Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 06:51 660 3

Панчугов за спора за МВнР: Демонстрация на мускули

  • христо панчугов-
  • политолог

В българското общество липсва каквато и да е форма на истинско политическо лидерство, заяви политологът

Панчугов за спора за МВнР: Демонстрация на мускули - 1
Снимка: БГНЕС

Разговорът за поста на външен министър след ротацията е демонстрация на мускули. Това е опит за пореден път да се създаде изкуствено напрежение. Отново някак си встрани остава разговорът за политическите цели, за дневния ред, който ще се преследва оттук нататък, както и за необходимостта от това управление.

Това каза политологът Христо Панчугов пред "Фокус“.

При липсата на такъв разговор подобен "шум“ в системата според него обслужва интересите на всички участници в управлението.

"И двете политически формации трябва да дадат отговор на един съществен въпрос – каква външна политика ще се преследва от външния министър, който и да е той. Ако за ПП аргументът за това как един човек получава твърде много е единственият, това изглежда доста несъстоятелно. Аргументите на премиера за това как трябвало да се чува гласът на ПП в чужбина също изглеждат леко несъстоятелни. Хубаво е все пак и двете страни да кажат как изглежда планът им за външната политика в детайли, за да можем да си представим ние като общество къде е същината на този спор и кое би било най-доброто решение“, коментира политологът.

Поставянето под съмнение на ротацията и говоренето за червени линии се случва единствено около определени постове, посочи Христо Панчугов. "Изглежда и от двете страни си представят управлението единствено и само като назначения на едни хора на едни места. Това започва да изглежда все по-несъстоятелно като основание за съвместно управление и колкото по-скоро партиите излязат от този разговор, толкова по-скоро ние като общество ще имаме полза от това“, допълни той.

По този начин партиите говорят на собствените си избиратели, обяснявайки непрекъснато защо се търпят негативите от съвместното управление. "Неслучайно липсва конфликт по същината на управлението, тъй като подобен конфликт би бил много труднопреодолим. Конфликти относно хора, освен че демонстрират желанието да се отстоява позиция, са доста по-леснопреодолими. Иска ми се по-бързо да излезем от безсмисления разговор за ротацията на това управление и да видим политици, които истински адресират проблемите, пред които е изправено българското общество и българската държава – националната сигурност и начинът на функциониране на институционалната среда в България. Управлението е в един постоянен обяснителен режим и в постоянен конфликт. Ако това ще продължава, предсрочните избори са по-добрата алтернатива, но не смятам, че ще стигнем до там“, заяви Христо Панчугов.

Политологът коментира и резултатите от изследване на "Маркет линкс“ за степента на доверие сред политиците. Според него президентът се ползва с 40% доверие, Мария Габриел – с 28%, а Бойко Борисов и Николай Денков – по 24%. Резултатите според него показват, че в българското общество липсва каквато и да е форма на истинско политическо лидерство. "То остава затворено в едни много ограничени групи на българското общество и много малко българските политици могат да бъдат припознати като хора, които се радват на универсална подкрепа. Това е нещо, което ние като общество трябва да започнем да променяме, и самите политици да си дадат сметка за необходимостта да говорят на много повече хора и да се държат така, че да създават около себе си позитивни нагласи и усещането, че те всъщност биха могли да постигнат някакви големи политически цели“, обясни Панчугов.

Рейтингът на президента е традиционно висок в сравнение с този на политическите лидери, отбеляза той. "Но в неговия случай това е съпроводено с изключително вреден за българското общество разказ, който всъщност разделя обществото на ценностна основа и поставят под въпрос фундаментите на съществуването на една демократична политическа система. Да не говорим, че заплашва в доста голяма степен възможността да се стигне до консенсус за обща политика, която да гарантира българската национална сигурност“, допълни политологът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не са за едните мускули,

    3 1 Отговор
    А влиянието навън, не случайно пп си плати на лобисти
  • 2 Защото

    2 2 Отговор
    да ги има НИЕ сме ВИНОВНИ !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове