Last news in Fakti

22 Януари, 2024 09:48 1 349 33

Иво Инджов: Слабостите на Румен Радев са голямата власт и лъкатушещата му позиция по отношение на войната в Украйна

  • президент-
  • служебна власт-
  • евроизбори

Ако иска да играе на политическата сцена, президентът трябва под някаква форма да участва на евроизборите, защото ще се изгуби спечелената инерция, смята доцентът

Иво Инджов: Слабостите на Румен Радев са голямата власт и лъкатушещата му позиция по отношение на войната в Украйна - 1

Президентът Румен Радев илюстрираше и въплъщаваше желанието на българите за промяна, да се противопоставят на модела "Борисов". Хората излязоха да защитят президентската институция, той излезе при хората и вдигна юмрука. През изминалите две години, след като беше избран за президент, доста неща в неговата политическа линия и поведението му се промениха.

Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика. Инджов беше в Инициативния комитет, който номинира Радев за втория му мандат.

Президентът критикува за задкулисие Борисов и Пеевски, и има право – това е факт. Тук лидерите на ПП, т.нар. добри сили, дължат много обяснения на своите избиратели, посочи той.

Според Инджов държавният глава обаче е подходил с ревност при еманципирането на Кирил Петков и Асен Василев като политици.

"Той с едно патерналистично чувство тръгна много остро, с бутонките, срещу новото тогава правителство на Промяната, лидирано от Кирил Петков. Тази ревност, опит да има власт над действията на легитимно избрано правителство, разочарова много от неговите привърженици."

Сега много от критиките на Радев съвпадат с тези на други критици на сглобката, или некоалицията, отбеляза преподавателят, като изтъкна "колаборацията" на ПП с ГЕРБ и ДПС.

"Когато критиката е обективна, а не резултат на субективни нагласи и политическа ревност, разбира се, че тя тежи и трябва да бъде възприемано като такава. С право той върна и внесе конституционните промени в Конституционния съд", коментира Иво Инджов. Според него "трябва да има дефиниране на правомощията на служебното правителство, но надали и да се стеснява изборът на кадри, които могат да станат министър-председатели".

Големият проблем в политическата линия на президента Радев идва не толкова от противопоставянето му на едно или друго управляващо мнозинство. Два са проблемите – че той получи много голяма власт, нямаше кой да управлява България заради слабостта на политическите сили; и второ – неговото отношение за агресията на Русия в Украйна. Тези две сюжетни линии – голямата власт и лъкатушещата му позиция по отношение на войната в Украйна са слабостите му във втория през мандат и въобще в самото президентство", заяви Инджов

По-скоро Радев ще си довърши мандата, но е напълно възможно през оставащия период да бъде направен опит за промотиране на някакъв проект, свързан с президента, направи прогноза преподавателят. По думите му, трябва да наблюдаваме какво ще се случи с движението "Трети март", което е позаглъхнало.

"Ако иска да играе на политическата сцена, то трябва под някаква форма да участва на евроизборите, защото скоро след това надали ще има избори и ще се изгуби спечелената инерция."

Инджов не смята, че ще има скорошни предсрочни парламентарни избори след вота за Европейски парламент.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 газов инжекцион

    31 26 Отговор
    Г-н президентът си е шест и е много разсъдлив човек,ами вас въобще ви няма и си я карате през просото,като Тагаревия.
  • 2 най добрият ни президент

    32 24 Отговор
    има и косури но е топ на целият фон

    Коментиран от #4

  • 3 България над всичко

    24 18 Отговор
    Е защита на националният интерес. Което не слабости.
  • 4 ФАКТИ

    20 21 Отговор

    До коментар #2 от "най добрият ни президент":

    Щото не знаеш какви канали и за какво държи за това ти е най добрия
  • 5 AMAH OT ИДИOTИ

    22 27 Отговор
    РАДЕВ Е НЕ САМО НАЙ АДЕКВАТНИЯ ПОЛИТИК В МОМЕНТА, НО НАЙ ДОСТОЙНИЯ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО СМЕ ИМАЛИ. НАЙ ДОБРЕ ЗА ПOMИЯPИTE Е ДА ЛАЯТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА. ДА ПРИГЛАСЯТ НА НАСТОЯЩИЯ ГОСПОДАР. ИСТИНАТА Е, ЧЕ В ИНТЕРЕС И НА ЕВРОПА И НА БЪЛГАРИЯ Е КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО СКОРО РУСИЯ ДА ОКУПИРА УКРАЙНА. ДА СПРЕ И ИЗБИВАНЕТО НА УКРАИНЦИ ОТ AЛЦXAЙMEPA И 3EЛEHCКИ.

    Коментиран от #6

  • 6 С колкото и големи

    23 16 Отговор

    До коментар #5 от "AMAH OT ИДИOTИ":

    букви да го напишеш пак няма да е вярно. Радев е предател.
  • 7 ТаУмВзе

    6 12 Отговор
    Щом и срещу куклето президентче се пеняват улави, значи всичко точно! Територията е приключила Вчера. Закрива и тва е.

    Коментиран от #13

  • 8 КоКаза

    10 13 Отговор
    Радев, ако обяви, че тръгва по стъпките на Орбан, ще отвее сглобкаджиите с много

    Коментиран от #9

  • 9 Казах

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "КоКаза":

    Да, тогава ще го отвеят от президенството на минутката )
  • 10 Помияр

    10 5 Отговор
    Другаря инджов е считан от кгб за един от най способните манипулатори И един от тримата на които все още най много се разчита Особено с гост коментари в много хитро работещия за руските интереси сайт Дневник . Тактиката на Инджов и други двама трима подобни на него изевяващи се също редовно във Дневник е елементарна и е следната. С много патос и умело съчетание на думи създават впечатление че са Евроатлантици поддръжници на ПП ДБ. Целта е да не бъдат критикувани или разкрити като путинофили.И вече от тази позицията да плюят критикуват и хулят само двама човека .Бойко Борисов и Дилян Пеевски. Във всяка статия не зависимо за какво другаря инджов пише Винаги вмъква в негативен план тези две имена. Напоследък му става все по трудно да го прави Защото точно тези двамата свършиха полезни неща за българия заедно с ПП ДБ които пък той уж защитава Сега как хем да е евроатлантик и привърженик на ПП ДБ хем пък да хули ББ и Шиши?? Доста трудна задача Но ето днес намери пак начин Статия за румен радев измисли и вмъкна пак шиши и бойко ..Слава на теб др.инджев

    Коментиран от #17

  • 11 Перо

    10 3 Отговор
    И тоя боклук ли стана доцент? “Професори”, “генерали” и “писатели” с лопата да ги ринеш! Кьораво и сакато се бълват на конвейр!
  • 12 Българин

    8 7 Отговор
    румбата прие да служи на Русия ( тогава СССР) още в гимназията. И това определя всичките му действия. За него Русия е родината, а ГРУ единствен работодател. На тях служи и се кланя. Всичките му действия доказват това!
  • 13 ТаУмВзе

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Кога ще стоплите, че абсолютно Всички са Крадливи в слугинажа краварски Кукли? А нас вече ни нема в целата схема от Оправяне/ Не че нещо, но претенции да имате, без да се Борим Дружно, нема как да стане! Съответно слабите ги Изяждат. Природни Закони!

    Коментиран от #15

  • 14 Ае,копейките

    5 5 Отговор
    Почвайте да пишете глупости.
  • 15 АБЕ ПУМИАР СУРОСОИДЕН

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ БЕ
  • 16 Иво Инджов?? Такива Доценти с Фадрома да

    6 4 Отговор
    да ги риеш! ХАРЕСВА ЛИ ТИ Иво това, което се случи тея дни на пазара в Донецск?? 27 убити и десетки осакстени Цивилни!! Нищо не пишеш за това?? Радев лакатушел за Украйна!! Подържаш Бадеровците в Киев??? С Български снаряди 152 и 155 мм са избите тея мирни граждани на Пазара в Донецск!! Ти подържаш Зеленски и Фашистите му?? Ти си Праволинеен, подържаш татоираните със Свастиките???

    Коментиран от #22, #25

  • 17 Това е безспорен

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Помияр":

    Факт
  • 18 Дедо ви....

    7 6 Отговор
    децата си ги родихме българчета, не украинчета...Комуто не харесва, да ходи в Украйна

    Коментиран от #21, #24

  • 19 МекеретоИнджев

    8 0 Отговор
    Да се ьастреля сам.

    Коментиран от #20

  • 20 Пустиняка

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "МекеретоИнджев":

    Я тоа съм го чел
    Многу е лизгав
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лъжеш се

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Иво Инджов?? Такива Доценти с Фадрома да":

    Подържа путин!! Същия е като теб ...Но е хитрец иска се доста висок интелект за да разбереш писанията на иво инджов
  • 23 Дедо ви....

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "И ти ли":

    Ами аз си имам една приказка "С простия прост не ставай"!?!!??
  • 24 Този фейк

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо ви....":

    Още ли носи дивиденти?
  • 25 Ми същото

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иво Инджов?? Такива Доценти с Фадрома да":

    се случа 2 години в Харков, Одеса и Киев. Каква е разликата та едните оправдаваш, а другите ругаеш?
  • 26 !!!?

    3 0 Отговор
    Пасиансът на Радев:
    - Радев подава оставка месеци преди изтичането на мандата, Йотова го довърша, при което Радев придобива правото да се кандидатира отново за президент с номера на китайката - Путин-Медведев
    - След изтичането на мандата Йотова се кандидатира за президент и номинира Радев за вицепрезидент
    - След края на мандата Радев се снишава докато "Альоша" отново ни освободи и установи "диктатура на Партията", пардон - на "пролетариата", начело с Радев под мотото "Кримнаш"
    - Радев основава нова ОПГ на основата на собствения си "Гъръбарник" от русофили за отечеството, съветски въzрожденци, изпортени патриоти и маргинали чалгари, с шанс да измести ДПС от третото място
    - След края на мандата Радев се пенсионира, а Митрофанова го назначава за почетен градинар-четирихилядник
    !!!?
  • 27 !!!?

    2 0 Отговор
    Ето ти още едно...баш българче !!!???

  • 28 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 1 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ- р€зид€нтинът € ПРО$$$Т ФАТМАК!
    ДО КЪДЕ ДОКАРАХА Я тази "държава"- г€н€рал Д€$И ДА НИ УПРАВЛЯВА!
    ПО-$ТРАШ€Н ОТ СПИН-а, ПО-ОПА$€Н ОТ РАКА-СЕГА ЗА СЕГА СИ ОСТАВА ФАТМАКА!
    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 29 ЕДНО КОРЕМНО И ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ

    0 0 Отговор
    ЗАМИНУВАТ ПРИ ТРАКТОРА ! САМО ДА ДИГНЕ РЪКА И СЕ ДИГАМЕ !
  • 30 ПЪГУОШ

    0 0 Отговор
    Каквито и кусури да има Радев , то те са нищо и бледнеят пред тези на индивидите Борисов и Пеевски ! Просто са несравними , нито по чекмеджета , нито по корупция , нито по снимки , нито по чекмеджета , нито по къщи в Барса , нито по отношение към жените , нито към набиването с 200 , нито по Тулупите , нито по рекета , нито по несъбраните данъци !
  • 31 Гаден русофил

    0 0 Отговор
    А Иво Инджев беше ли се изкъпал преди да се изкаже......?
  • 32 Гаден русофил

    0 0 Отговор
    А , Иво Инджев беше ли се изкъпал преди да коментира? Лицемер долен! Забрави ли от къде е тръгнал смрадливия плъх?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове