Last news in Fakti

16 Януари, 2024 05:35 7 289 24

Комитова: Пиша "отличен" на Австрия и "двойка" на България за преговорите

  • виолета комитова-
  • саниране-
  • австрия

Трябва да търсим прозрачни процедури за санирането и да говорим с хората, заяви бившият регионален министър

Комитова: Пиша "отличен" на Австрия и "двойка" на България за преговорите - 1
Снимка: БГНЕС

Възможно е и да има неверни данни в сертификатите на сградите, тъй като те са направени от хора, които може да направят грешки. Ние работим с документи, изчисления и винаги могат да бъдат допуснати грешки. При такива съмнения е желателно да се засилят контролните функции. Възможно е и да няма грешки.

Така Виолета Комитова от "Български възход коментира в студиото на "Денят ON AIR" санирането, предаде novini.bg.

Според нея методиката е добре разработена, като уточни, че за първи път съчетават енергийни спестявания с размера на инвестицията.

"Предполагам, че някои от проектите ще отпадне заради завишаване на цените. Методиката е добра. Външни оценители са били наети от регионалния министър да класира всички проекти - 3500 предложения, над четвърт са одобрени. Тези външни оценители би трябвало да пояснят какво се е случило при оценките, най-добре е с примери", смята Комитова.

Не е ясно дали няма излъгани надежди от 2015-2016 година, напомни тя: "Когато аз се занимавах със санирането през 2017 г., констатирах следната ситуация - за 2000 сгради бяха осигурени 2 млрд. от националния бюджет, но други 4000 сдружения на собствениците, от 2015-2016 г., се бяха наредили на опашката и очакваха финансиране. Допускам, че тези 4000 сдружения са в тази група от 3500 проектни предложения. Има изнервяне".

По думите на Комитова изходът от тази ситуация е предприемане на постоянна, ежегодна програма за саниране.

"Имаме около 330 млн. квадратни метра сграден фонд. Ще са необходими около 100 млрд. Това означава следващите 25 години по 1,5-2 млрд.", уточни гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сградите са най-големият енергиен консуматор и "гълтат" 41% от общото количество произведена енергия, категорична е Комитова.

"Много лоша е репутацията на санирането. Трябва да търсим прозрачни процедури, трябва да говорим с хората. Важно е да се засилят проверките и контрола, когато става въпрос за публичен финансов ресурс", настоя тя.

Бившият регионален министър заяви, че министър Андрей Цеков се справя добре с работата си, въпреки че има много невъзможни за решаване неща. Тя коментира и коалицията между управляващите партии.

"Гражданите вече приеха това управление. Трябва да има ясно споразумение, за да има ясни отговорности. Поставям на Австрия отличен 6 за това, което постигна в преговорите с България, а на България - слаб 2, защото това е пример как една европейска държава - Австрия, защитава националния интерес да се брани откъм емигранти. Нашата врата за емигранти остана отворена", завърши Комитова


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми щом сте

    21 7 Отговор
    Изпратили двама двойкари на преговорите, ясно е, че е било лесна игра на ония, да изиграят "нашите" двойкари.
  • 2 Даскалов

    28 5 Отговор
    Пиша ти 6 за държавния асфалт които си сложи пред личния палат.
    Голяма комита си,брей!
  • 3 Под охрана и отбрана

    18 6 Отговор
    От кого се браниш бе бабе..нали обичате сомалийци..хути иранци корейци..индиици
  • 4 Наивник

    15 2 Отговор
    Емигранти на Гърция ще връщат ли?!
  • 5 един

    10 18 Отговор
    Oт 2012год. влизаме в Шенген и досега никой не можа да го постигне макар и частично,и сега видите ли,тия дето го постигнаха "нищо не са направили и били за двойка"!Да не говорим че неприемането ни изцяло в Шенген,е "благодарение" на тия комунистически бандити които ни управляваха от 2012год. насам, които 12год. уж "боядисваха една сграда на КПП Калотина" и след това боядисване щяхме да сме в Шенген,да ама не сме!Тая жена я имах за по умна,оказа се същата комунистическа лъжкиня!
  • 6 Тя и

    13 6 Отговор
    другарката Комитова има нужда от саниране ...

    Коментиран от #10

  • 7 Госпожата, наздраве

    13 5 Отговор
    Може да отидете да си вземете хонорара от президенството
  • 8 РадеВън

    8 5 Отговор
    Ах каква е палава бабка. От далеч личи, че е професионалистка и се е издигнала в легнало положение. Няма стара... виолетка. Духът й е млад. И палав.
  • 9 Във ваксините има живак

    7 2 Отговор
    Запада винаги е работил срещу бг интересите.
    А и не само срещу руските, арабските и на много други страни...
  • 10 ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАКОВ

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тя и":

    ....ТЯ Е ПО-СКОРО ХАЙДУШКОВА...
  • 11 Безпартиен

    4 3 Отговор
    ГАРАНЦИЯ, че тая баба е от бившите ПАРТИЙЦИ, станала ГРОБ-арка! С нейна помощ напред към светло-черното ни бъдеще, омацано със синьо! Апропо, синя та боя в Оргахим свърши!

    Коментиран от #20

  • 12 Безпартиен

    5 3 Отговор
    То туй ЖЕНА ли е на снимката, щото нещо не МЯСА!
  • 13 Санирането е

    2 0 Отговор
    Санирането е Една инициатива, която може да разреши два проблема едновременно! Решаването н Енергийния проблем! И Подпомагането на социално по-слабите групи от Населението! Което очевидно изисква и Подоходен критерий за Кандидатите за отпускане на такива средства!
  • 14 Валери.

    8 2 Отговор
    Тя дантелена бабичка що не се ....отдаде на мигрантите да я ползват ?.Доволна ще остане ....от санирането дето ще и направят 🤣🤣🤣

    Коментиран от #17

  • 15 българка

    5 1 Отговор
    Проучи фактите другарко!
  • 16 този кой

    2 0 Отговор
    беше ?
  • 17 Болярин

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Валери.":

    Едва ли и някой от въпросните мигранти би се ПРЕЖАЛИЛ с това зомби !
  • 18 Пак съм аз

    6 2 Отговор
    Какви оценки да пише това, неграмотното, ... със специални потребности ?!! Тая става само за главна роля във филм на ужасите !!!
  • 19 незнайко

    5 0 Отговор
    Тази госпожа БЪЛГАРКА ли е ?
  • 20 Умен по цялата глава

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Безпартиен":

    Не е от ГЕРБ.Тя е в служебното правителство на пРезидента и Стефан Янев и от партията му Български възход...На тази възраст всички са били Комсомолци и след това Комунисти..Случайни няма!!
  • 21 Незнам

    5 2 Отговор
    До кога ще търпим да се гаврят с нас тези очевадно ЛГБТИ, ОЛИГОФРЕНИ И НАДРУСАНИ, РАЗВРАТНИЦИ ЕС?НЕ ПУТИН НИ СЪСИПВА И ПРАВИ НА БАУШИ,КАКТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ!СПРЕТЕ ТАЗИ ПРОПАГАНДА, В КОЯТО НИ НАТЪРТВАТ,ЧЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ,МОЛЕТЕ СЕ ДА НЕ СМЕ!!!!И ПОМНЕТЕ МАСОВАТА ФАКСИНАЦИЯ НЯМА ДА НИ СЕ РАЗМИНЕ,АКО ПРИЕМЕМ ЕВРОТО!!!ТО НЕ Е ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ,А ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ!!!
  • 22 Водолей

    1 0 Отговор
    Е заради такива какараски сме в това дередже
  • 23 Гражданин

    1 0 Отговор
    Тази трябва да я пребием с тояги за спряното строителство на АМ Хемус. Можеше да пътуваме по спокойно, вместо да рискуваме ТИРовете да ни смажат по разбитите пътища.
  • 24 Рашо

    1 0 Отговор
    Питайте комитова, как си сложи асфалт до къщата с държавни пари.Прокоратура веднага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове