Last news in Fakti

19 Януари, 2024 15:32 3 010 14

България, Гърция и Румъния създават регионален клъстер за водород от възобновяеми енергийни източници

  • веи-
  • клъстър-
  • водород

Трите страни се ангажират да си сътрудничат и в създаването на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства

България, Гърция и Румъния създават регионален клъстер за водород от възобновяеми енергийни източници  - 1

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния подписаха тристранна Декларация за намерение за развитие на серия от инициативи, които да се превърнат в гръбнак в областта на възобновяемата енергия в региона. Това стана на среща в Атина днес.

Трите страни се ангажират да си сътрудничат в подготовката на съвместни трансгранични проекти в областта на офшорната вятърна енергия, водород от възобновяеми енергийни източници и инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства.

Документът предвижда България, Гърция и Румъния да подкрепят и насърчат обща инициатива за проучване и развитие на устойчивото използване на офшорния вятърен потенциал в Черно и Егейско море. Трите страни ще кандидатстват съвместно за трансграничен статут на ВЕИ в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа.

Обмисля се и сътрудничество по съвместен проект по поканата за трансгранични инициативи за възобновяема енергия.

Разработването, съвместно с Румъния, на първоначални проучвания в акваторията на Черно море за определяне на конкретни параметри за разработване на зони за офшорна енергия, е един от водещите приоритети в управленската
програма на българското правителство в тази сфера.

Включването в инициативата и на Гърция и разширяването към акваторията на Егейско море ще позволи да се
картографира офшорният вятърен потенциал в Югоизточна Европа и да се постави основа за разработването на хармонизирана регулаторна рамка.

Декларацията, подписана от министрите на трите страни, предвижда и създаването на регионален клъстер за водород от възобновяеми енергийни източници с участието на правителствата, операторите на преносни системи и
индустрията.

Ще се търси както получаването на трансграничен статут в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа, така и възможност за съвместен проект между трите държави. Регионалният клъстер ще разработи трансгранични проекти за стимулиране на възобновяемата енергия, включително вятърна и слънчева, интегрирането ѝ в система за производство на нискоемисионен и възобновяем водород за енергийния, индустриалния и транспортния сектори, както и развитието на специална водородна инфраструктура.

Друга важна точка в декларацията включва разработването на трансгранична инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства.

Декларацията предвижда страните да могат да разширят сътрудничеството и в други области по взаимно съгласие, както и да засилят диалога и сътрудничеството помежду си.

Разработването на проекти от регионален и общностен интерес е насочено към постигането на справедлив преход към декарбонизирана и неутрална по отношение на климата икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Регионален "клъстер"

    5 2 Отговор
    А пуйката(мисирката) turkey, къде без нея?

    Коментиран от #8

  • 2 Картата им не е вярна ?

    12 2 Отговор
    Защото всичко е лъжа и те го знаят, защото вече са загубили.

    Погледнете, всяка карта е различна - Измамниците са пред вас.
  • 3 опала

    8 1 Отговор
    с тази карта отзаде някои живеят в паралелна реалност, която ще завърши с изтрезняваща война

    Коментиран от #5

  • 4 Факти

    3 2 Отговор
    И Русия включили
  • 5 Аз съм тъпо копеуе

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "опала":

    Картата е на метеоролозите. На север студено, на юг топло...
  • 6 Нено

    8 1 Отговор
    Каква е онази карта отзад изглежда интересно, да не би ЕС да се е разцепил на 2 ?!
  • 7 Гост

    5 0 Отговор
    Това зоните на влияние след войната ли ще са......
  • 8 Хохо Бохо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Регионален "клъстер"":

    Турция изгражда атомни електроцентрали и приветства проектите на балъците, то ще трябва и пазар за тая електроенергия
  • 9 Говедар

    2 2 Отговор
    Гледам картата и разбирам, че и Русия е включена в проекта!

    Коментиран от #11, #13

  • 10 хахахаха щото няма

    0 1 Отговор
    Шенген , а като дойде грък или румънец с електромобил Няма зарядни станции - електрохолд не дава .
  • 11 Верно?

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Говедар":

    През 2025 Германия минава на водородна енергия.Франция е изцяло на атомна енергия.По-малките страни -на петрол от Норвегия и С.Африка.
    Раша ще продава петрол на Индия за рупии.
    Ще ядат патрони.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Говедар

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Верно?":

    Интересни приказки от "1001 eвpoджендъpcки бляна". Истината е, че Европистан замира и активно се деиндустриализира, а европистанците ще живеят все по-бедно. Защото фaщ ще ни накарат да плащаме масрафа на тяхната война в Покрайната! Европистан трябва да избира, или ще бъде беден, слаб, мизерен и смешен като васал на ФAЩ или ще бъде независим и проспериращ заедно с Русия и техните евтини и качествени ресурси.
  • 13 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Говедар":

    Жълтият цвят е американска територия !
  • 14 Стойко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Верно?":

    Ако се видиш от страни колко сипрост ще се самоубиеш. Да не си случайно от София ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове