Васил

    31 1 Отговор
    Във България никога не е имало контрол на каквото и да има служби ама никаква работа не вършат освен да взимат заплати.
  • 3 Майна

    34 2 Отговор
    Всичко се дължи на желанието на ,,глобалните психопати,, да сринат човечеството , да го модифицират до 500 000 управляеми роби..
    А такива като вас са съочастници в този човешки геноцид
  • 4 Ха ха ха

    48 1 Отговор
    Значи между 18 и 22 ч. Да стоим на студено и нищо изобщо да не включваме, така ли нещастен самозванецо-експерт? Тъкмо ще имаме възможност да попържаме гъбарите и рибарите по време на избори, основно заради които стигнахме дотук.
  • 5 Майна

    32 1 Отговор
    Съучастник си на тази сатанинска ,,псевдонаука,,..
    Ще си получите възмездието!
  • 6 редник

    47 1 Отговор
    / През зимата на България ѝ се налага да внася голямо количество скъпа електроенергия отвън заради по-ниската продуктивност на фотоволтаиците. /

    Как, как се докарахме до това положение?!...
  • 7 БОЗА

    39 0 Отговор
    "Хиновски: Няколко компонента определят скока на тарифите на тока."

    Има още два компонента-сопа и любимото оръжие на пролетариата наречено паве... не го забравяйте...;-Х

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 8 Орел

    34 0 Отговор
    Поне 20 години гледам такива Иксперти да обясняват кое как да стане и затова го докарахме дотук.

    Коментиран от #22

  • 9 Сметките трябва да са

    21 1 Отговор
    Черно на бяло и ясни и точни. Да изпращат хартиена фактура. До кога кражби от гражданите? И после лъготене.
  • 10 Хайде нека предателите

    30 0 Отговор
    да спрат всичките електроцентрали, да правят експерименти и с горивото и на АЕЦ-а Козлодуй, пък тогава ще видим, колко ще струва тока! 10 лева на Квт/час.
    Кой луд си прави експерименти И с една АЕЦ? Нали имаше такива в Чернобил 1986-та г и какво стана, а? Е, безмозъчни предатели искали да заменят сега руското ядрено гориво, на АЕЦ правен по руски технологии с американско, при което Уестингхаус нямат и представа, как е правена и с какви разчети руската АЕЦ. Да оставим и това, че американската фирма едва се крепи от фалит, за това "НЕнашите" решили да ги спасяват с наши пари...
    Бездарни хора, политически наведени могат не само да ни направят тока безумно скъп, но рискуват и живота на българите. Да оставим, че Чернобил отрови цяла Европа. И ако има още един такъв и ние да сме виновни?
    НО, докато спим и не се занимаваме, кои ни управляват и как, така ще е! Събудете се!
  • 11 Измамените граждани

    16 0 Отговор
    Да се съберат и да потърсят сметка за тока и за топкофикация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ти да видиш

    28 0 Отговор
    Хиновски,отоплението и готвенето ли да отложжим за 22ч? Ми да не се къпем до 22ч.,да не гледаме телевизия до 22ч. да не светят лампите до 22ч.! Добре ли ше е? М.....а ви корумпирана и гладна!

    Коментиран от #18

  • 14 ВашТаМайчица

    30 1 Отговор
    Миличка!!! Значи цял ден да бачкаш и, като се прибереш, от 18-22 да не пускаш нищо.....? И нийй цял ден ше работим и през ноща ли ще си покриваме обикновените нуждиз а? Кой гидопуска тия простотиии? Няма аец, вец идр. Всичко затварят и рушат. Тръгнал да ми говори за фотоволтаици идиотамусидиот. Кой ви слага все такива отпадъци вееееее, кой? Каква е тая политика? Каква е идеята? Кажет каква е идеята,като приключите народа? Ко ша прайте с таз земя??? Само война и шистов газ, емигранти НЕ беженци и складиране на европейски демократичен боклук+ядрено гориво....Туй ли ви е визията за територията.....некадърници...

    Коментиран от #25

  • 15 дядото

    17 0 Отговор
    няма ли да престанете с помиярското си поведение.отмениха фактурите на хартиен носител,новите ги промениха да не можеш да се ориентираш.не може за едно и също потребление да плащаме в пъти повече пари.нито има държава,нито власт. остава народа да се вдигне и ще го направим,само почакаите

    Коментиран от #23

  • 16 1234

    8 0 Отговор
    "По думите му, ако домакинствата имат възможност да отложат потреблението от 18.00 до 22.00 часа, ще имат по-ниски разходи."

    Засега няма такава възможност!!
    Електромерите имат само две тарифи....

    Акотока стане на пазарна цена тогва...

    Коментиран от #43

  • 17 Коч Ина

    7 0 Отговор
    основният компонент е от козе естество
  • 18 6-1

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ти да видиш":

    Май говори за отлагане на нощното потребление:
    "... ако домакинствата имат възможност да отложат потреблението от 18.00 до 22.00 часа"
    (ако е вярно написаното)
    Което е безсмислица от гледна точка на регулираната в момента цена на нощна енергия за домакинствата.
    А че фолтоволтаиците са неефективни през нощта ... :-) и това е вярно

    Коментиран от #24

  • 19 Тоя или лъже на едро

    13 2 Отговор
    Или изобщо не е в час! Защото по медиите ни продъниха ушите, че България внася ток защото забележете бил ПО-ЕВТИН от произвеждания у нас! А на потребителите се пробутват всевъзможни трикове за да плащат по-високи цени! Да не сме потребявали електроенергия между 18 и 22 часа? Че кога да потребяваме ако не тогава? Това е толкова естествено и толкова нормално, че всеки един полуинтелигентен човек би го разбрал и не би ръсил такива простотии, а ако се наистина енергиен експерт, а не плямпало би трябвало и сам да се сетиш, че само с Фотоволтаици особено пък през зимата няма как да се случат нещата и за България е ЖИЗНЕНО ВАЖНО да изгради нови ядрени електроцентрали и то във възможно най-кратък срок, защото ВЕЧЕ е късно и твърде много правителства тупаха само топката, откриваха и закриваха "гьола" в Белене и вече нещата опряха до кокала....от такива именно "енергийни експерти"!
  • 20 Димитров

    14 1 Отговор
    “Борсовият“ ток идва. Народът се носи в будна кома, но ще излезе от нея щом усети спекулата, тъмнината и хладината на пещерата си. Пари за хляб, ракия и салата вече няма да му остават.
  • 21 И замириса рязко...

    9 1 Отговор
    ...на зимата на 213та, заради токът, мдааам :) !!!!!!!!!
  • 22 Ветеран

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Орел":

    Прав си, човеко, като доуточнението е че са повече от 20 год! С приказки и "усвоявания/присвоявания" се иззеха от собствениците/държавата основни жизнено важните за цялото народонаселение токо- и водоснабдяване, придружавано от сладки приказки на бивши енергийни министри и на подобни енергийни глашатаи, съвсем неприпознавани от времената на създаване на тези работещи и поддържащи страната ни мощности. Разпарчетосаха се "по указания" всякакви важни за съществуването ни отрасли, в т.ч и за прехраната ни, и в сферата на природния газ (бяхме водещи на балканите и през нас южните съседи получаваха природен газ за нарастващата си икономика!?), и за ...има ли нвече дори смисъл от изброяване!?
  • 23 Памет

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "дядото":

    Дядо, няма да престанат, мисирките вече са навсякъде, а и защо ли никоя държавна институция не реагира, нито министерство, ни регулаторна агенция или комисия, по повод "задължителното отпадане на хартиени фактури" - та ние нямаме достатъчна такава електронизация дори още в държавното управление и администрация въпреки назначенията и бюджетите в това направление!? Подобно на задължението за заплати и подобни чрез банкови карти, ни карат и да сме задължени към всякакви интернет и свързани с това оператори за да следим и управляваме основните си ежесневни житейски разходи!? Зяатова ли българи от чужбина все по- уверено ни наричат "КОЧИНА"!?
  • 24 6-2

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "6-1":

    Корекция: нощна да се чете вечерна/дневна, но все пак регулирана за домакинствата.
    13 е напълно прав
  • 25 " Каква е идеята?"?

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "ВашТаМайчица":

    Идеята е да ни НЯМА изобщо! Това идва от "Световният икономически форум", от "Световна банка", от "Римският клуб", от "ООН", от Нато, от ЕС... и от "нашите" управляващи, сложени от тези, за нас...
    А "нашите", уж наши са избрани от тях, за да ИЗПЪЛНЯТ ТАЗИ ЦЕЛ, на едни безумци, които искали тази планета да е само за тях, без тебе, без децата ти, без внуците ти...
    Учудващо ли е, че ни учат в ЛГБТ? За да няма поколения. Учудващо ли е унищожаване на историята ни, паметници? Училища? Индустрия? Армия? Електроцентралите... ? За да станем, като животни без минало и без бъдеще, лесни за премахване. Учудващо ли е, череи и хлебарки тези да ни определят за "храна"? При условие, че и пра-пра-пра баба ми в 10-ти век не е готвила на децата си супа от червеи? Защо не е готвила? А ние в 21-ви век да ядем това? Тези там от СИФ в Давос точно такива цели имат, нас да ни НЯМА! А Сорос и подобните хвърлят милиарди напечатени хартии, за да ни премахнат!
    Е, защо ние, като тъп пластелин, се СЪГЛАСЯВАМЕ да бъдем унищожени? Нали знаете, как се остава жив, ако някой иска да те премахне? А сетете се, де!
  • 26 Хиновски Един от Енергийната Мафия!!

    16 2 Отговор
    Внасяме ток?? Мафията Потроши турбините и генераторите на ПАВЕЦ. ЧАИРА, Кривоустата Продажница закри Блоковете в КОЗЛОДУЙ, Далаверите на Доган и Ковачки не спират, Идиота Тагарев и Мафиотите от Сглобката ще Подаряват за Жъкти стотинки двата Реактора от Беленеи Внасяме ток!!! И ти ни успокояваш, че знаеш защо са се вдигнати цените на Ел Енергията, но няма да има Режим!! Докато не бъдат провесени половин дузина от Енергийната мафия(заедно с Иван Иванов от КЕВР) , тя ще продължава да дере кожи от Народа!!До кога Народа ще търпи тея Мафиоти Кожодери??
  • 27 Режим на тока

    5 1 Отговор
    В България вече започва,и не вие ще го определяте и налагане.Потребителят ще го наложи,или както вие обичате да казвате, пазара ще го наложи,т.е пазара ще се свие.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Краватар

    5 1 Отговор
    напред, българи европейци, към мизерията! Двата пръста горе, времето е ваше!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 България масово обеднява,

    3 1 Отговор
    беден човек,жив дявол.А скъпия ток си го продавайте където и на когото щете.Тук в България няма да върви,покупателната способност на населението изчезва.
  • 32 Спасението е,...

    3 2 Отговор
    пълна газ на икономическото ни развитие, на селското стопанство, за да си имаме наша си храна, пълна газ на армията, да сме силни и за да ни уважават от страх, че сме по-силни от тях. Много наши деца, по 5 на семейство най-малко... Трябват ни НАШИ хора, за да сме силни и да не изчезнем, като народ и страна, силно образование, по-силно от това при соца... Програмите на ЕС, които са сега, ни правят тупи и неспособни даже и равновесие да правим с главите си... Вижте как се трепят с колите, все едно, че нямат глави на раменете?
    Всичко това, спасение ГО МОЖЕМ и ЩЕ ГО НАПРАВИМ, ако сме независими от всички, които сега ни бутат в пропастта! А защо? Нима сме толкова глупави, че да се оставим тези да ни изтрият? Събудете се! Време е!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Татко Барва

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Спасението е,...":

    късно баце, НАТО унищожи армията, ЕС унищожи икономиката, а гъбарите ни довършват. Късно е за всичко, ако имаш деца, спасявай поне тях, някъде на изток

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 По единично, МОЖЕМ

    6 0 Отговор
    НО, много сме по-силни, обединени срещу злото! А и как ще живеем без наша страна?
    Как да го разпознаем, злото? Когато очебиещо те решават и правят всичко само за себе си и срещу нас!
    Трябва да ги махнем от управлението! Не ходете за гъби, ами елате да изберем НАС си! Да изберем България, да изберем нашите деца, да изберем нашият дом, да изберем да останем тука, дето са живяли хилядолетия нашите деди!
    Те са ни оставили тука, а ние сега чакаме едни безумци да ни ликвидират? Защо?
  • 38 Е,а ама чакай...

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Татко Барва":

    Така ако мислиш, няма никакво спасение?
    Аз лесно ще си хвана багажа, терминал 2 и айдееее. Ама ако всички направим така? Турците или сирийците, афганистанците ще ти живеят в къщата тука?
    Никога не си победен, ако сам не приемеш поражението ти!!! Докато си жив, винаги МОЖЕШ да измениш всичко!

    Коментиран от #39

  • 39 Татко Барва

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Е,а ама чакай...":

    приятелю, и аз мислех като теб, но до последните избори. Срещу нас са 60% гъбари и 20% продажници. Прецени сам шансовете си. Коцето се бори, но срещу 80% глупаци какво може да направи? Мисли реалистично
  • 40 Дарвин

    1 2 Отговор
    Бля ...

    Сегашните тарифите на електричеството, са отживелица, която трябва да се промени. Трябва да има 3 тарифи. Нощна/от 22 до 6 часа/, върхова/от 17 до 20 часа/ и нормална през останалото време. Това се налага заради масовото въвеждане на фотоволтаици, които водят до голямо производство на елекричество когато има слънце и съответно до недостиг, когато няма слънце. Така че новите тарифи трябва да бъдат съобразени с това.
  • 41 Хиновски, докато не осъдят Енергийната

    4 0 Отговор
    Мафия и не се изпълнят присъдите Публично като в Китай, тази Мафия ще продължава да Краде Безугледно!! Народе събудисе, крадът те най Нагло, събудисе Народе!! Тази Мафия ще те краде докато Дишаш, няма да се спре!!

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ти да видиш

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Вероятно сте забелязали,че,таксите за пренос,превоз,достъп,отстъп за нощна и дневна енергия са изравнени става дума за Електро холд другите не знам как са,от там се вдига и ДДС и тихомълком ни го набутахаа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол