Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 16:31 1 487 17

Групата на ПП-ДБ СС в СОС: Изборът на зам.-председатели и състав на комисии е в грубо нарушение на правилата

  • сос-
  • правилник за работата на съвета

Те припомнят, че в Правилника за организацията и дейността на СОС има подробна процедура за насрочване на заседания и за внасяне на доклади, гарантираща прозрачно и информирано вземане на решения

Групата на ПП-ДБ СС в СОС: Изборът на зам.-председатели и състав на комисии е в грубо нарушение на правилата - 1

Връщането на решението на Столичния общински съвет (СОС) от извънредното заседание от 8 февруари, като незаконосъобразно е правилно”. Така коментираха действията на областния управител от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ("Спаси София") в СОС, съобщават от пресцентъра на Съвета, цитирани от БТА.

Според председателя на групата на ПП-ДБ ("Спаси София") Борис Бонев сега ще започнат спекулации, че по тяхна вина ще бъде забавена работата на Съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация, отбелязва той.

Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание, посочlа Бонев.

От групата на ПП-ДБ припомнят, че в Правилника за организацията и дейността на СОС е разписана подробна процедура за насрочване на заседания и за внасяне на доклади, гарантираща прозрачно и информирано вземане на решения. Изключенията от този ред следва да са изрични.

Така чл. 14-16 урежда как да се извърши изборът на председател, а чл. 17 от правилника предвижда, че в деня на избор на председател на СОС, а при невъзможност, в срок до 14 дни след избора на председател, СОС избира с явно гласуване от състава на общинските съветници заместник-председатели на СОС. С други думи, решенията, за които не се прилага общият ред съгласно Правилника, са ограничени до избор на председател и негови заместници. За всички останали решения се прилага основната уредена в Правилника процедура, посочват от групата на ПП-ДБ.

Оттам поясняват, че за всички решения, различни от избор на председател и заместниците му в СОС, се провеждат редовни заседания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се проведе и извънредно заседание, което може да бъде свикано от една трета от общинските съветници с мотивирано искане, като се предложи конкретен дневен ред.

Уведомяването на общинските съветници за извънредни заседания на СОС се извършва с писмена покана не по-късно от три дни преди деня на заседанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците трябва да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди заседанието, обясняват от групата на ПП-ДБ.

Оттам припомнят, че след избора на председател и заместник-председатели на 8 февруари, те предложиха свикването на извънредно заседание в понеделник именно, за да се спазят всички законови изисквания. Докладът на Карлос Контрера, с който се предлага разпределение на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството след всякакви възможни срокове в 18:38 ч., а е насочен към съветниците в 19:59 ч., след като вече части от него са били гласувани, посочват от групата на ПП-ДБ.

Те отбелязват, че с тях не е коментиран въпросът с ръководствата на комисиите, както и, че не им е оставено време да се запознаят с доклада, въпреки че по правилник трябва да имат три дни. "Кой кога и как се е разбрал можем само да гадаем. Какъв е бил залогът за подкрепата - също. Но фактът е, че в зала се гласуваше проект на решение, с който съветниците не бяха запознати", коментират от групата на ПП-ДБ.

На 8 февруари СОС избра председател, заместник-председатели, а също и председатели на постоянните комисии към Съвета. Заседанието продължи над 12 часа и беше удължавано на два пъти. Днес областният управител върна за ново обсъждане решението на СОС за избора на постоянните комисии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    7 7 Отговор
    ГЕРБ обичат грубо да нарушават правилата за собствени интереси!
  • 2 ХаХа

    9 2 Отговор
    Тия са по зле и пт Фандъкова, вече има кратери на централните булеварди. Бацо да се снима с тях и да ги праща ма бонка
  • 3 Нещо

    10 2 Отговор
    напълно очаквано от тази паплач ! Безсрамни безродници и Боюво подводници къде ли не ! Но заедно ще потънат !
  • 4 Майора

    9 1 Отговор
    Мис Бони пак се оплаква , не стига че заради егото му не се избра председател на СОС , но като се избра пак е недоволен! Не можр с 33в НС и 23 в СОС да искате цялата власт в страната и столицата , вие сте виновни за забавянето , свикнали да получават всичко наготово и "морни вода не пили"!

    Коментиран от #8

  • 5 Фют

    9 1 Отговор
    И се развяха знамената на дъгата ...

    Коментиран от #7

  • 6 само питам

    8 0 Отговор
    не стига че заради мургавия от спаси софия не се избра председател на сос а и много зная такива каго него вэн от политиката и оставка
  • 7 Артър БОМЪР Харис

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фют":

    KATO TE СЪРБИ УХОТО ИГО ПОЧЕШЕШ НА ПРЪСТА ЛИ МУ Е ХУБАВО ИЛИ НА УХОТО

    Коментиран от #9

  • 8 въпросче

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майора":

    Майоре, колко вода се побира в един пожарен автомобил? 🔥🔥🔥 🚒
  • 9 ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Артър БОМЪР Харис":

    Тъпо клише! Пръстът и ухото не са създадени с еднакво предназначение, че да ги сравняваш.

    Коментиран от #12

  • 10 Яяяяяя

    4 0 Отговор
    Група “ Ала Бала”
  • 11 Сатана Z

    4 0 Отговор
    На снимката различавам два пдраста в центъра на терена.
  • 12 Фют

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    А теб те сърби ушето... И...... ето !

    Коментиран от #14

  • 13 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Още с незаконното рушене на паметника беше ясно че тази е назначена да изпълнява политически поръчки. Това е пп дб сега се опитват да овладеят и съдебната система. Най наглия лъжец докопал се до власта се прави на майка Тереза. До кога ще вярваме на такива месии преди беше царчето докато си докопа горичките резиденциите сега другия който обслужва интересите на тия който го налагат и съдружници. Ще се проличи с най желаната хапка Лукойл кой ще я получи
  • 14 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фют":

    Моето уше е специално. Трябва да знаеш паролата! Знаеш ли я? НЕ!

    Коментиран от #15

  • 15 Фют

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха ха":

    Но на д...... ето я знам ! Сам я написа на "цветното" знаме"...

    Коментиран от #16

  • 16 нищо не знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фют":

    Моето знаме не е цветно, има изобразена една констелация на него.
  • 17 Асенчо

    0 0 Отговор
    ма къ се красавци са се изтипосали на снимката?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове