Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 20:42 966 24

За втори пореден ден фермерите протестираха в цялата страна

  • фермери-
  • земеделци-
  • протест-
  • блокади

В подписката е заложено още премахване на непосилните административни тежести, въведени поетапно от 2007 година до днес

За втори пореден ден фермерите протестираха в цялата страна - 1
Снимка: БГНЕС

Втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест. Този път времето на протестните действия бе увеличено с един час и блокадите бяха между 10:00 и 13:00 часа.

Земеделците настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора, обобщи БТА.

Земеделски производители блокираха с трактори възлови пътища в област Монтана на три места. Главен път Е-79 беше блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада беше на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата - на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Земеделски производители блокираха "Дунав мост" при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

"Протестите продължават, защото няма яснота какво ще ни предложат на срещата днес. Исканията ни остават същите. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят", каза Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

С тежка техника земеделските производители затвориха главния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено беше и движението на пътя София-Русе при Луковит. По думите на Симеон Симеонов - представител на земеделските производители, Сдружението на зърнопроизводителите - Ловеч, което е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), категорично се разграничава от политически искания и не иска оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Протестиращи земеделци имаше днес и на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово.

В Силистренско протестът беше под формата на колони от тежки машини, които се движиха по ключови пътни участъци. За БТА организаторите на протеста съобщиха, че са били инструктирани от органите на реда, че нямат право да блокират републикански пътища, като глобата за това е от порядъка на 8000 лева.

Зърнопроизводителите от Силистренско съобщиха, че протестите им ще продължат и в следващите два дни.

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци.

Протестиращите бяха предимно малки и средни животновъди и фермери, които заявяват, че държавата изцяло ги е изоставила и оцеляването им е въпрос на време. В протеста се включиха представители на общините Казанлък и Павел баня. Те бяха категорични, че ще бъдат тук всеки ден, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Част от протестиращите на разклона за село Дунавци преместиха тежката си техника и блокираха и обходния път между селата Горно Сахране и Шейново.

На място, освен земеделска техника, имаше и камиони със слама и животни, а в края на демонстрацията протестиращите запалиха бала сено.

Ще бъдем всеки ден тук, докато не се отменят тези изисквания и не се създадат условия, в които да работим нормално, категорични са протестиращите фермери от Казанлъшко. Тяхното намерение е в утрешния ден да блокират изцяло движението по Подбалканския път без възможност за обходни маршрути.

Протестиращи земеделски производители затвориха трите подхода за магистрала "Тракия" край Ямбол. Затворени бяха участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка беше до село Кабиле, а третата - до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт "Лесово".

Според председателя на регионалния съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров, който е и член на Управителния съвет на НАЗ, е възможно да се стигне до споразумение в петък. "Ако всичко е както ни устройва, с точни срокове, дати и гаранции от политическите сили, че тези закони ще влязат и ще бъдат гласувани в Народното събрание, ние ще спрем протестите. Нека да чуем каква е тази справка за доказване на загубите, за която говори премиерът Николай Денков. Ако е за разходите само за 2023 г., които твърдим, че са най-високите, ще се види, че ние наистина сме на загуба за тези пет култури", каза той.

С тежка техника земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора-Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината.

И днес протестиращите заявиха, че ще оставят машините в непосредствена близост до пътното платно при приключване на протеста.

Земеделските производители и зърнопроизводители в Стара Загора запалиха бала слама и отново настояха да не бъдат лъгани.

"Министърът на земеделието работи изцяло в интерес на българското земеделие, не само за сектор зърнопроизводство, но и за българското мляко, сирене, за пчелари, говедовъди, животновъди", каза пред БТА Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му "министър Вътев не е човек, който с магическа пръчка може да промени всичко, тъй като трябва да бъде подпомогнат и за всички политики да има и политически решения".

Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София-Варна. Протестът беше разположен на кръговото кръстовище на входа на града.

Според Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски регион, има много натрупано недоверие у хората по отношение на законодателните инициативи. "Стана ясно, че това, което говорим в момента, е готово, че законите ще бъдат вкарани в Министерския съвет или в Народното събрание за гласуване. Но това го слушаме за някои закони вече десет години. Точно това недоверие е основното, което ни спира да прекратим протестите", коментира той.

В област Търговище протестиращи зърнопроизводители и техника имаше и на входа на Попово.

Земеделска техника и производители от Поповско блокираха за три часа изхода на града за Бяла и Велико Търново. Повече от 25 машини и техните водачи с развети трикольори подкрепиха протестите на колегите си от цялата страна и изразиха солидарност с исканията им.

Пред репортер на БТА производител каза, че днес протестиращите са изкарали на пътя повече техника.

Врачанските земеделци отново блокираха пътя между Мизия и Оряхово по посока на ферибота към румънския град Бекет.

Всички присъстващи, които са членове на Българската аграрна камара, заявиха, че се разграничават от исканата оставка на министъра на земеделието от страна на другата асоциация - Българска аграрно-хранителна камара. Протестиращите очакват срещата тази вечер, след която ще стане ясно дали блокадите на пътищата ще продължат.

Земеделските производители от Плевенско блокираха с тежки машини главни пътища в региона. Точките, където бяха протестиращите, бяха при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, което блокира главния път София-Русе, както и при село Брестовец, където се спира движението по пътя Плевен-Ловеч. 14 тежки машини при село Брестовец блокираха пътя Плевен-Ловеч.

"Имаме поставени искания и държим на тях. Това, което управляващите ни предлагат, не устройва нито един от браншовете в сектор земеделие. Навсякъде проблемите са еднакви, в цяла България. Всеки един земеделски стопанин е еднакво засегнат от кризата, причинена от войната в Украйна", подчерта Кунчо Кунчев, зърнопроизводител и член на НАЗ.

За втори пореден ден земеделски производители от област Пловдив се събраха край село Труд. Те блокираха кръговото движение до селото с трактори и друга селскостопанска техника.

Също както и в първия ден от протеста си, земеделските производители направиха шествие до Пловдив. Маршрутът им беше по ул. "Васил Левски" до кръстовището с бул. "Дунав", откъдето направиха обратен завой и се върнаха обратно до началния си пункт.

За втори ден земеделските производители от община Перник излязоха на протест. Сборният им пункт беше пред зала "Борис Гюдеров" в областния град.

Малко преди обед те се отправиха към пътен възел "Даскалово", където затвориха за около петнайсет минути всички подстъпи към аутобана.

Сред протестиращите беше и земеделският производител и животновъд Венцислав Евгениев от пернишкото село Богданов дол. Той коментира, че заедно с колегите си днес ще изчакат срещата при министър-председателя Николай Денков. Въз основа на нея ще се реши как да продължат действията на протестиращите в идните дни. Евгениев каза, че ако няма реални решения, земеделците от Пернишка област ще останат в стачна готовност.

Протест днес имаше и в още две общини от област Перник. В Радомир бе затворено движението по пътя от София за Кюстендил в района на автогарата. Земеделски производители от Брезнишко блокираха за няколко часа и републиканския път II-63 от Перник за ГКПП "Стрезимировци".

Недоволни земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив-Свиленград. Както и вчера, на платното излязоха производители от повечето браншове в селското стопанство, а блокадата продължи три часа.

Тази вечер ще се запознаем с подготвения от кабинета меморандум, обясни пред БТА председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Засега съдържанието не ни е известно, но ние ще поставим и наши предложения, допълни той.

По неговите думи днешната демонстрация е малко по-масова от вчерашната и броят на селскостопанските машини, осъществили блокадата, е над 200. Стоянов подчерта още, че гилдията му се разграничава от всякакви политически искания.

Земеделски производители от Шуменско протестираха със селскостопански машини на 5-и километър край областния град.

Земеделците от Шуменско днес се присъединиха към националния протест и исканията на фермерите в страната.

Зърнопроизводители, подкрепени от представители на други браншове на селското стопанство в област Разград, втори ден блокираха пътя Разград-Русе. Земеделските машини бяха изкарани отново на главния път край село Гецово.

Нихат Расим, представител на зеленчукопроизводителите, овощарите и тютюнопроизводителите, заяви, че протестира, за да защити селското стопанство в България. "Нашите искания са почти на 90 процента покрити. Въпреки това сме съпричастни към зърнопроизводителите, защото знаем болката ви. Нашият интерес е общ, затова сме тук, да защитаваме интересите на всички стопани и истинските производители", подчерта той.

Протестите на земеделците в Разградско ще продължат до петък. Събота и неделя трактори и друга земеделска техника няма да бъде вадена на пътя.

Клада със слама, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер подпалиха протестиращите земеделци на пътя София-Варна край село Шереметя.

Симеон Караколев от Българската аграрна камара заяви, че законите са единственото дългосрочно средство, с което работата на земеделските производители може да бъде по-устойчива. Той уточни, че земеделските производители от всички браншове няма да отстъпят от исканията си. Като разберем какви са предложенията на правителството ще решим как да продължим с протестните действия, допълни той.

Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители посочи, че все още членовете на организацията нямат официална покана за среща с премиера и допълни, че действията на правителството внасят разногласия между представителите на различните сектори.

На днешния протест, освен представители на зърнопроизводителите и животновъдите, участваха пчелари, както и собственици на овощни и зеленчукови градини и оранжерии.

Земеделски производители затвориха днес за един час и четирите ленти за движение при кръстовището на изхода на Дупница при с. Пиперево. Затворено беше и движението при разклона за с. Слокощица, на изхода на Кюстендил.

Вчера земеделски производители в Кюстендилско не затвориха движението край с. Слокощица, но организираха протестно шествие с тежка техника до с. Пиперков чифлик.

Земеделски производители от Благоевградско излязоха на протест край санданското село Ново Делчево. С тежки машини и животни, те затвориха пътния възел към автомагистрала "Струма", с което бе спряно движението към граничните пунктове "Златарево" и "Кулата". Протестиращите направиха опит да се качат и на магистралата.

Протестиращите бяха подготвили декларация с искания, която подписаха, докато блокираха пътя. В нея се казва, че подкрепят исканията на колегите си от цялата страна и настояват да се премахнат всички рестриктивни ограничения за животновъдите, осъществяващи традиционни практики за сезонна паша в парковете "Пирин" и "Рила". Също така искат украинската помощ да бъде равна на миналогодишната предвид още по-тежките условия с цените на горивата, инфлацията и работната ръка.

В подписката е заложено още премахване на непосилните административни тежести, въведени поетапно от 2007 година до днес, както и всички преработени храни от месо, мляко и продукти от растениевъдство, достигнали до щанда, да бъдат отчетливо етикетирани какъв е произходът им и откъде е внесена суровината.

Земеделските производители са категорични, че протестите ще продължат и ще бъдат солидарни с колегите си в цялата страна.

Земеделски производители от град Ихтиман и региона протестираха на входа и на изхода край града. Десетки машини бяха наредени с трибагреници около републиканския път I-8.

Голяма част от протестиращите бяха от Самоковска община.

През вчерашния ден част от земеделските производители от Самоков са се включили и в протеста край град Дупница, каза за БТА младият земеделски производител Георги Щъркелов.

Вчера министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи законодателните инициативи, които екипът му подготвя за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор. Това стана по време на изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите, което се проведе в Министерството на земеделието и храните по инициатива на Вътев.

Преди заседанието министърът участва в брифинг в Министерския съвет заедно с премиера акад. Николай Денков. "Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.", посочи Денков. Той очаква представителите на сектора днес, в 18:00 часа, за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум.

Снощи от Българската аграрна камара приеха поканата му.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 4 Отговор
    Утре в 9 часа пред Конституционния съд в защита на българският лев.

    Коментиран от #2, #3, #7, #19

  • 2 софиянец ли

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И копейката!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Съпротивата":

    600 000 се разписаха в подкрепа на българският лев.Да дойдат!

    Коментиран от #10

  • 6 Бесен-_ Язовец

    12 4 Отговор
    Изсипаха два гюма с мляко дори не могат да протестират нормално страхливо племе
  • 7 Там сме

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Утре, 8 февруари, 9:00 пред Конституционния съд.
    Който го интересува да си запазим българския лев, да идва!
    КС заседава в 10:00 и ще вземе решение дали да има референдум. Ела да им напомним с кого следва да се съобразяват.
  • 8 Пародия

    12 1 Отговор
    Моля ви не ни разсмивайте с тези ..., айде да не казвам какви, ми нека погледнат какво правят фермерите в европа, цяла европа дори в брюксел, какво значи протест, клади, л@на по обществените сгради...

    Коментиран от #17

  • 9 Сократ

    4 2 Отговор
    Днес по тв аграрии казаха, че няма да има с какво да засеят. Ами да не сеят. Като не порасне нищо на тази територия, да видим бившите селтаци, домткнали се у додето, какво ще папкат. Да се надяват много на внос. Да гледат какво става в Европа.
  • 10 Софиянеца

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Никой няма да дойде в Четвъртък и на Костадин не му чиста работата такъв протест се организира в Събота или Неделя.

    Коментиран от #12

  • 11 ЩО ЗА ПРОТЕСТИ ТУК

    6 1 Отговор
    .............СМЕШНИЦИ.... Я ВИЖТЕ ЕВРОПА.........
  • 12 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянеца":

    Утре сутринта е заседанието на съда.Какъв е смисълът в събота и неделя?
  • 13 Не всички

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Съпротивата":

    Проблем е, че хората са на работа!
  • 14 Бесен-_ Язовец

    4 2 Отговор
    Да бяха купили 5 баки бял латекс от евтиния и да го бяха разтворили една водоноска поне да симулират, че разливат количество мляко.
  • 15 Протест до оставка на мафията

    6 1 Отговор
    лошото е, че предният път показахте, че сте продажни и ви купиха!
  • 16 Опааа

    8 1 Отговор
    Лелееееее,колко подробно пишат мисирките за смешният “протест” на продажниците! А за протестите в Германия,Франция,Белгия,Италия и Румъния,мисирките писаха по пет реда и то седмици след началото на протестите на истинските фермери в Европа!
  • 17 Опааа

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пародия":

    Абсолютно точно казано! 👍
  • 18 Фермерите ни не са

    8 2 Отговор
    като едно време... и млякото им е разредено...
  • 19 ТаУмВзе

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Разходката със викане не е Протест пич! Пусни си кадри от Протестите във Гърция. Направо на война го обърнаха, но те са Нация и Народ, не като нас мишоци. Който дойде Щави и Безчинства, ние си драскаме коментарчета и си бичим некви разходки. Нема да стане нищо така. То не че е възможно нещо да се промени, освен да Приключим Официално. До 10 години няма да ни има ни като Народ, ни на картата.
  • 20 Много са глупави

    8 0 Отговор
    Фермерите в европейските държави не изхвърлят храна. А нашите тъпаци изливат малко. В европейските протести изхвърлят слама и оборски тор. Простотия българска.
  • 21 НЯМА ТАКЪВ ДЕБИЛЕН НАРОД

    3 3 Отговор
    Да бяха хвърлили две три телета в този огън. Какво ни приспиват с това разредено мляко? Тази клада няма ли да повреди пътя? Как може кой където свари да пали и блокира?

    Коментиран от #24

  • 22 ТОДОР ЖИВКОВ

    2 1 Отговор
    ФАЛИРАЙ
    НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ
  • 23 незнайко

    2 0 Отговор
    Не само фермерите а и всички БЪЛГАРИ трябва да се осъзнаят, че им вземат РАБОТАТА и БИЗНЕСА !!! КАПИТАЛИ"ЗМА е по опасен от СОЦИАЛИЗМА и това се знае в цял свят !!! Демокрацията е ХИМЕРА за да замаже очите на НЕВИЖДАЩИТЕ !!!
  • 24 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "НЯМА ТАКЪВ ДЕБИЛЕН НАРОД":

    По голям ДЕБИЛ от Вас едва ли има след като не виждате какво става с производителите !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове