Last news in Fakti

23 Януари, 2024 05:06 1 307 8

Борислав Цеков: Имам критично мнение към представянето на г-н Белазелков

  • борислав цеков-
  • конституционен съд-
  • съдии

Надявам се КС да не повтори лошия прецедент, а ако се наложи да върне нещата в руслото на конституционализма, заяви преподавателят по Конституционно право

Борислав Цеков: Имам критично мнение към представянето на г-н Белазелков - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът, председателят на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд имат техническа и церемониална функция на клетвата, която полагат конституционните съдии - нищо повече.

Това заяви Борислав Цеков, преподавател по Конституционно право и основател на Института за модерна политика, пред "Фокус".

"Не е случаен изразът в закона “в присъствието на". Конституцията не дава подобна власт за преценка дали изборът е легитимен или не нито на президента, нито на председателя на парламента, нито на председателите на двете върховни съдилища, които трябва да присъстват чисто технически, чисто церемониално на клетвата на конституционните съдии. Клетвата не е пред тях, а в тяхно присъствие, нищо повече.

Ако се приеме, че отсъствието им от клетвата стопира процедурата, то фактически им се предоставя вето и право на преценка. А Конституцията не предвижда такова нещо.

Затова аз се надявам, че дори и да се стигне до подобен инцидент, Конституционният съд, за разлика от предния път, няма да повтори този лош прецедент (бел. ред. през 2012 г. с Росен Плевнелиев и Венета Марковска) и ще върне нещата в руслото на конституционализма. То изисква съдиите да положат клетва в Конституционния съд, а това, че някои от органите, които трябва да присъстват не е изпълнил своето законово задължение, не може да бъде основание нито за черпене на права, нито за узурпиране на преценка и на власт, каквато Конституцията не предоставя", коментира Цеков.

Попитан дали според него Румен Радев ще се вслуша в призива на Корнелия Нинова, Борислав Цеков отговори: "Трудно ми е да прогнозирам, надявам се, че няма да го направи, макар че през последните 2-3 години видяхме, че този президент излиза с доста голяма лекота от територията, която Конституцията му отрежда. Но в този случай ще се въздържи от подобно действие, дори и да е имал такива намерения. Защото не само че Конституцията не му позволява и би предизвикал доста сериозен скандал, но това означава, че ако започне всяка институция да капризничи, образно казано, на този етап от процедурата, в която Конституцията не им дава думата, това означава, че утре ще бъдат бламирани, например, и номинациите направени от президента Радев или от някой друг. И ние можем да оставим да блокираме напълно Конституционния съд, защото някой смята, че тази клетва едва ли не е конститутивният факт за избора на съдии.

Не, не е конститутивният факт, те встъпват в длъжност с тази клетва и тя се полага пред Конституционния съд, а не пред президента. Така че се надявам всички да зачетат върховенството на Конституцията, политиката ще остане на заден план. Изборът вече е направен, от тук насетне, може да се пожелае само на кандидатите, които вече са избрани, каквито и да са да имат един успешен мандат".

По повод попълването на квотата на КС с двамата кандидати - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, Цеков отбеляза: "Имаше много критики по време на изслушването. Особено аз имам критично мнение към представянето на г-н Белазелков, който нагледно показа защо квалификацията на един съдия от Граждански или Наказателен, не му дава никаква квалификация в Конституционната материя. Имаше критики и към Десислава Атанасова за нейната политическа кариера. Но Народното събрание направи своя конституционно съобразен легитимен избор".

Относно продължителността на мандата им, който бе сведен до 7 години, преподавателят по Конституционно право допълни: "Народното събрание се опита и надигра, колкото и жалко да звучи, Конституционният съд, защото още не е влязло в сила, междувременно бяха избрани конституционните съдии, даже в самото решение изрично е вписано, че се избират за 9 годни. Аз мисля, че трябва да има мяра и приличие в такива ситуации. Не беше нужно това да се прави - подобно институционално надиграване, хващане за буквата на закона, след като е ясно, че това, което Конституционният съд постанови като тълкувателно решение, то ще действа занапред. Това е едно принципно положение, с което, независимо, че решението на съда не е влязло в сила, Народното събрание следваше да се съобрази".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9689

    17 2 Отговор
    Егати Конституционния съд ако в него влязат Деса-общата и Белопосерков./приликата няма нищо общо с действителността/.
  • 2 Кон с типация

    5 0 Отговор
    Законодателството в бг, в частта си за ЧСИ, колвкторските фирми и фирмите за бързи кредити, влиза в сериозни противоречия със законите за защита на личните данни на физическите лица, действият им попадат в някои определени категории от наказателния кодекс (документни измами, изнудване и лихварство) и тези двамата никак няма да подобрят положенията.
  • 3 Фен

    6 2 Отговор
    Фактът, че тоя...зелков, се е оставил, да бъде номиниран от тия... означава, че е пълен ....
  • 4 Сзп

    4 1 Отговор
    В България всеки овчар и говедар може да стане съдия,прокурор и президент може,стига да имаш пари и връзки.
  • 5 влък

    5 1 Отговор
    Бяла зелка ще ни командва.Ръйш?
  • 6 боко

    6 0 Отговор
    Белокозелков да заминава за австралия при убиеца който освободи - предател мръ--н
  • 7 тънък момент

    1 0 Отговор
    остава да разберем, дали конституционните съдии ще си серкат на устата, ако присъстват на заклеването на двамата нещастника. Имат тълкувателно решение, което те самите няма да спазят и влизат в противоречие сами със себе си.
  • 8 Дълго_Име

    0 0 Отговор
    Почакай бе, Борка, как така да имаш критично мнение към Бела-зелката? Та нали сте от едно "котило" - Соросоидско, бозали сте от едно "говедо", така че мери си думите бе, чиляк!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове