Last news in Fakti

31 Декември, 2013 09:01 2 318 0

България посреща Новата 2014 година по площадите

  • нова година-
  • площади-
  • посрещане

Големите градове са се постарали, малките не им отстъпват

България посреща Новата 2014 година по площадите - 1
Снимка: БГНЕС
И тази година повечето общини няма да изневерят на създалата се традиция и ще организират празнично посрещане на Новата 2014 година по площадите. В повечето градове градският транспорт ще работи през цялата нощ, а на места ще бъде и безплатен. Влаковете в софийското метро ще се движат на интервал от 20 минути.
 

София

За 15-ти пореден път Столична община и БНТ организират в новогодишната нощ празничния концерт-спектакъл „Сцена под звездите” на площад „Княз Александър І”. С него ще бъде посрещната 2014-та година от софиянци, гостите на столицата и - чрез камерите на обществената медия, от всички българи в страната и чужбина. Празничният концерт ще започне в 22.30 ч. и ще продължи до 01.50 часа на 1 януари. Ролята на домакини е поверена на водещите от БНТ Боряна Каменова и Любомир Ковачев. Звезден блясък, ритъм и емоция на празника ще дадат Фондацията, дует Ритон, Мария Илиева, Николина Чакърдъкова с Неврокопския ансамбъл, новите идоли на най-младото поколение - Дивна, ВенZи, Михаела Филева, Били Хлапето, Lexus, балет „Веда Джуниър”. Няма да липсват впечатляваща празнична заря, светлинни ефекти, перфектен звук, покриващ целия площад и още много изненади, обещават от общината. 

Пловдив

Уникална заря и богата празнична програма организира Община Пловдив за жителите и гостите на града в Новогодишната нощ. За първи път илюминациите ще бъдат изпълнени от три точки – площада пред Община Пловдив, Сахат тепе и Бунарджика, а при ясно време ще се видят не само в града, а и в близките населени места около него. Празничната програма на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ ще започне в 21.00 часа на 31 декември 2013 година с изпълнение на световни хитове от групата „LMCM“ (Levon Manukyan Collegium Musicum) на диригента Левон Манукян. Час след това пловдивчани и гостите на града, избрали да посрещнат Новата 2014-та година пред общината, ще могат да запеят с музикантите от група „John Steel” известни и обичани рокпесни. Кулминацията ще е отброяването на последните секунди от отиващата си година и посрещането на Новата 2014-та с националния химн и „Многая лета“. В полунощ небето над Пловдив ще бъде озарено от зрелищните илюминации, а талантливите танцьори, музиканти и изпълнители от Ансамбъл „Тракия“ ще поведат традиционното българско хоро. Веднага след това на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив ще излязат група „Ъпсурт” с балет „Нова”, DJ Cass и Мария Драгнева, победителелят от Х-фактор Жана Бергенвдофр и DJane Koki. Предвидено е празничната програма да продължи до около 2.30 часа на 1-ви януари 2014 г. От Община Пловдив припомнят на гражданите, че в Новогодишната нощ ще се движат извънредни автобуси на градския транспорт, а подробностите за маршрутите могат да се видят на сайта на общината.

Варна

Варна посреща новата 2014 година с плеяда от музикални звезди и с пищна заря. Начало на празненството на площад „Независимост” в 23.00 ч. ще постави бургаската група „5-те сезона” на Стефан Диомов, Дичо и финалистката от музикалното шоу „Х фактор” Людмила Йовчева. След словото на президента Росен Плевнелиев и поздравлението за настъпване на новата година, варненци ще се хванат за ръце с традиционното Дунавско хоро и с фолклорното изпълнение на Славка Калчева. И тази година за празнуващите е подготвено зрелищно шоу с пищна заря с продължителност 9 минути. След полунощ новогодишният купон на площада ще продължи до 2.30 ч. с рок легендите от „Сигнал”, любимецът на публиката Рафи, Георги Кючуков от „Музикална Академия” и Дийпзон проджект. Три безплатни линии на градския транспорт осигурява в новогодишата нощ на 31 декември общинската фирма "Градски транспорт" във Варна. От 22.00 ч. до 03.00 ч. без билет ще се пътува по линиите 2, 14 и 83.

Бургас

Актьорът Захари Бахаров, извоювал си звездна слава с култовата крими поредица "Под прикритие" и филмите "Дзифт" и "Love.net", ще бъде водещ на новогодишния концерт, с който бургазлии ще посрещнат 2014 г. Цяла плеяда от хитови изпълнители ще радва празнуващите на площад "Атанас Сиреков". Доброто настроение е гарантирано, защото на сцената ще излязат атрактивната поп певица Сани Алекса, тийн идолът Богомил, хитмейкърите Ангел и Моисей. Концертът ще започне в 22.00 часа. В последните минути на 2013 година бургазлии и гостите на града ще се забавляват с хитовете на Миро "Губя контрол, когато теб те няма", "Сувенир", "Август е септември". Кметът Димитър Николов отново ще празнува заедно с бургазлии на площада и ще изкаже своите  благопожелания секунди преди да настъпи новата година. В 12.00 небето ще бъде озарено от мощна и пищна заря. Програмата ще продължи с изпълнение на ПФА "Странджа". За всички празнуващи на площада ще има баница с късмети и вино.

Велико Търново

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново ще посреща туристи на Нова година. Крепостта ще е отворена за посещения на 31 декември 2013 г. от 9.00 до 13.00 часа и на 1 януари 2014 г. от 12.00 до 17.00 часа. Първият посетител за новата година ще бъде официално посрещнат от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново Иван Църов.
Царевец е единственият музеен обект в страната, който работи на 1 януари. В първия ден на 2014 година пред крепостта ще бъдат поставени десетте камбанки от презентацията пред международното жури на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019. Всеки посетител ще може да разлюлее камбанките и с техния звън да подкрепи номинацията на града за носител на титлата Европейска столица на културата 2019. Това ще е и началото на мащабния проект „Камбаните“, включен в културната програма „Велико Търново 2019“. 

 
Русе

В 23 часа на 31 декември ще започнат изпълненията на едни от най-успешните и обичани млади български изпълнители Поли Генова - абсолютната фаворитка на „Музикална академия“ тази година,  и Орлин Павлов. Техни партньори на сцената ще бъдат трио ЛаТиДа и DJ Борче. В последните минути на отминаващата 2013-та, русенци ще бъдат поздравени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов. По традиция, първото празнично хоро ще се извие под съпровода на оркестъра на Фолклорен танцов театър „Найден Киров”, след което празничният концерт ще продължи с хитовете на Орлин Павлов и Поли Генова. Водеща на новогодишната програма ще бъде актрисата Ралица Константинова.

Благоевград 

Истинско фолклорно съзвездие ще изгрее на сцената пред община Благоевград в празничната нощ. Освен на Ансамбъл „Пирин“ и Румяна Попова, ще се насладим на Иван Гоцев, Стойка Германова, Димана Боянова, Йорданка Димитрова, Юри Крумов, Кирил Костов, Марияна Манолева, Павлина Теова, Стоян Джельов, Надежда Бойчева, Христо Бачев, Цветелина Андонова, Николай Кимчев, Трио “Мегдана”, Елена Валеова, Милена Пищолска, Гергана Стамболиева, Албена Сенгелиева и танцова формация “Накит”.
 
За доброто настроение на хората ще се грижат още:
 
Иво Папазов - Ибряма - в Ямбол
 
„Оркестър Габрово” с диригент Николай Венков и DJ Владо Денев в Габрово
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове