Last news in Fakti

23 Януари, 2024 14:18 1 169 33

Над 20 жени са били убити от мъже в България през 2023 г.

  • насилие-
  • убити-
  • жени-
  • българия

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения

Над 20 жени са били убити от мъже в България през 2023 г. - 1
Снимка: shutterstock

Черна статистика за изминалата 2023 година в България. Над 20 жени са били убити от мъже на територията на страната. Това посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на конференция за противодействие на домашното насилие.

По думите ѝ регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов - съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си. Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той. По думите му държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това грозно явление в нашето общество.

Николов припомни и представеното в края на м.г. мобилно приложение "Помогни ми", което следва да осигурява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Xaxa

    13 0 Отговор
    Хм през 2033 добре ще им предам
  • 3 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Хм през 2033 ще им предам
  • 4 ХАХАХА

    34 5 Отговор
    А колко мъже са убити от жени или за тях нямате статистика? Ех гиди лицемери!

    Коментиран от #31

  • 5 Сила

    10 1 Отговор
    2033?!?
  • 6 Браво

    12 2 Отговор
    Явно статията е за бъдеща България за през 2033 година 😂
  • 7 Русофил

    26 5 Отговор
    Оня ден един беше удушен от тъща си, ама нейсе.
  • 8 от бъдещето

    19 1 Отговор
    2033 я предрекохте, кажете сега за 2043 година как стоят нещата
  • 9 Джери

    8 1 Отговор
    Някой има ясновидски способности
  • 10 Шотландски боец

    19 3 Отговор
    Спомням си я 2033 - беше хубава година и добро уиски направихме
  • 11 Ванга

    8 1 Отговор
    Я такова не сам предсказала.
  • 12 Хаджи Папурко

    6 1 Отговор
    Преди Христа вероятно имате предвид....
  • 13 Питане

    7 8 Отговор
    По какво си приличат вратата на руска кола и устата на жена - по един и същи начин се затварят с....
  • 14 малко са - явно в катастрофи

    6 2 Отговор
    не ги смятат . семейните скандали са ежедневие . Не се сещам . А един старец уби бабката оня ден . 19 други . насилие плюс умряла жена в българия , син заколи майка си , лоша е 23 година . Да . 20224 ще е по добра .

    Коментиран от #20

  • 15 Лелеее

    6 0 Отговор
    Гледам 2033г. Отварям очи 2033 и в същия момент се сменя на 2023г. Якооо
  • 16 Иван

    8 0 Отговор
    Ще е пресилено да кажа, че цалата работа ви е такава "2033" къде 2023 все тя. Преди дни по Нова ТВ написаха, че първата четири годишна жена се е качила на базовият лагер в Еверест. Никакво извинение никаква корекция. А като помисля ми страва страшно.
  • 17 666666

    9 1 Отговор
    Ауууу, какви шамани има от журнолята"-Над 20 жени са били убити от мъже в България през 2033 г."Някви други прогнози за БГ ще има ли !?!?По оптимистични .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Да справиха се стази тежка задача.
  • 20 Дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "малко са - явно в катастрофи":

    20224 г ще е по- добра, сигурно е, ама няма да сме тук да поживеем. На тази статия не й върви с годините!
  • 21 В България няма закон за НПО

    14 1 Отговор
    Къде е манипулацията?
    От случаи на домашно насилие - почти 1400, ни уведомяват само за тези които пострадали жени. Пострадали мъже има ли ?

    Пътното насилие или ромското насилие вземат в пъти повече жертви от домашното насилие.
    Защо няма Закона за защита от ромското насилие, или Закона за защита от пътното насилие???

    Коментиран от #30

  • 22 Лесно е

    3 1 Отговор
    тази "новина" е специално за да се прокара инстамбулска конфекция, сещате ли се. на някой уроди имам чувството че им се плаща да правят зулуми . само и само да се прокара документа, с който правата ни ще бъдат още по-орязани.
  • 23 Оная нарязаната по краката

    5 1 Отговор
    Помните ли преди години тиквата как се беше изтъпанчила по телевизията да обяснява : "Добре, не желаете конвенция, ОК , няма да се приема такава... НА ТОЗИ ЕТАП.." Повтори го много пъти , че ЗАСЕГА, няма да се приема. Но мина време. Очакваме отново опит да се прокара и тази простотия.
  • 24 Не се поддавайте !

    3 1 Отговор
    Заради мангасаряновци и помаци - Българина ще бъде ограничен откъм права. Българина ! А някакви пародии на хора, дето не заслужават да живеят са истински виновните ! Трябва обективност, съд и народа да си търси правата, защото иначе ще видите какво ще стане...
  • 25 Мдааа

    1 7 Отговор
    В руската губерния България по принцип е така. Руски ценности.
  • 26 Луд

    6 1 Отговор
    Над 20 жени са били убити от мъже в България през 2023 г.
    И над 200 жени са били убити от жени в България през 2023 г.
    Какъв е изводът ?
  • 27 Вале-каро

    1 0 Отговор
    Някой въобще замислял ли се е какво е домашно насилие? Първо , какво е домашно? Второ какво е насилие? Ако погледнем реално ,парламента е едно семейство. Второ. Насилие е когато един или група от хора прилагат сила върху друг или група от други хора. Е днес какво видяхме в Народното събрание? Защо тогава се учудваме , че и в бита насилието се увеличава?
  • 28 Будител

    2 0 Отговор
    Ако някой си направи труда да види статистиката 50 год. назад примерно, ще види че над 85 процента убийците на жени са цигани
    ...най често посочваната причина е изневярата....още има например , обичай при циганите кълдараши за изневяра да режат носовете и ушите на жените си като има съмнение за изневяра...турските цигани пък , направо ги колят...Познавах един Йоско , циганин от Добрич който беше отрязал главата на жена си и я беше хвърлил в градското езеро...Лебеда му викат...бяха му дали смъртна присъда за убиство със садизъм. през 80-те но ми я промениха после на 20 год.
  • 29 Будител

    1 0 Отговор
    ...:)))...но МУ я промениха....
  • 30 Будител

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "В България няма закон за НПО":

    Така е...и никоя институция не се нагърбва с истината , че повечето цигани са педофили...колко малолетни циганки стават майки малолетни
    ..да мени да са с непорочно зачатие....но иначе има Хелзински комитет...
  • 31 Будител

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    А колко жени са довели до инфаркти и инсулти мъжете си....с капризи, инати , простотия ...
  • 32 вдовец

    1 1 Отговор
    сигурен съм, че поне 20 000 мъже са били убити вербално и морално, което е не по-малко неприемливо !

    Коментиран от #33

  • 33 Будител

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "вдовец":

    На всеки десет минути един българин получава инсулт. Общо 45 хил. души са диагностицирани с мозъчносъдовото заболяване у нас през 2022 г. От тях

    5500 пациенти са починали още в болницата

    С тези данни България се нарежда на първо място в света по болестност и смъртност от инсулт, стана ясно на дискусията “Ще има ли България модерно лечение на инсултите?”, организирана от “Индекс на болниците” и Българското дружество по инсулт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове