Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 06:13 1 360 35

Трети ден на земеделски протести

  • протести-
  • земеделци-
  • блокади

Очаква се и днес те да блокират пътищата в страната

Трети ден на земеделски протести - 1
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължават протестите на земеделските производители, предаде NOVA. Очаква се и днес те да блокират пътищата в страната. От няколко дни тежка техника е разположена на десетки места.

Вчера премиерът Николай Денков проведе среща с представители на бранша, но тя започна със скандал. Представители на част от аграрните сдружения отказаха да седнат заедно на масата за преговори. Разделиха се на такива, които искат оставката на земеделския министър, и други, които не се обявяват срещу Кирил Вътев.

Така срещите при премиера станаха с две групи протестиращи. По думите на част от участниците, в тях се е стигнало до размяна на обиди пред министър-председателя. Денков остана категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба.

Разговорите с властта ще продължат в края на седмицата. До тогава продължават и протестите.

В писмено съобщение от Министерския съвет заявиха, че на срещата е постигнато споразумение за подпомагането със 150 милиона за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 1 Отговор
    Ще се срещнем с вас в сто и третия ден на протестите.

    Коментиран от #4

  • 2 Санитар

    1 2 Отговор
    Абе липсва КОЗЛОДУЙ да не е а тоа екскремент
  • 3 Зърнар

    8 8 Отговор
    Исканията ни не са политически искаме само оставка на Сглобкаджийте !

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Акула

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Трябва да им задоволят исканията господине иначе няма хляб
  • 5 Гориил

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Зърнар":

    За да се подновят субсидиите за фермерите, е достатъчно да се прекрати войната в Украйна.

    Коментиран от #7

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Зърнар":

    Искате какалашка вие и ше я хапнете
  • 7 Акула

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Мълчи бе изостаналия
  • 8 Хвгнз

    25 2 Отговор
    Закривайте ги тия милиардери Бончовци с Бентлита...само точат субсидии и нищо не произвеждат. В БЪЛГАРИЯ всичко е внос.

    Коментиран от #9, #20

  • 9 Акула

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "Хвгнз":

    Не е вярно господине по цял ден са на полето

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 10 Ний ша Ва упрайм

    13 2 Отговор
    в основата на тия протести са глуповатите недоносени практики на бюрократи еурогейове от Брюксела и нелегалния криминално-бракуниерски внос на продукция от Окрайна. И не без "помоща" на шопите у софето.
  • 11 Хе Хе

    15 1 Отговор
    Всичко внос а земеделците с майбаси че вийш ли много произвеждали. Зверски проверки и затвор за измами с евросубсидии трябват. Да им се видят измамите.
  • 12 Мхм

    5 5 Отговор
    Бсй Гейтс иска да ви остави бвз храна че сте му много
  • 13 Селянин

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Акула":

    Нее вярно цял ден по полето са им роботниците(робите)те са по островите.
  • 14 Защо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Акула":

    Абе акулите са по умни.Ти май си един озъбен старец страдащ от безсъние.
  • 15 Факт

    3 4 Отговор
    Децата са най лошата инвестиция
  • 16 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Акула":

    Оглеждат къде палатки за барбекю да разпънат.
  • 17 Мхм

    6 0 Отговор
    Българина плаща скъпа храна после се чуди що немеца има повече пари.Про ст народ нататъка е ясно
  • 18 Тити

    5 0 Отговор
    Никакви пари за тези алчни нсглеци не може хляба да е 2 20 а кофичка кисело мляко с не ясно съдържание 2.00 лева.
  • 19 Спрете

    7 0 Отговор
    Народа разбра за що за земеделци сте,по евтино ни излиза да си купуваме от други държави селскостопанска продукция,вашата си я дръжте за вас.

    Коментиран от #26

  • 20 Минувач

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хвгнз":

    Коментарът ти показва няколко неща - пълно непознаване на сектора, елементартна злоба и завист и простовато следване на някакви мантри.
    Понеже знам някои неща за сектора, защото съм пряко зависим, мога да ти кажа, че тези така наречени мега-гига-хипер богаташи с бентлита са да кажем 5. А има стотици дребни зърнопроизводители, които дефакто сега са на протестите и, които след началото на войната са яко назад, особено тая година. Миналата година цените на световните борси бяха добре, но сега се сринаха. Има огромен дисбаланс - голяма инфлация, цените на храните растат, а на суровините (зърното) се сринаха. Някой яко се гуши по веригата за сметка на производителите и на хората в магазините. А към това да включим и увеличените разходи за горива, торове (Русия е най-големия производител на торове, а са под санкции), заплати, защото работниците си искат увеличение и т.н.. И ако не ми вярваш, направи си проста сметка при сегашните цени на пшеницата примерно. Примерно за Добричко за декар: 700 кг добив х 0,35 лв = 245 лв + 30 лв субсидия = 275 лв. Това е общия приход на декар, няма други. За слънчогледа и царевицата е още по-малък. Тези пари са за рента на собственика за земята, за данъци, за заплати, за горива, за торове, за семена, за няколко пръскания, за поддръжка и ремонти на машини, на сгради, за изплащане на взети заеми за машините и трябва да остане някаква печалба, защото никой няма да се бъхти за тоя дето духа, нали. Общо взето чистата печалба накрая по
  • 21 Минувач

    0 2 Отговор
    Коментарът ти показва няколко неща - пълно непознаване на сектора, елементартна злоба и завист и простовато следване на някакви мантри.
    Понеже знам някои неща за сектора, защото съм пряко зависим, мога да ти кажа, че тези така наречени мега-гига-хипер богаташи с бентлита са да кажем 5. А има стотици дребни зърнопроизводители, които дефакто сега са на протестите и, които след началото на войната са яко назад, особено тая година. Миналата година цените на световните борси бяха добре, но сега се сринаха. Има огромен дисбаланс - голяма инфлация, цените на храните растат, а на суровините (зърното) се сринаха. Някой яко се гуши по веригата за сметка на производителите и на хората в магазините. А към това да включим и увеличените ...Общо взето чистата печалба накрая по груби сметки се дели по равно между зърнара и собственика на земята. Миналата година тук даваха по 140 лв/дек рента не е като да са взели всичко облажени от високите цени на зърното. Тая година след срива, дават масово по около 70-80 лв. И пак ти казвам - колко зърнаря с Бентлита си видял - 1-2-3 или 5? А зърнарите са стотици, вероятно хиляди! Не може заради 5 човека да плюеш всички и точно тези малките сега са по улиците, защото ако продадат сега, ще реализират загуби, заддържат продаването с надеждата да се вдигнат цените. А не могат да чакат, защото им трябват пари за сеитба, работата не чака, завод без покрив! А ако влезем и в конспирации - може да помислим, как се случва храните да растат, а

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Минувач

    1 1 Отговор
    ...може да помислим, как се случва храните да растат, а зърното да поевтинява?!? Дали не е част от световна схема за фалиране на малките зърнопроизводители и завладяването на целия сектор от няколко големи корпорации и фирми. Това ще го покаже времето.
  • 23 Тираджия

    2 0 Отговор
    Жандарите да отворят пътищата ! Когато ние имаме проблем не си паркираме камионите в нивите!
  • 24 М3 голд

    2 0 Отговор
    Това са над 90% ЗЪРНАРИ. Производители на зърно. Защото с машини и с малко хора произвеждат зърно ПОЧТИ БЕЗПЛАТНО от чуждата земя. Земята на стотиците хиляди собственици. И къде е полският добив на домати, пипер, памук, дини, пъпеши, тикви и други? Закриха дялове от преработвателната промишленост - на зеленчуци, платове и други.

    Коментиран от #30

  • 25 Дългия

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Минувач":

    Денков ви каза покажете даначните декларации ,който е на загуба ще получи! Вие защо ги криете?

    Коментиран от #28

  • 26 Минувач

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Спрете":

    Ами айде купи си от Западна Европа, хах! Земеделците от ЕС са подложени на много високи изисквания за торовете, плащат много по-високи заплати на работниците си, заради по-високия стандарт на живот в Европа, цените на горивата тук са по-високи от тези в Русия, в Украйна, в Китай или САЩ. Данъците тук са огромни. Дефакто, ако няма субсидирането на сектора от ЕС, той ще загине, ако е на свободния пазар. Говоря за целия ЕС, не само за българските зърнари, а всички! А зърнопроизводството е от стратегическа важност за всяка държава и за самия ЕС и не трябва да се погуби. затова и е взето решение за субсидиране, за да оцелее. Но и почваме да говорим за еко-, постоянно се налагат нови и нови изисквания за чистота и еко- неща, а това сваля добивите. Отделно на Запад искат да орежат и субсидиите, вместо да ги увеличат. Затова и цяла Европа е пламнала от протести. Не е само България. А Европа трябва да заддържа сектора и дава милиардите, защото това е стратегическо решение. След военната си зависимост и неспособност, Европа не трябва да губим и продоволствената си независимост. Трябва да гледаш по-генерално на нещата.
  • 27 М3 голд

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Минувач":

    Извинявай, но при 700 кг добив, давали по 140 лв рента. При средно 22 лв/дка рента и при 0.35/кг зърно, колко излиза че е добивът на този зърнар? И колко му е субсидията и защо?

    Коментиран от #29

  • 28 Минувач

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дългия":

    Аз не съм зърнар, защото виждам, че така се обръщаш към мен. Аз съм собственик на земя и от мой интерес, както и на стотици хиляди хора, като мен е секторът да е добре, за да имаме и ние добри ренти. Нещо, което виждам си мислите, че всичко е чиста печалба за зърнаря, а то касае нашите ренти.
    Относно НАП отчетите и доказването на загуби. Това, което знам е, че много от зърнопроизводителите, особено малките, не са продали или са продали само част от продукцията, за да дадат някакви ренти, обикновено около хова година. От прибирането на реколтата, цените са много ниски. Ако продадат, означава да се примирят със сериозна загуба. Имат дилема - или продават, пият студена вода и чак тогава могат да докажат загуба за пред НАП и Денков да им даде по 10-20 лв/дек. Ама и да вземат тези пари, те пак ще са на загуба, защото тази помощ е несрванимо малка. Другият вариант е да заддържат продажбата с надеждата да се качат цените и тогава да продадат. Ама така не могат да докажат загуби пред НАП, защото все още не са реализирали продукцията си. Дилемата се задълбочава, защото им трябват сега и пари за подготовка на новата година и сеитбата. Да не говорим, че дори да нямат загуба, то какво ще означава - че цяла година са работили за без пари? Ти би ли искал една година да работиш нещо ангария, за без пари, като издършаш и семейство?
  • 29 Минувач

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "М3 голд":

    Миналата година даваха по 140 лв. рента. Субсидията е 30 лв/дек. Миналата година тук добивът го сложи 700 кг/дек. Но цената миналата година на пшеницата мисля беше над 600 лв/тон. В момента цената е към 300-350 лв/тон. Затова и рентите са наполовина.
  • 30 Минувач

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "М3 голд":

    Така е и никой не го оспорва. Този въпрос е към ЕС! На нас са отредили зърното, другото се убива. Няма да ти позволят да конкурираш холандските домати, бъди спокоен.
  • 31 НЕЛИ ВАСИЛЕВА

    1 0 Отговор
    до кога държавата и народа ще работи за тях тия със субсийдииките ТОВА СА БАНДИТИ ОГРАБИЛИ БЕДНИЯ БЪЛГАРИН И УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛАТА ЗАТВООООООООР!
  • 32 БАБА РАДА

    2 0 Отговор
    НАСАДИЛ ТИКВИ И ГА ЗАМИНАЛ НА ПОЛЕТО АБЕЕ АЛАНКУЛУУ КАТО СИ НАСАДИЛ ТИКВИ ПРИБЕРИ ГИ ПРОДАЙ ГИ ИЛИ САМО ЗА СУБСИЙДИЙКИТЕ ЗНАЧИ ТОЙ МИСЛИ САМО ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ГЪЪЗ НЕ ЗА НАРОДА
  • 33 СТРАНДЖАТА

    1 0 Отговор
    А С ТИЯ БАНДИТИ ЗЪРНАРИТЕ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕМ НА ПРОТЕСТ И КОЙ ОСТАНЕ ОСТАНЕ ТИЯ ОГРАБИХА И ПРОДАДОХА ДЪРЖАВАТА
  • 34 овчар

    1 0 Отговор
    един трактор с инвентара струва 400 000 лева а те имат по 30-40 от къде бе нали сте на загуба бе милионери народа ще Ви управи ще ядете дебелия скоро
  • 35 Борисов

    1 0 Отговор
    те си мислеха зърнарите тук 15.20 години че ще ядад мед с мечките Дааа ама Неее в грешка сте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове