Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 22:00 2 484 2

Важните новини във ФАКТИ на 17.02.2024 г.

  • гражданска отговорност-
  • вигенин-
  • цветлин йовчев-
  • цветан цветанов-
  • нацисти-
  • луковмарш-
  • глоби-
  • мюнхен-
  • възраждане-
  • иван гешев-
  • влак-
  • евгений кънев-
  • нотариуса

Промените се очаква да се гледат в пакет с тези, въвеждащи камерите на пътната агенция като средства за засичане на средна скорост с административно-наказателна цел

Важните новини във ФАКТИ на 17.02.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Стикерът за Гражданска отговорност отива в историята

Войната срещу стикерите по предното стъкло на автомобила съвсем скоро ще вземе нова жертва – този за гражданска отговорност. За това информира „Телеграф“ , позовавайки се на депутати от ресорната парламентарна комисия, която предстои скоро да гледа на второ четене промени в Закона за движението по пътищата, които пращат зелените лепенки в историята. Мотивите са улеснение на гражданите и намаляване на разходите им на пари и време.

Вигенин: Най-добре е правителството да се "разглоби"

Най-добре е правителството да се „разглоби“. Вече втора седмица ни занимават с второстепенния въпрос за поста на външния министър. Не се говори за политики. Това че Мария Габриел е била комисар, а Николай Денков - премиер, не ги прави добри външни министри. Не би трябвало външният министър да съчетава функциите си с тези на премиер. Това каза заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов“.

Цветлин Йовчев: Службите сами не могат да противодействат на изграждането на паралелни структури

Службите сами не могат да противодействат на изграждането на паралелни структури в съдебната власт и „разпъването на чадър”. Необходимо е в съдебната система да бъдат изградени такива механизми, тя да изгради собствена имунна система. Това коментира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”.

Според него е добра идеята да се изработи специално законодателство, което да позволява на депутатите да провеждат разследвания.

„Би било добра практика. Не съм убеден, че сега действащите закони ги възпрепятстват да направят това нещо. Да, не могат сами, но имат право да възложат проверки и да извлекат необходимата информация от всички държавни органи”, коментира Йовчев.

Той изрази опасения за работата на временната комисия в парламента, която беше създадена след случая „Нотариуса”.

„Имам опасения за начина, по който започна. Като че ли се тръгна в посока не да поправим системата, а да сменим бушоните. Ако системата остане в същото състояние, единият „нотариус” ще бъде заменен с друг”, заяви Йовчев.

Относно списъка с имената, който беше пратен анонимно до Атанас Атанасов, Йовчев каза, че всеки е невинен до доказване на противното.

Запитан дали в съдебната система се наблюдава прегрупиране или битка на две крила, които се опитват да разпределят зоните си на влияние, Цветлин Йовчев заяви, че са възможни и двете хипотези.

„Надявам се в хода на разследването на убийството на Божанов разследващите да стигнат до истината. Но това, което виждаме, са дълбоки порочни процеси в съдебната система”, каза Цветлин Йовчев.

Той коментира и обвиненията на Цветан Цветанов, че това, което се случва в момента в съдебната система, е резултат от действия, предприети през 2013 г. Йовчев каза, че Цветанов е „доказан клеветник”. „Припомнете си колко дела има спечелени срещу България заради негови думи и действия. Нека си спомним как кръщаваше операции на името на съдии и какъв натиск имаше върху тях. И как в разрез със закона четеше СРС от трибуната на НС”, каза Йовчев.

По отношение на делото „Червей”, което касае източването на масиви на МВР, Йовчев заяви, че ако Цветанов продължи с твърденията си, двамата ще се видят в съда.

Цветан Цветанов: Нотариуса е имал интерес към КТБ

„Нотариуса е имал интерес към активите на КТБ. Тя беше фалирана през 2014 г. Това пише сега в изказванията, направени от Антикорупционния фонд на изслушването на ВСС”. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в ефира на предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„Аз не мога да бъда конкретен в тази посока, защото нямам данни за активите, които след това се разпродаваха. Но мисля, че има достатъчно информация, която може да бъде проверена”, каза Цветанов.

Той подчерта, че във временната комисия в парламента трябва да бъде разгледан и случаят „Осемте джуджета”, както и назначенията в съдебната система.

Шествие против "Луковмарш"

Шествие против "Луковмарш" се състоя в София днес, съобщи БТА.

Кметът Васил Терзиев пусна в центъра на София "Луковмарш"

Въпреки напрежението около „Луковмарш” и заявките, че ще бъде забранен, шествие по софийските улици има. Организаторите заявиха, че няма да споменават името на Христо Луков.

МВР отчита седмичен рекорд по събрани глоби на пътя

Два пъти повече пари от глоби е събрало МВР за дните от 9 до 15 февруари спрямо миналата година. Рекордната сума е почти 4 милиона 118 хиляди лв.

Николай Денков от Мюнхен: България получава широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната

Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след серия от разговори днес с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Акад. Денков разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул, изброиха от правителствената пресслужба.

"Възраждане" блокира и ГКПП Силистра – Кълъраш

Членове и симпатизанти на политическа партия „Възраждане“ блокираха гранично-пропускателен пункт „Силистра – Кълъраш“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Иван Гешев: Ще съдя всеки лъжец, а парите ще даря на деца в неравностойно положение

Бившият главен прокурор Иван Гешев съобщи, че в петък е предадал на съд Атанас Славов и Емануил Йорданов по обвинение в клевета. Във "Фейсбук" той написа, че е предявил граждански иск за 20 000 лева към всеки от тях, а парите ще дари на деца в неравностойно положение.

Анонимни свидетели: Иван Гешев е посещавал частния клуб на Нотариуса

Бившият главен прокурор Иван Гешев е посещавал „СС клуб“ на застреляния на 31 януари в столицата Мартин Божанов-Нотариуса. Има свидетелски показания за това, научи bTV от свои източници.

ЕК проверява България за поръчката за нови влакове

Обявената от Европейската комисия задълбочена проверка на участниците в обществената поръчка за доставка на подвижен жп състав се извършва въз основа на документи, изпратени от Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Тревожен сигнал?! Семейни фирми в България продават бизнеса си

Идва сериозна промяна в някои сектори от бизнеса у нас. Много семейни фирми в България продават бизнеса си. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционно-консултантска компания.

"Възраждане" блокира пристанище във Варна ВИДЕО

Днес "Възраждане" блокира пристанище Варна - Запад.

Нотариуса признал детото си с невалидно свое ЕГН

След проверка на МВР за имената и ЕГН-то на Мартин Божанов – Нотариуса, данните са анализирани в Регионалното министерство. Пред Нова телевизия ресорният министър Андрей Цеков обясни, че има разминаване с ЕГН-то.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    5 0 Отговор
    Стикерчето изпревари тайван, навални, тръмп, украйна и пр. Всяко чудо за три дни, но със стикера е за постоянно...
  • 2 баба- Кица

    0 0 Отговор
    бъдете Проклети , продажници мръсни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол