Last news in Fakti

24 Януари, 2024 12:07 28 548 58

Михаил Екимджиев: Новоизбраните членове на КС ще встъпят в длъжност, независимо дали Радев ще е на клетвата или не

  • конституционен съд-
  • клетва-
  • новоизбрани съдии

Така че след клетвата те ще станат пълноправни членове на съда, а ние просто си чешем езиците по телевизионните студия, каза адвокатът

Михаил Екимджиев: Новоизбраните членове на КС ще встъпят в длъжност, независимо дали Радев ще е на клетвата или не - 1

„Дори президентът да не се яви за клетвата на новоизбраните членове на Конституционния съд, решаващ е техният избор от Народното събрание. Тоест, те могат и са длъжни в седемдневен срок да встъпят в длъжност от техния избор.“

Това каза в студиото на Eвронюз България адвокат Михаил Екимджиев.

„А това дали ще присъстват президентът, председателят на Народното събрание и на двете върховни съдилища, е по-скоро някаква церемония за тържествено завършване на фактическия състав на тяхното встъпване в длъжност“, добави той.

Така че е напълно възможно те да участват при разглеждането на тези, може би вече три дела, по които има жалби срещу техния избор, и ако можем да съдим от изявленията на Десислава Атанасова, тя няма нито морални, нито юридически скрупули да не участва и да не гласува в това.

Адв. Екимджиев подчерта, че важното при встъпването в длъжност на новите съдии е те да положат клетва пред Конституционния съд.

„Ако възникне спор, няма орган, който да го реши. Президентът няма към кой орган, няма съд, няма Конституционен съд, към който той да се обърне“, посочи адвокатът.

„Така че, те ще встъпят в длъжност и това ще остане просто да си чешем езиците по телевизионните студия“, допълни той.

„Пълни профани, юридически, биват назначавани в този най-висш съд и заради тях дори се лансира нелепата опорка, че той не е съд. Конституционният съд е висш съд, в който ние, гражданите, като суверен, даваме нашите избраници в парламента тогава, когато те се отклонят от обществения договор и приемат закони, противоречащи на Конституцията“, подчерта юристът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 131 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Народа бългаски

    153 10 Отговор
    Не са легитимни а сглобкаджии.

    Коментиран от #13

  • 2 И така да е,е недемократично,мутренско.

    152 10 Отговор
    Хората виждат какво се опитват да правят ГЕРБ ППДБ и ДПС.
  • 3 Майора

    50 69 Отговор
    А вие адвокатите да не би да сте по добри? Специслно за вас нормслно ли е да осъждате България в ЕСПЧ? Стига с тия неща , не само вие сте специалистите!

    Коментиран от #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хората

    71 2 Отговор
    не искат да разберат, че само парите и колта съдят справедливо.
  • 6 Ясно

    77 27 Отговор
    И тоя чака мед от кацата ...интересчиев
  • 7 Питане

    87 6 Отговор
    Ако съдията по делото не се яви , какво се случва????
  • 8 Некой

    19 87 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Да му пречи да присъства ???
    Или спешно ще бъде на среща при др. Мутрохванова за инструктаж ...

    Коментиран от #58

  • 9 Грантомет

    156 7 Отговор
    да ни е честита съдебната раформа! Деса съдийка! Промяната смарди!
  • 10 коментар

    135 12 Отговор
    Ето още един манипулатор, който внушава лъжи! Защо тогава бре Михаиле, Венета Марковска не стана конституционен съдия, след като прецедент Плевнелиев си тръгна точно когато тя трябваше да положи клетва? Защо онзи акт на Плевнелиев имаше последици да стопира встъпването в длъжност на Марковска, а сега всички слуги и глашатаи ръсите мозък и най-вече лъжи, че Радев не може да спре назначенията? Може, стига на има смелост да го направи! Защото, пак казвам след като онова действие имаше последици, защо при евентуално аналогично действие на Радев да не спре назначенията???

    Коментиран от #15

  • 11 ОТНОВО ЩЕ НАРУШАТ КОНСТИТУЦИЯТА

    111 2 Отговор
    АМАН ОТ ИЗМЕКЯРИ КОИТО ИСКАТ ОТ НАС ДА СПАЗВАМЕ ЗАКОНИТЕ А ТЕ ИЗОБЩО НЕ ГИ СПАЗВАТ

    Коментиран от #18

  • 12 Мишо

    31 11 Отговор
    Кажи си, колко роми те сношаваха на гарата в тоалетната?
  • 13 Без спор

    132 11 Отговор

    До коментар #1 от "За Народа бългаски":

    Що за държава може да е това, в която такова нещо като Деса е сложена за конституционна съдийка - разграден двор без стопани и кучета!
  • 14 нннн

    129 8 Отговор
    Когато Плевнелиев НЕ присъства, новоизбраните НЕ встъпват в длъжност. Когато Радев НЕ присъства - встъпват. Колко права има в правото?

    Коментиран от #17, #36

  • 15 отговор

    79 8 Отговор

    До коментар #10 от "коментар":

    Тогава след излизането на Плев. излезе и целият състав на КС и Марковска нямаше пред кого да се "закълне"л Ако сега излязат конституционните съдии ще е същото.

    Коментиран от #42

  • 16 БСП в Бунището

    47 14 Отговор
    И що никой не коментира другия кандидат Белозелков ??? Ами той е Съдия преди 1989 та година назначен от Комунистическата диктатура 1984 та??
    Как се става Съдия тогава и освен член на Престъпната БКП ,клел се във вярност на Комунизма и Светлото му Бъдеще...Съдия по време на престъпния Възродителен процес...Лустрация бе...Лустрация на комунистите в България!!!
  • 17 Истината...

    39 10 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    Още един мит за ролята на плевнелшев е осветен от истината. Сега вече трябва да са разбрали зрителите, че излизането на конституционните съдии от клетвата спря изпълнението на решението на парламента. Днешните съдии вероятно няма да постъпят така... Присъствието на президента е ритуал, той е гост...
  • 18 Умен по цялата глава

    19 27 Отговор

    До коментар #11 от "ОТНОВО ЩЕ НАРУШАТ КОНСТИТУЦИЯТА":

    В Конституцията пише ,че на церемонията ПРИСЪСТВАТ ,тоест трябва да са поканени да ПРИСЪСТВАТ....и се изброяват кои А може и да не присъстват ако не искат - поканени са...Не присъствието ,а Клетвата узаконява влизането в Длъжност...Така че ,четете Конституцията бе...
  • 19 Ветеран от Протеста

    19 11 Отговор
    Условието по Конституция за встъпване в Длъжност е Избрания да положи Клетва ,която го Узаконява,а кой Присъства на тази Клетва от упоменатите е без значение...Подобно на встъпването в Брачен съюз - кой Присъства от страна булката , младоженеца или бившата му жена е без значение...

    Коментиран от #39, #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Руя

    72 7 Отговор
    Жалко за законодателството в България.Тая проста тъпа женица и ония дъртак ще забатачат още повече нещата.
  • 22 Антикомунист

    14 41 Отговор
    Наистина, навсякъде е пълно с некадърници чешещи си не само езиците...... Кьораво ,куцо и сакато дава акъл, особено русофили и русофилските медии....
  • 23 МОРАЛА НА ДВАМАТА СЪДИИ - БОКЛУЦИ , НЕ

    32 3 Отговор
    ПОЗВОЛЯВА ТЕ ДА ИЗЧАКАТ РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ! ТАКА Е В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД - КОРУПЦИЯ !
  • 24 Румен Радев

    57 8 Отговор
    отговори на ПРОСТАКА Бойко Борисов, който по-рано заяви, че "военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира"
    “ Самолет не се кара, а се пилотира „
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе

    47 3 Отговор
    ПеПерасите и сглобкаджиите доказаха многократно, че за тях Конституцията е лист хартия, закачен на пирона във външната тоалетна.
  • 30 Абе

    46 3 Отговор
    Приключи се и с малкото демокрация и конституционен ред на българска земя. Свиквайте с диктатурата на Посолството.
  • 31 Лео

    12 59 Отговор
    Ние сме Парламентарна република и Народн.събрание е висш орган и трябва да се уважава неговото решение.В Парламента се коват законите за всички граждани и това,че Президентът не е съгласен с някои решения,това е проблем на Президента.Той често нарушава Конституцията,защото като държ.глава е длъжен да обединява партиите,а той върши обратното.Разединява ги.Системно саботира дейността на Парламента,като отправя критики и трябва да си върши своята работа,като независим Президент.А той издава проруски идеи и то съвсем явно,като подкрепя агресора Путин.И подготвя своя пропутинска партия според медиите.Пеевски каза,че е време Президентът ако не спре да критикува демократичн.партии,да си подаде оставката.
  • 32 Лили

    7 29 Отговор
    Клетвата в Конституционният съд е решение,което е най- важният конституционен казус.В Конституцията е упълномощено кои лица трябва да присъстват,за да може новоизбраните членове от Нар.Събр.да встъпят в длъжност.А това,че на някой не му харесват избраните и това,че Президентът няма да присъства, си е тяхна работа.Това не спира изпълнението на клетвата.Както не спира изпълнението на депутатите,когато полагат клетва да бъдат избрани за народни представители,независимо на кого му харесва или не.
  • 33 Ангеларий

    55 5 Отговор
    Абе Екимджиев това е все едно Тиквата да ти стане конституционен съдия. Тъпанар.

    Коментиран от #54

  • 34 Лизач

    26 4 Отговор
    ТИ КОЛКО СИ ПРОЗ...ПОДЛОГО
  • 35 9689

    33 7 Отговор
    Този специалист по всичко станал и конституционалист.
  • 36 Въпрос... на въпросите????

    32 2 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    "Когато Плевнелиев НЕ присъства, новоизбраните НЕ встъпват в длъжност. Когато Радев НЕ присъства - встъпват. Колко права има в правото?"
  • 37 Гечо

    23 4 Отговор
    Този "адвокат" иска да онзи мошеник Белазелков да влезе в Конституционния съд, защото е от тяхната джендърско-ППДБ-ейска квота. Как Марковска не стана КС, а тези ще станат? Гиди-пусти либерало-джендърюги!
  • 38 Аааа

    28 2 Отговор
    Добре де , до кога ще жи търпим тези хрантутници!! Да излизаме та улицата и да ги измитаме от там!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 вдертъуй

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ветеран от Протеста":

    Без малко да познаеш ама не уцели...
    Брак се сключва ПРЕД СВИДЕТЕЛИ които се разписват в смисъл на "бях там, видях, всичко беше доброволно"- по вашему това са "кумовете"...
    В процедурата по клетвата на тея 2 недоразумения е ясно записано кой точно трябва да бъде там като свидетел на всичко...
    И както НЕ можеш да сключиш брак без свидетели които да се подпишат (щото нарушаваш процедурата) така НЕ може и да положат клетва тея 2 недоразумения ако някой от свидетелите предвидени по процедура не присъстват...

    Жокер: ония клоун, Плюнков не се появи и така провали една клетва на времето... Което създава автоматично ПРЕЦЕДЕНТ, а у вас се практикува т.нар. "прецедентно право"- тоест когато един спорен въпрос веднъж вече е решен по начин Х (и е минал всички оспорвания ако е имало такива- тоест имате крайно решение по темата) то вече НЕ МОЖЕ да решаваш този въпрос по начин У

    Просто казано, че да схванеш: всеки съдия е задължен да осъди извършител на предумишлено убийство на определени години затвор... Има си някакъв минимум, за съдействие може да му намалят и под минимума, но НЕ МОЖЕ да се даде условна присъда защото си има правила и процедури които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се спазват...

    Полагането на клетва в присъствието на конкретни хора е точно такава процедура която НЕ МОЖЕ да се заобиколи.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 аясвдефргтъ

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "отговор":

    След Плюнков излязоха и съдиите щото са наясно, че когато президента не присъства процедурата не може да се състои- хората не са искали да погребват кариерата си и реномето си...
    Как мислиш ще бъдат запомнени съдиите от НАЙ-ВИСШИЯТ съд в държавата ако нарушат основната процедура по встъпването им в длъжност? Като не можеш да спазиш проста инструкция за нещо формално (клетвата е просто формалност като подпис под договора назначаване на нова работа- всичко е уговорено вече) как ще взимаш решения за съдбините на държавата?
  • 43 дфртъйуки

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майора":

    "Специслно за вас нормслно ли е да осъждате България в ЕСПЧ?"

    Не бъркай двата щата... Когато държавата ти е поела ангажименти да спазва едни неща и после не ги спазва разбира се ще бъде съдена и осъждана да плаща... Като не можеш (или не искаш) да спазваш някакви си там правила просто не ги приемаш и не се подписваш "ОК, ще ги спазвам"... Ако се подпишеш, а не ги прилагаш и спазваш- съдят държавата и плащате луди пари...

    Като гледам сега онея мошеници от НЕКСО са завели яко дело срещу държавата ви заради действията на прокуратурата и вервай ми- ще го спечелят... Ако ще и докато върви туй дело да ги набутат всичките у краварския пандиз, че и там си имат грижи... Но това, че някой е лош не отменя факта, че трябва да го ДОКАЖЕШ и когато си задействал целият репресивен апарат на държавата срещу фирмата, а след 1г. да казваш "прекратяваме всичко защото НЯМА ДАННИ за престъпление" си има последици... И тук изплува въпроса- ЗАЩО беше всичко и кой ще плати щетите понесени от фирмата? И ей ти дело срещу държавата за милиарди...
  • 44 факт

    13 2 Отговор
    Според мен Екимджиев не е прав. Самият той посочва, че тя е последният елемент от фактическия състав на встъпване в длъжност. Едва след полагане на клетва избраните стават конституционни съдии. Законът за КС е изброил изчерпателно в присъствието на кого трябва да се положи клетвата. Дори един да отсъства, клетва не може да се положи, тъй като разпоредбата е императивна, а не диспозитивна - пише "полага в присъствието на...", а не "на клетвата могат да присъстват...". Интересно е кои от необходимите присъстващи ще се появяват, за да очернят завинаги имената си. За Чолаков можем да се обзаложим, че ще се появи. Интересно дали ще присъстват всички действащи конституционни съдии, както и председателката на ВКС. Наблюдавайте внимателно, така най-бързо и сигурно ще откриете всички зависимости и престъпни уговорки.
  • 45 Съдия

    11 0 Отговор
    Този Екмекджиев има ли право да коментира Радев, който е избран от половин България?! Аман от подлоги!
  • 46 Лапанджиев

    16 1 Отговор
    Президентът трябва да обединява нацията срещу престъпниците! И той го прави! Никакво присъствие на церемонията, за да се види, че мафията е нежелана от честите българи!

    Коментиран от #48

  • 47 Пак съм аз

    1 11 Отговор
    Голямо важно, че някой си ... НИКОЙ бил против ! ПреZидента да си гледа на "исток", другото в България не е негова работа !!!
  • 48 !!!???!!!

    1 11 Отговор

    До коментар #46 от "Лапанджиев":

    Че кой е преритал за присъствието на тоя ... с вдигнатото юмруче, че не му знам името ?!!
  • 49 Гражданин

    16 1 Отговор
    Това т.нар същество Атанасова е една посредствена и НАГЛА КАРИЕРИСТКА. С тези очилца прилича на зубрачка ученичка от първия чин за да е забелязана първа
    Дебелоока.отврат.противна
  • 50 Крум Златков

    2 8 Отговор
    Народното събрание правилно назначи двамата за конституционни съдии. Другите са саботьори.
  • 51 Запознат

    11 0 Отговор
    Какъв съд?каква конституция?какви съдии са тези които се съгласяват да им спускат парашутисти в делата им. Абе хора, не разбрахте ли че всичко е абревиатура без съдържание? Конституцията я направиха на дреб,всеки палячо дошъл на власт си прави каквото поиска с основния документ на държавата. Върховните съдии изглеждат като проститутки на които им влиза в задължението да спят с всеки политик. За каква държава говорите, политици които са бивши бандити, неудачници попаднали по незнаен начин в политиката и имате наглостта да водите разговор за закон и държава. Държавата е в разкрачено положение вече 33години от проектирани некадърници в чужди държави. Утре ще очаквате Върховните съдии да се произнесат за казус в които са замесени настоящите мутри в народното събрание ,......ама вярва ли някои в това? А кражбите в последните 18години ? Позор , Европа днес ни изпрати наказателно писмо точно по тези въпроси, но в новините и пресата мълчат. Позор
  • 52 Вую

    8 0 Отговор
    Екемджив,те ще влезнат в длъжност?!Пита се дали е п р а в и л н о?
    Наглостта ви е безкрайна!Еврокрадци ВЪН!!!!!!
  • 53 сега разбирате

    7 0 Отговор
    Що е имало Народен съд. За такива управляващи и бандити от Народното/безродното/ събрание.
  • 54 Будител

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ангеларий":

    Но това е точно така
    ..Тиквата става конституционен съдия чрез Деса , а К.К. чрез другия...няма чест и достойнсво....само отворени и гладни за власт, на всяка цена - Задници...
  • 55 Сталин

    1 1 Отговор
    Сега вече боко е спокоен, може да кара още 100 години.Поздрави от брадцка Русия.
  • 56 Николов

    2 0 Отговор
    ТОЛКОВА СЕ РАЗВАЛНУВАХ,ЧЕ ГО МЕСТЯ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ.
  • 57 Будител

    1 0 Отговор
    Черната кутия наречена „конституционна реформа“ е външнополитически, военен акт срещу българската държава. И независимо от кои лица и как се представя, въпросната реформа е нож в гърба на всеки лоялен български гражданин. Промяната на обществения договор от нелегитимно представителство, конституирано чрез фалшификация на изборите е тежко престъпление срещу държавата. Криминалните лица облечени в политически тоги са престъпници, които трябва да получат съответни и адекватни присъди. Не позволявайте да ви заблуждават с дневен ред, който не е вашия и не работи за вас, децата и внуците ви.
  • 58 Светла

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Некой":

    Г-н анонимник, Парламента е на Байдън, но това не ви прави впечатление. Свалете розовите очила.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове