Last news in Fakti

6 Януари, 2014 12:09 5 627 1

5-годишен юнак и Исус вадят кръста, камили го посрещат (обновена)

  • калофер-
  • тунджа-
  • кръст-
  • водите-
  • извади-
  • валентин анастасов

Валентин Анастасов от Калофер е най-малкият участник в уникалното мъжко хоро в града на Ботев

5-годишен юнак и Исус вадят кръста, камили го посрещат (обновена) - 1
Снимки: БТА

5-годишният Валентин Анастасов извади от ледените води на Тунджа Богоявленския кръст в Калофер. По традиция разпятието се дава на най-малкия участник в уникалното мъжко хоро, което се извива там. Валентин за втора година участва в ритуала и за втори път има късмета да хване кръста. Той даде на мъжете във водата да го целунат, а свещеник благослови детето и баща му. На излизане от реката момченцето си пожела здраве.

Малкият Валентин е син на рейнджър от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, съобщи plovdivutre. Бащата и дядото на момчето от години участват в Богоявленския ритуал.

Всяка година на Йордановден облечени в носии калоферци влизат в Тунджа, за да се хванат на хорото и да спазят традицията. Тази година в ледените води нагазиха около 100 смелчаци – както винаги под звуците на тъпани и народни песни. Някои обаче бяха по бански, с маски или дори голи.

Обичаят е единствен в страната и се изпълнява от близо две столетия.

Цялата страна е разделена, аз искам поне тук, в Калофер, на този свят ден, да бъдем обединени, заяви кметът на града Румен Стоянов, който за шеста поредна година води традиционното мъжко хоро в родното място на Ботев.

Въпреки намеренията на някои калоферци да изпълнят алтернативен ритуал, тъй като първият им се струвал неавтентичен, в крайна сметка и те нагазиха заедно с гостите от другите градове в Тунджа. 

„По случай празника, пожелавам на всички гости на Калофер и на цяла България да са живи и здрави. На Богоявление, на този ден е осветена водата. Дано не се разцепва българския народ и да бъдем по-единни - каза Стоянов. - Традицията за мъжкото хоро ни е завещана от нашите бащи, деди и прадеди и ние сме длъжни да я опазим“.

21-годишният Александър Николов извади кръста от морето във Варна, предаде радио „Фокус” – Варна. Той е третокурсник в Икономическия университет, тренира плуване, за кръста скача втори път и го вади от водите успешно и двата пъти.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Велик водосвет и хвърли светия кръст в морската вода на Буна І на варненския плаж 47 души се впуснаха в надпреварата и скочиха в студените води на Черно море на варненския плаж, за да извадят кръста, както повелява традицията.

Най-младият от тях е само на 15 години и скача за първи път, а най-възрастният е на 74 години и скача вече за 17 път, казва се Васил. При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха беше около 9 градуса, а на водата около 7 градуса. Александър честити празника на всички именници и пожела здраве, любов и късмет.
По-късно днес, в 13.30 часа, дядо Йоан ще хвърли кръста в морето и от борда на кораб „Академик” във варненския квартал „Аспарухово”.

17-годишният Теодосий Чернев пък хвана кръста в Бургас. Младежът е ученик в 11-и клас на Спортното училище и участва за първи път в надпреварата за спасяването на кръста. Той също тренира плуване. След като излезе от студените морски води, Теодосий си пожела много здраве, щастие и късмет през новата година.

Общо 55 души се включиха в надпреварата за улавянето на кръста тази година. Ритуалът по спасяването на кръста се проведе на обновения Мостик в Бургас.

22-годишен видинчанин пък извади Богоявленския кръст от водите на Дунав във Видин. Той се казва Исус Алиев Салиев и стигна пръв до кръста, хвърлен в реката от Векичкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан. Исус е скачал многократно за кръста, но за първи път успява да го извади от реката. Той си пожела здраве, късмет и нова къща.

В ритуала по изваждането на Богоявленския кръст от река Дунав участваха 31 мъже. За здравето на участниците се грижеше медицински екип. Спасители от БЧК-Видин следиха за безопасността на скачащите във водата, а доброволци раздаваха топли напитки. Богоявленският ритуал се проведе на брега на река Дунав край крепостта "Баба Вида". Той бе проследен от стотици видинчани и гости на града.

С Архиерейска света литургия, отслужена от Пловдивския митрополит Николай в храма „Успение Богородично”, започнаха празненствата по случай Богоявление в Пловдив. По-късно Негово високопреосвещенство освети бойни знамена и поведе литийно шествие към Водната палата. Там в 12.00 часа митрополитът хвърли кръста във водите на река Марица. Извади го студентът от Университета по хранителни технологии Росен Петров, който е родом от Ямбол, уточни plovdivutre. Това е дебютното участие на Росен в ритуала.

В Кърджали пък студентът по кинезитерапия Антон Чолаков пръв стигна и улови кръста, хвърлен от отец Петър във Водното огледало, съобщи „Нов живот“. Мъжът е на 24 години и късметът му се усмихва за четвърти път.

Интерес предизвика присъствието на две двугърби камили в Източните Родопи. Животните бяха начело на празничното шествие, което се отправи към водите на река Арда.

Десетки граждани също се присъединиха към колоната, предвождана от църковните хоругви и камилите, за да участват в церемонията, която по традиция в Кърджали винаги е зрелищна.

По-късно през деня 29-годишния столичанин Вячеслав Борисов извади кръста от езерото в столичния квартал „Дружба” в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тивериополският епископ Тихон благослови младия мъж, който пожела за себе си и близките си най-вече здраве.

Борисов четири пъти се е борил за кръста на Богоявление, но го вади за втори път след 2012 г. Той заяви, че няма специална подготовка за това.

Общо участниците в богоявленския ритуал в столицата бяха 48. От полицията заявиха, че допустимият за водоема брой е 50, но понякога се е случвало повече хора да се включат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    1 0 Отговор
    Браво на истинските български момчета и мъже!
    Да са живи и здрави и все така да отстояват БЪЛГАРЩИНАТА!
    И не изключвам от това и Исус -макар и малко повечко мургав,
    но с името и КРЪСТА в ръка-БРАВО,Исус!
    За личният ти пример и за урока по родолюбие,който даваш
    твоите хора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове