Last news in Fakti

26 Януари, 2024 20:34 1 372 28

Тома Биков видя подходящо време за промяна в Закона за радио и телевизия

  • закон за радио и телевизия-
  • парламент

Трябва да се промени и начинът на финансиране на обществените медии, смята председателят на парламентарната комисия по култура и медии

Тома Биков видя подходящо време за промяна в Закона за радио и телевизия - 1

Сега обстановката е подходяща за гледане на Закон за радиото и телевизията.

Това каза пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков, председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Той припомни, че в началото на 2021 г. е имало изготвен законопроект, който сериозно променя начина на функциониране на обществените медии, но през март мандатът на парламента е изтекъл и затова самият той е настоявал Законопроектът за радиото и телевизията да не се гледа тогава:

"В този момент, ако го бяхме гледали, това можеше да доведе до подозрения дали не искаме нещо да направим в наша полза преди изборите. Такъв тип закони трябва да се гледат в по-спокойна обстановка, която да е лишена от злободневни употреби на такъв тип законодателство, защото то задава доста важни параметри в обществената среда".

Тома Биков уточни, че още при сформирането на настоящото правителство "Денков-Габриел" по негово предложение е заложено в програмата на Министерството на културата този ЗРТ да бъде разгледан в рамките на мандата:

"Не с очакването той да бъде приет, защото е необходимо да бъде проведена дискусията, която беше проведена преди 3 години. Сега имаме готовност с готов текст, МК е дало ход на процедурите. Добре е да бъдат направени няколко дискусии, освен общественото обсъждане - във формалния вариант, качено на сайта".

По думите му трябва да се стъпи на базата на подготвения през 2021 г. ЗРТ.

"Една от промените, която няма структурен характер, а по-скоро е с тактически характер, е увеличаването на мандата на директорите на БНР и БНТ от 3 на 5 години. Логиката е те да имат време да развият своята политика. Не виждам някаква съпротива срещу това. Тук въпросът е, че може би трябва да направим дискусия дали да имат право на втори мандат, което значи 10 години. Моето мнение е, че трябва да имат право".

Биков изказа мнение, че не е толкова проблем кой избира генералните директори на обществените медии, а това, че "има доста голямо стесняване преди възможността за кандидатиране", поради което, според него, няма много подходящи кандидати през последните години в различните конкурси за генерален директор на БНР и на БНТ.

Законът, по който работят в момента БНР и БНТ, е от 1999 г. и в него не са отразени дигиталната среда, а и много малко се усеща, че има частни медии, коментира още председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

Той подчерта, че с този ЗРТ трябва да се промени и начинът на финансиране на обществените медии:

"Те в момента се финансират на количествен принцип - час програма. Броят се колко часа програма се произвежда в тези медии, пък каква програма - няма значение. В това предложение на ЗРТ се въвежда един качествен принцип, формулирана е обществената мисия на БНР и БНТ, записана е в закона и е подходяща. На базата на тази рамка те ще могат да кандидатстват с определени предавания за финансиране и там е ролята на СЕМ. Съветът се превръща в един инструмент, през който да минава финансирането, не само от Министерството на финансите. СЕМ трябва да изгради една концепция какво се очаква от тази обществена медия в следващата година. ... Когато генералният директор е направил програма, с която кандидатства за поста, тя трябва да е подплатена и с финансова програма, а СЕМ да прецени дали е реалистично това да се случи. И този генерален директор в следващите 5 години, ако са 5, да има някаква гаранция и дори да може да каже, че не е възможно да изпълни програмата си, ако държавата не му е отпуснала средствата, които предварително са били одобрени от СЕМ".

Според Тома Биков начинът на излъчване на членове на СЕМ е подходящ и няма алтернатива:

"В същото време не сме готови да дадем необходимите средства на СЕМ, за да изпълнява дейността си. Те не могат да си намерят и кадри. Има нужда и от юридическа експертиза. Ако им възложим и това, откъде ще намерим хора, които за 1200 лева ще разпределят бюджетите на БНР и на БНТ на качествен принцип, да преценяват кое отговаря на мисията им и кое не отговаря".

Председател на Комисия по култура и медии в парламента заяви, че е рисково занимание създаването на закон срещу дезинформацията и отправи призив към Министерството на отбраната да не се занимава с медиите:

"Не им е работа да се бъркат в тези неща, те не разбират от медии. Факт е, че темата е част от националната сигурност, но е далеч от компетентността на МО и нямат работа в това".

Според него в рамките на този парламент не е реалистично да бъде прието законодателство срещу дезинформацията:

"Освен ако няма консенсусна база, върху което да се изгражда".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъ

    38 5 Отговор
    Че кво да променят всички телевизии покорно обслужват Сглобката до извращения?
  • 2 Нова Сорос ТВ

    36 3 Отговор
    Искаме да знаем кой е реалния собственик на Нова и ьТВ?

    Коментиран от #8

  • 3 Държавна поръчка

    24 3 Отговор
    За камион дървени столове с изпълнител Гробаря!! Цялата поръчка в Тома Биковата глава!
  • 4 Кравов

    22 3 Отговор
    Е един вид слуга. Псевдо интелигенция. И няма думата.
  • 5 Москва

    3 12 Отговор
    Знаеш ли, когато бях в училище, бях измъчван от такива истории за Васил Левски. Просто ми писна да слушам това.

    Може би малките деца не трябваше веднага да бъдат привиквани към Апостола, а бавно.

    Коментиран от #14, #15, #17, #20

  • 6 Ела

    21 2 Отговор
    Нов екшън за нови интриги и далавери на ГЕРБ.
  • 7 черните гарвани

    10 2 Отговор
    ще ще...
  • 8 Данчо

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Нова Сорос ТВ":

    Кои сте вие, които искате да знаете?
  • 9 ТОМОВ

    13 1 Отговор
    ТИ И ЛУПИ СТЕ СРАМ ЗА ИМЕТО.....
  • 10 факт

    7 2 Отговор
    и тоя като болен от рак
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гражданин

    8 3 Отговор
    всичко сменихте, ще се спрете ли по някое време, обърнахте държавата с хастара навън, все пак хората имат нужда от малко стабилност и спокойствие

    Коментиран от #18

  • 13 Боруна Лом

    7 3 Отговор
    ОБОРА ТОТАЛНО НИ ЗАНУЛЯВАТ!,, БРАВО,,,НА ПРОДАЖНИЦИТЕ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Титан на мисълта

    15 1 Отговор
    Този е напълно в състояние да предложи по радиото да се излъчва телевизия!
  • 17 Боруна Лом

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Москва":

    ОТЯВЛЕН НЕЕ СРЕТНИК
  • 18 БОЦ - ко

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "гражданин":

    Живяхме нявга във кошмари,
    С безброй партиини секретари,
    И за всичко в теб да е вината,
    А вии, - лъскахте "звездата"....
  • 19 Тома

    14 1 Отговор
    Ние гейтакос много харесваме бичето защото навремето щеше да вкарва бати бойко в затвора
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сор Рус

    14 1 Отговор
    бичето се изживява като втори чиши тези дни
  • 22 И какво

    7 3 Отговор
    Която партия плаща, само хубаво за нея , а за опозицията нито дума няма да има! Оляхте се вече, изедници народни!
  • 23 Дедо

    10 2 Отговор
    Деса стана конституционен съдия ,време е Биков да стане шеф на БНБ д девет годишен удължен мандат

    Коментиран от #24

  • 24 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо":

    Тома Биков не случайно предлага да бъде удължен мандатът на генералния директор от 3 на 5 години. Неговият господар Бойко Борисов, когото навремето той искаше да вкарва в затвора, му е обещал топлото местенце на шеф на БНТ.
  • 25 Нищо

    4 1 Отговор
    Ама нищо смислено до тук в тези предложения.Да заковем пак едни наши хора на сигурна служба 5 години.Че да имат мандат още за 5 да се доохранят и съвсем да се з самозабравят.Такива мандати създават феодалите.Няма такъв филм шмекер герберски.Този закон ясно трябва да показва собствениците на всички телевизии .Би ти Ви,Нова и всички други.Стига с тия подставени лица и политики срещу демокрацията даже .Волгин да изчезва от БНР.
  • 26 Като

    2 1 Отговор
    Питат тебе всичките важни законопроекти за промяна в Конституцията да се оставят.И да направят промени за лобиста Биков,който вероятно си точи зъбите за пост.От 3 години на 5 мандат-голям кеф.Че и право на нов още 5 години.Заковаване на софрата вовеки.Обстоятелствата се менят и няма нужда от такива дълги мандати.Даже депутатите трябва да са с 3 годишен мандат.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 бай коста

    0 0 Отговор
    Бичее абе що не ви го набутам с Деси от Дулово
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове