Last news in Fakti

17 Януари, 2024 11:42 2 353 33

Никола Янков: Последиците от включването на България в "черния" списък на FATF са измерими и доста съществени

  • корупция-
  • пране на пари

Корупцията е невъзможна без пране на пари, трябва да активираме системата за контрол, посочи финансистът

Има реални последици от включването на България в "черния" списък на FATF. Те са измерими, директни и доста съществени. Първият проблем, който вече се случва, е влошаването на средата за опериране на българските финансови компании извън България. Това каза пред mediapool.bg Никола Янков, финансист, бивш заместник министър на икономиката.

Той припомни, че т. нар. "черен" списък съдържа само три държави – Северна Корея, Иран и Мианмар. А ние сме в другия списък, който е наречен "сив", но всъщност е "черен", защото в него са държави с наистина тежки проблеми като Сирия, Йемен, много страни от Африка (всъщност "сивият" списък включва 23 държави – Барбадос, България, Буркина Фасо, Камерун, Хърватия, ДР Конго, Гибралтар, Хаити, Ямайка, Мали, Мозамбик, Нигерия, Филипини, Сенегал, Южна Арфика, Южен Судан, Сирия, Танзания, Турция, Уганда, ОАЕ, Виетнам и Йемен).

"В списъка не фигурира друга европейска държава с изключение на Хърватия, която влезе заедно с нас. Всичко това ни поставя в доста непривилегирована позиция. В момента всички регулирани финансови компании – небанковите финансови институции, включително и банките, ограничават операциите си с българските си партньори. Закриват сметки, намаляват лимити за търговия, лимити за кредитиране, експозиции към български активи, продават български акции и облигации и спират да работят с български компании, спира достъпът на чужди капитали в България. Това се случва в момента, каза финансистът.

Той посочи трудностите пред българските банки от този факт:

"Представете си, че сте българска банка, която трябва да се разплаща с долари. За да правите доларови преводи, трябва да имате сметка в американска банка (кореспондентска сметка). Тази американска банка просто ви се обажда, че ви я закрива и не можете да правите преводи в долари. Друга ситуация. Представете си, че сте голям брокер, който има бизнес с търговия с ценни книжа на борсите в Лондон или Ню Йорк. Довчера сте имали лимити за търговия и сте пускали поръчки за 200-500 млн. евро, без да имате пари напред при насрещната страна, която изпълнява вашите поръчки, а сега ви искат парите напред или ви ограничават лимита от 200 млн. евро на 50 млн. евро".

Според Янков решението за включването ни в "сивия списък" на FATF има отношение и към достъпа на българските фирми до капитал.

"В момента най-добрите инвеститори в българските публични компании, които емитират акции и облигации - регулирани фондове от ЕС и САЩ, продават всичките си български активи, защото имат препоръки от регулаторите си да го направят или по вътрешните си правила не могат да държат активи на компании-емитенти от държави в черни списъци. Това е огромен проблем на България, който беше неглижиран изцяло от сегашното правителство и от регулаторите – Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН)", допълни той.

Янков посочи, че корупцията е невъзможна без пране на пари. "Ако получите обратно пари от отделна обществена поръчка, след като сте ги придобили незаконно, трябва да ги изперете, за да си ги харчите законно. В този смисъл има и положителен аспект санкцията на FATF. Ако все пак успеем да активираме системата за контрол, това ще бъде полезно", смята финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 4 Отговор
    Гостенинът от Хаити иска да се чувства като у дома си. Скоро, като всички преминете на цифровата рубла, няма да има място за шикалкаване.
  • 2 Император Вова

    32 1 Отговор
    И руснаци и западняци бягат от България. На кой ли я оставят?

    Коментиран от #6

  • 3 Безработни лингвисти

    17 0 Отговор
    А в Асеновград няма работа за филолози дори в Градската библиотека. Явно лингвистите са включени в някакъв "черен" списък и всички места за наши хора!
  • 4 Мисля

    23 10 Отговор
    Че пак Радев ви е виновен. И да не забравим -Копейкин.
  • 5 Калмук

    20 8 Отговор
    Г-н Тодоров, хайде първо обяснете какво е това FATF, пък тогава цитирайте и разсъждавайте. Това са елемантарни правила в журналистиката.
  • 6 Как на кои?

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Император Вова":

    На заселниците от Австрия и Германия.

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Че кой

    22 0 Отговор
    би искал да се занимава с държава, управлявана от гешефтари и измамници!?

    Коментиран от #15

  • 9 Това е

    15 0 Отговор
    най-лошата новина за имотите и финансите в БЪЛГАРИЯ, средва срив
  • 10 Хохо Бохо

    18 0 Отговор
    Да видим кои са горките български банки многострадалци? Все убави ора са им собственици. Даже една банка напълни едни чували с пари за аванс на една магистрала и парите се изпариха. Нещо неясно?
  • 11 факуса

    15 1 Отговор
    ами шиши и боко са на власт,какъв черен списък
  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 0 Отговор
    ЧЕТВЪРТИЯТ СВЯТ ТОВА СМЕ НИЕ
  • 13 кос мос

    10 4 Отговор
    За сегашното правителство и то конкретно представители от туморната сглобка ПП,ДБ,ГЕРБ-ДПСе е важно да сме против РУСИЯ,да бъде демонизирана и да я презираме.Да правим неизгодни сделки с американски военни компаний в лицето на МЪГАРЕВ.А как ще платим на американците в левове ли?Идава и тяхното време.Въжето няма да стигне.
  • 14 Ами да

    18 0 Отговор
    Правилно! Когато влязат в затвора вождовете на партиите от парламента, ще ни махнат от черния списък!
  • 15 факуса

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Че кой":

    как няма,всичко е съгласувано с посолството
  • 16 Бай Иван

    13 0 Отговор
    И после се "чудят" защо не ни искат в Шенген.Сакове, кюлчета, къщи ....
  • 17 Хърватия в Сивия списак на корумпираните

    9 4 Отговор
    Държави, заедно с България!! Как Така, та Харватия е в Еврозоната, а пък била Корумпирана!? Значи може и така, а нашите Тробадури за Еврозоната ни Убеждават, че Хърватия е Чъфнала с Еврото, там Всичко Свири и Пее??? Ама не било така??

    Коментиран от #20, #24

  • 18 Емигрант

    11 0 Отговор
    А това не е ли справедливо след като НЕсправедливо се държат на свобода измамници като Тиквата, Пеевски, Вл.Горанов, К.Ананиев и много други политици участвали в мегакражбите от България ? Бягат от България инвеститори точно заради тези престъпници които са на свобода и всеки момент могат да оберат чужда фирма със съдействието на правителство и МВР ! "България" - означава МАФИЯ !
  • 19 КорумпЕ

    6 0 Отговор
    Ми аз откъде да знам,че трябва да ги пера преди да ги харча???
  • 20 А ти посещавал

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хърватия в Сивия списак на корумпираните":

    ли си Хърватия поне за един ден, за да видиш как живеят хората там, с какво разполагат, как опазват природата си, как се грижат за възрастните, за инвалидите, какъв размер са им заплатите, каква туристическа дестинация са и какви атракции предлагат, каква чистота поддържат, каква прекрасна пътна мрежа имат дори до най-планинските села и т.н. ! Първо опитай да разбереш какво означава FATF и по какви критерии се включват държавите в него !
  • 21 корумпирана сглобка

    8 1 Отговор
    ...и тези ще въвеждат еврото. Оставка, съд, затвор!!
  • 22 Нури

    6 1 Отговор
    Корупция Безакония Престъпност
  • 23 така кака

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Как на кои?":

    на "заселниците" преселници от Азия, които са разкарани от Австрия и Германия.
  • 24 Г-н Главоч,

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хърватия в Сивия списак на корумпираните":

    ОАЕ също са в този списък, как ще ги коментираш ? Ти знаеш ли изобщо с какво се занимават във FATF ?

    Коментиран от #25

  • 25 истина ти казвам

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Г-н Главоч,":

    А да сме като ОАЕ па ако щът да ни вклюват и у шарения списък!🤣🤣🤣

    Коментиран от #31

  • 26 Кой

    9 3 Отговор
    Какво е това FATF, бе? В САЩ и ЕС всичко е лобизъм. Това не е ли корупция? Заради тоя лобизъм избиха милиони хора с калпавите си ваксини, войните са продукт на същия. Производителите на оръжие лобират, политиците спретват война и хайде. И това ако не е корупция...
  • 27 До главочите

    8 1 Отговор
    Туй претоплена манджа.Ний винаги сме фигурирали в тоя сив списък,нищо ново...
  • 28 Някой

    7 0 Отговор
    Нека юБългария да си измисли един BATF и там да си класираме най-вредните за страната ни държави, които искат да ни унижават и внушават чувство за малоценност, а и да ни грабят и унищожат.
  • 29 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    така е за всички които работят с американски долари, първо ти вземат паричките пък ти ходи и обяснявай че не си черен. Доверието към тази валута намалява с часове.
  • 30 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    отидох на сайта на FATF те направо ни обвиняват в финансиране на тероризма

    Коментиран от #32

  • 31 За какво става

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "истина ти казвам":

    въпрос разбираш ли, че се намесваш в спора ?
  • 32 Напълно възможно

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Урюрвкос":

    е да ни обвиняват във финансиране на тероризъм. Ние не сме задържали нито един "главатар" в трафика на мигранти, залавяме само катастрофирали шофьори без да разследваме кой ги наема, кой им плаща, с кто са свързани и т.н., а такива като Алгафари си трупат пачки от трафика на сирийци и никой не ги закача (общонародна тайна)...дори и мисирките им взимат интервюта да дават съвети по важни въпроси, но никой не ги пита за мигранти...
  • 33 Това е

    4 0 Отговор
    Това е Голям Успех за България! Българското Правителство! И Водачите на Водещите Политически партии в България! ! ! !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове