Last news in Fakti

26 Януари, 2024 21:33 5 458 25

Димитър Радев: Индикативната дата за приемането ни в еврозоната остава началото на следващата година

  • еврозона-
  • банкова система

Всичко зависи от резултатите, тоест от данните, които очакваме да постъпят за януари, февруари,  март месец, посочи гуверньорът на БНБ

Димитър Радев: Индикативната дата за приемането ни в еврозоната остава началото на следващата година - 1

Евентуално затягане на кредитирането на домакинствата може да има след анализ на данните за първото тримесечие на тази година, съобщи БНР. Медията цитира управителя на БНБ Димитър Радев. По думите му, към такива мерки ще се подходи много внимателно:

“Трябва да се има предвид, че това е решение, което не зависи само от нас. То зависи от нашите партньори, с които обсъждаме въпросите на българското членство. Освен това трябва да се има предвид, че планът за приемането на еврото, който беше приет, фактически е изготвен на база на целева дата 01януали 2025. Аз не мисля, че е много продуктивно сега да се фокусираме върху датата. По-скоро фокусът трябва да бъде върху това, което трябва да бъде направено”.

Управителят на БНБ каза още, че ако България иска да промени датата, на която иска да влезе в Еврозоната, от 1 януари догодина на друга, трябва да преговаря с европейските си партньори. Според Димитър Радев, индикативната дата остава началото на следващата година:

“Всичко зависи от резултатите, тоест данните, които очакваме да постъпят за януари, февруари, март месец. Освен това трябва да се има предвид, че ние гледаме комплекс от показатели, тоест не гледаме само ръста на ипотеките, а гледаме много други неща, например как подобна мярка ще отрази общо на икономиката на, икономическата активност. Това решение ще бъде взето много внимателно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни”.

Преди дни премиерът Николай Денков заяви, че България преговаря показателят за инфлацията, преди приемането на еврото, да бъде оценен по-късно през годината. Той допълни, че датата 1 януари 2025 г. за влизането ни в еврозоната не е "сакрална".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    15 2 Отговор
    Ах ти имал страшни очи.... експерте.
  • 2 Да запазим българския Лев !

    30 10 Отговор
    Какво евро бе фашисти, не ви щем нито еврото, нито НАТО, нито Шенген!!! България не е е за продан!!!!
  • 3 Хихихи

    18 3 Отговор
    Коцето изнерви Бойко в панорама

    Коментиран от #21

  • 4 Сатана Z

    16 2 Отговор
    До тогава и Софийска топлофикация ще е фалирала завличайки с нея и Булгаргаз.Все хубави неща ще се случат докато ни приемат в токсичната €зона
  • 5 Мими

    8 0 Отговор
    Ти още ли ди е милата банка БНБ, хахаха то там е гоооолям комунизъм ….за някой!!!!
  • 6 И този лъже като

    8 1 Отговор
    Кир и Кокор.
    Първи януари следващата година......
    Без повече коментар.
  • 7 Българин

    16 3 Отговор
    Абе я се разкарай!
  • 8 Система нагодиго

    8 1 Отговор
    Индикативно до тогава трябва да крием лошите кредити и да не увеличаваме лихвата , пък после , каквото надутия до пръсване балон покаже
  • 9 Пешо

    9 3 Отговор
    Няма да влезнем в еврозоната в нначалото на годината. Ще влезнем през лятото. На куково лято.
  • 10 Гражданска инициатива Народен референдум

    16 3 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 другаря Копейкин

    5 12 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданска инициатива Народен референдум":

    И защо бе другарю си против еврото , нещо с реални доводи можеш ли да обосновеш , или просто заработваш едни денги

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Това турско

    4 2 Отговор
    го.в.но трябва да бъде разфасовано и дадено на прасетата в Белене.
  • 14 Дрогарю,

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "другаря Копейкин":

    червени комунета като тебе и турските ти господари сте безнадеждно безмозъчни и от доводи не разбирате. Как да налееш мозък на някое бедно добиче, което може само да мучи или блее?
  • 15 Бате Венци от Славия - сикаджията

    5 0 Отговор
    Тоя и той голям "капацитет".
  • 16 Народна песен

    6 0 Отговор
    Не ми било първи януари, най ми било първи април.
  • 17 До коментар #12 другаря Копейкин

    8 2 Отговор
    Другар си ти, троле. Такива като тебе или твойте господари се награбиха след 90-те години и се превърнаха в олигарси. Сега искат да си озаконят незаконно придобито то. Хамелеончо, на колко време сменяш кожата и цвета си?
    3689
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Де факто

    1 1 Отговор
    Се обезличи "Промяната". ДРУГИ ДУМИ НЯМА!
  • 20 провинциалист

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "другаря Копейкин":

    Ами, не е против еврото, против еврозоната е, ъндърстенд?
  • 21 Кой

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи":

    Направо му зачерви ушите.
  • 22 Хммм

    10 1 Отговор
    С еврото ще има облаги ама само за Кирчо и Кокорчо и тези от зглобката. Ще си краднат и последния останал резерв и ще си отидат по островите. Страх ги е че ще ги изшиткат преди да са докопали парите и са се забързали. И гледам че има доста балами дето още
    вярват на тези мошенници.
  • 23 Димитър

    6 1 Отговор
    Не искаме евро, не искаме шенген
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 24 НЕ, Не И САМО

    3 1 Отговор
    На еврото фашисти мръсни ! Да гниете доживот в затвор дано !
  • 25 Кольо

    6 1 Отговор
    Гьонсурати, не разбрахте, ли че българският народ не го иска това евро! Ясно, е че тези дето пишат оправдават пак европейски пари, които обаче са и народни пари. Нормалните хора са по внимателни, но автори дето само за пари мислят са готови на всичко и не се съобразяват с народа, считат го глупав.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове