Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 22:17 1 666 47

Пред форума на The Economist Румен Радев обяви основните цели за България

  • форум-
  • the economist-
  • румен радев-
  • инвестиции-
  • икономика

Предизвикателствата в глобален план няма да намалеят

Членството в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е преди всичко средство за постигане на най-важната цел - българите да живеят сигурно и по – добре утре, отколкото днес. Това каза държавният глава Румен Радев на форума на списание The Economist The World Ahead 2024 в София.

По думите му най-важното е да има яснота в целите и приоритетите, които се поставят. Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната, ОИСР, коментира Радев. По думите му тяхното постигане няма да стане със срещи, а с устойчиви, социални и икономически инструменти, обобщи БТА.

Държавният глава отбеляза, че е много важно да има приемственост в политиката – там където има успех да бъде развиван, а там където има дефицити да бъдат запълнени. Защото предизвикателствата в глобален план няма да намалеят, всички знаем какво ни очаква тази година- европейски избори, национални избори в редица държави, избори за президент в САЩ, войната в Украйна, новите кризи в Близкия изток, нестихващото напрежение в Далечния изток, изброи Радев. Ако погледнем къде стои България на този динамичен пейзаж, трябва да си даваме преди всичко сметка за предизвикателствата, които стоят пред нас, добави той.

България е отворена икономика, тя е част от европейското и глобално икономическо пространство и то във време на невиждани икономически, политически и социални промени в глобален план и то в една много сложна среда за сигурност, каза Радев.

Държавният глава подчерта, че предвидимостта е изключително важен фактор, когато говорим за успешен бизнес и инвестиции.

Не мога да скрия своето задоволство от ръста, който бележи българският бизнес, изтъкна Радев. Той отбеляза, че се среща с представители на българския бизнес и посещава различни предприятия. Развиват се нови, все по-иновативни високотехнологични предприятия и даващи висока добавена стойност. България става все по-индустриализирана държава. Развива се зелена и кръгова икономика, добави президентът. Той подчерта, че има ръст в корпоративната социална отговорност и дуалното обучение.

Радев отбеляза, че Тракия икономическа зона наистина се е утвърдила като регионален лидер и образец на модела за успешно сътрудничество на бизнес, местна власт, образование. По думите му българският бизнес е показал, че в една сложна обстановка може да бъде гъвкав.

Президентът отбеляза и ролята на служебното правителство. То тръгна с летящ старт и нямаше никакъв друг избор, защото трябваше да решава заварени много кризи, посочи той. По думите му имено това го е мобилизирало, както и задачите, които са стояли пред него като овладяване на кризите, инфлацията, доходите, сигурността на гражданите и на държавата, задълбочаване на нашата европейска интеграция. Само за 10 месеца се поставиха едни солидни основи за икономическо развитие, посочи Радев.

Българската икономика продължава да бъде заложник на демографията, тежки, регионални, икономически, социални дисбаланси, липса на свързаност – вътре в страната и с нашите съседи, качество на образованието и липса на достатъчно работна ръка, каза Радев. България все още се нарежда на предпоследно място в ЕС по внедряване на дигитализацията и иновациите в икономиката и в обществения живот, добави той.

Къде искаме да се видим на световната и европейска иновационна карта и на инвестиционната карта на Европа, попита Радев и добави, че трябва да имаме ясни измерители. Ако искаме страната ни да бъде по-добра, ние трябва да намерим такива показатели, които да позволяват обективно да измерим нашето състояние и тогава да чертаем реалистични стратегии, отбеляза Радев. Той даде пример с глобалния пример за корупция на Transparency International, световният индекс за свобода на медиите, условията за правене на бизнес, класацията на Световната банка. Всеки един пункт нагоре или надолу може да означава милиарди инвестиции, плюс или минус за България, каза Радев и попита защо не си поставим за цел да влезем в топ 25 на тези класации. По думите му ако успеем да го постигнем вниманието и доверието към България ще бъдат много по-големи.

Структурата на инвестициите, които правят българите като граждани, като бизнес. Трябва да има друга структура, ако искаме да имаме една много по-конкурентноспособна икономика, посочи Радев.

Именно институциите са ключът към конкурентноспособност и високо качество на живот. И те правят разликата между държавите, когато говорим за просперитет, успех, защото институциите могат да дадат независима съдебна система, свобода на медиите, свобода на бизнеса, защита на бизнеса и на собствеността и могат да направят средата за бизнеса наистина добра и най-вече средата за развитие на всеки гражданин на тази страна да отговаря на неговите цели, стремежи и възможности, коментира Радев.

Според него 2024 г. ще бъде година на адаптация на България и българската икономиката към голямата геополитическа динамика и най-вече оползотворяване на нашите конкурентни предимства и възможности. Радев изтъкна, че страната ни има конкурентни предимства в много области.

По думите на президента голямата задача остава талантът на нашите млади хора. Според него предизвикателството е как да трансформираме този капитал в иновативна икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПО СКОРО С ПАРТИЯТА

    10 12 Отговор
    И СЕ ОСВОБОДИМ ОТ СЕГАШНИТЕ ЕНИЧЕРИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО И В ПАРЛАМЕНТА

    Коментиран от #8

  • 3 ЕдинОтМногото

    11 11 Отговор
    Вземи си оправяй бардака който ни натресе, съсипват ни с бесни темпове
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    16 4 Отговор
    Ква България и Цели бре шапкар? Тия са във некви Бесни халюцинации всичките.

    Коментиран от #7

  • 6 Свободен

    15 10 Отговор
    Основната цел на България е не Радев да казва коя е основната цел!

    Коментиран от #13

  • 7 Прокопи Катъра

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Под фуражка мозък не вирее. Както и в главите на протежетата му от пп.

    Коментиран от #11

  • 8 Не ти е нужно партия на Радев

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "ПО СКОРО С ПАРТИЯТА":

    за да се оправиш! Нужно е единствено да няма глупави хора, които мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, лъжат и водят като стадо да гласува за тях! Точно тези избиратели, 34 години гласуват за лъжци и крадци.
  • 9 Русофил

    15 7 Отговор
    Яааа, руската слуга Радев отново изпълзя. Добре, че всички видяха какъв лъжец е.

    Коментиран от #10

  • 10 Благодарение на такива

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    като теб с продадено бъдеще, на лъжците и крадците ПП, ДБ и ГЕРБ, виждаме какво зло са за България и за всички българи!
  • 11 ТаУмВзе

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Прокопи Катъра":

    Предлагам и правителство и президентсво да се Закрият и да се гласува кое Посолтво на краварите да врътка оцелелите некак роби на територията.
  • 12 Сталин

    7 3 Отговор
    The Economist е на Ротшилд,а Радев дрънка глупости
  • 13 Ти България

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Свободен":

    Ли се казваш, з0мбΝ ?
  • 14 Свиленски съм

    10 4 Отговор
    Алооооо....баджоооо....Крим руски ли е а?

    Коментиран от #15

  • 15 Е кьорав ли си

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Свиленски съм":

    че е руски Крим!

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Бийк

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Е кьорав ли си":

    Хахаха пилците се броят на есен
    Радевшенко навън са прай на евроатлантик,но хората не са глупави и са на ясно че главата му е пълна с вата
    Интересно руслям

    Коментиран от #17

  • 17 Явно са глупави

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бийк":

    Щом НПО-тата на онова зло САЩ опряха да опростачват деца да се излагат по форумите!
  • 18 хммм

    5 1 Отговор
    Да си избърше г8за с тоалетна хартия !!
  • 19 Глупости на квадрат

    4 5 Отговор
    Шенген, Еврозоната и ОИСР не може да са основни цели за България. Нито едно от тези неща не е в топ 100 на приоритетите на редовият българин и няма как да е ! Направо жал ми става за страните които са в Шенген, Еврозоната и ОИСР . Те направо са останали без цели...... Какви ла им а Радев ?
  • 20 Свиленски съм

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Е кьорав ли си":

    Абе ако питаш баджо с едното око е руски ама с другото око направо си намигва към шенген.Не мога да го разбера аз тоя моя баджанак кога говори истината и кога маже филиите.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Важното е

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Свиленски съм":

    да разбереш кога и за колко те опростачват.
  • 23 Вместо да има "петилетка"

    6 2 Отговор
    И да каже "петилетката за три години другари" взел глупости да говори. Срамота.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А сега де ?

    7 1 Отговор
    Радев изтъкнал, че страната ни има конкурентни предимства в много области.========= Но не посочил нито една ....... И кво точно е казал само той явно си знае ама и няма кой да го попита.
  • 26 Анти Българин Русороб

    6 1 Отговор
    И какво каза че България е на последно място по всичко и непревликателно място за инвестиции и ще чакаме младите хора да се изучат и оправят нещата
  • 27 Страната ни

    5 2 Отговор
    няма нито едно конкурентно предимство ! Нито едно ! НЕ в "много области" а вече в нито една област...... А относно "талантът на нашите млади хора" въобще не ми се говори даже.. Със разрушаването на системата за нормалното кариерно развитие и повтаряйки глупости от типа: "младоста не е порок" съвсем дадохме път на посредствеността
  • 28 Радев отново доказа, че

    4 2 Отговор
    в България може и да е нормален по някога, но излезе ли зад граница нещо се случва в главата му и почва глупости да говори. Някакъв вид шизофрения ще да е.
  • 29 Румен Радев

    6 7 Отговор
    ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО!

    Коментиран от #42

  • 30 ЕСССР трябва да се разтури!

    5 6 Отговор
    Що за безумни цели? Все едно ако се случат и всичко в България ще се оправи като с магическа пръчка. Все така сме най-бедната и най-бързо обезлюдяващата се страна от еврорайха.
    Спасението ни е далеч от безумията на Брюкселското Политбюро.
    А Радев е мекере на статуквото, макар и нормален на фона на ппдб-тата и гербавите.
    Искаме си референдума за еврото. Докога президент и съд ще погазват Конституцията и правото ни да решаваме съдбата си?
    Оставка на всички и съд!
  • 31 Аз съм веган

    8 3 Отговор
    Мунчо пак е паднал на глава от лоста докато е правил коремното
  • 32 Хохо Бохо

    2 3 Отговор
    Тоя импичмънта няма да го хване и ще трябва да го търпим до края на мандата му.
    Хубавото е, че след това няма да го има...

    Коментиран от #33

  • 33 Гадно, нали

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хохо Бохо":

    До края на мандата ще пречи на мафията в България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да те лъже, краде и обира! Не го е срам!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Боклуците на Боклука

    2 1 Отговор
    Палячо, най-важното за България е не Шенген, а доходите на народа, безплатното здравеопазване ,образование и т.в.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бля-бля

    1 1 Отговор
    И за кво ги дрънка тези глупости? Само се излага.
  • 39 пламен

    1 2 Отговор
    Цървул
  • 40 Па да каже :

    2 1 Отговор
    Европа се управлява от боклуци. Израел са престъпници и нацисти. Украйна са побъркани фашисти. Урсулата е за съд. Натаняху пък е за международен съд. САЩ нямат работа в Ирак и Сирия. България е мафиотска държава. В България в момента е атлантическо парламентарна диктатура.САЩ ни грабят. НАТО е терористична организация.... ......
  • 41 Мистър Кеш

    0 2 Отговор
    Говори за Европа.

    Беше се е объркал със сигурност .

    Искал е да каже нещо

    За Рашкирия.
  • 42 И да премахнем

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Румен Радев":

    Руската Окупация

    След Мочата е време за

    Алъоша Галоша.
  • 43 Радев,

    0 0 Отговор
    нито Шенген, нито еврозоната, нито "цифровите концлатери" и "умни тоталитарни градове" са ми мечти. Не знам от името на кого говориш, но и ти си показа Давоските корени. България няма ВИК и Канализация, качествена храна, зеленчукопроизводство, енергетика, граници. Скоро унищожавате и български лев. Всички ще бъдете еднакво мразени от народа си, ти ни докара Шарлатаните.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шарлатани ОПГ

    1 0 Отговор
    Време е да отвоюваме държавата си от фашизоидните шарлатани които искат да я овладеят окончателно и заличат! Време е за Възраждане! Време е президентът Радев да каже открито Шарлатани ВЪН! Шайка ВЪН! Сглобка ВЪН!
    България не е за продан!
  • 46 пишеш ли шайтан фатмак, те трият

    0 1 Отговор
    те така ще затрият шайтана, който си прави партия още като е пРезидент.
  • 47 Нашия пРезидент

    0 1 Отговор
    Е путински резидент.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове