Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 21:51 1 117 10

Първан Симеонов: В трудни управления, като настоящото, губят онези, които най-много стърчат

  • първан симеонов-
  • ротация-
  • управление-
  • пп-дб-
  • бойко борисов

"Борисов не държи толкова да има повече видима власт, колкото някак си да има повече гаранция, че няма да остане изигран. Ако пък се пазарят за външния министър, това е малко странно за мен

Първан Симеонов: В трудни управления, като настоящото, губят онези, които най-много стърчат - 1

В трудни управления, като настоящото в България, губят онези, които най-много стърчат. И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ леко блъфират в момента. През фигурата на външния министър се опитват да спазарят нещо друго вероятно. Това коментира в интервю за "Фокус" политологът Първан Симеонов.

"Борисов не държи толкова да има повече видима власт, колкото някак си да има повече гаранция, че няма да остане изигран. Ако пък се пазарят за външния министър, това е малко странно за мен. Защо? Защото ПП казват: "Ами ние искаме контакт с партньорите“. Ами сега, айде да не се лъжем, България има прекрасен контакт с всички посолства. Второ, академик Денков – изключително уважаван специалист в областта на образованието, консенсусна фигура, не си го представим като външен министър. Освен това, в крайна сметка някак си ми се струва, че много други типове компенсации биха могли да получат ПП за това искане за външен министър, а пък за ГЕРБ външният министър изглежда важно. И въобще това е един възел, който би трябвало да мога да разплетат през пакетна политическа договорка. "Окей, не вземаш това, но вземаш три други“ – така се прави обикновено в политиката, ако се разберат", обясни политологът.

По думите му рамката "казва", че на този етап и заради външната обстановка, но не само заради нея, и заради годините на политическа криза, в България е намерена някаква формула и няма някаква особено логика тази формула да се променя: "Вътрешната логика какво казва: че и на ГЕРБ, и на ДПС засега тази формула им се получава добре, защото главната тежест се носи от "Продължаване промяната“ (ПП), даже не толкова от "Демократична България“ (ДБ), защото те са малко по на заден план, доста мъдро, но тежестта се носи от ПП, което се материализира в спадане на доверието. Тука обаче идва голямата питанка за ГЕРБ – сега предстои те да поемат шефството, и след като те ще поемат шефството, те се боят да не стане така, че негативните към тях да почнат да отиват. А защо има негативи? Ами защото първо, това е трудно управление, то е ясно, и второ, това е непопулярно управление, те ще се събрали от няма и къде. Сега друг е въпросът, че те взеха да се харесват според мен, хайде, може би те самите още не са усетили, но взеха да се сработват. И точно защото взеха се сработват според мене ГЕРБ са си казали: "Абе, дали пък не може да направим нещо още по-изгодно, например така да се каже като ще носим негативите да имаме и повечко лостове за контрол“", смята Първан Симеонов.

Според политолога от друга страна пък ПП-ДБ пък са се усетили, че са малко изиграни в цялата тази ситуация, особено след случката в София: "Където получиха председател на Общинския съвет, но първо, този председател на Общинския съвет не е точно техен тип човек, второ, им взеха контрола над Общинския съвет. И то сега стана имат кмет и председател на Общински съвет, но нямат мнозинство в Общинския съвет. ПП малко са се усетили, че губят лостове и поставят това условие за външен министър. Но както и да го гледаме това не би трябвало да срути сглобката".

Политологът обърна внимание обаче че е може ротацията да не се случи, но и нов избори също, а е възможен среден вариант: "Просто се сформира ново мнозинство на базата на ронене и разцепление на парламентарни групи. А излишно е да казвам, че нито ГЕРБ много харесват ПП, нито струва ми се ДБ ужасно много харесват ПП, а за ДПС да не говорим. А както се видя "Възраждане“ не е толкова монолитна и като нищо, сега, това е градската спекулация и това е плашилото, което ми се струва, че ГЕРБ вадят срещу част от своите коалиционни партньори".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    3 0 Отговор
    Губи Бг Народ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъп Кач

    2 0 Отговор
    Този чичо защо не си бръсне питчето?
  • 7 Шарлатани ОПГ

    3 0 Отговор
    Фашизоидните евроатлантици узурпирали властта в България с помощта на американското посолство се опитват да ни превърнат в следващата Украйна и нова хазарска държава, но ние няма да го допуснем!!!!!
  • 8 Кандидат Милионер

    1 0 Отговор
    Който стърчи - губи...Знаех си аз...Ама тя , като легнала в една ефирна ношничка,една мижава светлина ,една разтапяща музика - как няма да стърчи бе...
  • 9 Евроатлантик Шиши

    0 0 Отговор
    Аз съм малък, не стърча, Толупа 🎃 също, а Простото хич !
  • 10 ДОН ЦЕЦИ

    0 0 Отговор
    Първанчо кой и за какво ти плащат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове