Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 13:55 1 706 19

Психотерапевти: На заловените с алкохол зад волана не само да се отнема колата, а да бъдат принудени да се лекуват

  • алкохол-
  • шофьори-
  • пробация

При нас пиенето е традиция, водачите често не осъзнават, че алкохолът зад волана е проблем. Имаме много голям толеранс към това, каза Желяз Турлаков

Психотерапевти: На заловените с алкохол зад волана не само да се отнема колата, а да бъдат принудени да се лекуват - 1

На хора, заловени пили, особено в рецидив, трябва да им се отнема книжката за 5 години или завинаги. Трябва да се изгради пробационен режим за тези хора и те да бъдат принудени чрез присъда да се лекуват. Не по желание - чрез принуда. Това заяви психотерапевтът Желяз Турлаков пред Фокус".

Той коментира темата за шофирането след употреба на алкохол заедно с Цвети Капитанова и Симеон Парлапанов, клиничен психолог. Турлаков и Парлапанов са основатели на "Кошер“ – център за рехабилитация и лечение на зависимости.

“Водачите често не осъзнават, че алкохолът зад волана е проблем. Имаме много голям толеранс към него, за съжаление", заяви Парлапанов.

Турлаков каза, че алкохолизмът според американския класификатор се определя като пиене на три питиета на ден в няколко последователни дни от по 50 гр всяко.

“При нас пиенето е традиция. Наблюденията ни като хора, които лекуват това заболяване, са свързани с полизависимости - съчетание на алкохол с други вещества. Гарнираме зависимостта с обилно пиене", посочи терапевтът.

Парлапанов допълни,че 170 млн души по света страдат от алкохолна зависимост.

“Средната възраст като отправна точка е 26 г. Има дълготрайно и късно развиване на симптомите - ако средно започнем да употребяваме от 16-годишни,сме зависими преди 26-тата си година. В САЩ 50% от престъпленията ,свързани с насилие и смърт, са свързани с алкохол. Става дума както за насилниците, така и за жертвите. Алкохолът е седмият фактор за причиняване на смърт в световен мащаб", каза още експертът.

Турлаков допълни, че при домашното насилие алкохолът присъства в 8 от 10 случая. “СЗО приема алкохолната болест като такава. Юнг е казал, че с методи на медицината човекът се стабилизира само телесно - оттам е необходима терапия", категоричен е той.

Според Парлапанов, ако сме критични към нашите навици, можем да установим сами дали сме в риск от зависимост. Ако пием всекидневно и това влияе на нашата работа, на качеството ни на живот, можем сами да се “хванем" и да потърсим лечение.

Желяз Турлаков подчерта, че освен отнемането на книжката на пиян водач, трябва той да се подложи задължително на лечение. В САЩ става точно това - 3 г. посещаваш “Анонимни алкохолици".

Парлапанов казва, че понякога семейството отхвърля алкохолика, ако той нарушава семейната динамика и вреди. Това може да доведе до пробуждане у него. Друг вариант за осъзнаване е катарзис - преживяване на трагичен случай, смърт, заболяване. Лошото е, че в дългосрочната употреба занижаваме способността си да виждаме връзка между действията ни и последствията. Тук идва ролята на психотерапията.

Турлаков заяви, че е важно в семейна среда да се покаже, че например майката няма да толерира алкохолния проблем на детето си. Трябва да бъдем строги, трябва да поеме зависимият своята отговорност за лечението си. “Съществува инстинкт за промяна на психологическото поведение - да бъдеш подвластен на влияние, което те откъсва от реалността", каза терапевтът, като подчерта, че е нужно да се борим с него.

“Имам в практиката си човек, който блъсна дете - собствения си син, пиян зад волана. Този пациент не пие вече над 10 г., детето, Слава Богу, оцеля. Представете си да живеете с човек, който години наред има този проблем. Ако се опитваш да помагаш, те обещават промяна, но винаги има хиляди причини да не я осъществят. Всички говорят едни и същи неща", поясни Турлаков.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам:

    23 1 Отговор
    А как живее оня министър с московското име дето уби детето си с мотошейна ? Как живее Плевнелиев след загубата на детето си? Може би понеже са от "онази" партия и законът им прощава !

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    15 0 Отговор
    Не знам дали се усещате, ама аз просто виждам вече обществената поръчка за задължителните алкозамоци.
  • 3 Местния Козар

    25 1 Отговор
    Айде и Тея ми вадят статистики от САЩ, по тяхната логика всички сме алкохолици, защото аз лично не познавам повече от двама, които не пият всяка вечер поне по 200гр или някоя друга бира(включително и аз)......да се лекуват те от простотията си.....
  • 4 Кнаус 485

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Питам:":

    Не ги мисли първо тях ще ги лекуват...... Ама кой ще лекува като не останаха лекари в територията, вероятно всички ще трябва да ни ....лекува д-р Гълъбова
  • 5 Браво

    10 0 Отговор
    Браво,и който го хванат пиян зад волана задължително да го ваксинират с всички ваксини
  • 6 Механик

    14 0 Отговор
    Да употребяваш алкохол не е престъпление. Да караш пил, обаче е.
    Само не виждам защо пияните шофьори трябва да се лекуват!!!!????На тоя принцип, трябва лекарите да стоят в магазина и вски закупил алкохол, веднага да го почват на лечение.
    А който пие и кара- ми има си закон. Законапредвижда от глоба, конфискация на МПС и спиране правата за управление на автомобил. А също така предвижда и затвор за определен срок.
    Какви са тия медици-фашисти?
  • 7 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Останките от народец оскотел във Мизерията и Безпътицата, си се самоубива и Убива както свари. Няма Общество, за да има квато и да е превенция. Приключили сме Вчера.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хаха

    4 0 Отговор
    При принуда мога и така да го изгърбя, че да заприлича на Фройд в последните му мигове
  • 10 Тези психотерапевти

    7 1 Отговор
    са пълно психо и са за освидетелстване.
  • 11 НРБ

    7 0 Отговор
    Ха ха ха , ще се лекуват...проблем е, че цялата държава трябва да се лекува....повсеместно се пие вечер вкъщи !! Парадокс е, че за снощната акция против тероризма са предупредени всички участващи служби да НЕ пият !!???? Каквио е заключението....пиянството на един народ !
  • 12 Еййй начи

    5 0 Отговор
    И пак мислат как да изкарват пари....тцтьть... кой ди го нема в главата, никой неможе да му помогне
  • 13 Деций

    6 0 Отговор
    Останали сме без работа,и се чудим как да изкарваме кинти!Вие сте едно ненужно звено,изкуствено създадено без реална необходимост !
  • 14 Зелени Хунвейбини

    3 0 Отговор
    Човек винаги трябва да има мярка и да знае до къде е наказание и от къде започва да е разправа.
  • 15 Ами и тези

    4 0 Отговор
    Ами и тези от парламента трябва да бъдат принудени да се Лекуват! Синдрома на Алчността доказа че е сериозен проблрем! Шизофренията също!
  • 16 Пежо

    3 0 Отговор
    Това с отнемането на автомобила беше глупост.Трябваше да полагат обществено полезен труд.Като в САЩ.Да мете градинките например 300 часа, това щеше да е наказание.А не да му вземат кошницата от 1500 лв.Той ще си купи друга...
  • 17 да де

    0 1 Отговор
    след като изчетох диалога между двама зависими от клинични пътеки , мисля че трябва да им се отнемат правата за 5 години и да полагат по 8 часа физически труд през това време , може пък да се очовечат
  • 18 Запознат

    1 0 Отговор
    Можеха да въведат,...които не иска да му бъде отнета колата да прави 150кв.м. тротоар. Така ще си направиме тротоарите без пари, ама като в кратуните няма нищо ....хем ще ходите в калта, хем ще ни газят по пътищата.
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Не става ясно, как определя дали хванатия е алкохолик? Може да не пие редовно, как ще го пращате на лечение? Има си закон, над 1,2 промила отива на съд. Толкоз! За всяко нещо си има наказание - глоба, затвор, според закона. Какъв е този фашизъм?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове