Last news in Fakti

29 Януари, 2024 12:31 890 29

Йордан Божилов: Пагубно е да мислим за нашата отбрана като за нещо самостоятелно, това е в сферите на популизма

  • отбрана-
  • нато-
  • европа

Никой вече няма илюзии, че без НАТО Европа може да изгради сериозна отбрана, смята бившият министър на отбраната

Йордан Божилов: Пагубно е да мислим за нашата отбрана като за нещо самостоятелно, това е в сферите на популизма - 1

Никой вече няма илюзии, че без НАТО Европа може да изгради сериозна отбрана. САЩ остават основният гарант за европейската отбрана.

Това мнение изрази пред БНР Йордан Божилов - основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш заместник-министър на отбраната.

След 2022 г. и нападението на Русия над Украйна се промениха мисленето в Европа и оценката за риска. Поколения европейски политици след края на Студената война считаха, че антагонизмът е изчезнал. Това мислене доведе до съкращаване на армии, спад в бюджетите за отбрана, отбеляза Божилов.

Много европейски лидери заявяваха, че Европа трябва сама да поеме отбраната си, да изгради собствени сили за отбрана, припомни той, но нарече това "остаряло мислене", защото "пред лицето на заплахата, която идва от Русия, Европа не може сама да изгради отбрана".

Има много механизми, които ще задържат САЩ в НАТО и ангажирани с Европа, изтъкна Божилов в отговор на въпрос как ще се развие ситуацията при връщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Промени се и характерът на войната, коментира Йордан Божилов, според когото "вървим към коренно преосмисляне на военните действия, на състава на армиите", като се променят и изискванията към армиите.

Пагубна насока е да мислим за нашата отбрана като за нещо самостоятелно, това е в сферите на популизма, каза Божилов. Според него трябва да мислим в рамките на колективната отбрана.

Няма желаещи за армията. Даже онези, които искат да служат, отпадат още при първите селекции. Трябва да се търси как да привлечем повече хора на доброволен принцип, отколкото да задължаваме всички да служат, подчерта Божилов във връзка с идеята за връщане на задължителната казарма. За няколко месеца не могат да се усвоят тънкостите на военната професия, категоричен е той.

"Повечето държави в НАТО нямат наборна служба. Те разчитат на добре подготвени, мотивирани хора."

Министерството на отбраната трябва да има по-широка, по-отворена информационна политика, отправи препоръка основателят на Софийския форум за сигурност. В противен случай по думите му се появяват структури, които трупат "политически багаж върху страховете на хората".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пагубно е нашата отбранителна способност

    9 23 Отговор
    да е в ръцете на руски петоколоници!

    Коментиран от #4

  • 2 Сте в сферите на популизма

    19 3 Отговор
    Нищо не можем да искаме и нищо няма да получим и никаква подкрепа от никого няма да получим,освен от собствената си армия която трябва да възстановим колкото си може по-бързо,макар и да е малко късно.ЕС отслабва с всеки изминал ден,той по принцип и не трябва да е военен съюз,а от НАТО не бива да очакваме никаква защита,те не са за това в България и трябва по- най-бързия начин да се ограничи тяхното присъствие на наша територия,иначе ни очаква кипърският сценарий,дори по-лош.И не го казвам просто ей-така,защото ми е хрумнало.Не,ако обърнахте внимание на изказването на Вучич в Македония днес по случай празника на св.Сава,който е покровител Сърбия,който с много спокоен глас поздрави всички македонци и пожела да са отново приятели,без да е необходимо да правят каквито и да било промени в конституцията си.Тревожен звънец за нас,но явно политиците ни имат зимна ваканция.Начело застава албанец,влизането в ЕС е все по-несигурно и непереспективно,Сърбия е негласен съюзник на Русия и апетитите и към Македония са също толкова силни както и преди,но тя ще бъде използвана за по- далечна цел–България.Адската димна завеса която се завихри в последните две години на политическата сцена и неадекватноста на българския политически елит,доведе до може да се каже изолация на нашата страна не само от Запада,но и от Изтока и Русия.И който каквото и да ми опонира ще ви го кажа право в очите -САМИ СМЕ,ако не се вземем в ръце до няколко месеца можем спокойно да се задраскаме.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кнаус 485

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пагубно е нашата отбранителна способност":

    Роден е на 27 ноември 1969г. в София.
    Завършил е философския факултет на Московския държавен
    университет „М. Ломоносов” и има магистърска степен по философия и
    политология и Университета за национално и световно стопанство като
    магистър по право
  • 5 Русофилските партии и хора направиха

    3 19 Отговор

    До коментар #2 от "Сте в сферите на популизма":

    така, че да се омразим с македонците, следвайки послушно руските интереси на Балканите. Руските и сръбските интереси са в една посока. Още навремето Антон Страшимиров в "Диктаторът" каза, че дори и да станат идеални републики руските и сръбските интереси винаги ще са срещу България.
  • 6 Град Симитли

    18 1 Отговор
    Кво ще мислиш, като турци ти пазят небето?!
    ... Мислител!
  • 7 az #СВО

    17 3 Отговор
    Данчо, никой не желае да воюва срещу руснаци!
    Няма такива самоубийци нито в България, нито в Европа!
  • 8 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    От кое отбрана? У нато сме и половината военен състав е по Майчинство, другата част не мое си намери гащите. Със 2 краварски Бази, Без пари на територията не ми известно кво ще се пази де. Приклюили сме Вчера де! То тва е и целта! Само територията е Важна, без Матряла! Когато започне Пачангата ще има само бегаскус де. Щото краварчето вече си спретна Гражданска Война у Тексас.
  • 9 Сърбия винаги е била руската

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "Сте в сферите на популизма":

    любовница на Балканите! Те отредиха на България мястото на слугиня, чието съществуване се изчерпва с това ние да се подчиняваме на тяхната воля. Руските петоколоници служат точно на такава пагубна политика, която ни убива!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 божката да дари 40 процента от

    6 1 Отговор
    всяка заплата за ножове, тояги , точилки , чукове, спрейове . така от 80 бона , 32 ще му ходят за отбрана и ще яде за 48 бона . зелиски за отбрана недава една гривна . щото е слабоумно .
  • 12 На източния фронт

    15 0 Отговор
    Ако искаше, Европа досега да е изградила отбрана. Вместо това, от НАТО и ЕС предпочетоха да продават стари оръжия в бивша Югославия и после да бомбардират Белград. Същото се случи и в Либия, Ирак, Сирия и на други места. В Чечения, Грузия и Украйна обаче, нещата преминаха от синьо и жълто, към кафяво. В тикволандия освен сирените и бг алерт, друга отбрана няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Краватар

    10 2 Отговор
    също не трябва да мислим и за нашата държава като нещо самостоятелно, тя е в сфирата на посолството
  • 15 Иван Дочев

    3 0 Отговор
    Разбирач
  • 16 Изгубени в пропагандата

    11 1 Отговор
    защото "пред лицето на заплахата, която идва от Русия, Европа не може сама да изгради отбрана". И ся последно? Всеки ден слушаме пропагандата как Русия не може се оправи с една окрайнъ. Сега изведнъж ново 20, цяла Европа била беззащитна срещу Русия, ако САЩ не помагали. Абе това да си козяшки глашатай не е лесна работа. В едно трябва да обясняваш, колко изостанала и смешна е Русия и едновременно с това да обясняваш, колко силна и страшна е Русия
  • 17 пешо

    10 0 Отговор
    каква отбрана бе палячо два файтона армия
  • 18 Бок Лук

    9 1 Отговор
    ако го питаме този чичо, най си е добре да сме роби - нямаме никакви грижи, други се бъхтат да ни управляват
  • 19 Казвам

    8 1 Отговор
    Тагарев иска да предаде на Украйна единствената за България брегова противо корабна система “Рубеж”, като за целта уговаря военните капацитeти в Министерството на отбраната, както и в Генералния щаб, да дадат становище, че системата “Рубеж” е излишна за България и можем без нея.

    Системата “Рубеж” е много скъпо съоръжение, купено от руснаците в периода 1985 – 1990 година и на стойност около 90 млн. рубли, плюс около 30 млн. рубли за боеприпаси.

    Това е единствената защита на България откъм брега!

    “Рубеж” стреля на 400 км. разстояние и предоставянето от българска страна на Украйна, означава, че украинците могат да го ползват срещу руски територии, което моментално ни прави категоричен участник във войната, като лишава държавата ни от единствената защита откъм брега.
  • 20 ЯМБОЛИЯ

    1 7 Отговор
    Пред заплаха,изчезват противоречията. Така е и нашият Запад. Съюзът ни НАТО ще става по-единен и мощен. Не е сериозно да се говори за мощта на определена армия в Съюза(пример--българската армия е слаба),защото армията ни е единна и покрива слаби страни като Българи,Балтийските републики и т.н. Затова съюзните войски ще покриват винаги цялата площ на НАТО. Тагарев работи за мощна българска армия,колкото и да му пречат копейките. Проспахме 34 години,но вече се действа. СЛАВА НА НАШЕТО НАТО,ДАВАЩО СИГУРНОСТ И СПОКОЙНО ДА ЖИВЕЕМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 ттт

    4 1 Отговор
    Ако петстотинмилионен съюз не може да изгради ефективна отбрана, по-добре го закривай!
  • 22 ттт

    5 1 Отговор
    "Те разчитат на добре подготвени, мотивирани хора."

    Мотивацията на професионалния войник е заплатата. Дойде ли време за бойни действия, мотивацията на платения войник е колкоро мотивацията на някого, когото убеждавате да скочу от двайстия етаж за пари. Не можете ли да убедите войника, че защитава рода и дома си, мотивацията му ще е минус безкрайност.

    Коментиран от #27

  • 23 ""нашата отбрана""

    7 1 Отговор
    От кой ще се браним бре мушмул ? Ние руски туристи искаме а не тъпанари във война с Русия да ни вкарват. Гръм на метал удря, каска смотана ...са казвали старите хора мъдри.... Слагай каската на главата роста и чакай сигнал свише....
  • 24 Йордан Божилов!! Поредния И Д. И. О, Т

    5 1 Отговор
    Натовец и Продажник!!
  • 25 провинциалист

    5 0 Отговор
    "САЩ остават основният гарант за " развитие на пазара на оръжейната си промишленост (към 1/3 от БВП-то ли им беше?), изводите са си за вас
  • 26 Тагарев е продажен И. Д. И. О. Т!

    5 0 Отговор
    Шпионин на чужди държави и служби!! Българомразец, Меркантил!! Проклет дае до десето коляно!!
  • 27 Моряка

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "ттт":

    България отдавна не е национална държава.А е на Шиши, Боко,Божков,Костов,Домусчиев, Доган


    и други такива крадлювци- милиардери.Не виждам кой ще се бие за интересите им или за държавата им.
  • 28 Моряка

    2 1 Отговор
    България отдавна не е национална държава.А е на Шиши, Боко,Божков,Костов,Домусчиев, Доган и други такива крадлювци- милиардери.Не виждам кой ще се бие за интересите им или за държавата им.
  • 29 Запасно войнство

    1 0 Отговор
    Този калъф е завършил научен комунизъм в Москва, а после се пребоядисва в нещо като политолог. Сега обаче е един от най-върлите евроатлантици. Такива бивши съветски възпитаници са и лицата ФьодорТагаренко и Велизарий Шарлатанов! Повръща ми се от тях не заради безгръбначието и продажността им. Апропо, в началото на 90-те Данчо Божилов като старшина школник "с връзки" служеше в сградата на МО и разнасяше документи на нас офицерите по канцелариите. Сега вече "трайно е забравил" тези времена и ще ....шамари Русия с натовски атрибути! Боклуци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове